arne mo Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 I år har jeg fått mitt første bukkekort, men jeg har ikke tilgang på et stort kjølerom som rommer hele dyret nå som det er så varmt. Hva er da best? -Å grovpartere dyret med en gang å legge de store stykkene til modning i kjøla. -Skjære dyret helt ned og vakumpakke det som skal mørnes og legge det på kjøla og så kværne kjøttdeigen med en gang. Dette blir første gang jeg skal kjære ned og mørne et rådyr selv, så jeg trenger noen tips!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomarne Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Det kan fint henge i garasjen eller uthus til mørning. du MÅ ikke ha kjøle... men det er viktig å bruke viltsekk rundt dyret, slik at du ungår fluer og andre kryp på skrotten. 40 døgngrader går kjapt i august, så det er lurt å sjekke dyret minst en gang om dagen... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 40 døgngrader er for lite etter min mening, og fluenett er ett must. Ville ha hengt dyret ett døgn (tørt og luftig) før partering og mørning i kjøla, kjøttdeig kan males tidligere. (trenger ikke mørning) Jeg henger kjøtt minst 100 døgngrader om det er rette forhold. Her har jeg kjøpt mine viltposer. http://www.magasinet.no/display.aspx?menuid=542 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OptiBond FL Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Heng dyret luftig med viltsekk rundt. Bruk en bordvifte som du får rimelig rundt forbi. Vifta gir luftsirkulasjon og rask hinne på skrotten. Selv henger jeg dyr i en stor luftig garasje ute ved kysten, hvor der er lite fluer etc. og hygienen er bra. Åpne vinduer i garasjen slik at luftsirkulasjonen er god. Heng gjerne en presenning foran vinduene slik at lys ikke slipper inn = slik at det ikke blir varmere enn nødvendig. 40 døgngrader går fort i varmen. Følg med kjøttet fortløpende. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arne mo Posted August 6, 2010 Author Share Posted August 6, 2010 Jeg trodde at hvis det var over 15-20 grader så var det ikke bra å ha dyret hengende ute, at det blir for varmt. Mulig jeg må revurdere da og prøve å henge det ute! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted August 6, 2010 Share Posted August 6, 2010 Temperaturen er ikkje ideell for mørning og henging, men det går. Ein må berre passe veldig godt på. Flugenett er som andre har poengtert veldig viktig. Har eg tilgang på kjølerom eller eit anna høveleg rom på ca 4-7 grader, so ville eg nok brukt det. Men eg ville nok uasnett latt slaktet henge eit døgn ute i "utetemperatur". Eg har trua på langsom nedkjøling. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperHansen Posted August 6, 2010 Share Posted August 6, 2010 Dette blir første gang jeg skal kjære ned og mørne et rådyr selv, så jeg trenger noen tips!! Var det noen som sa "selge skinnet før Bjørnen er skutt"? Åja,var vist meg som sa det! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
federal79 Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Han må da få lov å forberede seg litt på eventuelt nedskjæring til hausten... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jibrag Posted August 7, 2010 Share Posted August 7, 2010 Grovpartering av rådyr er relativt rett frem, så hvis du har tilgang på kjølerom ville jeg ha kjørt på med det. Av med bogene og sidene i ett stykke, sag deg gjennom bekkenet ned til første leddet i ryggen og skjær løs lårene hver for seg. Da har du fem håndterbare biter med en partering som er så enkel at mor kunne gjort det... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arne mo Posted August 8, 2010 Author Share Posted August 8, 2010 Takker for bra råd her. Var det noen som sa "selge skinnet før Bjørnen er skutt"?