Jump to content

Nissen

Members
  • Posts

    410
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Nissen

  1. Korthold BR med 6ppc er jo kjent for å legge seg på sg ~1.0. Da er det ikke langhold, men uansett. Argumentet har (blant annet) vært at sg også påvirker egenspredning på gruppene.
  2. Nissen

    Knivstål FAQ

    Er det noen som kjenner til Takamura sine kniver og stålet de bruker, noe de referer til som SG2-stål. (HANA-serien) Mener dette ofte er oppgitt: Fosfor 0,03%, Krom 14,0 - 16,0%, Kullstoff 1,25 - 1,45%, Mangan 0,4%, Molybden 2,3 - 3,3%, Silisium 0,5%, Svovel 0,03%, Vanadium 1,8 - 2,2% Er det mulig å se dette opp mot f.eks. Kai Shun sitt "VG10-max"? Prisforskjellen er jo ikke ubetydelig, men samtidig har jeg lite negativt å si om Takamura sine kniver, da fra et rent bruksperspektiv og muligheten til å slipe de opp igjen på en ikke altfor krevende måte med bruk av wetstone i forskjellige grader.
  3. For ordinær GF er det 6 uker, men dette var vel en ekstraordinær siden den ordinære skal være før mars? Og da er vel fristen kortere, uten at jeg husker detaljer.
  4. Det vet jeg, og jeg tenkte relativt. Jeg har sett nok av dårlig tilpassede dier som forårsaker uforholdsmessig mye vekst av hylselengde. Dette er spesielt viktig når trykket går opp på den røde siden. Kan nevne at jeg i all hovedsak skyter kalibre med "rette vegger", dog er nok det mer tilfeldig enn direkte på bakgrunn av ønsket om å minimalisere vekst av hylselengden.
  5. Tan(1/60) x 10000 cm = 2,90888 cm. Dette for 100 meter. Da er det lett å multiplisere seg til ønsket avstand.
  6. Størrelse på kruttkort er essensielt hvis man lader på volum, først og fremst fordi større kruttkorn flyter dårligere i kruttmålet. Sagt på en annen måte, du finner en økning i standardavviket når kruttstørrelsen går opp, og enhver BR-skytter med fokus på konsistens ønsker ikke å se standardavviket på noe element i ladeprosessen stige. Volum vs. vekt er en lang diskusjon, men en trend i BR-miljøene - spesielt i USA - er at flere og flere lader på vekt og ikke bare volum. Det er da ikke snakk om å lade ned på en nøyaktighet på 0.01 gr, men man kontrollerer for å luke vekk avvikerne. Således er det lett å begrense variasjonen ned mot +/- 0.1 gr. Men nettopp dette er noe av poenget hvorfor man ser volum i BR, det er stort sett godt nok. Og da godt nok på et svært pirkete nivå. Husk også at dette er kortholds-BR (opptil 200 meter). For de lengre grenene så veies det i all hovedsak. Men også innen korthold i norden, og Europa forøvrig, så finner man flere og flere som gjør bruk av vekt. En ikke ukjent amerikansk BR-skytter har uttalt "We throw by volume but we shoot by weight". Den er noe å tygge på.
  7. Om strekk i kammeret er et problem så har du en mismatch mellom die og kammer. Skyter selv mye på høye trykk, da med custom die, og strekker seg ikke noe mer enn normalt. Litt forskjell mellom hylsemerkene vel og merke, noen er myke og således strekker seg mer. For å gi mitt svar på opprinnelig spørsmål, ville jeg sett i retning av 6BR. Som det nevnes kan mating være en issue, men det er flattskytende, lett å få til å gå svært bra, og bra levetid og tilgang på hylser.
  8. Men burde ha forstått, det er vel det sentrale spørsmålet? Har ikke trådstarter snakket med henne, og på bakgrunn av dette således bidratt til at tilstrekkelig informasjon for forståelse er tilstede? Nettopp. Og summert kan vi ikke konkludere at vedkommende opptrer slik at hun er uten risiko for å rammes av straffeloven, dog er det vanskelig med sikkerhet å anta omfanget på en eventuell reaksjon.
