Jump to content

Pysetuten

Members
  • Posts

    31
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Pysetuten

  1. Har nettopp kjøpt meg en Recon Pack. Den hadde samme problem som nevnt tidligere i tråden. Innfestingen til skulderreimene sitter i noen utstansede hull der det er temlig heftige grader. Stroppen ble frynsete av å bære den tom hjem fra butikken. Har ikke turt å legge noe vekt i den før jeg hører fra norrøna. En kan nok komme langt med en fil og litt tape, men på en sekk til oppunder 4-5000,- burde det ikke vært nødvendig. Bortsett fra dette oser den av kvalitet, og den er svær som et telt. Gleder meg til å ta den i bruk. Sekken erstatter en Bergans Trollhetta 95L+. Den blir for spinkel når en nærmer seg 25kg, og designet med masse smålommer og lommer bak istedet for på siden er etter min menig for spesiellt intereserte. Recon Packen er ren og pen i utformingen med få men større lommer.
  2. Jeg har en Zolli som også er alt annet enn enkel, men en blir jo så glad i dem. Jeg har slitt med at kikkerten begynner å slarke om en ikke lakker skruene, også er det den snabelen på forskjefte som er lett å glemme om en skyter med anlegg. Snellerten anser jeg som en risiko for mine medmennsker så jeg unngår den. Best demonstrert ved å forklare hva det er for en skytter som er ukjent med løsningen. For så å be dem prøve. Hvis jeg har tilgode å se en skytter som ikke skvetter idet klikket kommer lenge før rifla er montert. Selvsagt, er man påpasselig og forberedt er det sikkert trygt nok, men jeg liker nå at det er minst 1,5kg som skal til.
  3. Beklager å dra frem denne diskusjonen igjen, men jeg blir litt overrasket når jeg snubler over internasjonale konspirasjoner uten noe øyensynlig formål. Så jeg kjøpte boken og fikk den i posten igår. Til min store skuffelse viste det seg å ikke være noen konspirasjon alikevel. Så langt har jeg bare såvidt rukket å bla litt i den. På første oppslag jeg gjorde, i 4. avsnitt kapitel 10 "Zimmerpatronen" (Squib Loads)... s.387 henvises det til eksplosive følger ved å bruke underladninger med progresivt krutt. Nærmere forklart annet sted i boken, står det. I samme avsnitt, kapitel 6 "Aufbau einer Laborierung... s.367 Står historien om de to sprengte testløpene som fortalt tidligere i denne tråden. Uttrykket som er brukt om fenomenet er "Secundary Explosion Effekt (S.E.E)" (sic). Så en kan forsåvidt si at "Secondary Explosion Effect" ikke er nevnt. Jeg har dog ikke kommet så langt som å kikke på kapitelet om overtrykk. Ellers er denne artikklen om konstruktiv interferens i kanoner, som vel er nevnt tidligere i tråden,interesant. http://stinet.dtic.mil/oai/oai?verb=getRecord&metadataPrefix=html&identifier=ADA095342
  4. Jeg har opplevd at det har en tendens til å legge seg i demperten.
  5. Det er etpar andre muligheter, feks at de har fjernet den fra -77 utgaven. "Meyer, Klaus. 1977. Handbuch fur den Wiederlader. Journal-Verlag Schwend. Schwäbisch Hall, Germany. 573p." det er tross alt den jeg oppga. Leste du den andre linken om artikkelen i Handloader, eventuellt artikkelen det refereres til ?
  6. Ellers er jo denne referansen til Handloader juni 1997 no 187 side 42, Artikkelen til Charles E. Petty "Mystery Solved" interesant. http://www.sahunt.co.za/en/sahunter_The ... ffect.aspx
  7. Litt fart må det vel være i en diskusjon. Men klarer dere å dytte nok MRP i en .243 til å sprenge et våpen med 80grs. kule uten å komprimere ? Jeg tror ikke noe på at de tyske ingenørene på prøvelabben i Ulm slurvet. Dr. Meyer skrev første utgaven av den nevnte boken i 1977 som leder for labben. Den er den tyske utgaven av Ladeboken. http://www.pension.garstenauer.net/wiederladen.shtml Jeg tror faktisk han ikke løy når han sa at de sprengte to oppsett. Det kan selvsagt være at det er et meget omfattende bedrag og at dette slett ikke står i boken. Jeg syns kanskje den bevisbyrden ligger på de som forfekter en slik teori.
