Jump to content

Streamdip

Members
  • Posts

    144
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Streamdip

  1. Det har desverre ingenting med saken å gjøre i mitt eksempel. Jeg er petimeter og jeg vet hvordan jeg skal justere en die nok til å helpresse uten å sette tilbake skulderen. Jeg smører konsekvent hver en hylse. Eneste alternativ blir derfor å angripe fabrikatet på dia, som er Lee i mitt tilfelle. Videre blir alternativet da nødvendigvis å lete seg gjennom dier fra ulike fabrikater. Svaret på spørsmålet til trådstarter blir i så fall akkurat det samme: Ja, det kan ha praktisk betydning. Uansett hvilken vei man ønsker å vende på det kommer man ikke vekk fra at ulike rifler har ulike kamre, og at dette kan få betydning når man lader hylser skutt i et annet våpen. Det er ikke dermed sagt at det MÅ få betydning, men det KAN.
  2. Hylser skutt i min 308. boltrifle kan senere ikke benyttes i samboerens 308. boltrifle på tross av helpressing. Visa versa går fint. Det viser at ulike riflefabrikater har ganske så forskjellige kamring, og at dier ikke nødvendigvis er kalibrert til å presse hylsene helt tilbake til fabrikkmål. Så ja, dette kan ha en praktisk betydning!
  3. 30% på Härkila og Fjellreven hos http://www.skittfiske.no
  4. Brownells har et utvalg 8x57 dier her: http://www.brownells.no/epages/Norge.sf/no_NO/?ViewAction=ViewFaceted&ObjectID=173828&PageSize=15&FacetValue_CategoryID=173828&FacetValue_PreDefString_no_-2060759189=8%20mm%20Mauser%20%288%20x%2057%20mm%20Mauser%29&ICShowAllFacets=1 Lee diene er ikke store utgiftsposten sett i forhold til at man fort vekk sparer rundt 40 kr per smell med hjemmerulla kontra ferdig rulla Oryx i dette kaliberet... Opplever du trang kamring med vanlig 8x57 dier, har jeg ikke noe bedre forslag enn å teste ett irs-diesett fra ch4d.com. Jeg forsøkte på et tidspunkt å starte opp en tråd om lading av dette kaliberet, men det ble ikke voldsomt til fart i den. Det henger sikkert sammen med antallet brukere. Du må gjerne fylle på med dine egen erfaringer etterhvert som du kommer i gang. Lykke til!
  5. Nå er det knapt noen som har eksakt 1,0x forstørrelse. Så at det står 1x betyr ikke eksakt 1,0x Jeg er klar over at det antakelig forholder seg slik, men tanken var "at jo nærmere, jo bedre". Til halvparten av prisen på god dag anser jeg dette som en no-brainer. @valvo: takk for god info ang. R1 og R2 og forskjellene på dem. Jeg var naiv nok til å tro at forskjellen kun var at R2 gikk til 6x. Konkluderer dermed med at R1 er det rette siktet for meg ettersom jeg 95% av tida har det på 1x.
  6. Jeg bruker Lee 8x57 med hylseholder nr 5. Litt uvisst av hvilken grunn, korttidsminne..., bestilte jeg et sett 8x57irs diesett fra ch4d.com som visstnok skulle holde veldig høy kvalitet på kalibrering, men disse medførte at de godt brukte RWS-hylsene mine "krølla" seg. Ble langsgående bulker. Det henger sikkert sammen med at hylsene nettopp var godt brukt, og helpressa med lee dia som er vesentlig romsligere. Jeg tror også det var derfor jeg bestilte irs die ettersom det er en liten differanse i diameter mellom is og irs mot bunnen av hylsa. Dette kan medføre noe trang kamring. Jeg kommer til å forsøke irs dia på nytt når jeg etterhvert skal ta i bruk fabrikknye hylser. Jeg mener også å huske at irs diene fra statene ikke ble vesentlig dyrere enn andre dier innaskjærs, men på det tidspunktet var nok kronekursen også noe gunstigere... Hva slags børse skal du lade til?
