Jump to content

Lydnivå 6,5 x 55, .270w, 30-06


OptiBond FL

Recommended Posts

Heisann

 

Har i dag en Tikka T3 light ss i 6,5 x 55 og en "landrømauser" i 30-06. Mauseren veier 4,450kg med kikkert, mens Tikkaen veier ca. 3,2. (Fra butikken uten kikkert montert veide tikkaen 2816g på den ellers nøyaktige kjøkkenvekta for de som har interesse av å vite det).

 

Landrømauseren er brukt på jakt de siste 10 årene, og ellers en del på banen. Greit bruksjern som jeg anskaffet som "fattig student", men ikke noe jeg vil anbefale til andre sånn uten videre. En god del modding må normalt til før du er sånn noenlunde i havn med et noe tungt bruksvåpen, og arbeid/kostnader blir fort prisen på et ok nytt "rett ut av esken" våpen.

 

Det lettere våpenet fra Tikka er vesentlig mer behagelig å skyte med enn landrømauseren, selv om denne veier godt og vel kiloen mer. Selve smellen er også mye "roligere".

 

Så mitt spørsmål: Hvordan vil forholdet bli ved montering av lyddemper?? Vil fortsatt en 30.06 påmontert demper smelle vesentlig mer enn en 6,5 x 55?

 

Hva med en .270w, hvordan kan et våpen i dette kaliberet måles opp mot de andre m.h.t. lydnivå/effekt av demping/rekyl?

 

OptiBond FL

Link to comment
Share on other sites

.270 Win bygger ju på .30-06 hylsan och har så gott som samma hylsvolym. Nu är jag ingen ljuddämparspecialist,men om man tänker effekt,så levererar .30-06 en ngt högre anslagsenergi vid mynningen,vilket främst beror på att den grövre kulan ger en större yta för gastrycket att verka på. Avslutningsvis,om jag skulle anta en VISS signifikant skillnad i dämpning/Rekyl blir nog den "tystaste" 6,5an,efterföljd av .270 som efterföljs av .30-06.

Link to comment
Share on other sites

Guest loudenboomer

Rekylen forårsakes i hovedsak (forenklet) av to ting:

1. kulen som skyves ut av løpet og med dette presser våpenet bakover.

2. kruttgassen som skyver våpenet bakover (rakett prinsipp).

 

Med demper tar du bort det meste av punkt 2, mange påstår opp mot en 50% reduksjon av total rekyl.

 

En 30-06 med demper, vil ha et langt lavere støynivå en 6,5 uten demper. Med demper vil 6,5'en gå av med seieren, men det er ikke stor forskjell (ikke sikkert du hører forskjellen engang). For maksimal demping uansett kaliber må du gå for en "full size", det har kommet en del mindre dempere den siste tiden men disse demper ikke like bra.

 

Personlig ville jeg gått for et av de tre standardkaliberene i norge, da det i praksis er lite fordeler med 270w (uansett hvordan en snur på det).

Link to comment
Share on other sites

.270 Win "bråker" mer en .30-06 Spr :!:

Dette grunnet større hylsevolum i forhold til kaliber (.270 vs .308 diam.) :arrow: høyere hastighet ved samme ladning, grunnet lettere kule (om du da ikke bruker samme kulevekt)...

Og .270 Win er basert på på ei .30-06 Spr hylse :wink:

Link to comment
Share on other sites

Takker for innspill så langt.

 

Tanken er en 3. rifle,- hovedsakelig til bruk ved "bøslakt" på hjort kveld, natt, morgen, selvsagt i tråd med all norsk lovgivning. (Alltid noen som stusser når de hører snakk om lyddemper og nattjakt...)Tenker Howa 1500, påmontert Zeiss Classic 2,5-10 x 50 og Hausken demper i full lengde (bakkammer+frontdemper).

 

Vil ha maksimal demping,- såfremt forskjellen er signifikant mellom de ulike kalibre. Har 6,5 x 55 og 30-06 fra før, og kan derfor tenke meg .270 (event. .308). Hvis .270w er på nivå med 6,5 x 55 ved montert demper blir det sikkert en slik. Ellers produseres jo nå Howa i 6,5 x 55, men er litt generelt skeptisk til nordiske kalibre i amerikansk våpen.

 

Fint hvis flere kommer med innspill.