  8. Det er ikke noe hokus pokus med svartkrutt, du må snakke med brannvesenet å få godkjent oppbevaringsted. Så må du snakke med onkelP for å få lov til å kjøpe, så må du finne noen som selger. 1 og 3 er dog en historie for seg. 1 krever et ikke gasstett skap plassert i god avstand fra bebyggelse. Formodentlig bør det være sikret på et vis. Vurderingen er nok opp til brannmesteren. Si ifra om du finner svar på 3eren. 2eren skal bare kreve våpen- eller jaktkort. Det er vel det samme som pyrodex.
  9. Velge .243 Win. for å være sær ?! Nå er du vel litt utpå ? Svarte, kanskje vi aldri landet på månen. Jeg kan i alle fall ikke etterkontrollere det. Jeg tar sjansen og tror vi både landet på månen og at jorden er rund uten å engang dobbeltsjekke. Derimot er jeg veldig interesert i hva de faktisk målte når de ikke klarte å dokumentere SEE. Jeg syns du er urimelig når du ikke vil dele dette med oss, eller i alle fall meg, uvitende sjel, siden det tydligvis burde være nok til at en ser lyset. Alikevel har alle ladebøkene mine forkjellige ladninger for de to kalibrene, makan til idioter. (Jeg har ikke giddet å sjekke det heller, jeg tar det for gitt. Mye som med jorden og månelandingene.) Det gikk mye i reduserte ladninger når du var inne ?
  10. Du har antakelig ca 50% rett. Vel, jeg vet ikke hva de testet, du insinuerer formodentlig at du vet det. Ikke vær blyg, spre ordet.
  11. Litt inne i denne diskusjonen har det jo vært, jeg har henvist til endel tilfeller i Finland der det ble brukt N320 med uheldig utfall. Du tror ikke det er mer fruktbart å lese om resultatene til de som hevder å kunne dokumentere effekten, enn de som ikke kan dokumentere den, om du ønsker å lære noe om effekten da ? Du har skjønnt at påstanden er at SEE inntreffer fordi kruttet opptrer unormalt ? Med henvisning til prøvelaben i Ulm. Det er ikke helt typisk å anta at tyskere i en forskningssituasjon driter seg ut på grunn av slurv, to ganger. De brukte riktignok ikke N320, men MRP, 15% under max ladning som er komprimert. "Caliber of tested cartridge was .243 Winchester, bullet weight 80 grains, powder then-new NORMA MRP, and the charge... surprisingly... just 15 % less than a maximum (compressed !) load. It was STILL A REDUCED CHARGE DETONATION; not one caused by an excessive charge, because the charge could not be excessive with those components in use. Light bullet and slowly burning powder is not an advisable combination of loading components for .243 Win., known as a caliber prone to S.E. Effect. (It's "big brother" .308 and "kid brother" .22-250 are considerably less risky; last mentioned presumably because of more steep 25 degrees shoulder angle). Needless to say: All the loading components were examined carefully afterwards. They were faultless. Just the burning rate of powder was selected wrongly for the bullet weight. MRP powder is O.K. for .243 Win., but for the heaviest bullets of this caliber; weight 100 or 105 grains. For the most usual 90 grainer bullets is some more fast-burning propellant advisable." Les å lær
  12. Tar jeg mye feil hvis jeg antar at vi da i alle fall er minst to som ikke vet hva Vithavuori faktisk har testet ?
  13. Du må lese innleggene før du svarer, jeg advarte mot SEE, det var det som var aktuellt i tråden på det tidspunktet. Det ble etterspurt om effekten kunne gjennskapes i kontrolerte omgivelser, jeg foreslo å prøve N320 i .243 Win. Jeg anbefaler ikke at dette gjøres uten å gjøre seriøse vurderinger av sikkerheten. Uansett hva en måte mene om SEE.
  14. Du har sjekket at det ikke er problemer med sikte ? Kanskje noe skrangler når det blir litt mer rekyl el. Er det noe system i hvor slengerene treffer, og når de kommer ? Hvis alt er tight, løpet fritt og rifla beddet er det vel ikke all verden en kan flikke på. Siden den tydligvis har presisjon er det vel et spørsmål om å finne rett ammo. Hvis du ikke finner noen feil så ville jeg solgt den og prøvd igjen. Livet er for kort til å surre med rifler du ikke er fornøyd med.
  15. Er dette en ikkespredningsgreie ? I så fall er det vel lov for å eksportere om motakeren har lov å importere (på samme måte som $100 regelen). I så fall er det bare rutine å få godkjenning fra UD. Så må departementet i US behandle det. Det tar tid men er en grei sak om butikken gidder.
  16. Hvilken del var det du ikke skjønnte ? Ahh, nå skjønner jeg hvilken del du hadde problemer med.
  17. Men har du en link til rapporten fra Vithavuori så en kan se hva de faktisk har testet ? Eller en forklaring på hvorfor disse riflene eksploderte med sterkt reduserte ladninger ? Det siste er litt viktig for å begrave myten.
