Jump to content

identifisering av gammel kniv


kabar

Recommended Posts

Har en gammel kniv etter min oldefar som jeg er veldig nysgjerrig på. Jeg tror det er sølv, og den er forholdsvis grovt gravert. Er sannsynligvis fra Gudbransdalen. Noen som kan vite noe utifra bildene under.

 

 

https://docs.google.com/file/d/0B2rHSBD ... VBGeXE2V1E" target="_blank" target="_blank

 

https://docs.google.com/file/d/0B2rHSBD ... kJSTk9welU" target="_blank" target="_blank

Link to comment
Share on other sites

Jeg kjenner ikke akkurat denne kniven, men slike var ofte laget av nysølv. De ble gjerne kalt fantekniver fordi mange av disse knivmakerne var omreisende "fanter". Mange av dem var svært dyktige med diverse metallarbeid. Nysølv er ikke sølv, men en litt finere type messing med mer nikkel. Nysølv er mye hardere enn sølv, og ganske krevende å arbeide med. Den riktige loddemetoden for nysølv er slaglodding, da ser en litt gulfarge på loddefuga. Men en del kniver er også blitt loddet med tinn. Det var atskillig enklere, men ikke så holdbart, og det gir selvfølgelig et mindre profft inntrykk. Tinnlodding gir grå loddefuge. Dette blir litt generell info, noen kan kanskje si noe nærmere om knivmakeren.

Leif.

Link to comment
Share on other sites

Den er helt lik en kniv jeg fikk av min onkel for 60 år siden, bortsett fra at mønsteret i dekoren er litt annerledes. Han hadde sannsynligvis* kjøpt den i sin ungdom, i 1920-åra. Jeg bruker den som bundadskniv. Den er sylskarp, og god til å skjære spekemat med.

 

Det er et diagram på knivbladet, ser ut som Chevrolet-merket, med bokstavene "KB" eller "BK" stemplet sammen i midten (skal se om jeg får tatt et skarpt nok bilde, og lagt det ut) og en liggende s-krusedull mot hver ende.

 

* Onkel kunne jo ha arvet kniven etter sin far, eller sine to eldre brødre, alle 3 omkom på sjøen i 1923. Da kan den være eldre enn fra 1920-åra.

Link to comment
Share on other sites

Artig å prøve å finne historien til slike ting. Ihvertfall når det er så mange kunnskapsrike folk å spørre her. Bladet på min kniv har ingen stempel. Bladet er jo veldig slitt, så det kan være derfor.

Min oldefar, som kniver er etter, ble født i 1897, så kan stemme at kniven er fra rundt 1920-åra

Link to comment
Share on other sites

Artig:) noen som har boka og kan scanne den siden til meg?

Hva er historien til Olle? Når laget han kniver og hvor bodde han?

 

Du burde ha den boka! Jeg tror det er den beste knivboka som er laga! Jeg har ikke skanner, men det står ikke så mye om kniven eller Olle.

Det er to sider om taterkniver med tre fargebilder. Kniven din ser ut til å ha mere avansert,

rissedekor (trambulering) enn den i boka. Kula nederst på slira er antageligvis laget av en

sammen rulla platebit? Kan du se årringer i den?

 

Glomdalsmuseet har mere: http://www.glomdalsmuseet.no/" target="_blank" target="_blank der er det en egen utstilling om taterfolket:

http://old.glomdalsmuseet.no/html/romani/latjo-drom/" target="_blank" target="_blank

 

Det er interessant lesning her: http://old.glomdalsmuseet.no/html/roman ... torier.htm" target="_blank" target="_blank . Folkets egne historier om hvordan storsamfunnet og misjonen behandla folk. Det er selvfølgelig spesielt jævelig å lese unganes historier.

Link to comment
Share on other sites

Ser ut som innlegget mitt forsvant. Nuvel. Vi prøver igjen.

 

Jeg fant ingen bok ved navn "Tollekniven" av Øystein Køhn, men jeg fant en annen bok som heter "Tollekniven - redskap, våpen og symbol" av Thomas Breivik. Der er en del fantekniver på side 72, som du sa. Ellers var det noen bøker av Øystein Køhn tilgjengelig, blant annet en om spikking.

 

edit: hvorfor ble ikke dette en klikkbar link, tro? Jaja, dere får copypaste om dere er interessert. erik

 

Det har jo blitt et solid utvalg gamle norske bøker tilgjengelig på nett nå, men iblant er de så dårlig scanna at de er uleselige. Denne virka å være i grei kvalitet, da. Bokhylla.no kombinert med Deichmann var til god hjelp da jeg tidligere i år laga kniv til guttungen i treårsave. :-)

Link to comment
Share on other sites

Det var synd det er en virkelig god bok. Biblioteket i Porsgrunn har flere bøker i hylla. Spør den lokale bibliotekaren, det kan hende den har forsvinni i et ras av trolldeig og hekling.

 

http://www.grenstho.no/414/3676/Art-371 ... tverk.aspx

 

Den ligger ikke ute på nasjonalbiblioteket som scanna tekst men andre bøker gjør det :

 

http://www.nb.no/nbsok/search?action=se ... &language=

Link to comment
Share on other sites

Jeg har så langt bare laga den ene kniven til kvælpen, og da hadde jeg ikke en bruker her enda. Starta på et par til, men ankomsten av en datter har ført til at de har havna litt på hylla for nå. Jeg hadde egentlig tenkt å ha dem klare til jul, men ser at det skal holde hardt. Får se om jeg får laga en tråd på dem etter hvert. Kunne posta noen bilder her, men jeg vil ikke kidnappe hele fanteknivtråden til OP. :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...