Åja,var vist meg som sa det! Jeg har nok godt på den smellen før ja, men med grei kvote og en del tid avsatt til jakt så håper jeg at jeg skal få ihvertfall et dyr, og da vil jeg være forberedt slik at jeg ikke ødelegger det deilige kjøttet!! Grovpartering av rådyr er relativt rett frem, så hvis du har tilgang på kjølerom ville jeg ha kjørt på med det. Av med bogene og sidene i ett stykke, sag deg gjennom bekkenet ned til første leddet i ryggen og skjær løs lårene hver for seg. Da har du fem håndterbare biter med en partering som er så enkel at mor kunne gjort det... Blir det varmt så tar jeg ingen sjangser å kjører på med grovpartering og kjøle!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morty Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Jeg har en kjeller som holder ca 16grader om sommeren, hvor lenge skal da et rådyr henge for å få det beste resultatet? Jeg vet ikke hva døgngrader er, kan noen forklare ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puzzaque Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 (edited) Hvis du skal ha 40dg tar du 16 og deler på 40 vil si det skal henge litt over 3 døgn om du har 10 grader skal det henge i 4 døgn 5 i 8 osv 40 døgngrader regnes vel som ett minimum QUOTE= HVORDAN FÅ MØRT OG VELSMAKENDE VILTKJØTT Vilt skal henge har vi lært, det skal henge i førti døgn-grader før det blir mørt og klart for tilberedning har vi også lært. Men hvorfor skal det henge og hva skjer i denne perioden med kjøttet. Alt levende er bygd opp av celler. I disse finnes blant annet mikroskopiske små deler — kalt lysosomer. Disse inneholder enzymer som har til oppgave å tilintetgjøre de bakterier som har greid å ta seg inn i cellen. Når så cellen dør, viltet er skutt, starter enzymene en spalting/deling av cellens proteiner. Denne selvødeleggelsen kalles autolys og er årsaken til at kjøtt som får henge bli både mørere og bedre på smak. Autolysen har ingenting med forråtnelse gjøre. Kjøtt mørnes ikke i fryseren Det som gjør at kjøtt råtner og surner ei bakterier, som finnes overalt i stor mengder. Så snart et dyr eller fugl dør opphører forsvaret mot bakterier, son dermed formerer seg voldsomt. D utvikler gjerne illeluktende og ofte giftige stoffer. Dyret eller fuglen begynner å lukte for deretter å gå i oppløsning Det er dette som er forråtnelse. Autolysen derimot, påvirker kjøttet positiv retning. Det gjelder med andr ord å opprettholde autolysen, samtidig som en må prøve å holde forråtnelsesprosessen på et minimumsnivå om vil forbedre kvaliteten på viltkjøttet gjennom henging. Det du da må gjøre er å senke temperaturen, ettersom bakteriene tåler mindre kulde enn enzymene. Under ti pluss. grader trives ikke bakteriene, mens autolysen fortsetter sin jobb med å gjør kjøttet mørere og mer velsmakende Senkes temperaturen under frysepunk tet, eller legges kjøttet i fryseren stopper også autolysen, og kjøttet mørnes ikke. To til fire plussgrader er ideelt Kjøttforskningsinstituttet i Kåvlinge i Sverige har kommet til at to ukers mørning ved pluss to til fire grader er det ideelle. Er temperaturen høyere, f eks pluss fire til åtte grader er en uke passende og ved temperaturer over ti grader må kjøttet henge maksimum to til tre dager. Lengre mørningstid enn dette anbefales ikke, kjøttet blir mørere men smaken blir dårligere. Kjøttet må henge tørt Det er viktig at kjøttet henger tørt. Fukt og stillestående luft får fart i bakteriene og dermed forråtnelsen. http://home.c2i.net/vsmedsru/Arkivet/Kjottet/kjottet.html Link tilø hele artikkelen Edited August 8, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Døgngrader= 16 grader (i din kjeller) 1 døgn= 16 døgngrader 2 døgn= 32 døgngrader 3 døgn= 48 døgngrader 4 døgn= 64 døgngrader Skjønner? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morty Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 Så en kjeller er et dårlig sted å ha vilt hengende? kan ikke si at det lufter så mye der, og det er litt fuktig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted August 8, 2010 Share Posted August 8, 2010 I so fall er det ikkje noken veldig god plass nei. Luftig og nokonlunde tørt er ganske viktig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.