Jump to content

God fiskesaus, hjelp trengs


vegard_dino

Recommended Posts

Enkel og grei saus til ørret.

 

litt fiskekraft, evt. et par dl vann og en buljongterning

Hakket frisk korriander. (bruker sjøl ofte den som er hakket og lagt på glass, ikke tørka)

kan byttes ut med persille

Litt sitronsaft etter smak

salt/pepper

rikelig med matfløte.

 

Matfløte jevner sausen også, men hvis du synes den blir for lite tykk kan du bruke litt lys maizennajevning i.

Link to comment
Share on other sites

Den sausen oppafor her er sikkert knall god, men skal du ha god fiskesaus er fiskekraft alfaomega.

Fiskekraft tar 20 min å lage.

 

Fiske avskjær

gulrot

sellerirot

purreløk

løk

noen få helpepper

og litt salt

 

grovhakk,

ha det i kasserolle,

kaldt vann til det dekker alt

kok opp

slå av varmen til ett minimum

og la det trekke i 15 - 20 min( trekker du den for lenge blir det lim, hehe)

sil krafta

FERDI :D:D

 

Jeg selv bruker etter å ha stekt ørret, ha i litt kraft i samme panne som fisken er stek i, tillsett en boks rømme og litt salt og pepper. hurra!!! en rask og fyldig saus:))

Link to comment
Share on other sites

Info: Fiskekraft kokt på bein skal aldri trekke/koke lenger enn 40 min..da bynner bena å utskille et limstoff.

Men koker du kraft på skinn og filet,så kan du koke så lenge du vil..men hva er vitsen. 40 min som max uannsett inngrediens er en fin huskeregel.

 

Jeg er veldig glad i rømmesaus til all fisk jeg steker,å da gjør jeg som følger.

Tom stekepanne med restene av fett og event hvetemel som var rundt fisken.

1 box Seterrømme.

Vann.

Salt.

Pepper.

Sukker.

Sennep.

Tomatpurre.

2 laurbærblad.

 

Ha rømmen i panna,å rør til alt er flytende,å klumpefritt å la dette koke opp til fettet i rømmen bynner å skille seg litt.

Ha i litt(ca 2 dl)vann.

2 ts sennep.

1 ts tomatpurre.

2 ts sukker.

Salt og pepper etter smak.

Ha i laurbærbladene å la dem koke med i 10 min. Fjærn disse før servering.

NYT :D

 

Som variasjon så kan man,til rød fisk,bytte ut laurbærbladene med 2 spiseskjer dill.(tørket) Bruker du færsk dill,så kan mengden reduseres.

Bon apetite :D

Link to comment
Share on other sites

Smørsaus eller "Beurre blanc" som det heter på fransk er fantastisk godt til ørret, røye og laks.

 

Enkel Sitronsmørsaus

 

Reduser hvitvin med sjalottløk, pepperkorn og laurbærblad.

Når det er nesten tørt i panna så har du i fløte og reduserer på nytt til det er ganske tykt.

Sil det hele og kok opp på nytt.

 

Ta kjelen av platen og pisk inn tempererte smørklumper. Det går ganske så mye smør med her. Så du trenger ikke mye reduksjon for å få saus av det hele.

Smak til med sitron, salt, sukker og pepper.

Litt finhakket gressløk er og godt.

 

Sandefjordsmør gjøres på samme måte og er også veldig godt.

Da dropper du bare hvitvinen og bruker kunn fløte. og har i persille til slutt.

 

Litt blomkål/pære puré, en ørretfilet som er lett bakt oppå der igjenn og litt sitronsmørsaus rundt er fantastisk godt.

Egner seg fint som forrett og.

 

Når jeg ha kjørt kurs i matlaging og slikt så har jeg ofte lært bort oppskriften på Sitronsmørsaus, den er utrolig enkel om du bare skjønner hva som gjelder.

Blir det for varmt så skiller det seg og det er viktig med temperert smør.

Link to comment
Share on other sites

Her er en grei grunnoppskrift som blir både saus eller suppe alt etter mengde.

Er derfor ikke spesielt spesifikk med nøyaktige mengder, da jeg pleier å ta det på gefühlen og variere alt etter smak, behag og lyse innfall.

Her er cirkamengdene til suppe til 4-6 personer, men du reduserer bare ingrediensene til rundt en fjerdedel og siler av fast stoff til slutt om du lager den som saus:

4-8 finhakkede hvitløksfedd.

1-2 grovhakkede gule løk.

2-3 strimlede gulrøtter.

1/4-1/3 purre skåret i tynne skiver.

1-1,5 dl. olivenolje eller annen matolje.

2-3 dl. billig halvtørr hvitvin.

2-3 dl. matfløte eller kremfløte.

Har man fiskekraft kan man bruke en skvett (1-3 dl.), men det funker greit også uten.

Bruk i så tilfelle vann.

Salt og pepper etter smak.

Gjerne litt buljongpulver, spesielt om du bruker vann istedenfor kraft.

 

Fres gulrøttene i olja på middels varme til de blir litt møre.

Ha i hvitløken og fres videre til hvitløken blir blank (ikke brun).

Ha i hvitvin og reduser (kok inn) til alkoholen er borte.

Ha i løken, demp varmen og la surre til løken er blank.

Ha i fiskekraft eller vann.

Varm opp til kokepunktet og ha i purre.

Smak til med fløte, salt og pepper og evt. buljong.

Skal du ha suppe tilsetter du fisketerninger og lar det surre til fisken er kokt.

Lager du saus, lar du det surre noen minutter (10-15) og siler av fast stoff, evt. lar det faste stoffet være oppi eller ved siden av. (smak og behag osv.).

Jeg lar det gjerne være oppi som en del av tilbehøret.

En saus krever gjerne litt mer "smell" enn en suppe, så ha det i bakhodet når du smaker den til.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...