  18. "faulty priming" som i utilstrekklig. Ikke nødvendigvis skadet/feilende. Nå er jeg ikke kjent med hva Vithavuori faktisk har testet, kan du ikke sende en link. Det er ifølge Kekkonen noen kombinasjoner som er farligere enn andre, .243Win skal være spesiellt utsatt. Jeg skjønner ikke hvordan 3 grs N320 skulle klare å gjøre slik med en .308 Win. http://guns.connect.fi/gow/mausexpl.jpg Det er snakk om rundt 1/6 av en sikker ladning. Kanskje du kan forklare ? Finnen hadde en relativt troverdig forklaring mener nå jeg. http://guns.connect.fi/gow/QA6.html Dr. K.D Meyer skrev i sin bok "Handbuch für den Wiederlader" følgende: (oversettelsen er ikke min) "For getting a starting-load, orient yourself on rounds with known load-data. Look for rounds with similar case volume and similar bullet diameter and reduce the max.-load of this rounds 25% (better 30%) Don't do this with very progressive powders like f. e. Norma 205, because "underloads", like described anywhere else in this book with this kind of powders can cause S.E.E. This effect is still a problem for the ballisticans. In the proofhouse of the city Ulm, happened this effect two times in a very short time period. The pressure-measure was dimensioned very big so this part could be used further after the S.E.E. But most of the other parts and the test barrels were destroyed. If fired in a hunting rifle, this load would destroy the rifle in numerous parts." Jeg tviler på at de tyske ingeniørene i Ulm ladet feil. Det hadde vært artig om noen med feks en avdanket .243 Win med møkkete løp kunne lade opp 20-30 patroner med 2-3 grs N320 og tunge FMJ kuler. Vipp rifla så kruttet legger seg i tuppen av hylsa før det trekkes av. Enten en tror på SEE eller ikke er det nok dumt å ikke bruke fjernutløser, og husk noe til å stake ut kuler som setter seg i løpet.
  19. PT Kekkonen som går for å ha vært en høydare på subsoniske ladninger, var veldig seriøs i sine advarsler mot reduserte ladninger om en ikke visste hva en gjorde. Nettopp på grunn av SEE (Secondary Explosion Effect). Han skrev bla. om hvilke krutt og hylser du _ikke_ får SEE med. "Reduced Charge Detonation, or actually Secondary Explosion Effect ("S.E.E."; I prefer this term, coined by my German "school master" K.D. MEYER) is consequence of very VERY incorrect load of powder, along with some kind of faulty priming. It is almost impossible to produce S.E.E. in .35 Remington cartridge with use of handgun/shotgun powder like RED Dot, especially with lubricated lead handgun bullet." http://guns.connect.fi/gow/QA17.html (merk at "faulty priming" like gjerne er feil hetter som feilende hetter)
  20. Du har selvsagt rett i at utvikling er viktig. Men ikke utvikling for utviklingens skyld, det må utvikle seg til noe bedre. Det er sjelden kost innen jakt. Det har selvsagt med å gjøre at det ligger noen tusen år bak utviklingen, og boltriflens inntog har begrenset forbedringspotensialet betraktlig (men sannsynligvis langt fra helt). Selv føler jeg jakten krever så mye oppmerksomhet at verktøyene jeg bruker må være så enkle, effektive og få som mulig. Dessuten er det ikke ment som matauke i nevnverdig grad det jeg bedriver, da ville jeg nok gått for utdaterte metoder som dyregraver og løsninger fra spydets storhetstid. Jeg har full forståelse for de som helst vil ha en dimp som sikter inn børsa og vommer ut dyr på løpende bånd (seriøst, kjøttet er godt okke som), men jeg tror ikke på noen kost/nytte effekt der. Med mindre en er en ukuelig optimist tror jeg det ligger mye dyr skuffelse i å ikke være fornøyd med det bestående på dette området. Om en derimot kan se eierglede i en dimp som dermed gjør jakta enda morsomere så er en jo så heldig at en kan kjøpe seg lykke. Da kan man ikke tape
