jolly jumper Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 heisann, nå er ytrefileen av en rein skavet opp og klar for å bli til Finnbiff. Men jeg lurer på hvordan dere tilbereder den ? dette skal IKKE være en slankekost. Så seterrømme og kremfløte MÅ være en del av innholdet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Litt sopp og løk av de slag du måtte ha for hånden, halvt om halvt med fløte og rømme, salt og sort pepper etter egen smak og noen hakkede einebær. Om du ikke bruner kjøttet i samme gryte som sluttproduktet skal ende, kan du med fordel surre kryddret i litt smør først, da dette trekker ut smaken bedre enn om du bare har det rett i gryta. Personlig er jeg ikke så alt for glad i tyttebær, men det hører jo egentlig til. Flatbrød er et must! (eller aller helst sånn tynnbrød som samene har med til fjells, men var visst en godt bevart familiehemmelighet). Lykke til! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polar Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Enkel men god oppskrift brun skavet i ei panne, krydre med salt og pepper, hell i ei gryte Kok ut pannen med litt vann og hell i gryta. Ha i en løk, og fyll opp med fløte. La kjøttet småputre i fløten i ett par timer, siste 15 minuttene så tilsetter du en boks med ananas i biter med juice. Serveres med ris... Snadder. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neowulf Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 etter min mening er det i allefall ikke finnbiff, men sikkert godt da . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polar Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 etter min mening er det i allefall ikke finnbiff, men sikkert godt da . Få høre hva finnbiff er da? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASi Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Vel vel, her er det nok mange variasjoner.. Men det jeg er oppvokst på kaller vi lappebiff. Reinsteika tas opp fra fryseren og skaves etter 4 timer. Da får man akkurat passe tynt skav. Brunes i gryta, i passe mengder. Ei steik på kiloen/halvannen i tre-fire omganger. Siste omgangen med løk og heimplokkasopp. Resten av det bruna kjøttet has oppi, og det has i god kjøttkraft så det nesten dekker kjøttet. Det toppes med fløte. Kokes i en time eller så. Ikke jevn med mel, sausen skal være som sjy. Krydres etter ønske, men jeg er glad i litt timian(ho mamma bruker ikke det) Tilbehør er grønnsaker, heime hos oss gulrot, men alt etter fritt valg. Vi liker også godt "klappakak", som er runde brødleiver stekt på takke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PangPang Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Ananas i finnbiffgryta?? Tankene løper over til den planlagte sydenturen i begynnelsen av nyåret Kan hende at det smaker godt, men pleier å styre unna forstyrrende smaker, når det kommer til gryter med kjøtt utenom det "vanlige". Skulle jeg spist store mengder med reinsdyr, så kanskje det hadde vært alternativ. Bruker masse fløte, tilsetter rømme mot slutten, kjøtte brunes sammen med litt løk og smør. Kantarell, steinsopp, rødskrubb o.l er knallgodt oppi gryta. Mandelpoteter (som forøvrig er norges eldste potetsort),hjemmelaget tyttebærsyltetøy, brokkoli, blomkål og gulrøtter. Nam nam =) Smaken er jo som baken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reinsjeger Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 heisann, nå er ytrefileen av en rein skavet opp og klar for å bli til Finnbiff. Men jeg lurer på hvordan dere tilbereder den ? dette skal IKKE være en slankekost. Så seterrømme og kremfløte MÅ være en del av innholdet. Er du gal?? Ytrefilet skavet opp til finnbiff?? :shock: Har du ikke annet kjøtt? Noe som smaker skikkelig rein ihvertfall... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Polar Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Ananas i finnbiffgryta?? Tankene løper over til den planlagte sydenturen i begynnelsen av nyåret Man skulle kanskje tro at det ødela hele sulamitten, men det setter bare en liten spiss på smaken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ytreland Posted November 13, 2009 Share Posted November 13, 2009 Ytrefilet til lappebiff? Den var ny for meg ASi lager på den måten jeg har lært. Selvdyrkede poteter, gulrøtter og tyttebær, hører med for min del Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jolly jumper Posted November 14, 2009 Author Share Posted November 14, 2009 hehe, gal å gal, men når fryserene er så fulle av div viltkjøtt så du må bruke lastesurringer for å stenge dem, er det greit å spise det beste kjøttet selv og selge kvalitet 2... men det er selfølgelig MIN mening...hehe.. Ser at enkelte har vanskelig for å se andre løsninger enn sine egne her inne..hehe. Har akkurat kommet inn med mere kjøtt til fryseren nå... Ha en fortsatt god jakthelg, nå skal jeg lage finnbiff av YTREFILEE...nam nam.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Men seriøst.... Hva med å helsteike den ytrefileten til en fin rosa kjerne, og heller lage en god soppstuing ved siden av?? Så kan du langssplitte mandelpoteter som du legger i ei langpanne med salt, pepper og litt timaian. Føles så mye mer eksklusivt enn en finnbiffgryte! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BetaCam Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Denne avviker litt fra finnbiffbegrepet, men er uansett bankers på smak. Kjempeenkel å lage til. (rekker godt til 2 voksne og 2-3 barn) 800 g. reinsdyrskav (2 pakker) 1 boks crème fraiche 1 boks Snøfrisk 1 liten løk 3 små bokser med kuttede sjampinjong 1 ts. viltkrydder, evt. 1 ts knuste einebær 2 ss balsamico eddik 1 ss tørket timian 6 dl. vann salt & pepper Stek opp kjøttet i en panne, og legg det ferdige kjøttet over i ei gryte etter hvert som du steker. I samme panna som du har stekt reinsdyrskavet, stek så løk og sjampinjong sammen. Påse at restene etter kjøttet (som ennå ligger i panna) kommer opp av jernet og blander seg med løk & sopp. Når løken er stekt blank, fyller du etter med Snøfrisk, créme fraiche, vann, krydder og balsamico eddik. La det hele småkoke litt i stekepanna noen minutter, deretter har du blandinga over i gryta der kjøttet nå befinner seg. Smak til med salt og pepper. Sett denne gryta tilbake der stekepanna sto, og la det hele putre så lenge som nødvendig for å få kjøttet mørt. Min erfaring med finnebiffen fra frysedisken, er at den trenger en god halvtime før den er ferdig. Kokte poteter og tyttebær hører med. Lykke til Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
.223Hugo Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Æ kalle d førr "Samelapskaus" Ikke bryr æ mæ så mye ka man har i den, men vær så snill å ikke bruk hermetisk sopp.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BetaCam Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Om du lager denne, akkurat slik jeg beskrev, garanterer jeg at du ikke vil merke forskjell på hermetisk vs fersk sopp. Om du har gjester, vil det sikkert virke eksotisk nok på de urbaniserte (innflytterne?) at du kaller det samelapskaus. Ikke glem en god Rhone-vin til. Husk for all del å helle vinen over på ei brukt spritflaske som du på forhånd har merket "viddekarsk". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikkel Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Detta høres godt ut! Har ikke reinskjøtt, men jeg har mye æljkjøtt. Hvordan er det å lage finnbiff a'la østlandet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASi Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Bare bruk samme fremgangsmåte. Det blir jo selvfølgelig en annen smak, men jeg har jukset sjøl når reinen har vært spist opp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jolly jumper Posted November 15, 2009 Author Share Posted November 15, 2009 takker for gode friske ideer, maten ble knakende god, og en ny gryte er nok ikke langt unna. blir nok rester i dag hilsen STAPPMETT.- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.