Jump to content

NRK dokumentaren "Det siste vitnet"... om Pellegruppa


Guest

Recommended Posts

Helt enig.

 

Samtidig må programkomiteen i NRK være ganske bipolare nå de presterer å vise "Max Manus" samtidig på en annen kanal på søndag..

 

Som guttunge møtte jeg av og til Asbjørn Sunde på Grønnløkka og jeg har en signert utgave av "Menn i mørket". Sunde, "Pelle" og gjengen bak "Carl Fredriksens transport" må være de største krigheltene i Oslo-området.

Link to comment
Share on other sites

Dummeste vi kan gjøre er å sette de forskjellige gruppene opp imot hverandre ... det burde vi ha lært av Haakon Lie og arbeiderpartiet for lenge siden.

 

Sett i datidens lys og frykt for Sovjet og kommunisme generelt kan jeg skjønne fortielsen, men at ikke dette ble brakt tidligere på banen som f.eks på 90 tallet er ubegripelig ... men så fikk da AP delt ut noen medaljer på tampen før de gikk av ...

 

Noen burde skamme seg!

Link to comment
Share on other sites

Er vel ikke noen på "høyere hold" som vil ta i dette. Historiebøkene som de fleste har lest er jo på mange måter feilaktige og det ble vel heller aldri tatt noe oppgjør med dem som satt på viktige poster i militæret og ikke minst blant politikerne som sviktet grovt i april 1940..

Eller dem som tjente grovt på handel med tyskerne under krigen..

Link to comment
Share on other sites

Hva har dette med dagens våpenlovgivning å gjøre?

 

Dokumentaren viser med god dokumentasjon denberettigede ELLER uberettige frykt / fiendebilde de sittende regjeringer ( fra partier som AP, Høyre, venstre, Krf, SP) fra 1945 og til langt ut mot år 2000 viste mot "kommunistene" og redselen for "væpna opprør"... Viljen maktapparatet viste til ulovligheter, overvåkning langt ut over loven, bruk av overvåkningspolitiet som ett nyttig redskap i strid med våre lover....

 

Denne berettigede ELLER uberettigede frykt/ fiendebilde ser man fremdeles i tidvis paranoid stigmatisering av grupperinger som både politi og de sittende myndigheter har gevinst av og fiende stigmatisere ... Det kan her være muslimske grupperinger, MC gjenger eller hypotetiske fiender av bla vår beste allierte USA...

 

Selvsagt er det og skal det være overvåkning og tiltak der det er grunn (innen vårt lovverk)... og det har det nok vært og vil være innen eksemplene over... Likeledes eksempler på totalt uakseptabel overvåkning (bla de "pensjonerte" norske politifolkene som jobbet for USA's ambasade...).

 

Hva har dette da med tanken til vår sivile våpenlovgivning og fremtiden til sivile våpen...:

 

La oss anta og kvalifisert mene at de fleste norske myndigheter aksepterer våpen til jakt og sport...Videre må vi anta at frykten for våpensamlinger eller større mengder med våpen (spesiellt enkelte typer våpen) vekker de fleste norske myndigheters frykt at dette på for enkel måte skal kunne tilflyte de element man til enhver tid mener er "fiender"...

 

Fiendebildet var enklere og mere homogent med kald krig som den yttre fiende... Dagens situasjon med flerkulturelle gruperinger fra konfliktsoner, gjenger av ymse slag som viser evne og vilje til våpenbruk...gjør også sivilt våpeninnehav noe mere komplisert...

 

Selvsagt gjør tilførsel og muligheter til trening med lovlige våpen det lettere for uegnede element. Etterettningsinformasjon (avgradert) viser at også uønskede element benytter lovlige våpen og lovlige forbund til skyteaktiviteter.... De uønskede element er ikke nødvendigvis "straffedømt" men utgjør i eller rundt en krets våre myndigheter ser med skepsis på har våpen...

