Jump to content

Jakte med hagle som etter dagens regler er forbudte


furuoglyng

Recommended Posts

Som du sikkert har fått med deg er det http://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2011-09-09-930

som bestemmer om du kan eie våpenet:

§ 1.Forbudte skytevåpen

Det er forbudt å erverve, eie eller inneha følgende typer skytevåpen, jf. våpenforskriften § 6:

 

a) rifler i kaliber 50 bmg/12,7 x 99 mm,

 

b) pistoler og revolvere med kaliber hvor kulediameteren er større enn kaliber .455, med unntak av svartkruttvåpen, og

 

c) repeter- og pumpehagler som har ett eller flere av egenskapene som nevnt i § 3 første ledd bokstav a til d.

 

Hagler som nevnt i første ledd bokstav c kan likevel etter en konkret vurdering av Politidirektoratet godkjennes for erverv, eie og inneha.

 

Våpen som nevnt i første ledd bokstav a–c lovlig ervervet før forskriftens ikrafttredelse, kan beholdes av nåværende eier. Dette gjelder likevel ikke pumpehagler med egenskaper som nevnt i § 3 bokstav c.

Boltrepeterhagler som oppfyller kravene til minimum total- og løpslengde etter våpenforskriften § 2 første ledd, med egenskap som nevnt i denne forskrift § 3 bokstav d, omfattes ikke av forbudet i første ledd bokstav c.

§ 3.Godkjente halvautomatiske hagler

Halvautomatiske hagler som oppfyller kravene til minimum totallengde og løpslengde etter våpenforskriften § 2 første ledd, er godkjent for erverv, eie og inneha, jf. våpenforskriften § 7 annet ledd, med unntak av hagler som fyller ett eller flere av følgende kriterier:

 

a) bare pistolgrep uten skulderstøtte,

 

b) pistolgrep frittstående fra kolben under våpenet,

 

c) våpen påmontert rørmagasin eller magasinforlenger med mulighet for større magasinkapasitet enn 5 patroner i tillegg til patronen i kammeret, eller

 

d) tillater bruk av avtakbare boksmagasiner.

 

Hagler som nevnt i første ledd bokstav a til d kan etter en konkret vurdering av Politidirektoratet godkjennes for erverv, eie og inneha, jf. våpenforskriften § 7 annet ledd.

Så, med mindre du har en pumpehagle med mer enn 5+1 kapasitet kan du beholde den. Om den kan brukes til jakt styres av:http://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2002-03-22-313#KAPITTEL_5

 

§ 15.Våpen under jakt og felling

Under ordinær jakt og felling kan det bare brukes rifle og haglevåpen med ladning av krutt. Under jakt og felling er det ikke tillatt å bruke pistol, revolver, halvautomatiske våpen av militær karakter eller helautomatiske skytevåpen.

 

Under jakt på elg, hjort, dåhjort, villrein, muflon, moskusfe eller felling av bjørn og ulv er det kun tillatt å bruke rifle. Det samme gjelder jakt på råbukk i særskilt bukkejaktperiode.

 

Under jakt på elg, hjort og rådyr er det ikke tillatt å bruke halvautomatisk rifle med mer enn tre skudd i magasinet og ett skudd i kammeret. Under jakt på eller felling av øvrige viltarter hvor det brukes halvautomatisk rifle er det ikke tillatt å bruke mer enn to skudd i magasinet og ett skudd i kammeret.

 

Salongrifle (salonggevær) kaliber 22 LR kan bare brukes under jakt på viltarter opp til en hares størrelse, men ikke til hare.

 

Til jakt og felling er bruk av hagle for mer enn to skudd forbudt.

"Militær karakter" er i denne sammenhengen en rent visuell vurdering, så om hagla "ser militær ut" så må den bli i skapet.

Link to comment
Share on other sites

Takker for svar så langt.

 

Setter man plugg inni magasinrøret burde den være lov og militært utseende på jakt er blitt med mange diskusjoner mht. diverse langholdsrigger osv ganske diffust etterhvert, men så kan den jo også omsettes til et samlervåpen. Mener da også å ha lest et sted at eiere av feks .50bmg rifler har fått beholde sine våpen, selv om de idag ikke kan brukes til noe.

Link to comment
Share on other sites

Er vel ingen nye regler, som påvirker jakt med hagle. I ditt tilfelle, så gjelder fremdeles forbudet med å bruke hagle som kan lades med mer enn 2 skudd. Da må magasinet ditt må plomberes, hvis du ikke har gjort det. Et skudd i kammer og maks et i magasin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...