Jump to content

Streamdip

Members
 • Content Count

  144
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Det har desverre ingenting med saken å gjøre i mitt eksempel. Jeg er petimeter og jeg vet hvordan jeg skal justere en die nok til å helpresse uten å sette tilbake skulderen. Jeg smører konsekvent hver en hylse. Eneste alternativ blir derfor å angripe fabrikatet på dia, som er Lee i mitt tilfelle. Videre blir alternativet da nødvendigvis å lete seg gjennom dier fra ulike fabrikater. Svaret på spørsmålet til trådstarter blir i så fall akkurat det samme: Ja, det kan ha praktisk betydning. Uansett hvilken vei man ønsker å vende på det kommer man ikke vekk fra at ulike rifler har ulike kamre, og at dette kan få betydning når man lader hylser skutt i et annet våpen. Det er ikke dermed sagt at det MÅ få betydning, men det KAN.
 2. Hylser skutt i min 308. boltrifle kan senere ikke benyttes i samboerens 308. boltrifle på tross av helpressing. Visa versa går fint. Det viser at ulike riflefabrikater har ganske så forskjellige kamring, og at dier ikke nødvendigvis er kalibrert til å presse hylsene helt tilbake til fabrikkmål. Så ja, dette kan ha en praktisk betydning!
 3. 30% på Härkila og Fjellreven hos http://www.skittfiske.no
 4. Brownells har et utvalg 8x57 dier her: http://www.brownells.no/epages/Norge.sf/no_NO/?ViewAction=ViewFaceted&ObjectID=173828&PageSize=15&FacetValue_CategoryID=173828&FacetValue_PreDefString_no_-2060759189=8%20mm%20Mauser%20%288%20x%2057%20mm%20Mauser%29&ICShowAllFacets=1 Lee diene er ikke store utgiftsposten sett i forhold til at man fort vekk sparer rundt 40 kr per smell med hjemmerulla kontra ferdig rulla Oryx i dette kaliberet... Opplever du trang kamring med vanlig 8x57 dier, har jeg ikke noe bedre forslag enn å teste ett irs-diesett fra ch4d.com. Jeg forsøkte på et tidspunkt å starte opp en tråd om lading av dette kaliberet, men det ble ikke voldsomt til fart i den. Det henger sikkert sammen med antallet brukere. Du må gjerne fylle på med dine egen erfaringer etterhvert som du kommer i gang. Lykke til!
 5. Nå er det knapt noen som har eksakt 1,0x forstørrelse. Så at det står 1x betyr ikke eksakt 1,0x Jeg er klar over at det antakelig forholder seg slik, men tanken var "at jo nærmere, jo bedre". Til halvparten av prisen på god dag anser jeg dette som en no-brainer. @valvo: takk for god info ang. R1 og R2 og forskjellene på dem. Jeg var naiv nok til å tro at forskjellen kun var at R2 gikk til 6x. Konkluderer dermed med at R1 er det rette siktet for meg ettersom jeg 95% av tida har det på 1x.
 6. Jeg bruker Lee 8x57 med hylseholder nr 5. Litt uvisst av hvilken grunn, korttidsminne..., bestilte jeg et sett 8x57irs diesett fra ch4d.com som visstnok skulle holde veldig høy kvalitet på kalibrering, men disse medførte at de godt brukte RWS-hylsene mine "krølla" seg. Ble langsgående bulker. Det henger sikkert sammen med at hylsene nettopp var godt brukt, og helpressa med lee dia som er vesentlig romsligere. Jeg tror også det var derfor jeg bestilte irs die ettersom det er en liten differanse i diameter mellom is og irs mot bunnen av hylsa. Dette kan medføre noe trang kamring. Jeg kommer til å forsøke irs dia på nytt når jeg etterhvert skal ta i bruk fabrikknye hylser. Jeg mener også å huske at irs diene fra statene ikke ble vesentlig dyrere enn andre dier innaskjærs, men på det tidspunktet var nok kronekursen også noe gunstigere... Hva slags børse skal du lade til?
