Jump to content

doghunter

Members
  • Posts

    35
  • Joined

  • Last visited

doghunter's Achievements

Explorer

Explorer (4/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Jeg forstår ikke logikken i dette forslaget. Dette kommer kun til å ramme de få ivrige jegerne som liker å få seg noen turer i fjellet på vinteren også. Det er tidlig i jakta at arten er sårbar for overhøsting, når kyllingene er små og lette å komme innpå. Blir tiltak for tiltaks skyld, symbolsk og vil kun få en negativ effekt for jegerne, kanskje aldri mer vinterjakt igjen hvis forslaget går gjennom. Men tipper det sitter endel folk høyt oppe i direktoratet som selv fronter tidligjakta med stående fuglehund. Umulig å få gjennomført et slikt tiltak, blir for mye støy, så da blir det å ødelegge for noen få vinterjegere isteden.
  2. Ring/send mail rundt om og be om tilbud. Jeg kjøpte nå nylig pipe i 6,5×55. Betalte 10650 for løp, gjenging og hausken jd 224. Så rundt 7-8 tusen er vel kanskje prisen. Noen tar litt mer om du vil ha åpne sikter. Jeg kjøpte hos villmarksbutikken fordi jeg tidligere har handlet der, upåklagelig service og godt utvalg av kjente merkevarer. Jakt og friluft var hakk i hæl på pris. Hvis du har en jaktbutikk som tar inn blaser i nærheten av der du bor kan det være de vil strekke seg langt for å konkurrere med de store om lokale kunder.
  3. Hvis laikaen og setteren din var hos oppdretteren til 12 ukers alder, er det ikke så rart om du får en annen opplevelse nå. Når valpene er så gamle er tispa mektig lei valpene sine, en gjeng med bråkebøtter som benytter hver anledning mora legger seg nedpå til å suge ut den siste melka av de såre pattene. Da er det ikke noe dill dall men meget hard irettesettelse hvis det skulle være noe problem. Høres ut som valpen din kanskje ikke er så ille likevel men en tøff jakthund som trenger mer tydelige ledere. Hadde jeg vært deg hadde jeg hvertfall ville tatt i litt mer da jeg satte grensene. Samboern må også være like tydelig, barna er det verre med men sørg for å ikke la hunden være alene med dattera. Hunden bør angre skikkelig etterpå om den finner på noe aggressivt mot henne.
  4. Har opplevd valp som lekeslåss på en slik måte at det virker som det slettes ikke er lek, men det er forskjell på aggresjon mot mennesker og mot andre hunder. Aggresjon mot mennesker må korrigeres tvert, og det er vårt ansvar som hundeeiere. Aggresjon mot laikaen din må laikaen fikse selv, de kjenner språket og signalene den sender bedre enn oss mennesker. Jeg kjenner ikke noe særlig til disse rasene men det kan virke som du har fått svært krass hund. Men så lenge psyken er robust er det erfaringsmessig lettere å få en vettug hund ut av en som er altfor tøff enn en som er ei pyse/nervøs. Da tar den lite skade av hardhendt håndtering (sikkert noen som synes jeg er fæl), det er et språk hunden forstår. Man må selvfølgelig prøve seg frem, men tøffe hunder krever tøffe eiere. Du skriver ikke noe om hvordan du takler problemet, kanskje fikser du det utmerket og er i full gang med å korrigere riktig retning slik at den får respekt for mennesker og etterhvert vet sin plass på rangstigen. Jeg synes ikke du skal bekymre deg alt for mye. Hunden jeg har nå var aggressiv som valp spesielt mot andre hunder og skjønner hva du mener med valpelisensen. Det mot folk kurerte jeg ganske greit med en diskusjon over matfatet, viktig å prøve med alle familiens medlemmer rundt matfatet så man er sikker på at den har tatt hintet. Det med andre hunder vokste den også av seg, et par episoder der hundene fikk gjort opp under tilsyn. Enden på visa for min del ble for min del en kjempe familiehund som koser seg i sofaen en lørdagskveld sammen med oss, og har den fulle respekt for våres meninger om hva