Jump to content

Trening blodspor.... praktiske spørsmål.


Micro

Recommended Posts

Hei :)

 

Jeg startet en liten tråd om en Dachs på 3 (4) måneder med navnet Boston en liten stund før SL gikk av luften.

Og første prioritet er å få denne til å bli godkjent ettersøkshund, og forhåpentligvis en habil en.

 

Det finnes masse lektyre rundt om kring og jeg har leste det meste av det, men sitter alltid igjen med litt spørsmål.

 

Han er prøvd nå på totalt 3 blodspor to lagt av meg og to lagt i regi av et blodsporkurs jeg var på i helgen.

Kurset var ok, mange nyttige tips men ble ikke så mye praktisk erfaringsrikere.

 

De to første sporene lagt av meg gikk ok. han gikk i line men ikke stram line og fikk løpe som han ville frem til linen tok slutt (18 meter).

Første sporet var kort ca 20 meter.men kanskje lagt litt dumt av meg da det gikk langs en kant, og det var veldig naturlig å gå den veien sporet gikk. I enden ligger en rådyrskank og leverpostei.

Han freser forbi sporslutt men snur fort når lukta av sansynligvis leverpostei treffer nesa.

 

2. sporet var mye lenger ca 50 meter. blir vist sporstart og snuser litt for å følge det i ca 1 meter å så dra langt ut, snuser rundt uten noen form for mål eller mening. Ser det ut til ihvertfall.

etter et par innhankinger, peking på sportart og positive tilbakemeldinger går det fremover i et forykende tempo, ikke helt i sporet men alikevell "på noe", han følger sporet i en liten bue og igjen rett forbi sporslutt med resolutt snuoperasjon når lukta treffer nesa.

 

Jeg var redd for å stoppe han når han først var i gang på sporet hvor jeg tenke det var fare for at han ville tro at det var galt det han drev med.

 

På kurset på søndag fikk vi gå et 40 meter langt spor hvor det lå utlagte biter av leverpostei med jevne mellomrom. Instruktøren dro fingeren langs sporet for å vise hunden hvor han skulle flere ganger, da konsentrasjonen ikke var helt tilstede. det virket som han vet han skal finne noe, og snuse i bakken bare ikke helt hvilken rettning og på hva.

Jeg ble også bedt om å holde stram line til han og selv bestemme tempoet hunden skulle holde.

Bikkja forsvinner litt i leverposteibitene og virker ikke helt å ha skjønt at videre i sporet finnes det mer.

 

Det samme skjer her forbi sporslutt og tilbake til godluktene aka. leverpostei.

 

Noen reaksjon på rådyrklauven har jeg aldri sett, men jeg har ikke latt han leke med den så veldig mye.

 

Disse tre spor er gått uten sele, men fra og med nå blir det sele hver gang.

Linen jeg har er 18 meter og er vel egentlig en langline, ble forklart at 10 meter var nok? bør jeg klippe den?

 

Bør jeg legge matbiter i sporet? eller ha den kun tilslutt? Boston er utrolig matglad og kaster nedpå det meste, han har ikke vist interesse for å spise/slikke blod enda.

 

Er det helt uaktuelt å bruke slakk lineføring og er det viktig å ha stram line for å "kommunisere" å ha kontakt med hunden?

 

De to første sporene jeg la, la jeg med svamp og bøtte (prøvde svamp i flaske men det gikk for tregt å få ut blodet syns jeg), er det bortkastet?, og er drypp/sprut fra spruteflaske (kethjup) nok? Er jo mye rensligere på dryppmåten.

 

Mye på en gang dette men , tusen takk for eventuelle svar og gode tips :)

Er ikke enkelt når både meg og Boston er blanke som få på feltet. i hvertfall i praksis..

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Har ikke brukt mat i sporet, men latt hunden leke med rådyrklauven. Han syntes dette var veldig stas og er en nokså byttebevist type den dag i dag.

Bruker selv ketschup flaske ved sporlegging, enkelt og renslig.

Tror du skal fokusere litt mer på lek, prøv å legge spor i medvind evt i stille vær, hunden kan gå langt til side for sporet om det er vind.

Er dachsen av jaktlinjer eller sofalinjer ?

Lykke til videre

Link to comment
Share on other sites

Prøver å lage det så morro som mulig for han, men ønsker ikke at han skal miste konsentrasjonen om jobben.

 

Han er etter min mening alt for glad i mennesker, og de gangene jeg har prøvd å leke med han og klauven mister han fort interessen for denne og er mye mer interessert i meg som lekeobjekt. Det er han til vanlig også, er meg som er interessant ikke leken. Det er jo vel og bra det, da jeg primært bruker meg som forsterkning i dressur og trening og ikke ting og tang, og prøver å holde antall leker på et minimum, selv om det av og til er vanskelig å motstå fristelsen til å kjøpe noe nytt og morsomt til han ;)

 

Han er av rene og fine jaktlinjer (campillos-linjer på mor siden som jeg har forstått er meget bra), er ikke redd for at han ikke kommer til å klare å bestå prøven, men jeg ønsker også å gå ettersøk for andre og da ønsker jeg en så "god" ettersøkshund som mulig.

 

Er også veldig redd for å bruke for mye mat og godt i blodspor trening, er ikke derfor han skal ønske å gå spor fordi det finnes mat i en eller annen ende av det.

Mat er fortsatt det som er det beste for han. Han ville valg mat i alle sammenhenger først og da er jeg "bare" i veien for han når han skal kose seg med leverposteien i slutten av sporet.

 

Han spiser generelt sett som et hurtigtog om det er fordi han er redd for at maten skal forsvinne eller fordi han vil bli fort ferdig for å se hva pappa driver med vet jeg ikke, merker tempo økning i spisingen når jeg snakker eller gjør noe mens han spiser.

Gjør lite når han spiser og aldri tatt fra han maten permanent men selvfølgelig tatt bort mat litt for å sette det tilbake.

 

Takk for svar så langt :)

Link to comment
Share on other sites

Rent umiddelbart kan det høres ut som du er litt for ivrig, og går for mye spor, på for kort tid - altså går fortere frem, enn hva hunden mestrer.

