Jump to content

Forvaltning av hjort


hjortejeger

Recommended Posts

Jeg er vel mer "på" elg enn hjort. Men jeg ser det er en påstand om "gjeldkolle" i teksten, er det gjort noe undersøkelse på hjort som viser om disse virkelig er gjeld eller om det er koller som har et hvileår/mista kalven?

 

Det er gjort en del arbeid på dette her i Steinkjer, med livmorundersøkelse siden 2004, og i 2014-rapporten er det en oppsummering fra ti års undersøkelser.

Av 719 elgkyr 2.5 år eller eldre var 15 ikke kjønnsmodne og av de 278 over 4 år var kun 2 ikke kjønnsmodne. De øvrige kan godt være seint utvikla (de fleste 2.5 år gamle). Av 33 undersøkte elgkyr (livmor) over 15 års alder hadde 27 hatt kalv inneværende år, den eldste 21 år gammel.Det vil i praksis si at det i liten grad synes å finnes gjeldkyr her i området - i denne undersøkelsen reelt sett 2 stk.

 

Om det er overførbart til hjort aner jeg ikke, men... at det skal finnes et større antall ufruktbare koller i en stamme synes jeg høres litt rart ut...

 

Ang. skyting av kalv... Noe må en jo skyte om en skal regulere stammen, og hvis en ikke skal skyte kalv, ikke skal skyte fruktbare koller (som da nødvendigvis går med kalv)... da har en jo begrensa uttaket ganske kraftig, og hvordan skal en da klare å få til en fornuftig kjønnsbalanse i uttaket...? Fordelen med kalveskyting er jo at en som regel ender opp rimelig nært 50/50.

Link to comment
Share on other sites

Hjort er nok det viltet i Noreg som det er forska mest på. Rolf Langvatn er nestor på det området. Det går sjølsagt ikkje å forvalte ein viltstamme utan å skyte kalv. Synes berre at det er trist at slike menneske får spalteplass i media. Det er nok av menneske som bit på slikt vås

Link to comment
Share on other sites

@hjortejeger:

Innlegget du lenker til viser at det er Hornelen Bestandplanområde som er styrende for tildelingene i blant annet Bremanger kommune. Det er da Vestskog som har gitt Norsk hjortesenter i oppgave å lage bestandsplaner på store deler av vestlandet. Så kalles det inn til stiftelsesmøter i de forskjellige bestandsplanområdene og noen svelger både sluk og søkke. Forvaltningen i disse planene er lik uansett i hvilket bestandsplanområde man befinner seg i. Fikk vite at det samme var forsøkt i Telemark og der ble de jaget. Der var de ikke interessert i at "vindjakkefolk" la seg opp i forvaltningen deres. Mange kommunale viltforvaltere syns det er en fin måte å forvalte på for de trenger bare å godkjenne planen uten i etterkant å vurdere noe som helst.

Søk på "Vestskog sine bestandsområde" og se hva som dukker opp :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Noen er så heldige at de jakter i storvald hvor en ikke får skyte storbukk etter 20.september, ikke skyte spissbukk, ikke skyte koller som har kalv.

Så kan en lure da der en sitter på post-er den kolla der den som naboen skjøt kalven fra i forgårs? Og kanskje lure litt på hvorfor det er OK å skyte bukken før brunsten?

 

Er så mange smartinger som mener og styrer at en kan bli svimmel....

Link to comment
Share on other sites

Innlegget du lenker til viser at det er Hornelen Bestandplanområde som er styrende for tildelingene i blant annet Bremanger kommune.

Hornelen bestandsplanområde utgjer svært lite av det totale jaktarealet i Kommunen. Det området vart oppretta no i år, så det styrer ikkje tildelingane. Det er ikkje alle som er einige i kor mykje kalv ein skal skyte, men det betyr ikkje at vi ikkje skal skyte kalv :smile:

Link to comment
Share on other sites

Å skyte kalv er jo i noen tilfeller helt uungåelig - og deles gjerne ut sammen med kolle. I tillegg kan man skyte kalv i plassen for voksent dyr. Selv vet jeg om jaktfelt som hevder de bare skyter det som rundt her kalles gjelkoller - koller som ikke har kalv i tillegg til fjorkoller. Så viser det seg at et stykke ut i jakten dukker opp morløse kalver i jaktfeltene og da bør en - om ikke annet enn av jaktetiske årsaker - skyte disse kalvene ellers risikerer viå finne de igjen når snøen forsvinner om våren.

Link to comment
Share on other sites

Mine enkle prinsipper: Produksjonsdyr er unge/voksne hunndyr og eldre hanndyr. Overskuddet er kalv, unge hanndyr og gamle hunndyr.

 

Oppbygging av stamme: Skyte kalv og ungdyr, samt "skrantne" gamle dyr.

Stabilisering av stamme: Skyte kalv, unge hanndyr og eldre hunndyr.

Reduksjon av stamme: Skyte kalv, unge hanndyr og hunndyr generelt.

I tillegg bør voksne hanndyr skytes etter brunsten, hvis det ikke er spesielt stor andel i bestanden.

Ulempen er selvsagt at voksne hanndyr mister MYE vekt i løpet av brunsten...

Link to comment
Share on other sites

Det enkle er ofte det beste, Bragstad :smile:

Er heilt einig med deg i det du skriv. Det overordna målet i kommunen her er å auke gjennomsnittsalderen på dyra, og dermed tykkjer eg det er viktig å spare dei gamle kollene, og. I følge Rolf Langvatn produserar kollene kalv til dei vert ganske så gamle. Så spar vaksen bukk og vaksne koller. Skyt kalv og ungdyr. Det beste er om ein kan klare 50/50 % spissbukk/fjorkolle i ungdyrskytinga, og 50/50 % kalv/ungdyr.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...