Jump to content

Hvilken Elghund til førstegangseier.


Bronx

Recommended Posts

Hei alle.

 

Er i tenkeboksen ang anskaffelse av elghund, men det er "nytt terreng" for meg og jeg kommer til å trenge svar på mange spørsmål underveis.

På laget der jeg jakter er det et par halvgode gråhunder som forsåvidt får jobben gjort, men de drar på åra begge og eierne er gamle og jakter nok ikke så mange sesonger til.

Jeg vil gjerne jakte med hund, men er usikker på hvilken jeg skal gå for og hvilke egenskaper jeg skal se etter.

- Vil jakte med løshund.

- Vil ha den godkjent til ettersøk.

- Vi jakter i skogsterreng, terrenget er relativt lite, med bra tetthet av dyr. Vil gjerne ha hund som slipper og kommer tilbake hvis elgen virkelig tar ut.

-Det er rådyr og hjort i terrenget som vi også jakter på, men elgjakta er pri 1.

-Terrenget er ikke belemret med ulv eller bjørn.

-Jeg har unger i hus hjemme.

- Driver gård med melkekyr, og driver stølsdrift om sommeren med løse storfe til alle kanter, vil IKKE ha en som loser på disse til alle tider. Dette med gjøing hjemme rundt husene er litt viktig da det er fruens store skrekk og motargument mot å kjøpe elghund. :oops::oops:

-Er som sagt nybegynner i dette og syns det må være et poeng med en rase som er lett å "få til" om slikt finnes.

-Har en jobb som medfører at jeg er mye borte over tid, så det er et poeng at hunden knytter seg til flere og ikke blir "depresiv" når jeg er vekke..

 

Ber jeg om det umulige her eller er det bare å kjøpe den man liker best og så trenetrenetrene...?

Har lest endel om Hvite Elghunder og det kunne kanskje være noe, selv om det ville vært stas med en av de norske rasene da :oops:

 

Hva sier kammerfolket om dette da?

Link to comment
Share on other sites

Kjøp en norsk rase, ikke minst fordi norsk elghund grå er den mest homogene og statistisk beste løshunden av dem alle.

 

Vedrørende alt det andre så er det vel ikke så store raseforskjeller, men du må selvsagt legge en del arbeide i alle kravene du skal stille til hunden utenom jakta. Storfeet blir ikke noe problem, siden hunden daglig kan omgås dem.

 

Ellers så skjeller alle oppegående spisshunder på det meste.

Link to comment
Share on other sites

Vil si at Norsk elghund grå er din beste match, stor sjanse for å lykkes som første hund, samt spornøye mtp ettersøk. Men de har lett for å bli for selvstendige og passer dårlig med lite terreng... vanskelig å få i pose og sekk men gråhund og jämte er knall hvis du ikke er plaget av ulv.

Husdyr blir alle hunder vant med så lenge de vokser opp med dem, selv om spisshunder skjeller på det meste.

Link to comment
Share on other sites

Ulv er vi heldigvis ikke belemret med hos oss.

De viktigste egenskapene for meg bortsett fra godt gemytt og gode jaktegenskaper ( som i mine øyne er en selvfølge) er muligheten for å få begrenset støy rundt husene, og dette med påhengelighet.

 

Ser det finne mange tråder her med mye god info som jeg leser meg opp på nå.

 

Det er tydelig at mye av hundefolket argumenterer litt slik som mange gjør i de evige børse og kaliberdebattene. "Min er best" :lol::lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Jag spisshund er vanskelig å forene med små grenser og krever gode naboforhold under jakt 8)

 

Har også flere mindre marker og mye har vi brukt Bayersk vildsporhund, den er meget rask og elegant i skogen, god på spor og fine driv. Også ståndskall på gris og elg.

 

Den er jo en litt uvanlig hunderase men den passer perfekt på gården, ikke så mye vakt kanskje.. men passer godt med kyr og fin med familie og jakt.

 

http://www.blocket.se/blekinge/Bayersk_viltsparhund_valpar_65680552.htm?ca=22&w=3

Link to comment
Share on other sites

Ser at flere skriver at spisshunder skjeller på det meste, ergo at de gjør mye også hjemme rundt huset.

Dette er kanskje riktig men det er ikke min erfaring. Har selv nå 2 stk NEG. Den gamle som nå er 11 år har vært en særs god elghund, og i skogen har påhengeligheten å losmålet vært veldig bra. Vi bor i det som kan kalles et byggefelt med naboer og hunden har nær sagt vært lydløs hjemme. De eneste gangene den gjør er når familiemedlemmene kommer hjem og den er glad. Altså en hund som ingen kan klage over.

Unghunden som nå er 2 år er der mer liv i. Den gjør når det aktivitet rundt hjemmet men gir seg relativt fort. Jeg synes selv det er irriterende, men så er jeg også vant med hunder som er stille hjemme.

Selv mener jeg at det er individuelle forskjeller på hunder i samme rase og en kan være heldig eller uheldig mtp gjøing. Jeg har ihvertfall ikke hatt store problemer med NEG som gjør.

Link to comment
Share on other sites

Å spørre om noe sånt blir litt at Per mener det ene, pål det andre og espen askeladd noe helt annet, ofte litt etter som hva de selv har. Har aldri hatt elghund selv, men opplevd elghundraser gaske tett uansett. Broren min har hatt både grå og jemt. På en måte er de individuelle skallene større enn raseforskjellene. Gå for det du føler for, det viktigste (samme hva) er nok oppfølgingen, tror ihvertfall jeg som er nøytral i chasen. Lykke til.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...