 

Jeg har trent opp 2 dachser til godkjening, og min erfaring er at 1 spor i uka er tilstrekkelig. Sats på korte spor, og sørg for at du kommer til sporslutt. Hver eneste gang! Det viktigste er at du passer på at bikkja ikke blir lei, eller mister interessen. ( gjort den feilen selv.. :oops: )

 

Godbiter underveis mener jeg du bør droppe med en gang. Det vrir fokus fra oppgaven. Det vil ikke ligge leverposteig i et reelt ettersøksspor... :wink:

 

Når det gjelder å få "reaksjon" på skanken, så er det masse skryt og ros når dere kommer til sporslutt, og godbit. Da tar den pointet tenker jeg. Jobbe først, "far"/"mor" fornøyd = godbit.

 

Lykke til. :)

Link to comment
Share on other sites

Føler ikke jeg har gått for mye spor 3 stykk på 14 dager. :) men jeg er ivrig ja.... veldig :)

 

Men et kjapt spørsmål som kom inn her, burde godbiten komme fra meg eller ligge i sporslutt?

 

Igjen.. stor takk for svar

Link to comment
Share on other sites

Godbit i lomma, som blir belønning ved sporslutt har jeg brukt for det meste. Da unngår du at kråker/rev tar godbitene.

 

Umasse med skryt og rosing ved sporslutt, slik at du understreker hvor mye det betyr for deg at hunden klarte oppgaven med å følge blodsporet til skanken!

Men det viktigste er som sagt - Ikke gå fortere frem, enn at du er 100% sikker på at hunden mestrer oppgaven 100%, før du øker vanskelighetsgraden.

 

Helga Mari her inne, har også veldig mye god info om ettersøk og trrening. Se litt på sidene hennes. (tror du finner en tråd inne på hovedsiden ett eller annet sted)

 

Lykke til. :D

Link to comment
Share on other sites

3 spor på 14 dager......med en valp :shock:

Ro ned tempo....

 

Jeg syns nå ikke et spor på 20 meter, et spor på 60 og et spor på 40 meter på 14 dager er mye....

Hvorfor mener du det er for mye?

 

Godbit i lomma, som blir belønning ved sporslutt har jeg brukt for det meste. Da unngår du at kråker/rev tar godbitene.

 

Umasse med skryt og rosing ved sporslutt, slik at du understreker hvor mye det betyr for deg at hunden klarte oppgaven med å følge blodsporet til skanken!

Men det viktigste er som sagt - Ikke gå fortere frem, enn at du er 100% sikker på at hunden mestrer oppgaven 100%, før du øker vanskelighetsgraden.

 

Helga Mari her inne, har også veldig mye god info om ettersøk og trrening. Se litt på sidene hennes. (tror du finner en tråd inne på hovedsiden ett eller annet sted)

 

Lykke til. :D

 

Takk takk.

 

Har allt sidene til Helga M. printet ut som god sengelektyre.

Han skjønner poenget, det er jeg 100% sikker på.. men ikke alltid det faller like enkelt hver gang.. av de få gangene jeg har sett han prøve.. litt mye frem og tilbake over alt de første gangene før det ihvertfall på de 2 første var full spiker rett i mål (litt over) ;).

Link to comment
Share on other sites

Micro

Jeg skal ikke påstå at det er gjort feil, og at han har gått for mange spor, men det hele koker ned til følgende;

 

Hunden må ta raskest mulig ta poenget med at den skal starte på et punkt A, følge et spor, og ende opp på et punkt B - OG, at "far" blir veldig veldig happy. Når hunden har forstått dette, og synes at "å gjøre "far" happy ", er kjempegøy, ja da kan du gjerne gå spor oftere (enn 1 pr uke), samt øke vanskelighetsgrad. MEn ikke mere "opptrapping" enn at du og hunden mestrer oppgaven HVER GANG!

 

Til eksempel - min siste hund var så oppgiret over å gå spor, fordi det var så gøy, at jeg måtte bruke tiden på å roe ned hunden, slik at spornøyaktigheten ble opprettholdt.

 

Tolmodighet er en dyd sies det, og dette gjelder så til de grader i sportrening. Mange faktorer å ta hensyn til, og kjempegøy for hund og fører når det lykkes.

 

Jeg føler meg imidlertid helt sikker på, at trådstarter vil lykkes etterhvert, og få stor glede av all trening han legger ned.

 

:D

 

edit - Micro

 

Husk det er veldig mange lukter som skal sjekkes ut, f.eks ferskspor, smågnagere, etc., så la hunden jobbe (selv om det kan se rotete ut), men sørg for at du merker så godt, at du hele tiden er sikker på at den tar igjen sporet. Etterhvert skal du begynne å jobbe med både vinkler og avhopp, og da er det viktig at du tidlig lærer hunden å "rundere", når du ser han har tap. Er du i tvil, tar du hunden av sporet, og går tilbake hvor du er sikker på hvor hunden hadde sporet sist., og gjentar sporingen, og roser hunden når du ser den har tatt sporet på nytt, og få hunden frem til sporslutt.

 

Lykke til igjen.

Link to comment
Share on other sites

Micro

Jeg skal ikke påstå at det er gjort feil, og at han har gått for mange spor, men det hele koker ned til følgende;

 

Hunden må ta raskest mulig ta poenget med at den skal starte på et punkt A, følge et spor, og ende opp på et punkt B - OG, at "far" blir veldig veldig happy. Når hunden har forstått dette, og synes at "å gjøre "far" happy ", er kjempegøy, ja da kan du gjerne gå spor oftere (enn 1 pr uke), samt øke vanskelighetsgrad. MEn ikke mere "opptrapping" enn at du og hunden mestrer oppgaven HVER GANG!

 

Til eksempel - min siste hund var så oppgiret over å gå spor, fordi det var så gøy, at jeg måtte bruke tiden på å roe ned hunden, slik at spornøyaktigheten ble opprettholdt.

 

Tolmodighet er en dyd sies det, og dette gjelder så til de grader i sportrening. Mange faktorer å ta hensyn til, og kjempegøy for hund og fører når det lykkes.

 

Jeg føler meg imidlertid helt sikker på, at trådstarter vil lykkes etterhvert, og få stor glede av all trening han legger ned.

 

:D

 

edit - Micro

 

Husk det er veldig mange lukter som skal sjekkes ut, f.eks ferskspor, smågnagere, etc., så la hunden jobbe (selv om det kan se rotete ut), men sørg for at du merker så godt, at du hele tiden er sikker på at den tar igjen sporet. Etterhvert skal du begynne å jobbe med både vinkler og avhopp, og da er det viktig at du tidlig lærer hunden å "rundere", når du ser han har tap. Er du i tvil, tar du hunden av sporet, og går tilbake hvor du er sikker på hvor hunden hadde sporet sist., og gjentar sporingen, og roser hunden når du ser den har tatt sporet på nytt, og få hunden frem til sporslutt.