som er greit og ikke ( selv om den alltid skal sjekke hvor grensa går). Dette var en finsk spets og ikke like aggressiv som du beskriver, men likheten er slåssinga med andre hunder der motparten ikke vil ta igjen ordentlig, og hvor valpen prøver ALT den klarer med den lille kjeften sin. Jeg tror det er håp for hunden din og hvis du får den oppdratt skikkelig er det ikke noen ulempe at en jakthund er tøff. Det viktigste er uansett at man starter irettesettelse som funker når valpen er liten og har lite potensiale til å gjøre skade. Så man ikke sitter der med en mannevond hund på et år, da er det nemlig avlivning som gjelder.
  5. Vil si at Norsk elghund grå er din beste match, stor sjanse for å lykkes som første hund, samt spornøye mtp ettersøk. Men de har lett for å bli for selvstendige og passer dårlig med lite terreng... vanskelig å få i pose og sekk men gråhund og jämte er knall hvis du ikke er plaget av ulv. Husdyr blir alle hunder vant med så lenge de vokser opp med dem, selv om spisshunder skjeller på det meste.
  6. Støtter forrige taler; Gå for beretta, benelli, browning, eller evt franchi. Er endel mikkmakk på en halvautomatisk hagle som kan gå åt skogen, har selv opplevd ei eldre hagle av ukjent merke som gikk fra hverandre i smellen og ble pensjonert... Selv har jeg benelli og ville ikke valgt noen annen hvis jeg skulle velge på nytt( hvis jeg ikke hadde valgt en over/under da ) Hagla det linkes til over vil jeg tro er et godt kjøp, vet om flere som har kjøpt den til en mye høyere pris og er godt fornøyd!
  7. Var i samme situasjon som deg tidligere i høst, valgte HT 1,1-4x24. Jeg har ikke angret et sekund, kikkerten er klokkeklar og fordelen er som du skriver det større synsfeltet kontra 1,5-6x42. Kikkerten står på 1 hele tiden når jeg jakter og skrur opp hvis jeg trenger. Men valget kommer veldig an på hvordan dine poster er, jeg bruker dette siktet kun som hundefører og på trange poster. Noen poster er det greit å kunne skru opp til større forstørrelse, da kan 1,5-6 være et greit kompromiss hvis en ikke vil ha flere sikter til samme våpen.
  8. Det er mye lyd i både spets og laikarasene(finsk spets er kanskje ett hakk forbi laika), det er slik at losen(bjeffing) er hele poenget med dem Hvis du er allergisk mot bjeffing vil jeg hvertfall ikke råde deg til å skaffe deg noen av dem. Men generelt er min erfaring at du får den hunden du fortjener; hvis man bruker mye tid fra valpen kommer i hus til å slå ned på bråk inne i huset og i hundegården er det fullt mulig å få en rolig og (ganske)taus laika eller spets. Som andre nevner er spetsen mer ren fuglehund enn laikarasene, her i skandinavia er blodslinjene til laikaen sterkt preget av elghundprøver tilpasset NEG og svensk propaganda lydende "laikaen; storvilthunden frän öst" Lykke til uansett hva du velger , spisshunder er noe for seg sjøl og utrolig moro å jakte med
  9. Har en r93 i bestilling nå, gleder meg til å få herligheta i hus! Har en kompis som har hatt r93 i mange år og har alltid beundret den, liker r93 mye bedre enn r8 og da føles det veldig feil å bla opp ekstra høvdinger for den selv om mange mener den er mye tryggere. Selvfølgelig må man overveie risikoen; Jeg har lest side opp og ned her på forumet for/imot blaser og det jeg har fått ut av det mellom all usakligheten og kvalmen er det faktum at det har vært et antall uhell med r93 som har fått forferdelige konsekvenser for skytter. Sprenger børsa kan det få fatale følger(Men det kan det også med andre typer våpen). Man må selv vurdere om man synes det er verdt det å ta risikoen, jeg er altså så tett i pappen at jeg vurderer risikoen for svært liten og eiergleden med et sånt våpen for enorm
