Jump to content

Bryning og sliping av kniv


Metallurgen

Recommended Posts

Fant disse linkene for ikke så lenge siden. Disse klippene er noe av det bedre jeg har sett på bryning av kniv, og det er samme teknikk som er brukt på tømmer biler, høveltenner og mye annet eggverktøy for tre.

Teknikken vil fungere på hulslipte blader ("skandinavisk sliping") og blader med sekundæregg ("amerikansk sliping").

(Kniven han sliper først er en kniv av Kaj Embretsen laget spesielt til Svenska øverlevnadsenheten, den andre er Woodlore knife designet av Ray selv.)

 

http://www.youtube.com/watch?v=bQN4jcXDjbE

http://www.youtube.com/watch?v=0a2Jm3pk ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=6aBEdi-x ... re=related

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Men når en "knivmann" skal demonstrere feltbruk blir det sånn :lol: Han drasser jo flere tonn med stein i feltcampen. Jeg vil nok si at et enklere stål eller en stropp vil løse ekspedisjons slipingen. Hvis det er noe jeg har lært, så er det at på tur der en skal bære alt selv, så må vekten på ALT pines til det minimale. Et gram her, 10 der, blir fort kilo.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Har nå gjort følgende:

Gått til innkjøp av en liten billig båndsliper fra Moe & Co i Bergen Bruker 1" x 30" slipebånd. I tillegg bestilt fra Lee Valley finkornede slipebånd ned til 9 µ dvs 1200 korning ca. I tillegg fra The Woodcraft Shop 2 SurgiSharp lær-bånd til maskinen der jeg har satt inn det ene med Bark Rivers grønne slipepasta. (Compound) Etter å ha sett en video på youtube ble jeg overbevist (se på:

) Den maskinen han bruker er såvidt jeg kan se helt lik Moe & Co sin og det eneste man må passe seg for er at kniven blir varm. Jeg har en finger på bladet hele tiden under sliping og regner med at så lenge jeg ikke kjenner varmeutvikling ødelegger jeg ikke herdingen.

Hvis noen har forslag til hvor i Norge man kan få kjøpt finkornede slipebånd er jeg takknemlig for tips. Videre ville det være morsomt å høre innspill fra folk i forumet med mye mere erfaring enn meg.

Uansett: Den eggen jeg får til på kniver i god stålkvalitet er noe av det råeste jeg har vært borte i og i alle fall langt bedre enn hva jeg har fått til med Tormek og håndstropping.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...