  7. Jeg har 1-4*22 RD med Kdot og zeiss-skinne på doblingen min sjøl, og er meget fornøyd med. Ut i fra dagens utvalg ville jeg nå gått for R2 med 1-6 ganger forstørrelse på grunn av bedre muligheter til presisjonsskyting på bane (testing av ladninger), ellers så er vel det eneste å utsette på dette siktet at det ikke har lysautomatikk. På den annen side har jeg ikke byttet batteri på 2 år, og i løpet av den tida har jeg gjentatte ganger glemt å skru av rødpunkten etter å ha vært på banen uten antydning til at batteriet er ferd med å ta kvelden sjøl om det har stått på i dagesvis. I forkant av årets jakt bytta jeg batteri kun for å være på sikre siden... Ellers har jeg alltid et reservebatteri i sekken, og dessuten er Kdot'n fullt mulig å bruke uten lys også. Optisk sett er vel dette et sikte som langt på vei kun ser seg slått av sikter i en helt annen priskategori. Se f.eks. på synsfeltet på 1x forstørrelse... Jeg vurderte Zeiss nøye, men slo det fra meg da de kun har sikter fra 1,1x. @Buhund: Gratulerer med supert sikte for nærkontakt og actionfylt jakt. Her er en test av R1 med flere. Tyskernes konklusjon var klar den gangen. http://www.jagderleben.de/pdfs/Drueckjagdoptik-Test.pdf Edit: nok en test http://www.djz.de/r30/vc_content/bilder/firma447/Archiv_2008/080_091_zielfernrohre_0108.pdf
  8. Samboerns T3 ble levert av Jakt og friluft kappet og gjenget for A-tec Maxim-demper. Denne ble kappet til 47 cm.
  9. Jeg har god erfaring med å steine ned kjøttet. Da har det riktignok vært oppholdsvær mens jeg har slaktet. Jeg har imidlertid latt slaktet ligge 5 dager til en uke før jeg har hentet det, og da må det uansett beskyttes mot både vær, fluer og jerv mm. Fremgangsmåten min har vært å flå og grovpartere dyret. Tesen min er at kjøttet har det best på en plass med god trekk. Siste gangen fant jeg en stor flat steinhelle på bakken med nok en stor stein inntil. Dette var en lettvin plass å steine ned på. Jeg legger jervenduken under der hvor jeg skal stable kjøttet. Da beskytter du mot fuktighet fra bakken. Mellom duken og kjøttet legger du noen spredte steiner som du kan stable kjøttet på slik at du får mest mulig luft rundt kjøttet og minst mulig kontaktflater mellom kjøttet. Sånn sett mener jeg det er en fordel og ikke beine ut når du skal steine det ned. Alt kjøttet må pakkes i fluenett. Når kjøttet er stablet, er det tid for å stable stein. Til slutt bretter man jervenduken tilbake over det nedsteinede slaktet og sikrer den med noen stein på toppen. Da har du topp kamuflering av slaktet og et tak som holder regnet unna. Har du i tillegg steinet ned på en plass med god trekk vil du i løpet av kort tid få tørkehinne dersom det ikke er alt for rått. Er det så rått, er det som regel også kaldt i fjellet, så behovet for perfekt hinne ikke er like stort. Mellomlagring i telt i påvente av bedre vær burde også gå fint. Om jerven eller andre jeger utgjør den største trusselen mot slakt som steines ned skal jeg ikke uttale meg om. En åpenbar fordel med å steine ned, utover og spare kropp og sinn, er imidlertid at det er en helt annen døgnmiddeltemperatur i fjellet sammenlignet med lavlandet. 20 grader og tordenvær er absolutt ikke gode mørningsforhold... Lykke til!
