Jump to content

Innmarksjakt


Ace

Recommended Posts

Har ett nyoppstartet elgvald på litt over 7000 mål utmark. Men vi har også mye og store innmarksarealer.

Problemet vårt er at kommunen sier nei til innmarksjakt og de fleste dyrene går på innmarka. Å drive dyr fra innmark og ut i utmarka er ikke aktuelt da dyrene må krysse en godt traffikert vei. Er det noen som kan reglene for jaktvald. Har kommunen rett til det de gjør? :shock:

Link to comment
Share on other sites

Leste meg raskt gjennom viltloven på lovdata.no uten å finne noe som sier noe direkte om dette.

I Friluftsloven står det vel at man ikke kan ferdes på innmark før frosten har satt seg og tidligst 14. oktober, men har til gode å se den loven håndhevet eller nevnt. Med god bakgrunn og gjerne litt høye poster er sikkerheten for publikum, alt i fra sopp- og bærplukere til turgåere og orieteringsløpere, bedre når det jaktes i åpent lanskap.

 

- problemstillingen er interessant for mange her skulle jeg tro, særlig hvis dette er en fiks idé kommunnene får som pluteslig begynner å bre om seg.

- Her har kommunnen stengt for elgakt på kommunal grunn, innførs helgefredning fra 12.00 på lørdag mm. Men de har ikke hatt myndighet til å påtvinge disse reglene på private grunneiere. Derfor er vel eierforholdet til den nevnte innmarken sikkert viktig.

 

De er rare disse byråkratene, her tillater de terrengsykeløp og orienteringsløp i hekketiden og kalvinstiden for rådyr. På små arealer med mye kalving slipper de hundrevis av orienteringsløpere og syklister ut i terrenget. Å jakte rådyr tildlig en søndag morgen før noen andre bruker skogen - nei det er forbudt.

Link to comment
Share on other sites

Eystein nevner at det ikke er lov å ferdes på innmark før frosten har satt seg. Dette gjelder selvfølgelig ikke rettighetshaver til grunnen.

 

Ellers har jeg aldri hørt om noen hjemmel til å forby jakt på innmark, ei heller noe vettugt argument for det.. Skulle jammen tatt seg ut om noen kom og sa vi ikke fikk skyte rådyra eller elgen på engene våre :lol: Uhørt spør du meg. Men de må da ha noen slags argumenter til grunn??

 

Sikkerhet? Støy? Hva kan det være?

Link to comment
Share on other sites

Jakt på innmark reguleres så vidt meg kjent av Komunens politivedtekter, og Grunneier (i nevnt rekkefølge).

Og siden jeg ikke vet om en eneste politivedtekt som som regulerer dette utover i/ved tettbygdstrøk, er det grunneier som bestemmer.

 

Så mine pørsmål er:

 

Er det kommunen som eier nevnte innmark? Viss ja, er saken grei, da de som grunneier selvsagt kan nekte dere å jakte der.

 

Har grunneier nektet dere å jakte på innmarka? Viss ja, så er saken grei, siden grunneier selvsagt kan nekte dere å jakte der.

 

Er svaret nei på begge spørsmålene, så undres jeg på hva som foregår hos dere.

Link to comment
Share on other sites

Det virker litt surrete av kommunen dette, nå vet ikke jeg begrunnelsen for å nekte jakt på innmark, om det kun gjelder deres vald eller alle i kommunen?

Det er som nevnt over her §8 a som styrer dette :

 

a) For elg, hjort og rådyr skal kommunen regne som tellende areal: Skogareal og myr under skoggrensa. Med skogareal menes både produktiv og uproduktiv skog, og både lauvskog og barskog. For disse artene kan kommunen også godkjenne som tellende areal andre arealer som naturlig nyttes av vedkommende art. Videre kan kommunen bestemme at områder som er omdisponert slik at arealet ikke naturlig nyttes av vedkommende viltart, ikke skal medtas som tellende areal.

 

Der står der kommunen kan godkjenne annet areal enn utmark som der er nevnt. Hvis elgen beiter veldig mye på innmarka så bør man jo kunne skyte de skadegjørende dyrene der og når de gjør skaden, altså ta med innmarka i valdet og dermed gjøre det mulig å jakte der, noe annet blir dumt.

 

Nå kan det være den traffikerte veien som er problemet, at man ikke ønsker jakt nær den, faren for mange stressede dyr i/over veien etc. En annen ting er at veien eies trolig av det offentlige og dermed henger ikke innmarka strengt tatt sammen med resten av valdet, flisespikkeri som nok veldig sjelden praktiseres.

 

Når man har litt erfaring med enkelte av de som bestemmer forvaltningen i en kommune så kan det være smålighet og avundsjuke blant slike personer også, både folkevalgte og ansatte. Der finnes mange eksempler på det rundt om, ønsket om å bestemme ting øker ofte dess mindre de har mellom ørene. Ja kanskje noen til og med mener at jakt på innmark ikke er jakt og derfor bruker sin makt for å ikke tillate dette, så galt kan det være.

 

Du bør be kommunen om en skriftlig begrunnelse for at innmarka ikke er tatt med, er mitt råd.

Link to comment
Share on other sites

Kommunen eier ca 25% av innmarka og grunneierne resten. Det er grunneierne som går på jakt.

Jeg spurte på kommunen om vår egen innmark og fikk til svar at vi ikke kan skyte der. Ville egentlig bare høre i forumet om hva folk vet og har opplevd for å kunne gå tilbake med gode argument.

Ps det er overhode ikke tettbebygdstrøk. :D

Link to comment
Share on other sites

Kommunen eier ca 25% av innmarka og grunneierne resten. Det er grunneierne som går på jakt.

Jeg spurte på kommunen om vår egen innmark og fikk til svar at vi ikke kan skyte der. Ville egentlig bare høre i forumet om hva folk vet og har opplevd for å kunne gå tilbake med gode argument.

Ps det er overhode ikke tettbebygdstrøk. :D

 

 

Som jeg skrev: be om en skriftelig begrunnelse og gjerne at du vil gå lengre med saken. Kommunen kan selvsagt nekte jakt på sin innmark men neppe andre sin uten en vektig begrunnelse og et vedtak.

Link to comment
Share on other sites

Nå nå, tellende areal, har da ingenting med hvor jaktutførelsen foregår?????????????

 

Grunneiers egen innmark, er og forblir grunneiers egen innmark (så sant komunen ikke har stjelt den og gjort den om til friluftsområde eller lignende). Hvor vidt en innmark er tatt med i areal beregningen eller ei, har slik jeg har fått det opplyst. Ingenting med grunneiers jakrettigheter å gjøre (forutsatt at grunneier har jaktrettighet på storvilt).

 

Selv der en grunneier ikke har jaktrettigheter på storvilt, er der ingenting som hindrer ham i å la de som er jaktberettiget, få jakte på grunnen.

 

Hvor står det at man ikke kan jakte utenfor de arealene som ikke er med i valdets arealberegning? Det er jo ofte slik at valdenes grenser, går langt utover hva de får godkjent i arealberegningen (man trekker jo i fra vann, bratte fjellsider etc, uten at dette har noe med valdenes fysike grenser å gjøre).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...