Jump to content

Hylseform - hva har det å si for presisjon?


sirhitalot

Recommended Posts

Jeg skal ikke påberope meg å sitte på sannheten her, men en bratt skulder tillater mer krutt mens man bevarer en kort tykk form - poenget er altså å finne det optimale forholdet mellom kruttmengde og kule. 6ppc er jo et bra eksempel i så måte, men 6mmBeggs presterer jo også særdeles bra men har en annen skulder. 6mmBR ser man har akkurat litt for mye krutt til å gi optimal presisjon, mens man må kutte ppc-hylsene noe når man skal få .22 til å prestere. Med kruttene man har tilgjengelig i dag så er dette også en stor forskjell fra hvordan det så ut når mange av disse patronene ble kreert for noen tiår siden.

 

Noe som er spennende i disse dager er 6ppcLong som er en 6.5-grendel necket ned til 6mm igjen. Bittelitt mer volum enn en vanlig 6mmPPC - spørsmålet er om det er "litt for mye". Så dette handler om å finne det optimale forholdet mellom mengde krutt og kule/vekt, samt å beholde en kort og fet kropp. 6ppc virker forøvrig å skyte best med N133 krutt når trykket er høyt (> 70000 psi) når været varierer - noe som i seg selv gjør det fristende å leke med en PPClong som nevnt over.

 

Kortversjonen er altså at den bratteskulderen er et bidrag til å få tilstrekkelig mengde krutt i for å bevare en kortest mulig kropp.

 

NB! Å skyte 6ppc med trykk over 70000 PSI betinger at du har et våpen bygget for dette, hvis ikke løper du en reell fare for å sitte igjen med bolten i panna, noe som ikke er moro.

Link to comment
Share on other sites

Det at man beholder kruttvolumet i ei kort patron gjør også at en kan bruke ei kortere, og dermed stivere låskasse, som igjen er med å øke ytelsen når marginene er små. Bakdelen med feite hylser er dårligere magasinkapasitet, mens bratt skulder gir mer trøblete mating. Er derfor disse patronene er mer skjelden å se i jaktrifler.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...