Remi Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Dette har jeg aldri gjort før. Hvordan skal jeg rense skallen på et reinsdyr ? Tenkte å skjære hode med en bajonettsag men er usikker! Tips? Hva skal jeg gjøre etter på? Har ikke peiling på hva og hvordan jeg skal gjøre det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
30Ihmsa Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Når jeg har gjort dette på rådyrskaller, har jeg brukt ei vanlig håndsag. Etterpå har jeg "kokt" skallen en time eller så. Passe på så kun skallen er nedi vannet. Fargen på geviret blir borte om det også blir kokt. Når skallen er kokt ferdig, dvs når alt som skal løsne har løsnet, legger jeg det til tørk. Behandler det med Hydrogenperoxyd for å få de drivende hvite. Den må man også være forsiktig med så man ikke bleker noe av geviret. Er en del pirkejobb å få ut all guffa. Trykkluft og pinsett er blitt brukt her i gården. Slik gjør jég det, men tipper noen andre kanskje har en enklere oppskrift;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wolverine67 Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Koking påvirker lite/ingen ting av fargen på selve geviret. Hydrogenperoksyd derimot.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorrlausen Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Har med hell brukt middel til bleiking av hår,som du fær kjøpt hjå frisøren. Denne har såpass seig konsistens at du kun trenger å pensle skallen med dette Dette stoffet inneheld 12% hydrogenperoksid,og det holder i massevis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SofaBamse Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Delvis offtopic: Siden hårblekemiddel funker, vil det også funke med hårfarge? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
30Ihmsa Posted September 26, 2013 Share Posted September 26, 2013 Hårfarge setter seg jo i alt som er, så en "porøs" skalle vil jeg tro går bra. At koking tar fargen har jeg ikke erfart selv, men har det fra en bok jeg leste for 30 år siden;-) Siden jeg tror på mye av det jeg leser, har jeg aldri fristet å få varmt vann på "hønna":smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skjørtejeger Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Kok skallen først så tar du umidelbart (mens skallen er varm etter kokinga) og spyler den ren med høytrykksvasker. Jeg har gjort det flere ganger og det fungerer veldig bra. Du kan skjære skallen etterpå, da den vli motstå spylinga bedre før den er skjert. Bruk blyant og merk på hvor du skal skjere slik at du ikke skjærer skjevt. Visst du har en multikutter, ( feks Fein multikutter) så er den skånsom når du skal skjere. Lykke til. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonilse Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Kan prøve å putte den i ei teine eller lignende å senke den på havets bunn. Burde ikke ta lang tid før det er reinspist . Vet noen gjorde det med et nisehode, vet ikke hvor bra resultatet ble. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpoulsson Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Hvis du har lite arbeidslyst og god tid; Legg det i en maurtue! m:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Streamdip Posted September 27, 2013 Share Posted September 27, 2013 Jeg sager skallen før koking. Til det bruker jeg helt vanlig sag. Det som er viktig å tenke på når du skal sage reinsdyrskalle er vinklingen på stengene og evnt. nakketagger på geviret i forhold til snittet. Det er jo kjekt om man kan henge trofeet plant på en vegg etterpå... Flår du øvre delen av skallen før du begynner å sage vil du ha bedre kontroll på snittet. Det er ikke bare viktig at snittet blir høvelig rett på begge sider, men også at skallen blir plan på baksiden. Jeg vil derfor anbefale vanlig sag som er rimelig rettningstabil. Du begynner naturligvis bakerst. Sett huet på høykant, så du kan sage loddrett. Får du noen til å hjelpe deg med å holde gjør det saken enklere. Min erfaring er at koking av geviret medfører bleking. Sørg derfor for å ha et egnet fat/kjele som gjør det mulig å koke skallen uten at du koker rosenkransene/brunstfjøl. Jeg bruker å pakke inn nedre deler av geviret med alufolie for å beskytte det mot damp/kokende vann. Koking anbefales gjennomført ute! Tiden vil jeg se ann. Lenge nok til at skinn og kjøtt løsner lett. Til bleking er vel hydrogenperoksid standard. På skolen lærte vi å blande det ut med ett hvitt pulver av ett eller annet slag (kalk?). Har en boks stående, men husker ikke hva det er. Bare bruker det... Grunnen var at det skulle bli en velling som man kunne smøre på å la ligge en stund. Hårblekemiddelet det refereres til i tidligere post høres sånn sett ut som noe av det samme uten at jeg har noe mer kjennskap til det. Kvier du deg får du sende meg enn pm. Jeg ser du bor i nærheten, og jeg har i såfall utstyret du trenger. Du får det nok til. Lykke til! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.