Jump to content

learner

Members
  • Posts

    72
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by learner

  1. @hewi: Jeg har bare fått for meg at det er mye triveligere å gå med skudd i kammer med oppspenner på børsa. Jeg går med hund (elgjakt) og det blir mye bråk å kamre skudd om ting skjer fort.... Men har jo berget mange år uten nå....
  2. Jeg spekulerer på å utvide garderoben med et systemvåpen. Ønsker er oppspenner, relativt lav vekt, mulighet for stabil kikkertbytte (uten treffpunktendring), og da selvsagt løpsbytte. Har sett på blaser r8 pro, som jeg syns blir tung og litt dyr, samt at jeg fant stokken litt i "klebrigste laget". Syns den hekta litt lett i klær etc. Har også sett på Merkel helix, som egentlig oppfyller alle overnevnte krav, og jeg likte stokken godt. Men den har et litt frynsete rykte, og jeg er skeptisk til den utveksling på sluttstykket, som jeg ikke kan skjønne annet enn må gi trøbbel før eller senere. Er det noen andre som kan være aktuelle kandidater? Evt tilbakemelding på r8 og helix ønskes også.
  3. Det var jeg som hadde den tråden. Vet ikke hvor den ble av... Hvordan retta du di? Jeg lada noen uten hylseholderplata i dag. Det ble kanskje litt bedre, men jeg er ikke 100% fornøyd. Den til venstre er med 34 gram hagl, som er mer enn wad strengt tatt skal ta. Den røde er en fabrikkladd fiocchi for sammenligning. De til høyre er med 32 gram hagl, som er i øvre sjiktet av hva wad er beregnet for. (Har drygt 11 mm opp til kant av hylsa med 32 gram hagl). Jeg syns kanten rundt selve bretten er dårlig definert og ujevn i forhold til fabrikkladd ammo samt hjemmeladd ammo jeg har sett bilder / video av. Trudde et øyeblikk jeg hadde "Cam punch" til kal 16, men har målt og den er korrekt. Har justert precrimp, og begge justeringer på final crimp, og dette er det beste jeg får. Kan også nevne at jeg har pressa disse flere ganger i final crimp, altså pressa- snudd patron 90 grader-pressa igjen osv osv.... Er jeg alt for nøye? Er dette bra nok, eller gjør jeg noe feil??? Må man ha crimp-finisher for å få bedre resultat?...
  4. Er i oppstartsfasen på hagleladinga. Er det noen som har fått tak i alle komponenter i Norge, eller må man belage seg på å handle fra utlandet? Tenker å lade patroner til rype og skogsfugljakt med 32-36 gram bly i første omgang. Har tilgang på gamebore tomhylser fra leirduebanen, vet ikke enda hvilken produsent de er. Kanskje noen her vet det også? Ladedata mottas med takk.
  5. Hvordan går prosjektet? Har noe lignende på gang, jeg har dog fått emnet frest til låskassa. Måtte file litt for å få den på plass, men det gikk. Vakkert ble det vel ikke, men det gjør ikke så mye for min del....
  6. Fint å se andre som er i samme båt. Skal prøve den 55 grain lapua fmj selv på fugl. Noen som har testet denne og 55 grain v-max og fått samme treffpunkt på disse? Helst med N140 krutt..
  7. learner

    Quickload

    Hvis noen kunne tatt seg bryderiet med å sjekke følgende i QL hadde jeg blitt glad: kaliber: 5,6x50R Kulediameter: .224 Hylse: RWS Hette: Federal 205 (Small rifle) Krutt: vihtavuori N140 Sjekk ladninger fra 25 grain og oppover (tror det skal stemme rimelig bra med 27 grain som max, mulig lavere med oryx) Kuler og COL: Oryx 55 grain, Col 60,3 mm Lapua FMJ 55 grain, Col 62 mm Hornady V-max 55 grain, col 63 mm Var ikke bare bare å finne ladedata i dette kaliber, men så langt jeg kan se fra diverse nettsøk og ladebøker, ligger max omtrent på 27 grain N140 med 55 grain kule (selvsagt avhengig av kuleoppbygning...) Håper dog noen kan bekrefte/avkrefte om jeg er på bærtur....
  8. Har du fått gjort deg opp noen meninger om dressen? Evt andre som har det? tenker å skaffe ny dress før neste sesong. Vil ha en som er lett, ikke for varm (tiltenkt brukt til elgjakt med løshund, må kunne gå med den uten at det blir for varmt...) og "lydløs", samt "vanntett". (Altså Gore-Tex med børsta microfiber e.l ytterst.) Har så vidt begynt å se på norrøna Finnskogen, Bergans Pasvik light og chevalier outland pro action, men har ikke fått prøvd noen av de enda. bor litt ulendt til..... Bergans Hogna kan også være interessent, noen med erfaring?...
  9. Nettopp testet mine v-maxladninger i 308. Lapua hylser, federal hetter og N140 krutt. Brukte data fra ladeboka nr 7. Startet på 47 grain og opp til 49 grain. Ingen ladning spredte mer enn 20 mm senter-senter, med 47 grain på 7-8mm og likedan med 48,5 grain. 49 grain gav ca 905 m/s i -10 grader og med 51 cm pipe. Veldig fornøyd, selv om det sikkert går fortere med raskere krutt. Skal teste litt mer med 48,5 og 49 grain.
  10. Jeg skar en isoporplate i fire deler, limte disse sammen og skar til form med samekniv. Deretter lakket jeg med brun lakk, litt sort innimellom og stakk inn fjær til ører. Brukte et gammelt reflekshalsbånd (gult) til hund som øyne. Har skutt en del kråker og noen ravn for denne. Du må etterlakke litt pga slitasje, men det funker.
  11. learner