 7. Jeg har 1-4*22 RD med Kdot og zeiss-skinne på doblingen min sjøl, og er meget fornøyd med. Ut i fra dagens utvalg ville jeg nå gått for R2 med 1-6 ganger forstørrelse på grunn av bedre muligheter til presisjonsskyting på bane (testing av ladninger), ellers så er vel det eneste å utsette på dette siktet at det ikke har lysautomatikk. På den annen side har jeg ikke byttet batteri på 2 år, og i løpet av den tida har jeg gjentatte ganger glemt å skru av rødpunkten etter å ha vært på banen uten antydning til at batteriet er ferd med å ta kvelden sjøl om det har stått på i dagesvis. I forkant av årets jakt bytta jeg batteri kun for å være på sikre siden... Ellers har jeg alltid et reservebatteri i sekken, og dessuten er Kdot'n fullt mulig å bruke uten lys også. Optisk sett er vel dette et sikte som langt på vei kun ser seg slått av sikter i en helt annen priskategori. Se f.eks. på synsfeltet på 1x forstørrelse... Jeg vurderte Zeiss nøye, men slo det fra meg da de kun har sikter fra 1,1x. @Buhund: Gratulerer med supert sikte for nærkontakt og actionfylt jakt. Her er en test av R1 med flere. Tyskernes konklusjon var klar den gangen. http://www.jagderleben.de/pdfs/Drueckjagdoptik-Test.pdf Edit: nok en test http://www.djz.de/r30/vc_content/bilder/firma447/Archiv_2008/080_091_zielfernrohre_0108.pdf
 8. Samboerns T3 ble levert av Jakt og friluft kappet og gjenget for A-tec Maxim-demper. Denne ble kappet til 47 cm.
 9. Jeg har god erfaring med å steine ned kjøttet. Da har det riktignok vært oppholdsvær mens jeg har slaktet. Jeg har imidlertid latt slaktet ligge 5 dager til en uke før jeg har hentet det, og da må det uansett beskyttes mot både vær, fluer og jerv mm. Fremgangsmåten min har vært å flå og grovpartere dyret. Tesen min er at kjøttet har det best på en plass med god trekk. Siste gangen fant jeg en stor flat steinhelle på bakken med nok en stor stein inntil. Dette var en lettvin plass å steine ned på. Jeg legger jervenduken under der hvor jeg skal stable kjøttet. Da beskytter du mot fuktighet fra bakken. Mellom duken og kjøttet legger du noen spredte steiner som du kan stable kjøttet på slik at du får mest mulig luft rundt kjøttet og minst mulig kontaktflater mellom kjøttet. Sånn sett mener jeg det er en fordel og ikke beine ut når du skal steine det ned. Alt kjøttet må pakkes i fluenett. Når kjøttet er stablet, er det tid for å stable stein. Til slutt bretter man jervenduken tilbake over det nedsteinede slaktet og sikrer den med noen stein på toppen. Da har du topp kamuflering av slaktet og et tak som holder regnet unna. Har du i tillegg steinet ned på en plass med god trekk vil du i løpet av kort tid få tørkehinne dersom det ikke er alt for rått. Er det så rått, er det som regel også kaldt i fjellet, så behovet for perfekt hinne ikke er like stort. Mellomlagring i telt i påvente av bedre vær burde også gå fint. Om jerven eller andre jeger utgjør den største trusselen mot slakt som steines ned skal jeg ikke uttale meg om. En åpenbar fordel med å steine ned, utover og spare kropp og sinn, er imidlertid at det er en helt annen døgnmiddeltemperatur i fjellet sammenlignet med lavlandet. 20 grader og tordenvær er absolutt ikke gode mørningsforhold... Lykke til!