 

Lykke til igjen.

 

BELØNNING er ofte et enkelt stikkord .

Start enkelt ...gi hunden selv den tid han må gå fra A til B for å få belønningen .Når hunden finner sporslutt gir du den noe den liker veldig godt og ros den .Begynn tidlig og innarbeid faste rutiner med sporline , jaktklær ,etc.

Og skund deg langsomt som det heter og er hunden litt sporlei gjør det ingen ting om en tar en pause på en 2-3 uker. Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

"Begynn tidlig og innarbeid faste rutiner med sporline , jaktklær ,etc."

 

Veldig godt poeng. Særlig dersom du skal ha en hund til både drev og sporing.

 

Jeg har en fast sporsele og line til sporing, og jaktkrave til drev. Koble arbeidsredskap mot type jobb. Det poenget tar de kjapt.

 

Min gamle hund kombinerte dette svært godt. God hund på drevjakt, godt losmål, men når vi sporet med sporselen og sporlina, kom ikke et eneste pip eller klynk, selv om vi var aldri så nær dyrene.

Link to comment
Share on other sites

Hunden din er bare 3-4 måneder gammel og det svirrer masse rart oppi hodet på den som er spennende å sjekke ut. Den har ikke helt skjønt hva det er du vil den skal gjøre enda; men det er helt i orden det! For ikke alle er slik at de fatter poenget fra første spor; jeg har sett hunder som har vært så nervøse for det der rare som lukter blod at de kryper fram meter for meter i sporet :D. Andre igjen går spor som om de aldri har gjort noe annet.

Det viktigste er at hunden lykkes - hver gang. Og at du innarbeider en rutine så fort som mulig med bekledning, sporutstyr osv. Da settes gjerne hunden i den rette "modus".

 

18 m line er altfor langt. Kutt den ned til rundt 10 m - det holder i massevis. Og kutt ut godbitene i sporet - som det ble sagt så finnes det jo ingen belønning underveis på ekte spor ikke sant :) Dessuten høres det ut som om poden din er veldig glad i mat, og dermed tar du fokuset vekk fra det han skal gjøre med å ha mat i sporet. Du kan legge snadderet i sporslutten og dersom du i tillegg trener med en sulten hund så vil motivasjonen øke når den skjønner at det ligger noe godt i enden.

 

Dette med stram eller slakk line: har du en stram line så kan du lære opp hunden til å fortelle deg om han er på spor eller ei. Personlig går jeg med slakk line men dersom jeg vil spørre ham om han er på rett spor så stopper jeg opp slik at lina strammes. Står han i stram line og ikke vil gi slipp, er det tegn på at vi ikke er på blåbærtur :wink: .

 

Da Amigo var 11 uker så gikk han også "masse" spor - men de var 20-25 m lange lagt i hagen vår og kun for å venne ham til lukta. Alderen på disse startsporene var bare opptil 30 min.

For ham var det bare enda en ny ting å snuse på og det lå ingen krav bak. Så slike småspor vil jeg ikke karakterisere som for mye nei. Derimot hadde han gått spor som var vesentlig lengre og eldre ville jeg mene det var for mye av det gode.

 

En hund lærer i etapper - akkurat som unger. Og de trenger tid til å fordøye lærdommen før man går videre - derfor er det greit å ikke overdrive sportreningen (en gang i uka er nok).

 

Trener du for mye kan du få forskjellige utslag som ikke alltid er like lett å hanskes med etterpå:

Hunden går lei (du kan tvinge en hund til mye - men ikke til å spore...)

Hunden blir slurvete (den går på rutinen og begynner å jukse)

Den får ikke sjansen til å la inntrykkene synke inn før det er på gang med nye momenter

 

Tempo er en annen viktig sak som du må ta tak i nå. For det er hunden som bestemmer retninga mens føreren bestemmer tempoet. Det er noe herk å henge bak en overivrig hund som bare jager framover; du skal jo ha en skytter med deg (eller gå som skytter selv) og da sier det seg selv at tempoet må være levelig. En hund som stormer fram blir gjerne slurvete og dessuten bråkete (de puster jo som en hval og det høres på mils omkrets slik at viltet blir skremt til helsike :roll: ).

Legg sporet i medvind - da går nesa ned (for en dachs betyr jo ikke dette sååå mye pga kroppsstørrelsen) og bruk mindre blod og lengre avstand mellom flekkene for å øke konsentrasjonen til hunden. For da må den roe seg ned for å få med seg alt av informasjon. Er bikkja helt tulling så er det bare å stoppe opp. Sele av og gå hjem dersom han er helt vill. De lærer fort at skal man få gjøre det som er gøy, må man faktisk beherske seg litt hehe.

 

Men nå er jo din vovse bare barnet enda. Ta det etappevis og ikke gå for fort fram så tenker jeg dette går veien!

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for gode svar, tips og råd alle sammen.

Hadde ikke tenk på dette med klær å utstyr på meg selv. Dette skal jeg begynne med med en gang. Forhåpentligvis vil det gjøre at ting kobles enklere.

 

Føler meg også relativt sikker på at dette går i mål, men litt redd for å "ødelegge" tassen med noen få elementære feil, men tror det har vært sånn tålig riktig frem til nå. men mangler fortsatt litt glede i hunden med å spore, men..... som flere sier så vet han jo ikke enda hva det er og skjønner ikke helt at det er det samme han gjør. Forståelig det når han bare har gjort det 3 ganger og egentlig ingen faste holdepunkter mellom disse gangene.

 

Igjen tusen takk for svar :) veldig hyggelig at dere tar dere tid til å svare.

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde det også slik i starten da jeg begynte å trene beaglen på blodspor. Det gikk veldig trått i starten. Men plutselig løsnet det og du verden så morsomt det var!

Hunden min var ikke særlig interessert i rådyrskanken som lå ved sporslutt så jeg brukte godbiter der. Når andre hadde lagt sporet og ikke lagt godbiter ved sporslutt hadde jeg litt i lomma som jeg kastet ut når vi kom fram. Nå har jeg hatt et par skanker som hun har fått gnaget på ut så nå må jeg kanskje passe litt på så hun ikke gnager rådyrskanken i stykker ved sporslutt.

