Desert-Beagle Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 Jeg har lyst til å bygge en enkel utendørs bakerovn. Har sett litt på internett, men finner ikke noen konkrete tips eller tegninger. Dvs jeg er såpass grønn at jeg ikke helt skjønner hvordan disse ovnene er bygd opp. Noen som har tips til hvor jeg finner info?
Aasum Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 http://www.bakeovn.no/index.php/bakerovn/hvorfor.html
topptur Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 http://www.sprossa.no/5-1_litenbakerovn.php http://gustavsenas.no/default.pl?showPage=586
Halvstøveren Posted July 19, 2011 Posted July 19, 2011 Når du skriver "enkel" utendørs bakerovn, så tenker jeg på denne sjusteinsovnen. http://home.hib.no/ansatte/ker/uteskoleaktiviteter/steike_i_sjusteinsovn.htm
ferieguru Posted July 20, 2011 Posted July 20, 2011 Se her, et bra prosjekt med mange bilder. Burde gi deg en idé. http://bakerovn.blogspot.com/
Desert-Beagle Posted January 19, 2012 Author Posted January 19, 2012 (edited) Jeg har lenge hatt lyst på bakerovn og ser at ferdige ovner er utrolig dyre, så her må det bli egeninnsats. Planen har endra seg fra utendørs bakerovn til å bygge ei kosebu på 15 m2 på boligtomta mi. Er kun på brainstormingstadiet enda, men ser for meg ei kosebu med mange funksjoner når det gjelder ild og ved. 1. Hovedpoenget er bakerovn. Den er plasskrevende og skal få sin plass i et hjørne, ev om nødvendig på den ene gavlveggen. Foreløpig ligger det an til lecapipe med gjennomføring i tak. Antagelig bygger jeg ovnen først og setter opp bua rundt etterpå. 2. Vedovn. Skal stå ved siden av eller i tilknytning til bakerovnen med rørkanal over bakerovnen til felles pipe 3. Kaldrøykeri. Er litt i tvil om vedovn eller bakerovn skal brukes som røykkilde, men via spjeld håper jeg på å kunne lede røyken 4-5 meter til ei røykekasse utenfor kosebua. Antagelig er vedovnen best egna som røykgiver. 4. Ev varmrøykeri i pipa 5. Sverger til Weber kullgrill og vil ha den i umiddelbar nærhet. 6. Ei koseilig lita bu hvor kos, mat, hygge og varme står i fokus. Kanskje med ei lita barhylle med et assortert utvalg Whisky, vodka og øl. Bua blir bygd i vanlig reisverk i 2x4 og isolert. Kanskje blir det en skyvedørsvegg slik at krypinnet er dugenes fra 30 + til 20 minus. Litt glass og luftemuligheter blir det allefall. Dette er er prosjekt en helt klart kan si er lettere sagt enn gjort. Ber om hint og råd. Mtp kaldrøykeri er det mulig det er enda enklere og mer rasjonelt å ha en andre vedovn uavhengig av pipa i bua. Edited January 20, 2012 by Guest
Eystein Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 Jeg skal også bygge en slik ovn og fikk av mine kone i bursdagspresan kurs i å mure vedfyrt bakerovn. I tillegg fikk jeg en bok, boken har også tegninger, info om hvor man får kjøpt ovnsdører til å mure inn. Tips om fyring og oppskrifter med. Har den ikke for hånden her nå, men skal legge ut navn på boken når jeg finner den.
Plukkfisk Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 Kan jeg spørre om hvor et sådann kurs forefinnes? Sent from my HTC Desire using Tapatalk
Eystein Posted January 19, 2012 Posted January 19, 2012 jeg har fått det som et gavekort av min kone, kurset arrangeres nå og da gjerne hos noen som skal sete opp en ovn. Jeg håper det kan arrangeres hos meg neste gang, hvis jeg stiller med tomt, murstein og sement. Navnet på kursarrangøren ligger inne i boken som jeg akkurat nå ikke helt vet hvor er. Vi bygger nytt hus på gården, i tilknytning til terrassen (som forøvrig er en god rev/rådyr/elgpost) skal jeg bygge en slik ovn. Nå bor vi midlertidig i et annet hus på gården og mye står i pappesker på stabbur og garasje... Men skal se etter den i morgen:-)
Osse Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Du må i allefall ha ei dør... http://www.castironparts.com/bakeovendoor-0214.html" target="_blank Han dansken med denne "jakt-for-mat" serien på TV i fjor høst, han bygde en bakerovn i et sånt "koselig-livsstil-i-hagen". Mulig du finner programmet på NRK nett-TV. Edit: Her ern: http://www.dr.dk/DR2/Frilandshaven/Om+programmet/20060322112334.htm
Okhotnik Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 MÅ ikke ha dør hvis man bygger en tandoor - kjegleformet sak, noen steder med vegger fylt med salt, som kun har hull i toppen, pluss et lite luftehull nede. Fyres opp fra toppen, brød eller kjøtt legges i når det kun er glør igjen. Brukes mye i Kaukasus om Sentralasia. Har også sett med gassfyring i Iran. Men de har ikke skorstein så de egner seg dårlig innendørs...
Eystein Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Boka fant jeg, den heter. "Bakerovnen" forlag Sprossa, Forfatter, Else Rønnevig. Gavekortet har jeg ikke funnet enda (Er det indratt etter mange uker med bukke, rådyr og elgjakt)
Desert-Beagle Posted January 20, 2012 Author Posted January 20, 2012 Har bestilt boka fra sprossa og en film om muring fra Gjør det selv, hvor det i reklamen ser ut til at de faktisk murer bakerovn. Hvorfor har alle ovner jeg har sett hvelving i himlingen? Har det noe å for steikinga eller er det for at taket da blir selvbærende i motsetning til flatt tak?
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now