  9. Nå brakte vel heller ikke du så mye annet enn ren synsing til bordet heller? Et tilfelle ja, men det finnes andre tilfeller der dom har funnet sted. En liten detalj her finnes jo i første innlegg fra trådstarter; der det fortelles (slik jeg tolker det) at vedkommende vet hva dette er for noe, OG er av den formening at det ligger trygt der det ligger. Altså kan ikke jeg forstå at vedkommende er uvitende. Uvitenhet i seg selv er heller ikke en direkte årsak til ansvarfrihet - spørsmålet er om man burde ha vist, og slik historien legges frem er min tolkning at ja, det burde man. Men, nå er det ikke slik at jeg heller tror man kastes i fengsel for noe slikt som dette, og politidistrikt behandler kanskje dette forskjellig, men straffeloven i seg selv tegner en strafferamme her som tilsier en reaksjon. Så får myndigheten avgjør grad av formildende omstendigheter.
  10. Nei.Her er det snakk om ett ulovlig og uregistrert skytevåpen, samt oppbevaring uten fg - våpenskap om er ett lovbrudd i seg selv. Dette skal gi ubetinget fengsel. Men det er nok av praksis på at dette ikke er tilfelle, og betinget er resultatet.
  11. Råtips fra min side, men tipper inntil 30 dager betinget + bot + inndragelse av våpen. Alminnelig strafferamme er vel 90 dager, men dømmes ofte under dette.
  12. Jeg limer kasser i trestokker (og karbonfiber) uten bruk av skjefteskruer, og det er aldri noe problem med noe som komprimeres eller ikke. Dette er vrient med en Sauer 200 riktignok, da løpsbytte blir noe vrient naturlig nok. Poenget med beddeblokka er jo at hele blokka limes ned i stokken - følgelig er anleggsflaten svært stor => momentet på skjefteskruene forandrer seg ikke (gitt at jobben gjøres ordentlig). Det er sikkert mulig å inne stokker som skyter like bra, men beddeblokka fjerner et usikkerhetsmoment som kan komme snikende over tid.
  13. Jeg innser i etterkant at jeg overså "sett bort fra pipesvingninger". Det var pipesvingninger i vertikalplanet jeg siktet til. Metodikk for å beregne dette hadde vært intr., men skjønner i etterkant hva du egentlig mente. Av og til leser man litt for fort.
  14. Noen som tilfeldigvis har ladedata for disse 350 gr sierra-kulene? Evnt indikative ladedata.
  15. Så denne først nå. Men til spørsmålet: er dette empiri, eller kan du beregne dette? I så fall hvordan? Vet du hvordan sinuskurven ser ut?
  16. Problemet er at du ikke differensierer mellom hva slags avl du peker på. Tanken din er fin, for all del, men du peker på problemer med de jeg kaller "utseende-hunder". Altså, disse avles først og fremst på utseende og ikke på bruksegenskaper. Innunder bruksegenskaper kommer helse, og jeg tror vi er skjønt enige om at en jakthund med dårlig helse er lite verdt? Det er opplagt forferdelig mye dårlig avl der ute, lite gjennomtenkt, og dessverre ofte også med mål om litt penger i kassa for å ha et kull. Hadde jakthundavl i dag i større grad fokusert på helse og bruksegenskaper, hadde man sett mindre av sykdommer. Nå skal det legges til at dette ikke gjelder alle raser, noen er mer utsatt enn andre, og i noen raser jobbes det svært bra. Men å kaste ut et sett påstander og bygge det opp med at "jeg har lest" faller litt på stengrunn når det kan syntes som om du ikke helt har sluppet skylappene. Blandingshund kan bli bra, det kan bli dårlig, og det man er mest sikker på er at de gode sidene til en blandingshund er genetisk ustabil om man bruker den videre i avl. Jeg for min del har ingen sterke syn på for eller mot, men syntes man må se helhet når man først slenger ut påstandene.
  17. Er det Posten på vegne av tollvesnet - eller faktisk tollvesnet som kødder det til? Posten kan dette med å kuke det til skikkelig i slike saker, jeg har sloss med de mang en gang, og jeg tror det er enkelte hos Posten som husker navnet mitt enda. Det gjaldt nesten det samme, og de skulle ha dokumentasjon på ditt og datt. Da det rant over var når de forlangte originalt våpenkort tilsendt, og jeg fant ut skal de bråke skal de få lov å merke hvem de egentlig legger seg ut med, og hvem som egentlig kan reglene. Enden på visa var at Posten refunderte alt jeg hadde hatt av utgifter til telefon, bilgodtgjørelse etc etc. Til og med rundet opp, og jeg fikk noen lange avhandlinger (les kamuflerte beklagelser) i etterkant om hvor feil dette hadde vært og bla bla bla. Men det skumle var at Posten hele tiden peket på Tollvesnet, mens tollvesnet aldri hadde hørt noen ting ... Det aller beste er, hvis mulig, å møte opp i egen person.