  10. Dette blir nok smak og behag, hva slags type jakt skal den brukes til? Ser mange er opptatt av at drillingen skal ha tre slaglåser, jeg trives veldig godt med optimaen min som kun har to slaglåser og oppspenner, spesielt med tanke på sikkerhet. Frittliggende pipe på drilling gjør den stor og klumpete, eneste fordelen slik jeg ser det er at det gjør innskyting lettere. Jeg kan ikke se for meg mange situasjoner( til mitt bruk) hvor man rekker å lade på nytt flere ganger med rifleløpet, det er som regel første skuddet som gjelder og rekker du ett til sitter det ikke lang unna første det heller!
  11. Jeg er også redd for at hvis den nye forskriften blir et unntak fra forbudet mot hagl, er det for at det lett kan endres tilbake igjen. Vedtaket fra stortinget er upresist og gir rom for tolkninger, men min subjektive mening ut fra vedtaket er at stortinget ønsker å oppheve det generelle blyforbudet selv om det da kunne vært enda bedre presisert. Stortinget vedtar å "Legge til rette for å tillate bruk av blyhagl til jakt utenfor våtmarksområder og skytebaner" . Å tillate er ikke det samme som å gjøre unntak på enkelte arter. Da bryter de med det Stortinget ønsker fordi det klart og tydelig står at det skal legges til rette for å tillate utenfor våtmarksområder og skytebaner Men det er som sagt flere subjektive tolkninger, det er vel så konsulentene skal ha noe å gjøre
  12. Som nevnt er du på vei inn i et vepsebol nå, men målet med tråden er kanskje å provosere? Anyways, løshundjakt har sterke røtter og lange tradisjoner i Norge og Norden. Vi har flere hunderaser avlet frem til denne bruken og jakt med løshund er for meg jakt med stor J: Det å gå en stille høstdag med sin beste firbeinte kamerat, fra plutselig å høre losen og kjenne hjertet dunke til å forsøke å stille innpå losen mht vind og terrengforhold, til å vurdere om dyret er skytbart, om om det lar seg felle i losen på en sikker måte. Denne dagen jobbes det mot hele året, fra valpen kommer i hus gjennom utallige timer i skogen og annen trening. Jakt er i tillegg til matauk en hobby og en livvstil, og for meg og mange andre løshundjegere er det ikke viktig om bandhundjakt eller smygjakt/posteringsjakt er mer eller mindre effektivt, jakt handler ikke om å plaffe ned flest mulig dyr på kortest mulig tid. Løshundjakt er rett og slett slik jeg ønsker å jakte. Videoen du linker til har ingenting å gjøre med løshundjakt slik den er i Norden. Tror du har et forvrengt bilde av det hele.
  13. Du skal ha for at du gjør en så stor innsats som du kan for å finne dyret, det er flott. Til en annen gang er det beste tipset fra meg å alltid vente en times tid ved skadeskyting av hjortevilt, da stivner de til og man finner de sannsynligvis nærmere skuddstedet. Bedre hunder er nok også en løsning, da en god ettersøkshund vanligvis følger blodspor fremfor andre ferske spor. Nå er det nok etter mitt skjønn mindre vits i å prøve å finne dyret, da det enten har dødd av skadene eller lever videre uten blødninger.
  14. Er det et mål at hunden skal søke i kilometervis i elgtomme terreng? Jakter riktignok med laika, men jeg ser på det som de viktigste egenskapene til en elghund at den er energieffektiv: bruker værtrekkket for det det er verdt, stopper opp og bruker sansene, samt finner ferske spor. Det er det som leder til elgfall ut fra mine erfaringer. Jeg synes du skal være mer positivt innstilt til hunden din og stole mer på den, la den få kontakt med elg og få den på elgfall så fort som mulig:-) lykke til med elgjakta og unghunden!
  15. Kjøpte meg en m2 for fire år siden og er veldig fornøyd med den, kan ikke komme på noe negativt. Solid, driftsikker, liten rekyl og lett, har prøvd den ut i alle mulige forhold. Også liker jeg veldig godt at jeg kan sette på magasinforlenger og leke meg med leirduer
×
×
  • Create New...