Jump to content

Hva er varmint?


Erik B. Hoksvold

Recommended Posts

skadedyr. Varmint børser er for og skyte små dyr på lange hold, varmint kuler skal ekspandere i selv om de mister noe fart. Varminting er en "sport" der de skyter små skadedyr på lange hold. Dyra er somregel jordrotter o.l.

Link to comment
Share on other sites

skadedyr. Varmint børser er for og skyte små dyr på lange hold, varmint kuler skal ekspandere i selv om de mister noe fart. Varminting er en "sport" der de skyter små skadedyr på lange hold. Dyra er somregel jordrotter o.l.

Klart uenig i bruken av "sport" begrepet her, Varminting er jakt på skadedyr (jamnfør t.d kråkejakt/revejakt og Minke jakt her hjemme). Altså en nyttig og ikke minst nødvendig jakt for å hjelpe til med å bevare endel rødlistede arter, samt for å bedre tillveksten av "nyttige" jaktbare arter (tenk rype).

 

At man i andre land har skadedyr som man ofte må skyte på tildels store avstander, bør ikke være med på å utvanne begrepet her hjemme. Ting blir gjort på forskjellige måter verden rundt, alt etter hva som er hensiktsmessigt, eller kulturelt betinget. Så skadedyrsjakt er det riktige begrepet på Norsk.

 

Så en varmint rifle, er i hovedsak beregnet på å være stabil selv ved skyting av lengre serier (les sabla tungt løp), og bør være kapabel til såpass liten egenspredning. At man kan skyte på små skadedyr (t.d Krake) selv på litt hold, med en relavtiv god treffprosent.

 

Det hører med at skadedyrsamo, ikke er beregnet på noe annet enn å gi en så hurtig og human avlivning som råd er. Uavhengigt av dårlige treff og restmengde av kjøtt (skadedyr spiser man ikke). Kort sagt så bør varmintamo ekspanderer så lett og eksplosivt, at den tar livet av viltet selv om bare sneier borti det (alle treff har stor sansynlighet for dødligt utfall).

Noe som gjør at den Norske skadedyrsjakta med skikklig skadedyrsamo, er omtrent så human som jakt kan bli. Dette da bom blir bom, og nesten etthvert treff gir dødligt utfall. Man har kansje merket seg at enkelte dyreværnere hisser seg opp over det vi kaller "kråkesprengning", da dette ser rimligt rått ut. Her gjelder det å huske at nettopp i dette råe resultatet, ligger det humane i avlivningen. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Man har kansje merket seg at enkelte dyreværnere hisser seg opp over det vi kaller "kråkesprengning"

 

Derfor bør vi kanskje være litt forsiktige med å bruke den betegnelsen på kråkeskytinga. Ikke noen vits i å hisse de opp mere enn nødvendig. :wink:

Ellers er jeg enig i at betegnelsen sport ikke bør brukes i denne sammenhengen, men si det som det er. Jakt evt predatorkontroll.

Link to comment
Share on other sites

No skal det og nevnast at ein del filmar (feks Dog Be Gone) og filmklipp på feks YouTube ikkje akkurat hjelper vår sak.

Om vi kallar det sport eller kontroll blir bortimot uvesentleg når enkelte lagar underholdning av jordrotter som blir sprengt i sakte film, gjerne med musikk og latter til.

Link to comment
Share on other sites

Sant det vestlandsjeger. Det virker ikke som felling av skadedyr som viltpleie o.l. sånn som når vi skyter kråke og rev her i norge. Når de skyter små jordrotter som vi ser sprenges i sakte film. Men de bruker sikkert varmint kuler som er laget for slik virkning.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...