  21. Jeg er også helt enig i at viltet neppe vurderer utstyret det blir skutt med. Treffer du detter det nok uansett om du siktet inn HV-mauseren med orginalsiktene eller Saueren med Zeissen. Selv om det for skytteren kanskje er mer eierglede med Sauerløsningen (våpen og eierglede er veldig nært knyttet for veldig mange, feks meg). Jeg gleder meg i alle fall over godt håndarbeide og presise løsninger. Men det har en annen side også: Billige kikkerter som feks Tasco Pronghorn (har to stykker på hhv salong og luft, veldig fornøyd) er gjerne ikke beregnet for lang tjeneste på en .3006. Jeg rekker i et godt år 10-12 dager med riflejakt og da gjerne et stykke hjemmefra, og jakttiden blir veldig dyr om en vil se økonomisk på det. Det gjør godt utstyr til en billig investering. 5000 ekstra spredd over 10-20 år for å redusere faren for en dag eller to tapt jakt for å erstatte en kikkert som har begynnt å dugge er veldig billig. I praksis har det vist seg at Swaroen min kan gi oppunder en halvtime mer skytelys enn Leupold VXIIen til en kompis, det er også litt viktig når en først er der ute. Disse vurderingene blir selvsagt helt forskjellig om en kan stikke ut etter middag og ta en kveldspost på rådyrbukk når en føler for det. Prisen jeg er villig til å betale for bra, lett, solid og komfertabelt utstyr er i praksis kun begrenset av tilbudet (evnen til å betale er selvsagt noe helt annet). Nå er jeg lat også så jeg vil ha med meg minst mulig når jeg er på jakt og jeg er bevisst på at pris og kvalitet ofte har mindre sammenheng enn pris og merke. Dette begrenser heldigvis utgiftene noe. Feks var min første rifle en HV-mauser klargjort for kikkert. Med jaktstokk, og en god kikkert mener jeg fremdeles at dette er det mest fornuftige løsningen om banken skal ha et ord med i laget. Samtidig mener jeg at en god (må nok leses som dyr) GPS er uvurderlig om en ikke har anledning til å jakte bak låven. Gjennomgang av et nytt område blir mange ganger så effektivt.
  22. Jeg har fått tak i et brukt timney sportsman avtrekk som er montert på en M98. Avtrekket har justerbar overtravle, men jeg får ikke justert det. Creep og vekt går helt greit. Når jeg skrur til overtravle skruen butter den brått og nærmest låser avtrekket. Jeg skrudde ut og kikket på skruen og den så ut til å være filt til skrått med en grov fil. Noen som kan sende meg en et bilde av denne stilleskruen på et sportsman avtrekk ? Jeg mistenker at det skal være en spiss på den.
  23. Jeg var akkuratt i din situasjon når jeg begynnte. Jeg kjøpte en gammel HV-mauser i .3006 til 900,- og la resten i kikkert. Mauseren skjøt hull i hull @100m ubeddet med orginalstokken, det var muligens spesiellt men mauserene har generellt mer enn nok presisjon (som de fleste anstendige rifler). Jeg vil på det sterkeste anbefale å legge pengene i kikkert. Du får mer jakttid midt i den mørkeste delen av posteringa der sannsynligheten for vilt er størst. (Selv kjøpte jeg en 3-9X36 fordi jeg trengte noe smekkert til en Ruger No 1 jeg hadde planer om, 1,5-6X42 er nok egentlig et bedre valg.) Om en har råd er Zeiss og Swarovski i en egen klasse, Leupold er slett ikke ille i sin klasse den heller, men det er nok verd pengene å gå for en VX-2 eller 3 og heller kjøpe en billig bruktrifle. Bare pass på at den er klar for kikkert. 6,5x55 er selvsagt et flott kaliber med lite rekyl og alt som trengs. Skjønnt 3006 er som regel ikke noe problem det heller. Det er i alle fall mine 5øre.
  24. Og der fikk jeg beskjed om at varene mine var på vei fra brownell.
  25. Pysetuten

    Pølser

    Hva er det med magert kjøtt (sånn som rådyr, elg etc) som ikke funker med spekk? Jeg var litt unøyaktig der. Det er strengt tatt ikke svinespekk jeg prøver å unngå. Det er spekket fra de vanlige oppdrettsgrisene, det smaker rett å slett ikke godt. Det er synd og skam å ha dette i ellers god mat. Slaktere er ikke alltid ærlige når de oppgir opphavet til det de selger så jeg går for enkelthets skyldt for andre arter når jeg må til slakteren. Jeg spiste mye oppdrettsgris tidligere og merket meg at jeg ble dårlig når det var for fett. Etter å ha prøvd frittgående villsvin innså jeg hvorfor. Fettet til oppdrettsvin smaker urin, det er påtagelig når en sammenlikner med godt fett. I følge folk som hevder å kunne slikt kan det se ut til at svineavlen har gått for slakteegneskaper på bekostning av nyrefunksjon. Gode pølser er feite og det krever godt fett. Jeg har aldri opplevd at lagringsegenskapene til gode pølser er et problem
×
×
  • Create New...