 

Jaktvåpengarderoben må sees som ett eksempel på en aksept av jaktvåpen i antall opp mot hva man er redd i gitte situasjoner for enkelt kan tilflyte "fiender"...Det samme med begrensningene av andre våpen til sport ved behov.

 

I noen tråder her på Kammeret ropes det om fritt frem for våpen dersom man er "kvalifisert" til ett våpen... Fordi man da såkalt er vurdert skikket til skytevåpen. Jeg mener bla at dokumentaren kan brukes som ett godt eksempel på den tidvise "paranoide sikkerhets " tankegang man både historisk og i nåtid er redd for relatert til hvor mange sivile våpen og i hvilket antall man vil akseptere ....

 

Videre er norsk sivil våpenlovgivning relativt fleksibel når man fra myndighetene ser yttre "fiender" man sivilt kan bruke våpen mot... Endringen slik at vi kan ha bevæpnede skip... eller motsatt vei med vaktene i Norges Bank...

 

Konspirasjonsteori...tja...popkorn tråd mulig...

 

Men dokumentaren på NRK er bra i seg selv! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Er vel ikke noen på "høyere hold" som vil ta i dette. Historiebøkene som de fleste har lest er jo på mange måter feilaktige og det ble vel heller aldri tatt noe oppgjør med dem som satt på viktige poster i militæret og ikke minst blant politikerne som sviktet grovt i april 1940..

Eller dem som tjente grovt på handel med tyskerne under krigen..

 

Kunne ikke sagt det bedre selv!

Link to comment
Share on other sites

grevlingen1, nå strekker seg myndighetenes frykt for revolusjon lenger tilbake enn 1945. Var det ikke sånn at enkelte avdelinger som mobiliserte i 1945 fant våpen som savnet sluttstykker? Sluttstykkene var tatt bort fordi man var redd våpnene skule havne hos "fienden" ved en revolusjon eller at revolusjonen skule starte med bruk av disse våpnene.

Mye av våpenlover har med myndigheters frykt for egne borgere.

 

Se til Sverige, allerede noen gang for 500 år siden følte Kungen seg truet av bønder med armbrøst. Plutselig kunne en bonde enkelt drepe en Kongelig ridder og gjøre opprør mot det som i var en diktatur.

 

1925 (eller noe) kom det en våpenlov i Sverige der våpen ble registrert. Dette grunnet samme frykt som i Norge, rød revolusjon.

 

Ellers var dette et av dine bedre innlegg grevlingen1. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Er det nå vi skal gå rett over i Thomas Jefferson sitater?

 

Den historiske bakgrunnen er svært så interesant, således er også utsagnet om tidvis og paranoid stigmatisering av lett identifiserbare grupper. Problemet oppstår når gruppen ikke lengre er identifiserbar ved synlige markører, men ved verdivalg.

 

Droppet pocornet og gikk for mørk kokesjokolade og kaffe.

Link to comment
Share on other sites

Interessant svar grevligen1.

 

1.Mener du at norske myndigheter har en oppførsel overfor befolkningen, som gjør at de har grunn til å frykte revolusjoner?

 

2.Har mennesker med genuin interesse for våpen, undergravende og revolusjonære hensikter?

 

3.Vil begrensninger i antall våpen hos den alminnelige jeger og sportskytter føre til færre forbrytelser med og uten bruk av skytevåpen?

 

4.Vil vi få få et kriminalitetsfritt samfunn, hvis vi har en helt ubevæpnet befolkning?

 

5.Ville vi kunne ha mindre strenge våpenlover i Norge, om Norge hadde en homogen befolkning?

 

6.Bør mennesker med politiske/etiske (eks. kommunister, praktiserende muslimer, fundamentalistiske kristne, frp'ere, etc) meninger som enkelte myndighetspersoner få forbud mot å drive jakt og sportskyting?

 

7.Bør de samme personer evt. ha restriksjoner for andre typer/utøvelse av rekreasjon og idrett (eks. orienteringsløp, speiderbevegelse, tradisjonell dans, maraton, høydehopp, motorsport)?

