Mauser68 Posted December 28, 2009 Share Posted December 28, 2009 Laga ein litt ny variant her i jula, som i grunn blei ein suksess, til og med kjerringa spurte kvifor eg aldri hadde laga dette til før.. Vel, man tager ei familieribbe på ca 2.5 kg, og så legger den med svorsida ned. Tar ein skarp kniv, og fører langs beina, sånn at ein skjærer vekk beina med litt kjøtt/flesk på.. Dei tre bitene med beinstykker, tok eg å laga ein litt Amerikanks type marinade på. Dvs masse juks å fanteri, Santa Maria sin Barbeque grillsaus, litt Barbeque krydder, salt og peppermix og ketchup... Ja og ein liten dæsj sukker.. Så tok eg svineribba og gnikka den godt inn med salt og pepper, og la dette i kvart sitt kar Dette ordna eg på julaften, seint om kvelden når ungene hadde lagt seg, og stillheiten senka seg i heimen.. Sånn at den fekk ligge nesten 2 døgn med litt smaksforsterker før tilberedningen. Nåe eg skulle sette denne på steiking, så la eg den mes svorsida ned, og helte på ca 0.5 l vatn, sammen med ein løk og 2 gulerøtter... Lot den stå på nederste hakket i steikeovnen på 180 grader, varmluft/grill. Lot den stå 1 time med svoren ned, så 1 time med svoren opp og til slutt ca 15 minutter på 220 grader midt i steikeovnen. Spareribs`en lot eg ligge på bunn i steikeoven total ca 1.5 time på 180 grader.. Siste runden på 220 grader med svinribba lot eg den kvile, så satte eg den inn ca 5 minutter før servering. Snudde den kvar gong eg snudde svineribba. Sausen laga eg av krafta på svineribba med litt av fettet.. Tok av ca 2 dl med fett, etter siling av grønsaker.. Tilsette ca 3 ss med sennep, litt salt og pepper. Så tok eg å tilsette ca 1 dl fløte og litt Maizena jevner. Spareribs`en skjærte eg opp i serverings biter. Skjærte opp svineribba i delinga på svoren. Så her såg det ut på fatet før servering. Og som vanlig blei den kun servert med sur/rødkål og poteter.. Nydelig var det, så dette skal gjentas.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kjell74 Posted December 28, 2009 Share Posted December 28, 2009 Daven det er såg bra ut. Har 4 stk. svinneribber i frysen så det er skall prøves. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oddgeir Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 Gjorde nøyaktig det samme selv før jul Er godt med litt alternativ julemat når man jobber til daglig med å steike ribbe og servere julemat. Bbq sausen til santa maria fungerer godt med litt modifisering:) Jeg bruker selv litt appelsinjuice sammen med bbq saus og krydder. jeg koker ned apeelsinjuicen først. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 29, 2009 Author Share Posted December 29, 2009 Hmm appelsinjuice trikset, det må eg prøve ein gong.. Har ein far som er kokk og har prøvd seg litt med appelsiner i fleire artige varianter av mat. Ikkje alt har vært like vellykka i mine auger, men det er mange år sidan og smakene forandrer seg med tida har eg erfart.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 Ble så frista av tråden din her Mauser, og nå har jeg herma etter deg. Lagde en litt annen marinade enn du, men fargen var bra identisk. Gikk bare en tur på kjølerommet og raska med noen saker fra hyllene, blanda ihop og smakte...Mmmm den ble jo god. En dæsj sennep (ca ei spisesje) To dæsjer ketchup En dæsj sweet chillisaus En liten dæsj sitron (på flaske) Par dæsjer rapsolje Blanda og rørte denne guffa ei stund, og tilsatte deretter litt juleøl til kruset var fullt, røre røre! Helte deretter marinaden over ribbeina som hadde fått salt og pepper gnidd inn på forhånd, og strødde over litt løk. Nå står dette å godgjøres på kjøla sammen med ribba inntil videre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 30, 2009 Author Share Posted December 30, 2009 Såg ikkje direkte motbydelig ut det der Egil, du får gje ein smaksrapport når du har testa det ut.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tunderbrd Posted December 30, 2009 Share Posted December 30, 2009 Er der noe som er så amerikansk som spareribs? Ja, det måtte da være Coca Colaen det da. Så hva er vel mer naturlig enn å bruke C-C i BBQ-sausen? Her er min oppskrift, et resultat av at jeg en gang bestemte meg for å lage en god matoppskrift med Cola. 0,5l Coca-Cola® 3 dl ketchup 1/2 dl eddik (gjerne rødvins-) 4 ss. Amerikansk sennep (eller en annen litt skarp variant) 2 ts. paprikapulver 2 ts. chilipulver 2 ts. salt 1/2 ts. pepper 200g finhakket løk Smak til med røykaroma (røyksyre eller treeddik heter det vel, og fåes på apotek) Jeg koker spareribsene i dette i ei stor gryte til de er møre. En del amerikanere liker å "slowcocke" det i ovn i form. Men jeg foretrekker å ha dem på grillen avslutningsvis, etter at de er kokt møre. Dette er jo grillmat fremfor noe! Etterpå, når kjøttet er tatt opp, koker jeg inn marinaden til en deilig BBQ-saus. I denne er altså røyksyren essensiell! Uten den får du ikke den amerikanske smaken. Men smak til forsiktig, det er kraftige saker! Noen synes det blir for spesiellt med denne smaken, men har du prøvd uten blir det bare tamt og du savner noe Serverer du denne med en god coleslaw (omtrent som hjemmelaga italiensk salat), hjemmelaga potetmos og kanskje en grilla maiskolbe til så er det som å være "Over There!" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted December 31, 2009 Share Posted December 31, 2009 Nå har jeg akkurat lagt meg til her på sofaen etter at jeg har spist..."Svineribbe og spareribs"... A'la Mauser. Herregud jeg er mett! Disse små marinerte beina som jeg stekte i ovnen var helt fantastisk gode, og de simpelthen bare fordampa vekk fra serveringsfatet umiddelbart! Neste gang skal jeg lage en diger posjon med "bare" disse, trenger egentlig ikke ribbe da. Gidder ikke gå i detalj på hvordan retten ble trylla fram, Mauser'n har jo allerede sunget det ut her... Men fikk tatt ett bilde av godisene før det gled ned sammen med en boks Hansa julebrygg. Må bare få takke Mr Mauser for måltidet, topp! Her! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 31, 2009 Author Share Posted December 31, 2009 Tusen takk for skrytet Egil, kjekt det smakte. Og Thunderbrd, den oppskrifta di såg veldig fin ut, den må testes ut, tusen takk for den. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted January 15, 2010 Share Posted January 15, 2010 Har marinert en haug med nakkekoteletter av svin i kveld, med ca samme sausen som forrige gang... Søndagsmiddag! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
håpløs Posted January 15, 2010 Share Posted January 15, 2010 mmm... det så godt ut, men har en ide her. hva med å ta familieribba og skjære vekk svorlaget og så dele mellom ribbeina for og få mere kjøttfulle stykker? hadde det godt bra? Vil tro at man da hadde fått noen skikkelig fine marinerte spareribs med mye kjøtt:D Den kolamarinaden som stod over minner veldig på den som jeg blir servert på jobb innimellom, med både cocacola og røyksmak... Nydelig helsekost for sterke gutter... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 I dag har jeg svinget meg på kjøkkenet å laget middag, marinerte nakkekoteletter...MMMM.... Lagde ca samme marinade som tidligere beskrevet i tråden, men bytta sitron med tyttebærsyltetøy og litt appelsinjuice. Ovnen ble satt på 200 grader varmluft, og da ca en halv times steiking før jeg snudde kjøttet. På slutten fikk det en liten omgang med grillen. Her har kotelettene ligget i to døgn i marinaden. Her legges de over på rist. Krafta fra steikinga blir brukt i sausen. Serverte dette enkelt med poteter, surkål og saus...(masse saus).. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 17, 2010 Author Share Posted January 17, 2010 Såg nydelig ut det der Egil, det hadde i grunn fortjent ein eigen tråd det der.. Men eg har ingenting mot at du poster det her, så du ikkje misforstår meg.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HalvorV Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 BLASFEMI!! Spareribs marineres ikke! De skal rubbes med krydderblanding og slowcookes i en slik.. Gatorpit Barbequesaus er ment som saus, ikke marinade... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Egil Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 BLASFEMI!! Spareribs marineres ikke! Jo, og det er kjempegodt! Vi spiser dem, men tilber dem ikke! Blasfemi (fra gresk blasphemein, «å snakke stygt om») betegner gudsbespottelse, men også annen nedsettende eller foraktelig tale om det som (av noen) anses hellig.Gjennom alle tider har de forskjellige religioner og deres talspersoner (prester eller lærde) forsøkt å beskytte seg mot angrep i form av hån og spott. Om noe er blasfemisk vil derfor være avhengig av ens livssynsmessige ståsted. For noen vil enhver kritisk ytring om den egne religionen være å anse som blasfemi. Også ateistiske posisjoner kan derfor oppfattes som blasfemiske. Blasfemianklager kan derfor brukes til å begrense mange former for religionskritikk, særlig satire. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 17, 2010 Author Share Posted January 17, 2010 Heilt einig med Egil her, du HalvorV får ta den gudetrua di langt vekk frå denne tråden!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HalvorV Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Blasfemi (fra gresk blasphemein, «å snakke stygt om») betegner gudsbespottelse, men også annen nedsettende eller foraktelig tale om det som (av noen) anses hellig.Gjennom alle tider har de forskjellige religioner og deres talspersoner (prester eller lærde) forsøkt å beskytte seg mot angrep i form av hån og spott. Om noe er blasfemisk vil derfor være avhengig av ens livssynsmessige ståsted. For noen vil enhver kritisk ytring om den egne religionen være å anse som blasfemi. Også ateistiske posisjoner kan derfor oppfattes som blasfemiske. Blasfemianklager kan derfor brukes til å begrense mange former for religionskritikk, særlig satire. Hehe.. spareribs er hellige, derom hersker ingen tvil! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.