Hei hobbynoob
Det var forferdelig mange spørsmål, kanskje for mange til at noen tør gå i gang, men jeg skal prøve å svare det lille jeg vet.
Terminologi:
Jeg skjønner hva du mener etter å ha sett x-antall youtube videoer snakker jeg sjøl norwenglish. Prøv med en knivbok jeg liker de til Øystein Køhn: https://www.ark.no/forfattere/oystein-kohn?as_templateId=4152197&gclid=Cj0KCQjw7ZL6BRCmARIsAH6XFDL-wQzQOqVxbf9jkGhRUuG_ZOlVWtTQMOt_xFzJXJ1xSrVp_OrGBz4aAuLiEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Finnes på biblioteket, ellers er det bøker som ligger ute på https://www.nb.no/items/c82b67ced8ba4a08a6c4add2922010ed?page=0&searchText=Tollekniven
Kniven:
Jeg pleier å herde og anløpe på den måten du beskriver, men jeg legger knivbladet inn i kald ovn og slår av ovnen etter en time eller to og lar bladet avkjøles med ovnen. Noen ovner gir høyere temperatur enn innstilt, bruk anløpningsfargen eller ett godt termometer. Jeg bruker fjærstål også veldig lett å herde.
Forge:
Tror ikke propanbrenneren eksploderer sånn helt uten videre, men det lønner seg å være forsiktig. Propanflaska skal selvfølgelig ikke bli varm. Hvis du lager en vinkel på hullet slik at du får en turbulens i brennkammeret blir det kanskje best. Det viktigste er at bladet blir jevnt oppvarma. Beveg bladet inn og ut av flammen og vær tålmodig. Varmer du bladet opp på ett punkt på en side vil det bøye seg.
Håndtaket:
Det er moro å bruke egne skaftemner og det finnes egne tråder om tørking av tre her. Jeg har ikke stabilisert emner selv, da vanlig treverk er lettere å spikke og lukter mye-mye bedre! Del opp treet i emner, fra røtter, kløfter og stamme med barken på, mal kuttflatene og la dem tørke saaakte i kjelleren så har du skaftemner neste år. I mellom tida kjøper du et emne fra knivbutikken ( https://mhkniv.no/produktkategori/skaftmaterialer/) finner noe i en vedstabel, et bordbein fra loppemarked eller en eikelist fra byggevaren.
Hvis du mener at du vil klinke naglene er det strengt tatt ikke nødvendig.
Jeg kan ikke hjelpe deg med jigg, sorry
Lykke til!