 10. Ja, jeg har benytta første versjon av "hjort" på reinsdyrjakt. Jeg hadde da store deler av tiden med meg samboer som brukte stor-sekken min. Når jeg til slutt felte en kløftbukk beinet vi ut så mye som vi syntes nødvendig, også byttet vi helt enkelt sekk på retur'n. Likevel fikk vi da et par bog'er og noen filéer oppi Vorn-sekken i tillegg til jaktutstyret. Jeg synes Vorn-sekken fortjener betegnelsen "en liten stor sekk". I begynnelsen av jakta var vi på flere dagers telt-tur. Da kjøpte jeg lastestropper til sekken så jeg kunne laste mye utstyr under og over sekken. Ved avreise mener jeg den veide mellom 15-18 kilo, og allikevel opplevdes den rimelig komfortabel å bære. Du bør imidlertid ha en plan for hvordan du skal transportere slaktet ut hvis du velger å bruke denne sekken. Jeg har båret ut noen hele simler, og det kan du helt enkelt bare glemme med denne sekken. Kan du derimot ha med deg følge som kan bruke en storsekk frem til felling, eller du har mulighet til å stykke opp bæringen på flere etapper så burde det gå fint. En løsning kan være å steine ned slaktet, og bære det ut ved en senere anledning. Da har du fordelen av å ha bedre tid, mere krefter, kanskje få noen med deg i tillegg til at kjøttet langt på vei er ferdig mørnet i kjølige omgivelser. Har gjort meg utelukkende gode erfaringer med denne løsningen, spesielt ved felling av store dyr.
 11. @muntjac: jeg testa 42gr, 42,5 gr og 43gr i begge børsene. 5 skudd x 3 ladninger x2 børser=30 skudd i benk med sandsekk som anlegg. Jeg hadde samlinger på 30-35mm med 42 og 43 gr. Begge seriene med 42,5 gr hadde jeg ett "slenger"skudd men resterende fire skudd satt innenfor ca. 20 mm. Sa meg dermed fornøyd med det. Jeg har ikke målt hastighet. Det er også uten betydning for mitt bruk.
 12. Takk for oppklarende svar. Etter måling av friflukt i børsene hadde Heym'n overraskende nok kortere kammer enn T3'n. På den annen side var det ikke mye plass i magasinet til T3'n, så jeg endte opp med col på 69 mm som gir meg godt kulehold og en funksjonell lengde med litt marginer i begge børsene. Test viste at 42,5 gr ladning med Norma 202 ga best presisjon i begge våpen (+/- 20 mm). Mere enn godt nok til trening, så da er det bare å få satt i gang produksjon...
 13. Ettersom det bl.a. er T3 jeg skal lade til går jeg å måler friflukt på begge børsene tvert. Jeg klinka likegodt til med 1000 stk med engang, så da slipper i hvertfall å bekymre meg variasjoner fra lot til lot. Skal kontrollere noen kuler for å se hva slags variasjoner jeg finner i samme lot. kjekt å vite om potensielle variasjoner for ettertiden. spørsmålet om kulehold står fortsatt ubesvart....
 14. Jeg ser i andre tråder at det benyttes COL 71 mm til nosler cc, og at dette blir nevnt som en standard i 308. Hva da med kulehold? Skal ikke kuleholdet tilsvare kulediameter? Og/eller at kulas bæreflate skal ha fullt hold i hele hylsehalsens lengde? Er i ferd med å rigge meg til for lading nå, men når jeg måler ut ifra ovenstående får jeg ikke lenger col enn 68 mm. Til sammenligning er col på ferdigrulla jaktmatch 66,8. hva er forklaringen til at det da benyttes col 71 eller lenger?
 15. Takk for tilbakemeldinger! Jeg tenkte også at normas data for sierra 155 gr kunne ha overføringsverdi, men det er kjekt å få det bekrefta før man setter i gang.
×
×
 • Create New...