    Tkka m551

    Hei sann. Har samme rifla sjøl og etterspurte info her inne for en stund siden. Kan leses her: viewtopic.php?f=14&t=66148 Den er jo ikke akkurat vanlig. Jeg ville tatt kontakt med tikkaimportør eller kanskje helst direkte til fabrikken og spurt der. Får håpe det ordner seg... Gi gjerne en tilbakemelding her på hvordan det går.
  12. Prøv begge og se hva du liker best. Begge er gode våpen. Vet ikke om du har tenkt tanken, men zoli har også gode hagler: kronos og z-gun. Z-gun er vel i omtrent samme prisklasse som de du nevner. Hagler er rimelig personlig, noen liker mora, andre dattra for å si det sånn. derfor bør du prøve og se hva du liker best. Lykke til.
  13. Hei sann. Vi holder på å bygge hundegård av slike elementer man får kjøpt rundtomkring. No har kjærringa begynnt å gnæge om at fundamenteringen ikke er god nok.... Det jeg har gjort er å grave ned 2"6" (muligens 3"6" hvis det fins...) med langsida opp i et rektangel ut fra veggen på nedsida av huset. her er det en liten halling på bakken slik at jeg måtte bygge opp langsida av hundegården (som er parallell med veggen? ca 15 cm. Til dette brukte jeg det som lå og slang rundtomkring etter å ha gravd opp noen røtter etc, altså en blanding av jord (gammel potetåker), sand og stein. Det ser sånn passe høvelig ut. Men nå har altså kjærringa byinnt å lure på om dette er nok, og da lurer jo i grunnen jeg også på det samme.... (Les: jeg er kommandert til å spørre her inne... ) Altså, trenger jeg noen mer form for fundamentering? Bør jeg heller grave ned i bakkant enn å løfte opp i fremkant? (vet ikke om dette lar seg gjøre pga grunnmur) Vi bor i et område i Norge med mye frost og er noe bekymret for hva tælahiven kan gjøre med den fine hundegården vår... Generelle tips til hva man bør tenke på når man bygger hundegård mottas også med takk!
  14. Jeg jobber på Pasvik Folkehøgskole, som ligger i Pasvikdalen i Øst-finnmark. Her har vi også jakt- og fiskelinje, samt bl.annet valgfag jaktskyting og hjemmelading. Vi prøver så langt det lar seg gjøre å tilpasse utfordringene slik at alle skal bli fornøyd. Det er også ypperlige jaktmuligheter rett utenfor skoledøren for de som vil jakte på fritiden. Se hjemmesiden vår og vår facebookside for mer informasjon. Dere finner kontaktinfo der, men jeg kan også besvare pm her inne. www.pasvik.fhs.no https://www.facebook.com/#!/pages/Pasvi ... 4214658050
  15. learner