 

OptiBond FL

Link to comment
Share on other sites

Om det er maks dempareffekt du er ute etter må du velge den patronen med minst kulediameter og minst kruttladning. Av dei du listar opp her ville eg uten tvil valgt 6,5x55. Eg har no litt erfaring med lyddempa våpen og mi erfaring er at 30-06 smell ein god del meir enn 6,5x55 ved bruk av samme demparkonstruksjon. Om du ikkje absolutt skal ha "standardkaliber" er 260 remington eit utmerka valg, eg benyttar dette kaliberet i mi "børifle" og med det lange 66cm løpet med hausken i enden er den heilt ok å skyte med uten hørselvern. Mi Blaser R93 i kaliber 6,5x55 med løpslengde på 50 cm synest eg smeller ein del meir med den same demparen påmontert, so eg trur nok løpslengde kan ha ein god del å sei på den opplevde smellen sjølv når du brukar dempar.

Link to comment
Share on other sites

Ellers så er vel Howa Japansk og ikke Amerikansk. :roll:

 

 

Tja, spørs vel litt hvordan du ser på det - er vel amerikanere som står bak og trekker i trådene eller?? :D

 

Er det da slik å forstå det; Gitt krutt-type og løpslengde som faste variabler,- så er det kruttmengde og kulediameter som avgjør "smellen", hvor både mengde krutt og kulas diameter avgjør?? Noen andre forhold her?

 

Takker

Link to comment
Share on other sites

Skjøt med 3006 og full size Hausken aludemper nå på onsdag, smalt jo som en salong (ok tar litt i men det var ikke mye å skrike om). Rekylen var snill, og med demper hadde jeg forsåvidt ikke hatt noe i mot en 3006 selv. Samtidigt ble 340Wby prøvd med koseladninger med og uten demper (Hausken Titan i fullsize) Heller ikke noe å skremmes av med demper. Men en med Tikka T3 lite i 6.5x55 Blåste bokstavligtalt hørselsværna av hodet mitt (med kjøpe amo). Den var den desidert mest støyende riflen på banen den dagen (verre enn 3006 med normal løp og full pupp uten demper :shock: ), og hadde en imponerende munningsblåst. Der og da ble T3 lite (og alle andre rifler i 6.5x55 med kort løp) uten demper avskrevet i 6.5x55 for ever og alltid for min del (men den passer nok særs godt til dempermontering med sin relavtivt korte pipe og lave vekt).

 

Nei skal man ha en handterbar rifle med eller uten demper er det i praksis nesten bare 308w som haker av i alle boksene med sin velbalanserte patron design.

 

Howa i 308w, kortet pipe, demper og en stokk og sikte som passer til en; er vel ett rimligt sikket stikk. God presisjon, rimlig innkjøpspris, flere løps profiler og mange stokker å velge i. Gjør den ikke mindre fristende. Muligt minus er avtrekket. Kost på avtreksjobb før den forlater forhandler, og holder ikke det mål, så finnes det Timney avtrekk for en fornuftig penge å smekke på.

 

Skyter 6.5x55 med svenske mauser og 74cm løp, og alt er bare lekkert, men bøjakt med 57cm pipe uten demper må bare bli tull (bare sveiseflammen forut vil brenne nattsynet til ingenting ved første smell).

 

P.s En ikke helt lydløs 270w, med hjemmerullet amo, så jeg skyte i filler en klistre lapp på 100meters avstand (det værste var at det virket som om den kunne gjøre det samme dagen lang på 200m også, helt sykt). Men om jeg ikke husker helt feil, så blir det ikke løst så mange skudda på over 50m avstand nattestid. :wink:

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Med demper tar du bort det meste av punkt 2, mange påstår opp mot en 50% reduksjon av total rekyl.

OT: Ifølge "hearsay" og noen grove beregninger jeg gjorde en gang (referert i en litt opphetet tråd på SL) forsvinner minst 50% -- gjerne mer -- av total rekyl for kalibere med relativt stort hylsevolum ift. kaliber. Litt mindre enn 50% for moderate kalibere.

 

Forøvrig er jeg enig i påstanden din om at total rekyl = rekyl pga. kula + "jetmotoreffekten" fra kruttgassene.

Link to comment
Share on other sites

du hører dem av og til, avlsørt når de snakker om hastigheter på kuler. De som sal hente noen ekstra meter ut av børsa si, med noe saktebrennes gugge som de fyller så mye av at te står 1 meter lang stikkflame ut av pipa når de skyter. Det lager lyd det.

 

ellers e jo saken som mange har sakt her, Kulediameter!!!

 

Etter mindre kule itte mindre smell,

 

Men eg sitter med den meningen at skal du ha mest mulig efekt ut av demperen e det noe som må tas hensyn til når ladningen komponeres.

 

krutt forbrenning etter løpet slutter har jo ikke noe for seg, utenom å plage andre på standplass og blende jegeren på kveldsjakt.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...