gordon Posted October 22, 2008 Share Posted October 22, 2008 Har jakta mye rådyrbukk i skottland. Guiden har vist og å forklart meg at fette rundt vomma er rosa når bukken er i høybrunst. (in rute) To kompiser av meg er på hjorte jakt, å fant en stor bukk som hadde falt ned i ei fjellsprekk. bukken ble avlivet og vomma ut nede i fjellsprekken. men ingen mulighet for å få den opp. Neste dag opp med tau og talje. Dyret blir flådd når de får den ned til bygda. Men de reagerer på at spesielt fette på bakparte er rosa. Er dette en bukk i høybrunst. Skal også sies at det er en stor 12 takker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hamilton Posted October 22, 2008 Share Posted October 22, 2008 Er ikke unormalt at det er rosa fett på bak parten, vertfall har alle bukkene som jeg har vært med å skutt i brunsten vært det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjorgel Posted October 22, 2008 Share Posted October 22, 2008 Det røde i fettet er vel bare blod, og har ingen innvirkning på kjøttkvaliteten så vidt jeg vet! Har sett rosa fett på enkelte koller også, så med mindre de nettopp har gjennomgått en kjønnskifteoperasjon tror jeg ikke rosa fett på bakparten har noe med brunsten å gjøre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gordon Posted October 22, 2008 Author Share Posted October 22, 2008 vet bare at guiden i skottland så på dette for å se om brunsten var begynt. men dette var rådyr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cold Zero Posted October 22, 2008 Share Posted October 22, 2008 hvis bukken er i høybrunst, trenger du ikke sjekke fargen på fettet... du kjenner det på lukta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.E.A. Posted October 22, 2008 Share Posted October 22, 2008 Lite klargjørenede svar over her. Store hjortebukker er normalt ganske feite før brunsten, da er fettet hvitt eller kanskje lett gul/hvitt. Når disse går inn i brunst så blir det veldig lite beiting, bare sjekking av damer, vomma er ofte nær tom. Dette fører til at de tærer på fettet de har lagt på seg igjennom sommeren og tidlig høst, når dette fettet blir tært på så blir det rødlig, tilslutt er det noen ganger mest som ei rød tykk "hinne" igjen. Ser en som nevner lukt over her men kjøttet lukter ikke det er kun hvis man får overført skitt fra skinnet under flåing. Kjøttet bærer selvsagt også preg av å være utarmet og tørt men der er ingen brunstsmak hvis man flår og slakter renslig. Dette er mine erfaringer utifra et betydelig antall brunstbukker. ----- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukke Posted October 22, 2008 Share Posted October 22, 2008 Stemmer det CEA, men har erfart at det ikke er den beste kjøttkvaliteten på "utherja" bukker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cold Zero Posted October 23, 2008 Share Posted October 23, 2008 Er klar over at brunsten/lukta/smaken ikke går i kjøttet på hjort C.E.A, men jeg forstod muligens ikke det opprinnelige spørsmålet, slik jeg tolket det flådde de dyret og oppdaget rosa fett og lurte på om dyret var i brunst? det ville de i tilfelle kjent under flåingen.. Eneste jeg kjenner til hvor brunsten går i kjøttet er jo hos reinen, men det er en annen historie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C.E.A. Posted October 23, 2008 Share Posted October 23, 2008 Er klar over at brunsten/lukta/smaken ikke går i kjøttet på hjort C.E.A, men jeg forstod muligens ikke det opprinnelige spørsmålet, slik jeg tolket det flådde de dyret og oppdaget rosa fett og lurte på om dyret var i brunst? det ville de i tilfelle kjent under flåingen.. Eneste jeg kjenner til hvor brunsten går i kjøttet er jo hos reinen, men det er en annen historie. Du har nok rett i det jeg broderte det kanskje litt ut, det er p.g.a. at der er mange som lurer på dette. Jeg svarte vel egentlig på det opprinnelige spørsmålet men med litt tillegg. Altså: hvis fettet bak på ryggen er rødt og det er i den perioden arten normalt er i brunst, ja så er dyret etter all sannsynlighet i brunst. På andre tider av året kan rødt fett ha andre årsaker som sykdom, skade, matmangel, eventuelt langvarig stress, m.m. Slike ting kan selvsagt være årsaken i normal brunst-tid også. Da har vi 'an? ------- Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gordon Posted October 23, 2008 Author Share Posted October 23, 2008 Spørsmålet ble kansje noe dårlig formulert. det jeg lurte på var om det rosa fette var vanlig for bukker i brunst. bukken var selfølgelig i brunst, å lukta der etter. men har vel fått det svaret jeg ville. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.