Jump to content

Siktelinje og løpsakse


Peter

Recommended Posts

Det er jo kjent at siktelinjens høyde over løpsaksen er av betydning for kulebanetabellen. Det som imidlertid forutsettes er parallelle linjer.

 

Hvordan skal vi tenke når vi benytter baser med tilt, f.eks 20 MOA? Realiteten er jo redusert avstand mellom siktelinje og løpsakse jo nærmere munningen vi kommer. Vil det ha noen betydning?

Link to comment
Share on other sites

Om siktelinje og løpsakse er parallelle i horisontalplanet vil du alltid råke under siktepunktet. Siktelinja vil jo alltid vera nærare løpsaksen ved munning enn ved okular/diopter uansett korleis siktemontasjane ser ut. Men det er kanskje ikkje det du meiner?

Link to comment
Share on other sites

Du tenkjer på å legge inn korrekt verdi i eit balistikkprogram for å få ut korrekt kulebane? Eg er neimen ikkje sikker... Med diopter vil det vera logisk å bruke framsiktet som det absolutte fastpunkt da høgda på diopteret endrar seg med skyteavstand, men med kikkert? Det er vel uansett ikkje mange millimeter forskjell på okular og objektiv med 20 MOA tilt, såpass lite at det ikkje får vesentlege utslag på teoretisk kulebane?

Link to comment
Share on other sites

Det må du spørre de som har skrevet ballistikkprogramvaren. Jeg tipper de bruker høyden ved munningen. Uansett, vill denne feilen være liten.

 

Det spiller ingen rolle om du har skinne med tilt eller ikke. Hvis geværet er innskutt, blir siktelinja nødvendighvis den samme.

Link to comment
Share on other sites

Dette er helt uten betydning.

Kulebanen er alltid en kurve som ikke påvirkes av hvor siktet plasseres. Løpets akse er en 60 cm forlengelse av kulebanen som ikke er kurvet, men kan sees på som en tangent til kulebanen i munningen.

Siktelinjen peker ideelt sett mot målet, og vil for alle avstander over 100 m skjære kulebanen to steder(med normal kikkerthøyde). Om siktelinjen justeres med tiltet skinne eller inne i kikkertsiktet betyr ingenting. Om du beregner omdreiningspunktet mellom kulebane og siktelinje i munningen eller i senter av siktekorset utgjør forskjellen teoretisk kulefall for de første 60 cm av banen. Det vil si ingenting.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...