Jump to content

shold

Members
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

shold's Achievements

Rookie

Rookie (2/17)

  • Reacting Well Rare
  • First Post
  • Conversation Starter
  • 10 years in
  • Week One Done

Recent Badges

3

Reputation

  1. Kjørte litt i terrenget med mopedene våre når vi var unge. Det var komplisert, selv med ganske gode dekk. Sikkert lettere med drift på begge hjul. Avstanden mellom dekkene på Rokonen kan kanskje bli en utfordring. Jeg kan, som nevnt over, lite om slikt. Har du testet? Kjenner du til plusser og minuser med to versus fire/seks hjul i terrenget? Fører må vel ha MC-lappen?
  2. Det var et bra oppsett på bildet! Har du en "pakkepris"? Det ville vært perfekt, men jeg ser kostnadene øke; både med to hengere og behovet for en mye større henger for å få plass til begge deler bakpå bilen. Kan lite om boggieoppheng. Er vippeboggie akslingsfri? Men likevel: Kan det gjøres så enkelt som at man har en kort enakslet henger med kraftige dekk? Skjønner at det setter litt mer avtrykk og har betydning for terrengvinkelen, men da kan bruken kombineres. Edit: Ser forresten at det kan bli trøblete hvis man ikke kan koble fra bremseviren ettersom den blir veldig utsatt for terrenget. Synd, men må finne en ny og kompakt plan.
  3. Tusen takk for alle gode tips og råd - og god historie! Jeg har selv stått på salen til en snøscooter i issørpa og hoiet etter hjelp, så jeg skjønner hvordan han hadde det.. Oppsummert så ser det ut til å være jernhest eller en form for elgtrekker som anbefales varmest, og jeg har begynt å søke etter brukte slike. De jeg har funnet hittil er temmelig dyre mtp. at de bare skal trekke ut 5-10 dyr i året. Jeg har likevel veldig lyst på en 6-hjuling med henger som også kan transportere ATVen, hvis det finnes slikt. Utfordringen der blir å finne en smal tipp-henger som er godkjent for veibruk opptil 80 km/t, og som har god bakkeklaring med mulighet for ganske brede dekk. Oppsummert så er plan A å prøve å finne en elgtrekker/jernhest til noen titalls tusen. Hvis det ikke går så må jeg gjøre knefall for familiens økonomidirektør og søke om det mangedobbelte til en ATV-løsning. Tror det blir lettere å få innvilget en større søknad hvis jeg kan vise til flere bruksområder. Jeg skal uansett sjekke sko- og Pepsi-Max-budsjettet hennes og slå det i bordet hvis det blir diskusjon.
  4. Nei, du tenker helt rett. Hvis det er god trekk så kan du styre hunden på tvers av vinden, og følge etter inn i vinden når den viser tegn til dyr. Avhengig av terrenget så kan de finne dyr på overvær på flere kilometers avstand. Men, det er sjeldent stabile vindforhold - hvis du ikke jakter et sted med lite høydedrag. Jeg gjetter på at hunden min finner dyr ved å først følge spor 4 av fem ganger, og så får vi overværsarbeid det siste strekket hvis vinden er riktig eller hvis jeg leser hunden godt og tar den av av sporet for å finne overvær de siste par hundre meterne.
  5. De fleste båndhundjegere (og mange av hundene) blir for ivrige og har det for travelt når man nærmer seg dyrene. Hvis vindretningen er stabil så har du som regel veldig god tid på det siste strekket. Hunden bråker ikke så mye, men det gjør du. Kle deg og te deg lydløst. Gi beskjed til postene om at du kommer til å bruke lang tid gjennom terrenget. Enkleste måten å øve på, hvis du ikke har mye vilt rett utenfor stuedøra, er å kjøre seg en tur i grålysningen. Når du ser hjort eller elg på en bø eller langs veien så parkerer du og går mot dyra inn i vinden. Da kan du trene på mange innpåstillinger uten å måtte gå langt. Jaktselen og noen passende belønninger ligger alltid i bilen når vi er på reise i Norge, og da passer vi på at tidspunktene egner seg for øving så ofte som mulig. Du bør, naturlig nok, unngå slik trening hvis det er nevneverdig trafikk, i tilfelle dyrene støkkes. Vi har brukt mye tid på å øve inn håndsignaler, i tillegg til kommunikasjon med båndet (små rykk, f.eks. to rykk for stopp/fokus). Det kan man øve på når som helst.
  6. Hei. Etter mange år med mye lesing og ingen skriving her inne så våger jeg meg frampå med et spørsmål: Hva er det beste og mest mobile løsningen for å frakte ut elg eller stor hjort, fra mange forskjellige terrengtyper og distanser, på egenhånd? Jeg jakter mye alene over store deler av landet og er lei av knirkete hofteledd, feltpartering og staur-/vinsjetrekking. Elgene har hittil blitt bært/slept/forbannet ut i 6-8 biter hvis jeg ikke har fått hjelp av noen som bor i nærheten. Nå skal det kjøpes en løsning som kan brukes over alt og som ikke ødelegger kroppen før jeg blir pensjonist. Har lest de gamle trådene om ATV, elgtrekkere, diverse pulk-/sledevarianter, mv., og det er noen gode råd der, men ingen som passer perfekt. Håper derfor på hjelp med råd fra fra kammer-kammerater. Jeg må ha noe som enkelt kan fraktes rundt i landet, dvs. at det må kunne tas med på en henger. Det må kunne brukes i bratta, i myra, i skogen, på skogsdriftsveier, på snøen og i litt steinete terreng. Det må kunne opereres på egenhånd. Det må ha rekkevidde nok til å komme seg inn og ut av terrenget, særlig når snøen ikke gjør det mulig å kjøre bil på skogsveiene. Det bør helst ikke koste skjorta, og i alle fall ikke buksa og underbuksa. Og, nei; jeg vil ikke kjøpe en hest. En 6x6 ATV kunne passet bra for mye av dette, men det er ikke enkelt å få elgoksen på og av ATVen alene, hvis det ikke er trær i nærheten. En ATV med henger kan kanskje funke, hvis jeg ankrer hengeren og bruker AVT-vinsjen for å beistet på plass. En ATV med slede/pulk virker bra i terreng som ikke er for steinete, men det blir fort knekk og sprekk på traktorveiene. Har aldri brukt jernhest eller elgtrekkere men regner med at de har begrenset rekkevidde og hastighet - og det må vel brukes slede for å bevare kjøttet? Hvis det hadde eksistert en ATV-henger som også kunne vært brukt som henger til bilen til frakte ATVen så måtte det vel vært nesten perfekt? Da kan hengeren kobles fra ATV og over til bil med elgen på, og så kan den brukes til å hente ATVen etterpå. Kan ikke så mye om slikt. Har noen gode råd? Går det an å finne en løsning som ikke koster mye over 100k?
×
×
  • Create New...