  10. Ja, jeg har benytta første versjon av "hjort" på reinsdyrjakt. Jeg hadde da store deler av tiden med meg samboer som brukte stor-sekken min. Når jeg til slutt felte en kløftbukk beinet vi ut så mye som vi syntes nødvendig, også byttet vi helt enkelt sekk på retur'n. Likevel fikk vi da et par bog'er og noen filéer oppi Vorn-sekken i tillegg til jaktutstyret. Jeg synes Vorn-sekken fortjener betegnelsen "en liten stor sekk". I begynnelsen av jakta var vi på flere dagers telt-tur. Da kjøpte jeg lastestropper til sekken så jeg kunne laste mye utstyr under og over sekken. Ved avreise mener jeg den veide mellom 15-18 kilo, og allikevel opplevdes den rimelig komfortabel å bære. Du bør imidlertid ha en plan for hvordan du skal transportere slaktet ut hvis du velger å bruke denne sekken. Jeg har båret ut noen hele simler, og det kan du helt enkelt bare glemme med denne sekken. Kan du derimot ha med deg følge som kan bruke en storsekk frem til felling, eller du har mulighet til å stykke opp bæringen på flere etapper så burde det gå fint. En løsning kan være å steine ned slaktet, og bære det ut ved en senere anledning. Da har du fordelen av å ha bedre tid, mere krefter, kanskje få noen med deg i tillegg til at kjøttet langt på vei er ferdig mørnet i kjølige omgivelser. Har gjort meg utelukkende gode erfaringer med denne løsningen, spesielt ved felling av store dyr.
  11. @muntjac: jeg testa 42gr, 42,5 gr og 43gr i begge børsene. 5 skudd x 3 ladninger x2 børser=30 skudd i benk med sandsekk som anlegg. Jeg hadde samlinger på 30-35mm med 42 og 43 gr. Begge seriene med 42,5 gr hadde jeg ett "slenger"skudd men resterende fire skudd satt innenfor ca. 20 mm. Sa meg dermed fornøyd med det. Jeg har ikke målt hastighet. Det er også uten betydning for mitt bruk.
  12. Takk for oppklarende svar. Etter måling av friflukt i børsene hadde Heym'n overraskende nok kortere kammer enn T3'n. På den annen side var det ikke mye plass i magasinet til T3'n, så jeg endte opp med col på 69 mm som gir meg godt kulehold og en funksjonell lengde med litt marginer i begge børsene. Test viste at 42,5 gr ladning med Norma 202 ga best presisjon i begge våpen (+/- 20 mm). Mere enn godt nok til trening, så da er det bare å få satt i gang produksjon...
  13. Ettersom det bl.a. er T3 jeg skal lade til går jeg å måler friflukt på begge børsene tvert. Jeg klinka likegodt til med 1000 stk med engang, så da slipper i hvertfall å bekymre meg variasjoner fra lot til lot. Skal kontrollere noen kuler for å se hva slags variasjoner jeg finner i samme lot. kjekt å vite om potensielle variasjoner for ettertiden. spørsmålet om kulehold står fortsatt ubesvart....
  14. Jeg ser i andre tråder at det benyttes COL 71 mm til nosler cc, og at dette blir nevnt som en standard i 308. Hva da med kulehold? Skal ikke kuleholdet tilsvare kulediameter? Og/eller at kulas bæreflate skal ha fullt hold i hele hylsehalsens lengde? Er i ferd med å rigge meg til for lading nå, men når jeg måler ut ifra ovenstående får jeg ikke lenger col enn 68 mm. Til sammenligning er col på ferdigrulla jaktmatch 66,8. hva er forklaringen til at det da benyttes col 71 eller lenger?
  15. Takk for tilbakemeldinger! Jeg tenkte også at normas data for sierra 155 gr kunne ha overføringsverdi, men det er kjekt å få det bekrefta før man setter i gang.
  16. Hei, Skal i gang med å utvikle treningsladninger for meg sjøl og sambo med Nosler CC 155 grain i 308. Win. Jeg bruker bare Norma-krutt fra før, og har ambisjoner om å fortsette med det. Jeg har derfor skumma ladeboka, nettet og kammeret for å finne et utgangspunkt for startladning, men finner ingenting for Norma 202 eller 203-B. Er det noen som har erfaring med denne kombinasjonen, og som kan hjelpe meg? Bruker forøvrig Norma-hylser og RWS tennhetter.