Link to comment
Share on other sites

Interessant svar grevligen1. Klarer ikke la være å kommentere denne.

 

1.Mener du at norske myndigheter har en oppførsel overfor befolkningen, som gjør at de har grunn til å frykte revolusjoner? Alle myndigheter frykter revolusjon, det ligger i posisjonen en befinner seg i og er en naturlig menneskelig følelse. Dette uavhengig av om frykten er reell eller imaginær.

 

2.Har mennesker med genuin interesse for våpen, undergravende og revolusjonære hensikter? Høyst tvilsomt, de har som du selv påpekte andre prioriteringer og interesser (Våpen).

 

3.Vil begrensninger i antall våpen hos den alminnelige jeger og sportskytter føre til færre forbrytelser med og uten bruk av skytevåpen? Litt med skytevåpen, men det blir nok knapt målbart (Og andre våpen/metoder blir mest sansynlig brukt i stede for, da de fleste "forbrytelser" med lovlige våpen er selvdrap). Da de fleste forbrytelser med skytevåpen blir utført med ulovlige våpen eller våpen kopier, med andre ord ikke de våpen jegere og sportskyttere bruker.

 

4.Vil vi få få et kriminalitetsfritt samfunn, hvis vi har en helt ubevæpnet befolkning? Tvert i mot, alle signaler indikerer at mekanismen fungerer stikk motsatt i de land vi kan sammenligne oss med som har forsøk dette. For det første blir ikke samfunnet ubevæpnet grunnet tilgang på illegale skytevåpen og spesielt kniver som i dag er hovedvåpenet ved kriminelle handlinger med legemsbeskadelse uten om rene never og slåsshansker o.l.

 

5.Ville vi kunne ha mindre strenge våpenlover i Norge, om Norge hadde en homogen befolkning? Ja faktisk, grunnet normalt mindre indre spenninger i befolkningen i homogene befolkninger med felles kulturell og religiøs bakgrunn. (Sikkert lite populær info men slik er det, kjedeligere ville det også være).

 

6.Bør mennesker med politiske/etiske (eks. kommunister, praktiserende muslimer, fundamentalistiske kristne, frp'ere, etc) meninger som enkelte myndighetspersoner få forbud mot å drive jakt og sportskyting? Ja og nei, Ja basert på om personen oppfordrer til ulovlige handlinger / hat budskap / Religiøse utsagn som oppfordrer til ting vi som samfunn anser som ikke forenlig med det å leve og bo i Norge, Nei fordi det ikke skal være slik at de å ha en annen mening skal være eksluderende.

 

7.Bør de samme personer evt. ha restriksjoner for andre typer/utøvelse av rekreasjon og idrett (eks. orienteringsløp, speiderbevegelse, tradisjonell dans, maraton, høydehopp, motorsport)? Om disse kan brukes til å skade andre mennesker utover det estiske.

Forøvrig synes jeg spørsmålene virker ha som hensikt å tillegge grevlingen ting jeg ikke kan se å lese utav hans tråd og poster. Og selv om spørsmålene for egen del er interessante nok, er de etter mitt syn noe upassende i måten de er presentert og satt opp. Ikke minst i måten de leder til at grevlingen har kommet med utsagn han nå engang ikke har kommet med.

 

Jeg er enig med Egon Olsen i at popcorn er byttet ut med kakao og mørk sjokolade, her er vi inne på en av de store uretter som ble gjort etter krigen Sammen med den skammelige og kriminelle behandlingen av våre heltemodige krigsseilere, det manglende oppgjøret med krigsprofitører og personer som kom seg inn i politiske stillinger (M.a. Statsråder/politi) etter krigen, samt det manglende oppgjøret med ett politisk vanstyre som la landet åpent for invasjon i 1940.

 

Det er på tide å få historiebøker inn i skolesystemet som er sanne, og objektive ovenfor hva som faktisk hendte. Selv om dette vil medføre særs såre tær på stortinget. Oppreisningens tid bør være overmoden på dette området, og myndighetenes syn på og redsel for befolkningen bør opp i dagen.