Det er viktig å lære seg å lese hunden sånn at du vet når du er på spor eller ikke. Se etter de små tegnene, hvor ivrig er hunden, reiser den halen, er snuten nedi bakken osv.

Jeg bruker en signalgrønn sporline som er 20 meter og laget av plast. Den glir fint i terrenget og kommer vi til noen tette busker kan jeg slippe sporlinen og hente den igjen på andre siden. Funker fint det.

Når jeg startet på sporkurset var det første sporet sikkert 60 meter og hunden var 4 1/2 mnd. Ble veldig overrasket at det skulle være så langt. Fikk ikke det til å passe i forhold til annen opplæring der man starter i det små. Men det funket....

Her starter vi med sporingstrening i slutten av apil og holder på til midten av juli. På det meste var vi fjorten stykker som trente. Det var kjekt siden vi fikk gå forskjellige spor hver gang og som vi ikke hadde lagt selv.

Lykke til med sporingen.

 

Davy

Link to comment
Share on other sites

Ikke så mye å tilføre, men kanskje et lite tips!

Velger du å ha en lengere line enn 10 meter kan det være en fordel å sette et merke der. Da vet du hvor langt hunden er ute hvis den begynner å runde, ved f.eks. vinkel og spor-opphold.

Link to comment
Share on other sites

Ser ut som du har kommet godt i gang med blodsportreningen. Selv har jeg prøvd å gi hundene godbiter i sporet og ved sporslutt, men de har etterhvert blitt mindre og mindre interessert i disse. For å få den siste hunden hunden til å koble blod og godbit, slepte jeg biter av elglever (som inneholder mye blod). De første sporene var ca.10 m og jeg økte etterhvert liggetid og lengde. Startet når hunden var 9 uker og ved 6mnd alder gikk det greitt med nattgamle. Har selv erfart at det er bedre å øke liggetiden enn lengden. Bytt ut levra med vanlig blod fra flaske, når sporene er 100 m lange og et par timer gamle og slep skanken langs sporet. La hunden få skanken til å gnage på, etterpå. Etterhvert kan du begynne med å legge skanken i sporslutt.

 

Jeg har en fast sporsele og line til sporing, og jaktkrave til drev. Koble arbeidsredskap mot type jobb. Det poenget tar de kjapt.

Godt råd.

 

3 spor på 14 dager......med en valp

Ro ned tempo....

Hvis valpen er motivert og ivrig, så er det ingenting i veien med å gå spor hele dagen, men det fordrer at du merker når hunden at hunden begynner å miste motivasjonen, før den merker det selv og at du gir den hvile eller finner en måte å øke motivasjonen på.

 

Ellers er det jo mange gode råd her, så din oppgave blir å finne ut hvilke som fungerer for deg og hunden din. Bruk det som funker, om det så skulle være brukte dametruser ved sporslutt :D

Link to comment
Share on other sites

Litt off-topic her nå, men da ettersøkskravet kom for mange år siden, hadde jeg min første hund godkjent i tide. Mange var fryktelig nysgjerrige på hva dette innebar. Inkludert nabokona, som ikke hadde den ringeste anelse om jakt, hund, spor osv.

 

Ba henne holde seg vekke fra bikkja, hver gang hun fikk menstrasjon, fordi bikkja mi var trent på blod.

 

Funka det gitt... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Hei igjen og fortsatt hjertelig takk for svar. :)

 

Tror nok jeg må ta to skritt tilbake og begynne litt fra begynnelsen igjen da jeg har to problem:

 

1. Når han får lukten av blodet i nesa går han bokstavelig talt av hengslene. Hvis han får lukta dette før jeg får på selen og tatt han bort er han bare helt idiot og fræser frem og tilbake.

Når han da får på selen og line og får "søk spor" er det ingen logikk i den han gjør. "bånn gnu" rett ut til en vilkårlig side helt til båndet stopper han, hanker han tilbake til start.. samme opplegget.

 

-jeg- tror at han tanker "leverpostei" HVOR ER'N! Dette gjør veldig korte sport vanskelig da han virrer frem og tilbake til han finner godlukta. Noen tips om hvordan jeg kan få han til å gå roligere. Må kanskje en måned eller to til han blir litt mer voksen i hodet? er jo fare for at han lærer at han skal gi fart og spole av gårde når sele og line kommer på.

 

 

Siste jeg la spor så tok jeg en god 1.5 timers tur før jeg skulle gå dette lille sporet for å se om jeg ikke kunne få en litt roligere hund. men neida.. like mye fart gitt.

 

Når jeg får han "rett" foran meg går det sånn tålig.. da går han rett vei og "på spor" men om han da blir vist vei av meg er jo en mulighet.

 

En liten merkfundighet:

Han er ikke så veldig glad i vann, å gå i vann er en ekkel sak for han. men jeg havnet i en liten pytt med sporet på søndag, og da viste han tydelig at han skulle over. og gikk over etter å ha sjekket mulighetene til å komme rundt. Så må jo være noe på gang.

 

Det blir nok bra til slutt men må nok som sagt ta et par skritt tilbake å være sikker på at han vet at han skal følge sporet, men... med 10 meter spor og det at han går helt amok og skal finne godbiten fort gjør det litt tricky.

 

Igjen, hjertelig takk for tilbakemeldinger.

Link to comment
Share on other sites

Du må avlære ham at det er godbiter i sporet - det virker som om han tror det er det det dreier seg om - ikke å spore. Bruk kun godbit i matskåla hans og i sporslutt - og finn andre belønningsmåter.

 

Kanskje det kan være lurt å ta en liten pause på en måneds tid i sporingen - tren på andre ting som vanlig dressur hvor du belønner variert med ball/stemme/andre ting enn mat. Slik at han kommer litt vekk fra dette voldsomme matfokuset. Noen hunder er så fikserte på en type belønning at de vanskelig kan gjennomføre oppgaven fordi de bare tenker på den. Varier i større grad og ikke la belønningen komme taktfast (forutsigelighet er noe dritt). Hunden skal aldri helt vite når den får belønning.

 

Etter en god pause så kan du begynne forsiktig - uten godbiter i sporet så klart :P Men begynner han å spore så roser du og viser at jess! dette er veien å gå gutten min - og når han da kommer til sporslutt (som gjerne bare en 10-15 m vekke) så er det julafta og 17.mai på èn gang.