  17. Det enkle svaret er vel JA. Jeg har ikke all verdens erfaring fra utkjøring med ATV, men nok til å ha erfart at hvordan du "rigger" doningen har mye å si. Bruker du f.eks. henger så blir ekvipasjen lang og lite fleksibel. Lang svingradius og et svare leven når du kjører deg fast. Vi kjøpte oss en Can am 400 2-seter i høst. MC-reg. så vi også kan bruke den til alt mulig utenom en relativt kort jaktsesong. Fordelen med lengre akselavstand er ATV'n ikke steiler så lett. Ulempen er at den kan bli hengende fast lettere. Jeg tror jeg foretrekker denne ulempen fremfor og knekke nakken med 300 kg oppå meg. Før bruk i skogen ble den ble raskt strippet for vindskjermer og speiler pluss at vi monterte heldekkende bukplate og fjernstyrt vinsj bak (i tillegg til foran) også vi kjøpte en viltpulk for utkjøring av elg. Med viltpulk og vinsj bak kan du enkelt koble av elgen når terrenget blir tøft, og vinsje den inn når ATV'n er forbi hindringen. Rakk kun å kjøre ut en kalv i pulken. Det gikk imidlertid så lett at jeg egentlig kunne dratt den ut for hånd. @ Cruiser: Vi er fortsatt der at ATV til "transportmiddel i skogen under jakt" er forbudt. Måtte det også forbli sånn i fremtiden!!!
  18. Streamdip

    Vakuumpakker

    Hva betyr dette i praksis??? Er også i markedet etter en vacumpakker og har så langt landet på Lava nettopp på grunn av pris, garanti og ikke minst doble sveise-sømmer. Men jeg er fortsatt usikker ettersom jeg aldri har brukt en. Har også sett på Takaje (tre spade) og billigere maskiner ala OBH etc., men disse har så langt jeg kan se ikke doble sveise-sømmer noe jeg har stor tro på er en god ide. Noen som har erfaringer med Lava 100? Eller kan anbefale andre "rimelige" (< 2-3000 kr) med doble sveise-sømmer?
  19. Støttes! Prismessig vil en god drivjakt-kikkert ligge en del over rødpunkt, men til gjengjeld gir det større fleksibilitet.
  20. Velkommen i klubben! Med 323. kuler på handlelista gjelder det å ha tålmodighet... Benytter Alvestad, Midway, J&F om hverandre avhengig av hvem som har hva og lagerstatus. Er du virkelig i beita har Vapex i Sverige godt utvalg og oppdatert lagerstatus i nettbutikken. Handling derfra fordrer imidlertid import-tillatelse. Bring er hverken kjappe eller billige etter kulene har krysset grensa, så dette alternativet egner seg nok best til godt planlagte kvantumskjøp. Sjøl har jeg holdt på i over et par uker nå med å få tak i ferdigrulla Alaska. Har enda ikke fått tak i, men er nok en gang lovet at det er satt i bestilling... Elgjakta nærmer seg med stormskritt, så det blir spennende å se hva jeg skal putte i børsa den 25.
  21. Frisker opp igjen denne tråden med nytt spørsmål: Jeg nevnte i en annen tråd at jeg oppnådde overraskende god samskyting med ferdigrullet Norma Alaska 196 gr. I min søken etter å finne en tilsvarende ladning testet jeg i går 44 gr, 44,8 gr, og 45,1, gr. ladninger med 203-b krutt. Norma oppgir 45,1 gr. som max-ladning for denne kula. Ladeboken 7. oppgir 46 gr. som max-ladning. Saken er at 45,1 gr. ladning begynte å samle skuddene, men ikke fullt så godt som den ferdigrullete ammoen. Ut i fra hastigheter oppgitt på ferdigammo samt diverse ladninger fra Norma og Ladeboka tilsier at ferdigrulla Alaska bør være ladet tilsvarende 44,8 - 45 gr. MEN, dette gir likevel ikke like god samskyting når jeg lader det selv. Jeg oppdaget også at ferdigrulla alaska kommer med krymperille på kula. Hjemmeladings-kulene kommer uten krymperille. Dette har vel også en påvirkning på trykket? Jeg er fristet til å teste 45,3 gr. og 45,5 gr. ladninger neste gang, men avvikene mellom oppgitte max-ladninger gjør meg usikker. Noen som har noen tanker om dette?
