Jump to content

Søylebedde Mini-14?


Midt-I

Recommended Posts

Planlegger å søylebedde mini-en for å forbedre presisjonen. Har lyst å prøve selv, og lurer på om dette er mulig å få til med med søyleboremaskin. :) Hvis ikke må det settes bort til børsemaker. Det sies at søylebedding skal være mye bedre enn vanlig glassbedding for Mini-14 på grunn av låskassens form. Kassen er formet slik for at riflen skal være enkel å demontere, men medfører også at kassen får lyst å løfte seg under rekyl.

 

Kasse-12436.jpg

Overdrevet illustrasjon på låskassens form.

 

Så hvordan skal jeg gå frem? Accuracy Systems Inc i USA har utført 3-punkts søylebedding av Mini-14 i mange år. De gjør det ved å bore tre hull i låskassen, de to bakerste hullene er for å skru fast låskassen og det fremste hullet under ladearmen er for en ekstra styrepinne. (Det ville ikke vært mulig å ha en skrue helt fremst, ettersom den ville kommet i konflikt med laderamen ved montering/ demontering). ASI bruker 4-40 skruer, og hva styrepinnen er laget av har variert litt oppigjennom årene (tror den både har vært en skrue, dreid pinne og i det siste en slags "halvmåneformet" rørbit som bankes nedi).

 

Litt bilder:

http://www.ruger-mini-14-firearms.com/accessories_img/access_b.jpg

http://www.ruger-mini-14-firearms.com/accessories_img/access_c.jpg

http://www.ruger-mini-14-firearms.com/prices/img_ab.jpg

http://www.perfectunion.com/vb/attachments/ruger-mini-14-mini-30/17060d1253924111-pillar-bedding-dsc01061.jpg

http://bilder.kammeret.no/albums/userpics/27255/Skruehull-233636.jpg

 

Spørsmålet er hvilke skurer skal jeg gå for, og hvordan skal jeg bore. Tenker å bruke "vanlige" maskinskruer av typen "socket head cap screw" med unbrako- eller torx-hode. ASI bruker 4-40 skruer med lengde 1,5" (38,1 mm) og 1" (25,4 mm) pluss styrpinnen. 4-40 skruer er ca. 2,8 mm, så M2.5 eller M3 er nærmest dersom man skal gjøre det skikkelig (altså metrisk). Og det er dette som er det store spørsmålet nå: M2.5 eller M3? M3 på grunn av at jeg ser for meg at det er sterkere, men det er også på smertegrensen for hvor store skruer jeg kan bruke. Det er godt med plass til M2.5, men det spørs om det er i svakeste laget?

 

Og hvordan skal jeg få boret disse hullene?? Har en søyleboremaskin med litt kast i, spesielt det lange hullet på venstresiden av låskassen lurer jeg på hvordan jeg skal få beint.. Tenker å kjøpe en neve passende bor, da jeg ser for meg at det kommer til å knekke.. ;) Planen er å bore opp med M2 først, og deretter M2.5 eller M3 etter hva jeg bestemmer meg for. Kjøre lav rpm på boremaskinen. Bør jeg bruke kutteolje, isåfall hvordan og hvor mye? Bør boret være av spesielt materiale?

 

Her er en annen som har gjort det samme, og faktisk brukte 6-32 skruer som tilsvarer M3.5: http://www.perfectunion.com/vb/ruger-mini-14-mini-30/42108-should-i-still-glass-bed-my-gun.html

Link to comment
Share on other sites

Kanskje vi kan drive litt problemløsning sammen? ;) Skal se om jeg kan få testet presisjonen, men kan ikke love noe da tilgangen på skytebane er svært dårlig. Det første jeg må gjøre er uansett å bestille deler (søyle og skruer). Går nok for M3 da jeg ser for meg det blir mye sterkere, men er usikker på hvilken type skruehode.

 

skruehode.png

 

Det ser ut som ASI bruker unbrako-hode, men jeg fant ut at en type torx-hode er lavere. Hodehøyde i M3 blir da max 2,4 mm istedenfor max 3 mm. Men kan nedsenket hode være en god idé? Kanskje noen med teknisk innsikt kan si hva som er mest ideelt?

Link to comment
Share on other sites

Innsikt, nja... Men jeg har da opptil flere ganger satt mine ben i tungt maskineri, fingre også faktisk. Og jakka...

Uansett: Du vil jo at skruene skal ligge flush med kassa. Så da blir det opp til deg hva du vil bore? Traktformet eller rørformet hull til skruehodet? Ser for meg at skrue nr. 2 er litt mer solid enn nr. 3 med tanke på å skru opp og igjen flere ganger. Egon? Hvor er du?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...