Link to comment
Share on other sites

1. Når han får lukten av blodet i nesa går han bokstavelig talt av hengslene. Hvis han får lukta dette før jeg får på selen og tatt han bort er han bare helt idiot og fræser frem og tilbake.

 

Du må legge sporet i medvind og ta på han selen så langt unna at han ikke kjenner lukten fra sporstart. Du har også latt han lykkes med å bruke taktikken du beskriver. Hunder har en tendens til å gjøre det som lønner seg.

Hvis han prøver denne taktikken må du bare forholde deg rolig til han roer seg, eller du kan følge på selv om det bærer ut i huttiheita. Der finner han ingen leverpostei og etter en stund vil han forstå at taktikken ikke fører til noen verdens ting.

Du må også begynne å la sporet ligge betraktelig lenger, slik at det ikke lukter blod over et stort område. Blodmengden må være minimal, kanskje en halv dl utspedd med vann til en dl. Forsterk ro, la uroen dø ut av seg selv.

Link to comment
Share on other sites

Du har en hund som viser interesse. :)

Men gå tre skritt tilbake.

Ikke tren mer enn en gang i uken.

Få snuseren til å sette seg ved spor start. :shock:

La den sitte i ro før du gir arbeids kommando.

Jobb med kort line 2-3 m.

Går snuseren bananas. Stopp og sitt. :oops:

Når ro er gjenopprettet ny arbeids kommando. :P

Er ikke hunden moden nok, så vent en måned eller to til neste forsøk.

Link to comment
Share on other sites

Du må avlære ham at det er godbiter i sporet - det virker som om han tror det er det det dreier seg om - ikke å spore. Bruk kun godbit i matskåla hans og i sporslutt - og finn andre belønningsmåter.

 

Hvorfor :?: Det er tydelig at denne hunden viser sterk entusiasme for mat og er villig til å jobbe som faen for det. Arbeidslysten er på topp, men han har dessverre opplevd å lykkes med en uønsket fremgangsmåte. Førers jobb er å legge opp treningen slik at hunden gjør det rette fra dag 1. Hunder gjør det du belønner, så føreren får alltid som fortjent.

Hvis du forkaster det som fungerer som en god forsterker, har du etter mitt syn "dreti på draget".

Link to comment
Share on other sites

Du må avlære ham at det er godbiter i sporet - det virker som om han tror det er det det dreier seg om - ikke å spore. Bruk kun godbit i matskåla hans og i sporslutt - og finn andre belønningsmåter.

 

Hvorfor :?: Det er tydelig at denne hunden viser sterk entusiasme for mat og er villig til å jobbe som faen for det. Arbeidslysten er på topp, men han har dessverre opplevd å lykkes med en uønsket fremgangsmåte. Førers jobb er å legge opp treningen slik at hunden gjør det rette fra dag 1. Hunder gjør det du belønner, så føreren får alltid som fortjent.

Hvis du forkaster det som fungerer som en god forsterker, har du etter mitt syn "dreti på draget".

God sporføring er ekstremt viktig, og hunder som går på for hardt får stryk. Derfor er det fornuftig å etablere et fint tempo tidlig, og gi hunden gode arbeidsvaner. Lukte opp sporet i ro og mak, og gjøre det nøyaktig nok til å finne frem med avhopp og vinkler. I begynnelsen er spor enkle, og hunden skjønner kjapt hvor målet er hvis vi lar den få trave frem på egenhånd i sitt eget tempo. Derfor er det viktig å la hunden få arbeide med nesen i bakken og gå sporet fra ende til annen uten feil og store variasjoner i tempo. Når en begynner å legge inn vinkler og avhopp på 10 meter med en hund som går på for raskt så vil den kanskje aldri klare det.

 

Hjorteskank på slutten er super belønning, og gir nok hunden en fin aha-opplevelse den dagen den skal brukes i ekte ettersøk. I terreng med mye spor og tråkk vil hunder som er urutinerte trekke til alle kanter. Jaktlykke er vel en av landets beste på dette området, så jeg synes det er fornuftig å lytte til henne!

Link to comment
Share on other sites

For meg virker det som om bikkja er overfokusert på dette med mat - det er det eneste han leiter etter i sporet. Hvor mange ganger finner du pølsebiter under reelle ettersøk?

 

Jeg har aldri helt skjønt hvorfor man skal bruke godbiter i blodsportrening - det finnes andre måter å belønne på. Er det andre ting som f.eks å lære inn delmomenter i en lydighetsøvelse, så er godbiter mer på sin plass - da belønner man hvert enkelt lille moment.

Men siden denne krabaten er så fokusert på å finne maten så går han glipp at det han egentlig skal gjøre - nemlig å spore. Nå driver han og runderer og leiter usystematisk etter godbiter. Og selv om godbitene er sterke motivatorer for denne hunden så er det med på å lære inn et uønsket mønster - roting og hastverk og stress.

Det er i alle fall ting jeg ikke ser som positivt i ettersøkssammenheng.

Link to comment
Share on other sites

For meg virker det som om bikkja er overfokusert på dette med mat - det er det eneste han leiter etter i sporet. Hvor mange ganger finner du pølsebiter under reelle ettersøk?

 

Hvor ofte finner en minehund ball under minesøk :?:

 

Hver gang :D

 

Hvorfor :?:

 

Fordi det motiverer hunden til å lete uavbrutt i 8t etter miner :D

 

Hvor stor feilmargin har en minehund :?:

 

0% :D

 

Hvilken ettersøkshunder trent med 100% suksess :?:

 

Ingen :D

 

Hvorfor :?:

 

Fordi vi ikke makter å finne noe som motiver godt nok og fordi treningen ikke er lagt opp til å trene hunden i rett adferd fra dag 1.

 

Er ikke uenig i det noen av dere skriver, men man må jo spørre seg om det tradisjonelle treningsopplegget for ettersøkshunder, er godt nok.

 

Dette blir jo bare påstander fra min side, men tenk over om det er en kjerne av sannhet i dette :wink:

Link to comment
Share on other sites

For meg virker det som om bikkja er overfokusert på dette med mat - det er det eneste han leiter etter i sporet. Hvor mange ganger finner du pølsebiter under reelle ettersøk?

 

Jeg har aldri helt skjønt hvorfor man skal bruke godbiter i blodsportrening - det finnes andre måter å belønne på. Er det andre ting som f.eks å lære inn delmomenter i en lydighetsøvelse, så er godbiter mer på sin plass - da belønner man hvert enkelt lille moment.