  22. Det ser ut til at de har endret produktet. Kjøpte som sagt mine 100 kuler fra vapex i juni i år, og de finnes ikke magnetisk over hodet. Esken og kulene ser identiske ut med dine. Kan ellers bekrefte at oryx ser ut til å fungere fint i dette kaliberet ut i fra egne erfaringer. Woodleigh RN er også loddet, men ligner av utseende mer på alaska uten krymperille. Etter hva jeg har lest er woodleigh hardere enn oryx, men likevel godt egnet i kaliberet. Av ferdigrulla må jo Geco være et scoop. 185 gr til 350 kr pakka er jo akseptabelt til noe trening også.
  23. Jf. RWS er dette ammo egnet for smått-middels stort vilt. Derfor har jeg for min del søkt etter alternativer på tross av at børsa nettopp er regulert med denne ammoen.
  24. Hvor har du den informasjonen fra? Har de legering utenpå stålmantelen da eller? Kulene fremstår jo ellers identisk med hensyn til mantelen i forhold til alt annet jeg har med unntak av rws som har blank mantel. Hvis dette stemmer har jeg skutt mine siste s&b fmj... EDIT: testet med kraftig magnet = 0 utslag!
  25. Tøft, da blir det flere å dele erfaringer med! Lader og testskyter en del selv i dette kaliberet i DR. RWS Evo er en relativt rimelig ferdigrulla ammo i dette kaliberet. Oryx'n ligger på rundt 50 kr skuddet, så der tjener du fort inn ladeutstyret... De to nevnte fmj-kulene er noe importørene får inn sjelden, og som blir solgt ut fort. Jeg kjøpte derfor S&B FMJ fra vapex.nu i Sverige, og det ble DYRT når Bring hadde gjort seg ferdig! Det gode er at jeg nå vet at den går likt med stort sett alt annet jeg bruker og tester. Evo, Woodleigh, Oryx og Alaska er stort sett det som jeg har testet til nå. Gårsdagens tur til banen viste at ferdigrulla Alaska går meget godt med samskyting så og si innenfor innertier. (I'm a HAPPY man,,, ) 220 gr Woodleigh RN SN ble straks avbestilt, og erstattet med en bestilling på Alaska. Er litt overrasket over at Woodleigh ikke gir omtrent tilsvarende samskyting som Alaskaen, men sånn er det nå. S&B FMJ fungerer tålelig bra for meg, så det er bare et spørsmål om tilgjenglighet. Dersom du får S&B FMJ eller Partizan FMJ til å gå godt er jo Accubond et nærliggende alternativ som jaktammo. Mega lages desverre ikke i 323. Forøvrig har, som andre har påpekt, RWS-hylsene vist seg gode. Til gjengjeld er de fryktelig dyre. Et alternativ er å kjøpe S&B hylser fra Frankonia. Jeg har kjøpt 200 stk. derfra, men har ikke begynt å bruke de ennå så jeg har ingen erfaring med holdbarhet. Ellers så har jeg sålangt funnet ut at 203-B er kruttet å bruke i 8X57 IRS. 202-kruttet ga mye soting. Vhitavouri dropper jeg så lenge det ikke garanteres stabilitet mellom lot'ene. Det er alt for mye arbeid å teste ammo i slike våpen til å risikere å måtte starte forfra. 196 grains kuler lades hovedsaklig i intervallet 43-45 gr med 203-B.
×
×
  • Create New...