Kobble Posted July 27, 2009 Share Posted July 27, 2009 (edited) Noen av de morsomste trådene på forumet for min del er trådene om mat. Jeg synes det er gøy og lage mat, og da særlig av egenskutt vilt. Tenkte derfor at jeg skulle sette sammen en tråd, med ett måltid jeg ”mekket” her en søndag. Vi var 4 voksne pluss dattera mi på 2,5 år. Vet ikke om det er interesse for enda en slik tråd, men fikk lyst til og lage ne lell Jeg laget en treretter som bestod av, Forrett: Løksuppe, Hovedrett Rypebryst med glaserte gulrøtter, potetmos, smørdampa brokkoli, rosenkål, soppstuing og en god viltsaus. Desserten var skogsbærblanding med pikekyss og vaniljekesam. Tok en del bilder av selve matlaginga, og tenkte og dele de og framgangsmåten med dere Løksuppa ble laget på enklest mulig måte. Hadde jeg skulle hatt kun den til middag så hadde jeg brukt hvitvin i den, samt gratinert den med loff og ost. Og servert med godt brød\ smør Starter med 5 løk, dissse skrelles og kuttes i biter(løkskjærer er fint og ha) Smør smeltes i gryta, løken freses til den er gylden, drysser over noe mel som røres inn. Vann helles i(evt. kraft) og buljongterninger hives oppi(brukte grønnsaksbuljong) Så er det bare og koke den til løken er myk. Krydrer med Timian, salt og pepper. Glaserte gulrøtter. Gulrøttene skjæres i strimler og kokes i lettsalta vann til de er møre. Smelt smør og rør inn litt sukker, putt gulrøttene opp og rør\ varm de godt i sukker\ smør blandingen. Smørdampa brokkoli; kutt opp i biter, smelt smør i gryte, senk varmen til lite\ middels. Damp brokkolien under lokk til myk. Rosenkål bruker jeg bare frossen type som kokes opp i lettsalta vann. Soppstuingen bruker jeg og lage i panna, enkelt og greit. ”freser” den i smør drysser over litt mel før jeg heller over fløte eller vikingmelk. Koker inn til tykk stuing. Potetmosen; fikk ikke tak i mandelpotet så brukte vanlig ”ny”potet. Skrelte og delte opp to kg, pluss at jeg tok med tre søtpotet(synes at søtpotet setter en fin smak på mosen) Dette ble kokt mykt. Brukte en stapper og mose den med, putta oppi godt med smør og fløte. Krydre med pepper. Smakte fortreffelig, og 100 ganger bedre en posestappe. Rypene.Brukte 7 ryper, 1,5 rype pr mann og en til jentungen. Rypene ble flådd etter modell av Arne Brime, se link http://dinmat.bt.no/Temasider/Artikler/Tips-og-triks/Jakt/Slik-fl%C3%A5r-du-rypa kort fortalt, klipper av vingene og bena, klipper så av hodet, ca midt på halsen. Flår rypene fra hals og ned. Trekker skinnet over lår og vingestump. Til man sitter med en flådd rype. Disse skar jeg ett snitt under brystet og tok ut innmaten. Dessverre var innmaten noe frosset enda, så gadd ikke ”lete” etter lever\krås. Men tok vare på hjertene. Resten gikk i bøtta. Lår og skrog tok jeg vare på og kokte kraft av dette. Brystfiletene ble skjært fra bena. Så tok jeg en jerngryte, smeltet smør og freste skrog\lår i dette før jeg helte på vann. Putet og oppi noe gulrøtter. Sto og kokte ca 30 min. Fikk nesten en liter kraft av dette. Smeltet en god del smør i gryta, oppi med mel og laget jevningen. Helte oppi kraft og rørte godt. Så oppi med fløte. Røer godt. Noe tyttebær jeg hadde, samt brunost ble og tilsatt. Samt viltkrydder, gir en god smak. Ellers er det bare og smakssette med det man liker. Jeg bruker og noe sukker og salt. Koker dette opp og skrur ned plata, slik at kan stå og småkoke til resten av maten er klar. Rypehjertene ble saltet\pepret før jeg stekte de i godt med smør ca 1 minutt på hver side. Stakk en tannpirker i hver og serverte disse sammen med ett shotglass saus til hver. Dyppe og spise;-) Saltet og pepret brystfiletene, før jeg stekte de i godt med smør. Skinnsiden først i ett lite sek. Så to\tre minutter på hver side. Moderat varme. Smakte godt kan man si, jentungen på 2,5 liker og rype, satte til livs to fileter alene:D På bordet stod og div. hjemmelaget gele Jeg har ikke kjempepeiling på vin, så det ble og finne en i kjelleren jeg regna med skulle passe, og jeg synes jeg fortjente ett glass av den til maten;-) Desserten er enkel og grei å lage, legg pikekyss\marengs i bunnen av en skål, hell over vaniljekesam og legg deretter frossen skogsbærblanding på toppen, sukker strøs over. Når skogsbærene tiner så vil det blande seg godt. Blandingsforhold er, en pose pikekyss, en boks kesam og en pose skogsbær(småposer kjøpt i butikk;-)) sukker etter smak\behov. Lages to- tre timer før skal i munnen. MVH K Edited July 27, 2009 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted July 27, 2009 Share Posted July 27, 2009 Ahhh, det måltidet der ser rett å slett så deiligt ut, at eg gjerne hadde bytta bort svigermora mi i det.... Takk for flott mat tråd, men flotte bilder !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted July 27, 2009 Share Posted July 27, 2009 Nå har ikke jeg noen svigermor å bytte bort Men den maten så nydelig ut! Og så gjennomført opplegg med bilder, virkelig imponerende Helt annen klasse enn den grandisen jeg skal svi til kvelds Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriegh Posted July 27, 2009 Share Posted July 27, 2009 Det må jeg si! Det der så virkelig delikat ut! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipheron Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 Snadder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 Veldig bra! Jeg er også interessert i mat, så bare pøs på med slike tråder. Spesielt mat av vilt. Rypehjertet med saus til å dyppe var en geni-strek! Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobble Posted July 28, 2009 Author Share Posted July 28, 2009 Takk for fine tilbakemeldinger.. Terskelen for at jeg skal legge ut flere slike tråder ble plutselig meget mindre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
federal79 Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 Takk for en hærlig bilde serie, ble brått skamm sulten og må logge av.......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjakan Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 Med så smakfulle råvarer trenger du ikke å ta livet av de med brunost ! La det smake naturlig... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted August 2, 2009 Share Posted August 2, 2009 Nåja, brunost, tyttebær, rømme og fløte er ting som kun gjer ein god rypesaus betre i mine auger.. Rypa har så sterk smak, at skal du ta livet av den smaken, så må du jaggu ha sterkere lut enn brunost.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.