Men siden denne krabaten er så fokusert på å finne maten så går han glipp at det han egentlig skal gjøre - nemlig å spore. Nå driver han og runderer og leiter usystematisk etter godbiter. Og selv om godbitene er sterke motivatorer for denne hunden så er det med på å lære inn et uønsket mønster - roting og hastverk og stress.

Det er i alle fall ting jeg ikke ser som positivt i ettersøkssammenheng.

 

 

Før jeg svarer langt og fyldig, vil jeg bare presisere at jeg ikke bruker og aldri har brukt godbiter i sporet under trening. opplevde dette en gang på et blodsporkurs i regi av en hundeklubb, og derfor lurte på om det var vanlig tidligere.. sporet var 40 m og dette er eneste "opplevelsen" med mat i spor. jeg har bare en halvstor bit leverpostei i slutten.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hvor ofte finner en minehund ball under minesøk :?:

 

Hver gang :D

 

Hvorfor :?:

 

Fordi det motiverer hunden til å lete uavbrutt i 8t etter miner :D

Men finner den en ball for hver 5 meter? Blir ikke det litt forstyrrende? Jeg tipper at bombehunden får ballen som belønning etterpå? Det gjør ikke denne hunden her - den finner godbiter hele tiden. Og det mener jeg blir forstyrrende.

 

Ellers så er det selvsagt ingen oppskrift på den Eneste Sanne Veien til en god ettersøkshund - mange veier fører til Rom og alt det der :P .

Link to comment
Share on other sites

Før jeg svarer langt og fyldig, vil jeg bare presisere at jeg ikke og har aldri brukt godbiter i sporet under trening. opplevde dette en gang på et blodsporkurs i regi av en hundeklubb, og derfor lurte på om det var vanlig tidligere.. sporet var 40 m og dette er eneste "opplevelsen" med mat i spor. jeg har bare en halvstor bit leverpostei i slutten.

OK - da misforstod jeg. Jeg oppfatta det slik at det lå godbiter hele veien jeg :)

Link to comment
Share on other sites

Synes du er litt ute å sykle, rabiat. En minehund jobber knallhardt for å finne miner, det er det den har trent på i hele sitt liv. Klart den lykkes mer enn en hund som trener blodspor noen timer i uken - maks!

 

Dessuten trenes ikke minehunden opp i å fange ball, den trenes opp i å finne miner. Hvis den ikke gjør jobben sin frem til den finner ballen, så vet du jo hva som skjer med den. En blodsporhund skal også få belønning, men det er etter vel utført jobb - ikke underveis! :D

 

Nå leser jeg at hele denne diskusjonen beror på en liten misforståelse, så da legger iallefall jeg ballen død. :P:oops:

Link to comment
Share on other sites

Noen hunder er så fikserte på en type belønning at de vanskelig kan gjennomføre oppgaven fordi de bare tenker på den. Varier i større grad og ikke la belønningen komme taktfast (forutsigelighet er noe dritt). Hunden skal aldri helt vite når den får belønning.

 

Han er nok desverre en av disse. Han vet hvor kjøkkenet er og er ikke langt unna når det kokkeleres der ut. Har aldri gitt han noe fra kjøkkenet, men er vanskelig å ta han når han stjeler nedfallsfrukt.. :/

Han mister ikke hodet når han vet han skal få noe. og er villig til å jobbe for det.. selv om konsentrasjonen er sterkt svekket, som f.eks han setter seg gladlig men blir ikke sittende lenge før han reiser seg..

Ved matskålen sitter han helt rolig til han får tillatelse.

 

Du har en hund som viser interesse.

Men gå tre skritt tilbake.

Ikke tren mer enn en gang i uken.

Få snuseren til å sette seg ved spor start.

La den sitte i ro før du gir arbeids kommando.

Jobb med kort line 2-3 m.

Går snuseren bananas. Stopp og sitt.

Når ro er gjenopprettet ny arbeids kommando.

 

Hvordan kan dette gjøres i praksis?.. Er det som er mitt lille dilemma, teorien er lett å lese seg til og det har jeg også gjort, det praktiske er det dårligere stilt med. men hvordan får jeg han til å bli rolig.

Har tidligere lest og fått høre at straff og "skjedd" ikke skal forekomme i sporsøk for å forsterke at dette er morro og her får man bare "fest", men hvordan får jeg en "vilter" valp til å forholde seg rolig når jeg ikke får si et lite nei eller tre? når jeg ikke kan vise at dette er feil..

Hvis jeg holder han igjen, får frem en sitt så ønsker han ikke å sitte der. han vil så gjerne fremover eller sideveis. Jeg får da følelse av at jeg tar han bort fra oppgaven han skal gjøre.

 

I selen skal han jo prinsippielt ikke gjøre annet en å spore jeg er da redd for å ødlegge byggingen av assosiasjonen ved å leke eller holde igjen. Det ene oppfordrer til lek i sele og det andre føles som straff i sele?

 

Jeg føler at jeg har en ok grunndressur selv om jeg kanskje er litt for dårlig til å gi ros på riktig tidpunkt slik at han tror det er gale er korrekt måte. Så tror ikke feil ligger i grunndressur.

 

Men skal ta det med ro et par-tre-fire uker å prøve igjen, det høres ut som det mest fornuftige..

Kanskje også snu belønningen til å være noe som kommer fra meg og ikke ligger i sporslutt (klauven ligger fortsatt) slik at han ikke tror han skal finne belønningen men jobbe for den og at jeg sitter på gullet han vil ha.

 

Igjen... Tusen takk for alle tips og diskusjoner, setter veldig stor pris på å få svar på mine spørsmål :)

Link to comment
Share on other sites

Hvordan kan dette gjøres i praksis?.. Er det som er mitt lille dilemma, teorien er lett å lese seg til og det har jeg også gjort, det praktiske er det dårligere stilt med. men hvordan får jeg han til å bli rolig.

Har tidligere lest og fått høre at straff og "skjedd" ikke skal forekomme i sporsøk for å forsterke at dette er morro og her får man bare "fest", men hvordan får jeg en "vilter" valp til å forholde seg rolig når jeg ikke får si et lite nei eller tre? når jeg ikke kan vise at dette er feil..