 

I Moderne tid så vi svært tydelig hvor ille det står til ved Utøya hendelsen, der Auf lederne stakk avgårde med den best egnede båten i området til å berge folk og frakte politiet med, panikkslagen over at politiet nå hadde gjort det de fryktet og gjort opprør/kuppet Norge. Tydeligvis kunne de gjøre dette å slippe ustraffet fra det, og fortsette i sine stillinger. Og slik er historien om politisk ledelse, basert på frykten deres kan man aldri vite hva de kan finne på. I Den settingen skal Jens for engangs skyld få ros, han viste at han kan heve seg over frykten og se mer objektivt på saken. Jeg trenger ikke like ham for å anerkjenne at han er en god leder.

 

Andre episoder er da Halvauto og pumpe hagler ble farlige (Var det AKPML som var faren den gang?), man så hvor fort stortinget reagerte på det det anså som en trussel mot seg. Med rette eller urette? Jeg kan faktisk ikke svare på det, men det er ett godt eksempel på reaksjonsmønster basert på frykt.

 

I Dag er problemet mye vanskeligere, nøkkelordet er kulturelle og religiøse forskjeller. Der enkelt gruperinger har en tankegang som er basert på at vold er ok å bruke mot alle, også sine egne om de ikke passer inn idiologisk. Dette er relativ nytt for oss, og nå er diskusjonen om frykten reell? Jeg mener ja basert på hva vi ser i andre land, andre nei. Hvordan man skal løse dette uten å stigmatisere hele befolkningsgrupper der de fleste bare vil leve livene sine i fred blir ikke enkelt.

Overvåkning og tett oppfølging samt negativte svar på våpensøknader for de som beveger seg i enkelte av de mer tvilsomme deler av fremmedkulturelle grupperinger må nok til. Uten at vi skal miste gangsynet og bli redd fordi om en muslim vil gå på jakt og drive skytesport. Det hele bunner nok mer ut hvilken muslim og hvem han hører sammen med enn at en muslim vil ha det like morsomt som vi andre med denne hobbyen.

 

Men situasjonen er i dag vanskeligere, mer utydelig/uoversiktlig, og mer frykt fremkallende enn noengang. Det blir ikke lettere å sno seg gjennom dagens trusselbilde enn det har vært.

 

Spørsmålet blir om vi i dag er kommet så langt at vi kan løse slike problemer, uten at våre barn om 50 år sitter og fordømmer oss for å ha gjort som det ble gjort mot Pelle gruppa og kommunistene her til lands etter krigen?

 

La oss begynne med i de minste å få historiebøkene objektivt korrekte, uansett hvilke tær som blir knust er det verdt det for å vise samfunnet at før eller senere kommer alt for en dag.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Nå har vel ikke Norges befolkning generelt vært en trussel for myndighetene men heller visse grupperinger på høyre og venstre ytterkanter og i varierende grad de siste 100 år.

 

Forskjellen ligger ofte i hvor oppblåst eller reell denne truslen har vært, skal ikke undervurdere frykt som et middel både overfor og ifra befolkningen. Våpenloven og dens endringer kan i noe grad leses utifra disse endringene i nasjonalt trusselbilde vil jeg tro.

Link to comment
Share on other sites

@hipower: Jeg mener vingemutteren på en forbildelig måte svarte på dine spørsmål...

 

 

Vingemutteren skriver også noe under som jeg håper mange tenker over etter de har sett NRK dokumentaren:

 

.

 

Men situasjonen er i dag vanskeligere, mer utydelig/uoversiktlig, og mer frykt fremkallende enn noengang. Det blir ikke lettere å sno seg gjennom dagens trusselbilde enn det har vært.

 

Spørsmålet blir om vi i dag er kommet så langt at vi kan løse slike problemer, uten at våre barn om 50 år sitter og fordømmer oss for å ha gjort som det ble gjort mot Pelle gruppa og kommunistene her til lands etter krigen?

 

 

Svært viktige problemstillinger!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...