    Sauer 101

    Kan noen forklare hva det betyr?... er dette en annen løsning enn det som er i 202 og 200? Hvordan vil det være å skifte løp etter hvert? (altså ikke løpsbytte til annet kaliber, men bytte løp når løpet er utskutt e.l)
  16. Er tilbøyelig til å være enig med siste taler ang star. Bruksjern som fungerer. Men hvis du vil ha halvauto har jeg god erfaring med benelli. Jeg har en super 90 med trestokk, men de har jo også versjoner i syntetkolber. Disse er rekyldrevet, og krever derfor noe mindre pussing enn gassopererte halvautoer. Fruen har en franchi predator, og jeg må si det også er en hagle jeg liker. Den er overraskende god å skyte med, og systemet er mye det samme som i benellien. Denne har syntstokk og er en en del billigere enn benellien. om benelli er verdt prisforskjellen er jeg jaggu ikke sikker på... Hvordan det er med slugløp, kikkertmontasjer etc til disse er jeg usikker på. har et inntrykk av at slikt er mer vanlig til amerikanske våpen, men dette vet jeg for lite om. Uavhengig av dette er det viktig at du finner deg en hagle du liker og som du skyter godt med. Prøv flere hvis du har mulighet, og gå for den du liker best selv. Lykke til!
  17. learner

