arne mo Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Jeg har ikke tilgang på viltkjølerom, og måtte skjære ned en bukk i fjord samme dag som jeg skøyt den pga varmen. Det resulterte i kjøtt som ikke var så mørt som det burde være. Derfor lurer jeg på, kan jeg kjøpe et gammelt kjøleskap, tømme det for hyller og henge rådyret der til mørning? Er det noe forskjell på et kjøleskap og ei viltkjøle (som fuktighet osv)? Det kan jo være greit til gåsejakta også som starter tidlig på høsten. Noen kommentarer?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SSamiK Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Tja.. Det kan kanskje funke fint, får sikkert flere og bedre innspill på akkurat det. Men om du går for en slik løsning vil jeg anbefale å vurdere å motere noe så du fikk dratt ut litt fuktighet fra kjøleskapet. Har selv brukt kjøle som ikke er helt tørr nok, og da surner kjøttet forbausende fort om man ikke passer godt på. Ellers gleder jeg meg til å lese svarene videre. Dette hadde vært en praktisk løsning for meg også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krone Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Har et slik kjøleskap og det fungerer til en viss grad. Problemet er som du er inne på at det blir meget fuktig i kjøleskp hvis du ikke lufter regelmessig. Fukt medfører mugg på kjøttet! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Polar Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Fell inn en lite datavifte,så skulle fuktproblemet være løst. Er ikke så mye som skal til Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arne mo Posted March 29, 2011 Author Share Posted March 29, 2011 Hva med en slik en i kjøleskapet? http://www.jula.no/portabel-fuktfjerner-absodry-portable-450-139664 Holder den fuktighetsnivået på et akseptabelt nivå? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banekrag Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Mitt problem er motsatt, jeg har ikke varm nok plass om førjulsvinteren. Derfor parterer jeg rådyret med en gang, vakumpakker det og legger det på kjølerommet i 14 dager før det fryses. Mørere kjøtt har ikke jeg fått til! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nimrod Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Jeg lar dyret henge i romtemperatur første døgnet, skal ikke kjøles for mye før dødsstivheten har sluppet. Da har dyret fått fine tørre hinner og fuktproblemet er mye mindre. Greit å lufte litt de første dagene. Gjorde slik med 2 dyr i høst med utmerket resultat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arne mo Posted March 29, 2011 Author Share Posted March 29, 2011 Mitt problem er motsatt, jeg har ikke varm nok plass om førjulsvinteren. Derfor parterer jeg rådyret med en gang, vakumpakker det og legger det på kjølerommet i 14 dager før det fryses. Mørere kjøtt har ikke jeg fått til! Jeg har blitt fortalt en gang at kjøtt som skal vakumpakkes og mørnes på kjøl må være kaldt (0-4 grader) før det vakumeres. Noen som vet grunnen til dette? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vavlo Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Kan vel by på problem å få tilstrekkelig utskifting av lufta og samtidig ha nok effekt til å holde tempen nede. Ved vakumpakking før mørning vil nok kjøleskapsløsningen fungere greit. Mener det ikke er behov for å kjøle ned kjøttet før vakumpakking. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frontier Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Jeg lar dyret henge i romtemperatur første døgnet, skal ikke kjøles for mye før dødsstivheten har sluppet. Nimrod, du meiner vel før dødsstivheiten har satt seg? Mørningsprosessen er vel nettopp å bryte ned igjen dødsstivheiten...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pluto Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Har du ikke mulighet til å henge det til mørning, tar du å skjærer dyret med en gang og hiver det i fryseren. Om du gjør dette i løpet av ett par timer er du på riktig vei. Prøv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olepolet Posted April 17, 2011 Share Posted April 17, 2011 bare ikke prøv å mørne kjøtt som har vært fryst,for da stopper mørnignsprosessen,og kommer ikke i gang igjen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.