Hvis jeg holder han igjen, får frem en sitt så ønsker han ikke å sitte der. han vil så gjerne fremover eller sideveis. Jeg får da følelse av at jeg tar han bort fra oppgaven han skal gjøre.

 

Bruk ditt eget kropsspråk.....opptre rolig.....i ditt tilfalle høres det ut som at du må dempe og roe hunden....da den er for gira.

 

Ingen framdrift FØR valpen er rolig....for ikke å klusse i sporet kan du sette deg ned ved siden av sporet....blir valpen helt i frø, ta den av sporet sett deg rolig ned til valpen er rolig la den så prøve å spore igjen.... går den bananas igjen, av sporet sette seg rolig ned og roe.....

Til slutt vil valpen forstå at bananasoppførsel ikke fører til noe, spørsmålet er om du klarer å være tålmodig og konsekvent nok...... :wink:

 

Dette siste sporet jeg snakker om var ca 90m ("lite") med 2 dl rent blod.

Følte det var vanskelig nok?

Dette var MYE blod på få meter.....

ca 3dl. på 600m er prøvespor mengde......

 

Øk ligge tiden på blodet, så forråttnelses prosessen starer, la det ligge rundt 12t.....øk videre til 20-24t.....vittringa på blodet blir anderledes da enn ved ferskt blod....mulig dette kan være med på å roe den ned ytterligere.

 

 

Og som jeg har nevnt før.....ikke overdriv blodspor treninga, 1g i uka holder lenge.

Link to comment
Share on other sites

Eg trente hunden min opp på spor etter folk. Brukte ikkje blod i sporet før før hunden mestret fulle prøve spor.

Brukte kun 1 dl blod på første sporet som blei lagt med blod og det var ca 450 meter langt. eineste forsejellen eg merka på hunden når blodet kom inn i treningen var at farten på hunden når den sporet gjekk ned.

 

svein

Link to comment
Share on other sites

Dette siste sporet jeg snakker om var ca 90m ("lite") med 2 dl rent blod.

Følte det var vanskelig nok?

 

Men er redd for å gjøre det for vanskelig for han.

En dråpe for hvert skritt (ca 2 dråper per meter) er bra i begynnelsen. Kan det rett og slett være at hunden har fått for mye blodlukt inn nesen? Siden du sier 90meter - vet ikke hvor komplisert du har det, men lag et spor på 100 meter med sving, bruk 1dl blod - så kan du forlenge til 150 og 200 meter med like stor mengde blod. Så øker du sporlengden med 50 meter for hver gang, men ikke øk så mye med blod. Du merker det når hunden din mister sporet, til slutt blir den så konsentrert at den ikke vil få tid til å dra i sporet! Halve vitsen er jo at den skal kunne følge svært svake spor over en lang strekning, og utfordringene kommer for alvor når det er 10 meter avbrekk med vinkel og greier :-)

Link to comment
Share on other sites

Smetter inn med et par erfaringer.

 

Har et par NEG som benyttes både til bandhundjakt og ettersøk. De første sporene jeg har lagt har jeg laget ved å ta et ribbein ol fra elg (har alltid noe slikt liggende i fryseren), å laget slepespor av dette. Belønningen er ribbeinet. Funker veldig bra!

 

Ungbikkja (1,5 år sist høst) tok under jakta i høst tak ved skuddplassen på en elg skutt 4 dager tidligere, og sporet rett bort til vomma ca 150 m unna (fluktstrekningen). Viser bare at blod er 'lettere' å spore når det har ligget en tid.

Kan nok være verre for en unghund etter en time, da sporet består av kanskje ikke bare ett, men flere dyr, som i tillegg skiller lag...

Link to comment
Share on other sites

Micro

 

Veldig fornuftig at du tar en pause - og, det er intet nederlag! Jeg måtte selv ta en pause med min hund, da vi kom litt "skjevt ut". Etter noen uker var fokuset helt anderledes, og den gikk til godkjenning uten noen problemer overhodet. Husk at valpen skal modnes, og det gjør den fort!

 

Jeg sier meg forøvrig helt enig med Helga-Mari her. Matbitene i sporet er kun egnet til å vri fokus vekk fra oppgaven til hunden. Belønning kun til fullført jobb!

 

Ser at det diskuteres bruk av blodmengde. Ikke tenk på det. Når du har skaffet noen ltr. blod, så del opp i den mengde som et godkjenningsspor skal ha, praktiske pakningen i fryseren, og bruk den samme blodmengden på hvert spor. Strekk heller ut sporlengden, når hunden har fått riktig fokus/tenning igjen.

 

Lykke til - dette kommer til å gå helt fint!

 

:D

Link to comment
Share on other sites

Jeg er enig i mye av det som skrives her:

- få vekk matbitene fra sporet, bare det å spore er belønning nok for en dachs

- øk liggetida, om ikke til nattgamle spor (12t+) så ihvertfall til 3 timer

- 2dl blod er alt for mye på 90m, noen dråper hver 30-40cm er nok på nybegynnerspor

- nærme deg sporstart i medvind og få på selen før hunden tar lukta

- ikke la hunden begynne å spore hvis den er overivrig, men den må få lov til å være ivrig

 

Men det er også noe jeg er uenig i. Bikkja di er i sin beste alder læringsmessig, det den lærer nå, glemmer den aldri. Det er godt mulig at det er du som gjør noe feil. Å ta en pause for så å begynne å gjøre de samme feila om noen uker, er meningsløst, da har du bare gått glipp god trening i hundens beste periode. Pause er hvis hunden mangler motivasjon, og det høres ikke slik ut. Og kanskje det ikke er så ille når alt kommer til alt, men at det er du som forventer for mye av valpen? Hadde det vært mulig å fått tatt en video og lagt ut her, så kunne vi sett på det?

 

Og om hvor ofte du skal trene: i denne alderen er korte, hyppige økter bedre enn lange, sjeldne. Det er ikke utholdenhet du skal trene nå. Når bikkja mi var 4-5mnd så trente jeg (nesten) hver dag. Ikke lange spor, de tok ca 5 min, kanskje opp imot 10 hvis hun rota mye. Dette var dagens høydepunkt! Jeg tror ikke 5 minutters trening pr dag er for mye, men hvis du trener 10 min blodspor, 15 minutt dressur, 10 ditt og 15 minutt datt hver dag, kan det bli mye for en valp. Her må du følge med på hunden, og finne ut av det selv.

