Jump to content

Råd til nybegynner


kvedja

Recommended Posts

Hello! Jeg er ny her inne og vil takke for gode tråder med masse tips og inspirasjon!

Jeg syntes dette er en flott og nyttig hobby, med lange tradisjoner og jeg tror den

kommer til å gi meg mye glede og mestringsfølelse i tiden som kommer!

 

Jeg har begitt meg ut på den første kniven. Har valgt å bruke oppskriften fra boken

" Lag dine egne Kniver" (Per Thoresen og Dag Olav Bollingmo, 1996). Prosjekt nr.1 med rett skaft.

For å holde det enklest mulig i første omgang.

 

Lurer på et par ting:

Jeg har fått til en god ørretform nå, men er usikker på om jeg skal trimme inn i bunn og topp mot skaftet?

Den ligger godt i hånden nå, men den ser kanskje litt klumpete ut?

 

Jeg var litt raus med raspinga når jeg tilpasset bladet, så ha fått glipper mellom skaft og blad,

(bladet er ikke limt fast enda) hvordan kan jeg få dekket glippen best og penest mulig?

 

Som dere ser har jeg brukt et ganke middelmådig stykke bjørk, men jeg liker den litt

rustikke følelsen kvist og ujevnheter gir. Jeg ville heller ikke bruke flere hundrelapper på

mitt første skaft, men satser heller på å beise den relativt mørk. Hvordan går jeg best fram?

Tenkte å bruke Herdin vannbeis ibenholt-sort for så å pusse bort mesteparten, og gå over med en mørk

56 Eik eller 65 Valnøtt!?

 

Takk for tips og svar!

 

- Tony

 

2psogg8.jpg

 

308fz4n.jpg

 

j8zl2r.jpg

 

1z3yywj.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tetting av glipe... Mener vi varmet opp epoxy og blandet med spon som var fjernet ved uthulingen... Satt bladet inn i riktig posisjon, helte den varme og tynne epoxyen inn i hullet for å feste bladet, og tettet til slutt med "fyllmassen" som var epoxy med innblandet spon, etterpå var det bare å pusse vekk det overskytende.

 

 

Men ikke lag en hau på fyllingen, epoxyen kan være ett hellv..... å få pusset vekk, prøv å få det så bra som mulig med en gang slik at det blir lite grovpuss etterpå ;)

 

 

Var denne måten vi brukte... I værste fall kan du jo lage en fin sølvplate i front, eller messing eller noe slikt? :)da vil du jo ekskludere hele hullet :D

Link to comment
Share on other sites

Hello! Jeg er ny her inne og vil takke for gode tråder med masse tips og inspirasjon!

Jeg syntes dette er en flott og nyttig hobby, med lange tradisjoner og jeg tror den

kommer til å gi meg mye glede og mestringsfølelse i tiden som kommer!

 

Jeg har begitt meg ut på den første kniven. Har valgt å bruke oppskriften fra boken

" Lag dine egne Kniver" (Per Thoresen og Dag Olav Bollingmo, 1996). Prosjekt nr.1 med rett skaft.

For å holde det enklest mulig i første omgang.

 

Lurer på et par ting:

Jeg har fått til en god ørretform nå, men er usikker på om jeg skal trimme inn i bunn og topp mot skaftet?

Den ligger godt i hånden nå, men den ser kanskje litt klumpete ut?

 

Du kan nok ta av enda litt til synes jeg, men er målet et "tønne skaft" (mener jeg det heter) så er jo formen der.

Hvis du liker skaftet slik det er nå, så er det jo bare å kjøre på. Langt bedre resultat dette, enn min første kniv :-)

 

Jeg var litt raus med raspinga når jeg tilpasset bladet, så ha fått glipper mellom skaft og blad,

(bladet er ikke limt fast enda) hvordan kan jeg få dekket glippen best og penest mulig?

 

En måte å jukse til dette på er å blande slipestøv og lim, sa får du tilnærmet lik farge.

 

Som dere ser har jeg brukt et ganke middelmådig stykke bjørk, men jeg liker den litt

rustikke følelsen kvist og ujevnheter gir. Jeg ville heller ikke bruke flere hundrelapper på

mitt første skaft, men satser heller på å beise den relativt mørk. Hvordan går jeg best fram?

Tenkte å bruke Herdin vannbeis ibenholt-sort for så å pusse bort mesteparten, og gå over med en mørk

56 Eik eller 65 Valnøtt!?

 

Jeg pleier å fukte skaftet godt med vann før jeg har på Herdin`s beis slik at fargen ikke trekker for hardt. Lettere å pusse nede til ønsket sjattering.

Takk for tips og svar!

 

- Tony

Link to comment
Share on other sites

Tetting av glipe... Mener vi varmet opp epoxy og blandet med spon som var fjernet ved uthulingen... Satt bladet inn i riktig posisjon, helte den varme og tynne epoxyen inn i hullet for å feste bladet, og tettet til slutt med "fyllmassen" som var epoxy med innblandet spon, etterpå var det bare å pusse vekk det overskytende.

 

 

Men ikke lag en hau på fyllingen, epoxyen kan være ett hellv..... å få pusset vekk, prøv å få det så bra som mulig med en gang slik at det blir lite grovpuss etterpå ;)

 

 

Var denne måten vi brukte... I værste fall kan du jo lage en fin sølvplate i front, eller messing eller noe slikt? :)da vil du jo ekskludere hele hullet :D

 

 

Tak for svar! Skal prøve å blande inn litt sagflis, kunne det være en idè å bruke trelim/sagflis istede for epoxy helt øverst mot åpningen?

Link to comment
Share on other sites

Lim hele greia med epoxy. Det vil tyte ut masse overskuddslim når du presser bladet inn i skaftet. Prøv å blande i litt slipestøv. Glatt til rundt åpningen så pent som mulig. Rens vekk limsøl fra bladet med aceton før limet er herdet.

Skal se det blir sånn noenlunde. Det viktige er at det blir tett rundt bladet. Du skal vel uansett ikke ha kniven på noe utstilling så dette har kun kosmetisk betydning.

 

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Hei Tony

 

Interessant prosjekt det. Det er alt for få som lager tradisjonelle norske kniver.

Det kan være mer krevende å få en kniv med tønneforma skaft skikkelig enn noe annet siden det er mer tydelig om linjene ikke er helt riktige.

 

Du kan med fordel kone mer ned mot endene, men ikke mye. Når du ser kniven fra sia og over/under skal linjene være helt jevne buer.

Når du ser skaftet fra enden skal den ha en eggfasong med helt jevne buer, ikke noe antydning til "skuldre" der hjørnene på emnet var tidligere.

 

Ikke rund av hjørnekantene på endene før skaftet er helt ferdig. Disse trenger ikke være så avrunda som de er nå. Det skal veldig lite til egentlig.

 

Boka til Per er meget bra, og forklarer ting ganske brukbart.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...