    Skogsrifle

    mener jeg fikk beskjed eller leste en plass at man taper ca 3m/s pr cm kappet løp i 308. Dette er et kaliber som "tåler" kapping av løp bra, da det bruker relativt rasktbrennende krutt. Jeg kappet min fra 58 til 51 cm. Har ikke sammenlignet, da jeg kappet løpet før jeg begynte å lade etc. Til det bruker du skisserer er det neppe noe problem å kappe løpet da du trolig vil holde deg til moderate hold. Du kan nok kappe mer enn du sier også, men jeg er fornøyd med 51 cm. Ville uansett ikke gått under 45 cm, da jeg forstår at dette er grensa i flere av våre naboland.
  18. Stemmer for å legge en hel ekstra bordplate over ekisterende. I tillegg mener jeg det er viktig å forankre bordet til gulvet. Spesielt den bordfoten under pressa bør festes til gulvet. Når du løfter arma (drar hylsa over ekspanderen på tur ut av dia) vil du jo løfte bordet fra gulvet hvis det ikke er forankret.
  19. ja, jeg har litt å gå på der, den er ganske tykk. Jeg har for øvrig fått med meg at mange har kommentert dårlig kvalitet på butler creek i det siste, men jeg valgte å prøve, og ønsker derfor svar på mitt spørsmål fortsatt. Så får vi se hvor lenge de varer... Hvor mye klaring må man forresten ha mellom kikkert og løp (uten butler creek eller lignende på...) ?
  20. Hei sann. Jeg sitter å skal montere nykikkerten. Har to alternative optilockmontasjer for hånden, en ringmontasje for tikka og en base+ring-montasje for samme våpen... Ringmontasjen (en del, ingen baser) går på. Jeg har grei klaring mellom løp og kikkert men med butler-creeken på blir dette mellomrommet spist opp. Det ser ut som butler creek-en tar i løpet så vidt det er (ser ikke lys mellom akkurat på midten. ellers er det en liten lysstripe der). Mitt spørsmål blir da, gjør dette noe? Jeg vil jo tro at BC-en er såppas myk og fleksibel at det ikke gjør noe, men vil jo ikke risikere å ødelegge kikkert pga dette.... den andre montasjen skal være ca 3-4mm høyere, bør jeg gå for den? Har ikke prøvd den ennå, da jeg må slå ut den rekylpinnen. Da har jeg ingen form for rekylstopp i den (har stoppskive på den andre). Kal er 308. Er det nødvendig med stoppskive/rekylpinne?... Hva ville dere gjort?.... mvh Learner
  21. For å utdype pkt 2: Man slår lyset på ved å dra bryteren ut. Deretter kan man justere styrken på lyset manuelt ved å vri på bryteren. Når man har justert det slik man vil beholdes lysstyrken i forhold til omgivelsene. DVS, hvis det blir lysere ute øker også lysstyrken i rødprikken og motsatt. Det vil si at du slipper å skru det ned etter hvert som det blir mørkere på kvelden, eller du slipper å skru det opp når det blir lysere på morgenen. Hvordan dette fungerer i praksis skal jeg ikke uttale meg om, da jeg som sagt nettopp har fått min og ikke rukket å teste dette skikkelig. Men jeg har sett at den forandrer lysstyrken ved sikting mot vekselvis lys og mørk bakgrunn. Dette legger man merke til da det er et lite etterslep på justeringen. (maks ett sekund vil jeg anslå). Om dette er en fordel eller ikke er jeg selv litt usikker på... Men uansett tror jeg nok siktet passer mye bedre på børsa di enn hos xxl ja. Godt sagt... (Jeg befridde min fra jakt og frilufts klør. Velger å tro at den satte pris på det. )
  22. For å stjele tråden litt: godt å høre dreverjan. Det lå en slik under juletreet i år, fra far til far. Har ikke fått satt den på rifla, men den ser bra ut. Conibear: Min var også med komp, selv om jeg ikke trodde det da jeg kjøpte den. Ulempen med komp som jeg ser (foruten noe økt vekt) er faren ved at man kan justere siktet når man går i skogen. Dette er vanskeligere med denne modellen enn med f.eks schmidt u bender-kikkerten jeg har på den andre rifla. På zeissen må man nemlig løfte opp tårnet før man får justert. Derfor mener jeg at komp er en fordel på denne kikkerten. Ellers impulskjøpte jeg min da den var på tilbud litt billigere enn det du får din for... Har i ettertid funnet ut følgende: 1) Noe dårligere skumringsegenskaper enn andre victory-er pga konstruksjonen med både medforstørrende og ikke medforstørrende retikkel. (min har retikkel 60, rød prikk som ikke forstørres, og "åpent" tynt kors som medforstørres. Ser i grunn ut til å være en kombo jeg blir meget fortrolig med.) Om disse forskjellene i skumringsegenskaper er store skal jeg ikke uttale meg om da jeg ikke har testet kikkerter mot hverandre. 2) Lys til både natt og dagbruk, trinnløst justering, lyset justerer seg selv etter lysforhold og bakgrunn. Meget fin og distingt rødpunkt. 3) i mine øyne muligens den optimale all-round-kikkerten: Lys til alt, lav nok forstørrelse til "nærstrid" (min er 2,5-10x50) og høy nok fortørrelse til mitt bruk. (elg, rev, toppjakt++) Betydlig bedre skumringsegenskaper enn noen annen kikkert jeg har. (tidligere omtalt s&b har ikke lys, og har elgdot-retikkel som blir alt for spinkelt i mørket.) Derfor konkluderer jeg med at jeg er meget fornøyd med handelen. 4) vær obs på at det er utgående modell, og at det trolig er derfor disse går på "billigsalg" for tiden. Det betyr neppe at det er en dårlig kikkert. (I alle fall velger jeg å tro at det ikke er tilfelle. ) Lykke til med valget. Edit: er det 3-12x56 eller 2,5-10x50 du har på hånden? Trodde ikke de kom i 3-12x50. Ikke at det har noe spesielt å si, men 56 vil vel være bedre i skumring, og mer klumpete ellers... Men selvsagt uansett mye sikte for pengene.
  23. Er godt i gang med oljing, noen partier av stokken var tydeligvis tørr, det tar til seg greit med olje, mens andre partier virker mer mettet. Men skal jeg olje "låskasseområdet" også, vil jeg ikke da risikerer å få stokkolje i mekanismen? Det har jeg hørt ikke er noe særlig. eller skal jeg evt olje litt og lakke etter? Tips og råd mottas med takk....
  24. Hei sann. Jeg har en eldre rifle med trestokk. I høst har jeg lagt merke til at stokken har krøpet nærmere løpet i forkant, altså helt fremme hvor løpet "forlater" stokken for å si det sånn... Det ser ut til at stokken har bøyd seg sideveis et stykke bakenfor fremenden. Jeg ser en tydelig vinkel på den siden der den vrir seg fra løpet, litt vanskeligere å se det på den siden som ligger nærmest løpet. Det er fortsatt såppas klaring at jeg får en 100-lapp mellom, men jaggu ikke mye mer enn det heller. Jeg er bekymret for at jeg skal bli plaget med at løpet tar i stokken, med de følger det får for treffpunktforandring etc. Jeg kan selvsagt gå på med sandpapir, men det beste hadde jo vært å få rettet opp stokken på et vis. Er det noen som vet om dette er mulig, og hva man kan prøve for å få det til?
  25. Hei sann. Jeg sitter i finnmark med 1000 spørsmål om haglelading. har lest hagleladekurset og det var bra, men fortsatt er det mye jeg lurer på, ikke minst hvor man finner ladedata, hvordan man vet hva slags hylser man har, hvor man får tak i lovlige kompontenter uten at det koster skjorta, etc etc. Nå har det seg slik at jeg skal hjem til trøndelag (stjørdal) i jula (21.12 til 3.01) og det kan jo hende man har litt tid til overs i mellom lutefisk- og ribbespising etc. Er det noen i nærheten som har god erfaring med haglelading, tid til overs, og lyst til å gi meg et lite lynkurs? Du må gjerne ha mec 600 jr, da det er det jeg blir å lade med, men det er ikke det mest vesentlige. Kunnskap er viktigst. Skriv litt her, eller send en pm hvis dette er aktuelt.
×
×
  • Create New...