 

Og til slutt et spørsmål: Hvilken underlag trener du på? Hold deg for guds skyld langt unna eng/åker/kulturbeite el.l der det kan tenkes at en bonde har spredd møkk i løpet av de siste årene.

Link to comment
Share on other sites

:shock::oops: ups.... ?

 

Ikke? da har nok jeg bomma litt... for jeg har trent på fine flate åkere ja.. Er litt dårlig med andre oversiktelige plasser her om kring.

 

Kan du i samme slengen gi et tips til hvor jeg bør trene? er det bare å kjøre på med flat skogsmark med en gang uten for mye bunnvegetasjon?

 

Skal se om jeg ikke kan fikse en video ja. kan jo bli en "youtube most funniest videos" om ikke annet ;)

 

Jeg forventer nok for mye av Valpen uten tvil, men jeg lar ikke det komme i veien. Han skal få gjøre dette i sitt eget tempo, men jeg blir jo helt paranoid når jeg føler det går skeis..

 

Vanskelighetsgraden har vært minimal, mye blod, og rett frem/flatt.

 

 

Nå har jeg fått mye matnyttig å jobbe med ihvertfall.

- Mindre blod

- lengre liggetid

- jobbe med å "stresse/roe" ned, ikke la han få gå uten å være rolig.

- Opptre rolig selv. (jeg tror jeg gjør det nå også, men skal være oppmerksom på det)

- Finne noe annet en store jorder å trene på ;)

- Gå med kortere avstand til hunden (øke på etter hvert)

 

Og ja, som andre her er jeg også helt sikker på at det kommer til å gå bra :) og takk for oppmuntringen.

Link to comment
Share on other sites

:Ikke? da har nok jeg bomma litt... for jeg har trent på fine flate åkere ja.. Er litt dårlig med andre oversiktelige plasser her om kring.

 

Kan du i samme slengen gi et tips til hvor jeg bør trene? er det bare å kjøre på med flat skogsmark med en gang uten for mye bunnvegetasjon?

Hvorfor skal det være oversiktlig? Bare bruk mange klesklyper.

 

Mine hunder har gått best på lyng og mose. Lauvskog og gress er også kjempe. Barskog er litt verre. Områder der det ikke ferdes altfor mye folk og dyr er best i begynnelsen. Krysser du en sti, slutter du å blode minst en halvmeter før, og begynner en halvmeter etter. Bloder du midt i stien, kan du være sikker på at noen trakker i blodet, og drar det utover i forskjellige retninger.

Link to comment
Share on other sites

Tror dessverre vi er på to forskjellige planeter når det gjelder trening av hund. For all del, rådene som blir gitt i denne tråden funker greitt de, så hold deg til de du Micro, hvis du føler de har relevans for deg og din hund. For dere som vil opp et par divisjoner når det gjelder trening av sporhunder finnes det en helt annen verden der ute i cyberspace. Det finnes også kurstilbydere i Sverige og Norge som kan ta den mest erfarne, lysår fremover i treningen.

Link to comment
Share on other sites

Joda, allerhelst burde alle få slippe å lære av sine egne feil, men jeg innser jo at det kanskje er den beste måten å lære på. Micro virker ivrig han, så det er vel ingen fare for at han går lei. Blir nok en lei konkurrent på sporkonkuranser fremover :D

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Får ta inn en liten oppdatering på hvordan det har gått.

 

Har bare gått 2 spor siste måneden. Et rundt 20. april og ett nå i dag.

 

La et lite spor i dag på ca 60-70 m. Hadde tatt med litt blod på søndagsturen, så etter endt tur fant jeg en fin liten eplehage å legge sporet gjennom. Begynte på en liten kolle ved denne hagen og gikk og drypte et par-tre dråper mot den og havnet fort i et gjerde jeg ikke hadde sett, drypte over det og dro inn en vinkel (for første gang) gikk gjennom hagen (som jeg nå fant ut var kalket nylig det er kanskje ikke helt optimalt?) kom til enden av eplehagen og der var det jo selfølgelig ei røys, valgte da og vinkle av igjen og fortsette ut hagen til sporslutt.

 

Sporet fikk ligge 25 min, og... det gikk HELT perfekt, Boston tok sporet med en gang, og ville gjerne gjennom gjerdet. Stoppet han og løftet han over, første vinkel gikk stråååålende, 2. vinkel var litt værre men han snudde fort når han ikke var på sporet lenger og tok opp tråden "bak vinkelen" når han traff på ,og så fortsatte til sporslutt :)

 

Kjempe fornøyd med han i dag. litt mye trekk i selen, men det går seg nok til når ting blir vanskeligere, og litt vimsing frem og tilbake i sporet, men det er nok når han ikke er helt sikker på hvor han skal.

 

Var ingen tvil om hva han skulle når han fikk på sele og line. :) gikk fra å gå rolig i bånd til å bli "litt hyper", men ikke slik som tidligere hvor det var hei og hopp nå skal jeg løpe :)

 

Tusen takk for råd igjen, litt opphold som mange foreslo var nok et kjempetips :)

 

I tillegg til å se lyst på sporinga har Boston i valpeshow, fått BIR og 2. BIS og bare kjempekritikk ( 4,5 måned gammel) :) Los hadde han også som 4. måneder, ikke full lyd, men los var det okke som. Måtte løpe han inn etter 4-500 meter med, ville ikke la han gå for lenge. han løste uttaket perfekt og bare ga gass fra første meter :)... Nei, jeg klarte ikke å holde meg fra å slippe han når jeg støkte et par dyr. (ps. dette er en god stund siden og var rett før båndtvangen satte inn, bare sånn for å ha sagt det)

 

Ser ut til å ha truffet jackpot med første hund :) ååå nå er jeg fornøyd nå :)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

...For dere som vil opp et par divisjoner når det gjelder trening av sporhunder finnes det en helt annen verden der ute i cyberspace. Det finnes også kurstilbydere i Sverige og Norge som kan ta den mest erfarne, lysår fremover i treningen.

Nå ble jeg nysgjerrig rabiat. Lysår fram i treningen høres jo helt fantastisk ut - hva er det de der ute i cyberspace gjør som er så vanvittig mye bedre enn den treningen vi putler på med her hjemme?

 

Og til deg Micro: grattis med godt gjennomført spor med bikkja i dag da! Og forøvrig enig med Bukkebrøl (igjen :wink: ) om at du kan godt la liggetida øke en god del.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...