Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jeg har lyst til å bygge en enkel utendørs bakerovn. Har sett litt på internett, men finner ikke noen konkrete tips eller tegninger. Dvs jeg er såpass grønn at jeg ikke helt skjønner hvordan disse ovnene er bygd opp. Noen som har tips til hvor jeg finner info?

  • 5 months later...
Posted (edited)

Jeg har lenge hatt lyst på bakerovn og ser at ferdige ovner er utrolig dyre, så her må det bli egeninnsats.

Planen har endra seg fra utendørs bakerovn til å bygge ei kosebu på 15 m2 på boligtomta mi. Er kun på brainstormingstadiet enda, men ser for meg ei kosebu med mange funksjoner når det gjelder ild og ved.

1. Hovedpoenget er bakerovn. Den er plasskrevende og skal få sin plass i et hjørne, ev om nødvendig på den ene gavlveggen. Foreløpig ligger det an til lecapipe med gjennomføring i tak. Antagelig bygger jeg ovnen først og setter opp bua rundt etterpå.

2. Vedovn. Skal stå ved siden av eller i tilknytning til bakerovnen med rørkanal over bakerovnen til felles pipe

3. Kaldrøykeri. Er litt i tvil om vedovn eller bakerovn skal brukes som røykkilde, men via spjeld håper jeg på å kunne lede røyken 4-5 meter til ei røykekasse utenfor kosebua. Antagelig er vedovnen best egna som røykgiver.

4. Ev varmrøykeri i pipa

5. Sverger til Weber kullgrill og vil ha den i umiddelbar nærhet.

6. Ei koseilig lita bu hvor kos, mat, hygge og varme står i fokus. Kanskje med ei lita barhylle med et assortert utvalg Whisky, vodka og øl. Bua blir bygd i vanlig reisverk i 2x4 og isolert. Kanskje blir det en skyvedørsvegg slik at krypinnet er dugenes fra 30 + til 20 minus. Litt glass og luftemuligheter blir det allefall.

 

Dette er er prosjekt en helt klart kan si er lettere sagt enn gjort. Ber om hint og råd. Mtp kaldrøykeri er det mulig det er enda enklere og mer rasjonelt å ha en andre vedovn uavhengig av pipa i bua.

Edited by Guest
Posted

Jeg skal også bygge en slik ovn og fikk av mine kone i bursdagspresan kurs i å mure vedfyrt bakerovn. I tillegg fikk jeg en bok, boken har også tegninger, info om hvor man får kjøpt ovnsdører til å mure inn. Tips om fyring og oppskrifter med. Har den ikke for hånden her nå, men skal legge ut navn på boken når jeg finner den.

Posted

jeg har fått det som et gavekort av min kone, kurset arrangeres nå og da gjerne hos noen som skal sete opp en ovn. Jeg håper det kan arrangeres hos meg neste gang, hvis jeg stiller med tomt, murstein og sement. Navnet på kursarrangøren ligger inne i boken som jeg akkurat nå ikke helt vet hvor er. Vi bygger nytt hus på gården, i tilknytning til terrassen (som forøvrig er en god rev/rådyr/elgpost) skal jeg bygge en slik ovn. Nå bor vi midlertidig i et annet hus på gården og mye står i pappesker på stabbur og garasje... Men skal se etter den i morgen:-)

Posted

MÅ ikke ha dør hvis man bygger en tandoor - kjegleformet sak, noen steder med vegger fylt med salt, som kun har hull i toppen, pluss et lite luftehull nede. Fyres opp fra toppen, brød eller kjøtt legges i når det kun er glør igjen. Brukes mye i Kaukasus om Sentralasia. Har også sett med gassfyring i Iran. Men de har ikke skorstein så de egner seg dårlig innendørs...

Posted

Boka fant jeg, den heter. "Bakerovnen" forlag Sprossa, Forfatter, Else Rønnevig.

 

Gavekortet har jeg ikke funnet enda (Er det indratt etter mange uker med bukke, rådyr og elgjakt)

Posted

Har bestilt boka fra sprossa og en film om muring fra Gjør det selv, hvor det i reklamen ser ut til at de faktisk murer bakerovn. Hvorfor har alle ovner jeg har sett hvelving i himlingen? Har det noe å for steikinga eller er det for at taket da blir selvbærende i motsetning til flatt tak?

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...