  18. Nei, det er ikke tilfelle. Kvalitetsløp har ingen muligheten til å påvirke dette. Alle løp svinger. Generelt nei. Økt fart gir økt rotasjon som igjen gir økt stabilitet om du ligger akkurat på grensen. For sauerpiper og 6.5x55 er ikke det problemet. Sammenhengen mellom twist og presisjon er slik at jo krappere twist => større egenspredning. Men vi snakker om marginale ting, elementer du neppe henter ut av et kaliber som 6.5x55 og ei sauerpipe. Best presisjon hentes når kula akkurat er stabilisert. Har ingenting med hverandre å gjøre generelt sett. Hovedsaklig har løpslengde i DFS å gjøre med hva du ønsker av stabilitet på våpnet, og kanskje spesielt i stående stilling. Noe liker å ha det noe mer fremtungt, andre ikke. Personlig valg. I tillegg gir, som nevnt, lengre pipe noe bedre hastighet. Ideel løpslengde finnes ikke er min påstand så lenge du snakker om dfs - dette handler om personlig smak og hvordan du liker våpnet satt opp som sådan. For langhold er det som nevnt over fart som kan være et element om du søker å hente noe ekstra der. Det var mange spørsmål ja. Hva han gjør i et 338lm emne kan ikke nødvendigvis føres over til andre kaliber. Han har en setup han helt sikkert liker, og ønsker antagelig å hente ut det lille ekstra av fart for å nå langt ut. Det er nok av eksempler på at for lange piper ikke er presisjonsfremmende i enkelte kaliber. Med andre ord, det er ingen fasit på generelt nivå.
  19. Hvem har Hart på lager, uansett snurr?
  20. Hvor mye måtte du gi for Hart Blanks i .30? Har Hansen dette inne?
  21. Men den høydespredningen der så er det enten uleselig vind, noe som kan være en liten faktor, men jeg ikke helt tror på ved å kun se på skiva. Kuleholdet derimot hadde jeg tatt en liten titt på, evnt. lekt litt med friflukten ved å dytte kula bittelitt lenger ned i hylsa. .001-.002'' hardere kulehold gjør av og til et eller annet med sidespredning jeg ikke egentlig kan forklare, men alikevel observerer. Har en teori på at fenomenet gjenoppstår ved for hardt kulehold. Men kun en hypotese jeg kun har empiri for. Men såpass liten høydespredning er det opplagt stort potensiale på gang. Gjelder bare å finne hvilken faktor som forårsaker skiten ...
  22. Veldig bra tråd! Når du snakker om 0.0015'' kast, mener du da hvor mye pila beveger seg totalt, eller er dette avvik fra sentrum? Totalbevegelse på 0.003? 0.0015'' totalbevegelse på måleinstrumentet er svært bra med mindre man har customdier i mine øyne. Med customdie måler jeg i og for seg < 0.0005'' kast på hylsene (hylsehalsen), og mellom 0.0005'' - 0.001'' med kule. Noe bedre enn det klarer ikke jeg å måle med mine instrumenter. Hvor mye det har å si, så må jeg innrømme jeg er usikker. Men det har mye å si for innholdet i skallen, det er helt sikkert.
  23. Ammoniakklukta kommer av svetten din, og ikke trøya i seg selv. Kjent fenomen blant lavkarbofolket at svette kan begynne å lukte noe amoniakk. Men også for oss som ikke følger dietten kan dettee komme på slutten av en dag når du begynner å gå tom, og kroppen forandrer forbrenningsmønster noe. Prøv en rolig halvlang løpetur på morgenen uten frokost først, og lukt på deg selv når du er ferdig.
  24. Jeg har slitt ut en del premiumpiper av diverse merker, aldri sett noe system i hva som lever lengst mellom merkene. Eneste systemet jeg kan se, som ikke er noen stor overraskelse, er at varme dreper piper.
  25. Laser er ikke noe annet enn lys, og vil også påvirkes av mirage. På samme måte som lys brytes i vann, skaper mirage også "trøbbel" for en laser. Bølgelengde vil påvirke hvor mye det brytes, og rødt er den farges som brytes minst på grunn av at det er den fargen som har lengst bølgelengde av synlig lys. Men vi snakker om små forskjeller her absolutt, og for avstandsmåling vil jeg anta forskjellene er neglisjerbare. Men laseren er ikke absolutt upåvirket av mirage. Jo lengre bølgelengde, jo mindre påvirkning.
×
×
  • Create New...