Super XX

Members
 • Content count

  334
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Super XX

 • Birthday
 1. 5x minsteforstørrelse er uegnet i skogen og under drivjakt.
 2. Skal man ha et sikte til alt av storviltjakt (inkludert postering på natta) så er jeg ening med Tordenkjeppen. Zeiss Victory HT 1,5-6X42 er mitt beste tips. Både Zeiss og Swarovski i denne "størrelsen" er gode i dårlig lys så lenge man klarer seg med 3-4x forstørrelse. Swarovski produserer ikke denne størrelsen lenger. Enkelte (temmelig mange) hevder at Z6I 1,7-10X42 ikke klarer seg så godt i dårlig lys som den tidligere modellen. Jeg har ikke prøvd den, men det er sikkert noe i det. Jeg har aldri prøvd reine drivjaktsikter (1-til ett eller annet) av god kvalitet under postering i dårlig lys, så det kan jeg ikke svare for.
 3. Det er mottatt, har med andre ord montert den litt feil i og med at jeg skyver den litt frem. Ikke betryggende at importøren hevder de er "like bra/sikker" Den er ufattelig mye bedre. Ingen ting som kan løsne uten at man kan kontrollere det fra "utsiden", samt at man slipper å passe på at basen og ringen er montert helt korrekt.
 4. Basemontasjen til Sako må, unnskyld uttrykket, være noe av det mest idiotiske som er laget. Tenk å frese spor på låskassa for så å lage en todelt base/ring-løsning med en skru på undersiden som det er umulig å kontrollere uten å ta av siktet. Hva i all verden tenkte de da de konstruerte denne? Ringmontasjen derimot er super, men denne takler ikke større objektiv en 50mm. Har du noen formening om også denne bør gå kant i kant med låskassen (fremste ring)? Jeg har bestandig ført den litt frem, men jeg får av og til litt treffpunktforflytting når jeg tar av og på siktet.
 5. En sinnsyk og unik hendelse bør og kan ikke danne grunnlaget for et overordnet lovverk. Om det skjer ofte, bør det finnes andre eksempel en Utøya. En ulv utgjør en fare for mennesker, det har blitt og vil bli drep mennesker av ulv (globalt). Men sansynligheten er veldig liten for at det skal skje akkurat deg eller meg. Omtrent akkurat like sannsynlig som at vi skal bli drept av en lovlig ervervet halvautomat med et 30 skudds magasin. Argumentasjonen kan også brukes andre veien. Ola elgjeger som står frem i lokalavisa og er livredd for at datteren sin skal bli tatt av ulv (mens hun leker ute på plenen med to rottweilere) bør hilse strengere våpenlover Velkommen. Jeg savner en mer rasjonell tankegang i samfunnet generelt. Hva er et problem og hva er ikke et problem. Per.dags dato er verken ulveangrep på mennesker eller 30 skudds magasiner til halvautomater et samfunnsproblem.
 6. Det blir dratt paralleller til andre "samfunnsproblemer" lenger oppe i tråden så jeg tar sjansen på å utfordre grevlingen1. Har skjønt det sånn at du er en "ulvensmann" fra andre tråder her på forumet. Om man bruker din argumentasjon for en strengere våpenlov og overfører den til "ulvedebatten", ville det ikke da vært tryggest å skyte ut mest mulig ulv for å minimere sjansen for angrep på mennesker? Verken lovlig ervervede våpen eller ulveangrep er et samfunnsproblem i dagens Norge. Men begge kan potensielt skade og drepe mennesker. Og mange mennesker er faktisk redde for ulv. Bør vi ikke da ha en ekstrem restriktiv ulvepolitikk for å minimere sjansen for at "noe" kan skje? "Et tiltak som stopper angrepet før handlingen"?
 7. Gode råd fra M67 her, men husk at for noen (jeg har vært der selv) er det og teste div kuler og krutt (mengde) en veldig stor del av selve hobbyen. Man finner det givende/artig, uten at man nødvendigvis har et klart mål. Og det er ikke noe galt i det (bortsett fra at det er dyrt!). For mange går entusiasmen for testing over etter en stund og man fokuserer på å lade å skyte. For andre er det testing av kuler og krutt som gir livet mening. Det eneste jeg konkluderte med etter min "testeorgie" var at kuler som går godt nok, gjør nettopp det med både 43 og 45 gr N140:)
 8. Å greie det "helt fint" oppe i fjellet er enestående bra! For oss andre er vell Bly sine betraktninger rimelig "spot on"
 9. Jeg har ikke QL men jeg har brukt CFE 223 en del i både 308Win (150grs GMX) og i 223Rem (50grs NBT). Jeg har brukt ladedata fra Hodgdon: 49 til 51 grs for 150grs GMX og ikke greid å spore tegn til overtrykk. Kulene setter jeg så langt ut som det praktisk lar seg gjøre uten å komme i konflikt med friflukten. Det vil si 72mm for GMX - kula. Ser ingen grunn til å redusere col for å samsvare med produsentens data. Disse er ofte satt for å fungere i alle våpen. Når det gjelder lading av 223Rem så ser jeg at Nolser`s data med CFE 223 er høyere en Hodgdon`s. Så det virker litt rart om Hodgdon skal være fullstendig på bærtur når det gjelder ladedata.
 10. Det man bør gjøre er å laste ned STRELOK på en smarttelefon (gratis) legge inn verdiene på rifle/optikk/ammo og skrive ut tabellen man får opp. Denne stemmer bra ut til 500m (lengste jeg har testet). Så må man ut å teste i praksis. Enkelte finner da ut at tabellen ikke stemmer. Det er to hovedgrunner til det. Man har enten lagt inn feil verdier eller så er man ikke "helt" innskutt på "zero distance" (innskytingsavstanden). Hvor mye en gitt kule med gitt hastighet faller fra 100 til 300 m (om man tenker at den er upåvirket av vind) er matematikk og varierer ikke fra rifle til rifle.
 11. Med mindre man skal ligge dag ut og dag inn på skytebanen å "trøkke" ut 223rem ser jeg ikke poenget med Ase Ultra SL5 fremfor JD 151. Va lyddemping angår så er de rimelig like, men SL5 veier over 100gram mer (faktisk ganske merkbar på ei lita lett rifle), den bygger 4 cm mer på totallengden og koster en 700-800kr mer. (Jeg har aldri vært spesielt opptatt av slitestyrken på demperne, går de til h.... kjøper jeg en ny). Som Sigurd2verud påpeker så er JD 151 litt snau om man vil ha GOD demping. Men den tar bort den verste lyden og jeg har ikke følt ubehag under/etter jaktskudd. Rekyldemper-egenskapene til 151 er derimot dårlige. Veldig liten forskjell med og uten. Neppe noe stort problem med en 223rem. 151 blir et kompromiss mellom vekt/lengde og demping. De beste allround-demperne på markedet i dag er etter mitt syn A-tec hertz 119 og JD 184.
 12. Den plastidip`en jeg har brukt holder i ca 30 min, når man bærer børsa i hendene. http://www.plastidip.no/produkter/performix/plasti-dip-standard-spray.html Håpløse greier. Mulig Biltema sin er bedre.
 13. Hausken JD 151 er et godt tips. Beste jaktdemperen jeg har brukt når størrelse/lengde og vekt er viktig.
 14. Denne setningen er MEGET god. Den oppsummerer det aller største problemet i rovdyrdebatten.
 15. Angående parallaxe-justeringen så skrur du til bildet blir skarpt. Ikke bry deg alt for mye om strekene.