Jump to content

Kaliber til grisvelter?


reteP

Recommended Posts

Ahhhhhh...

Endelig er hun i hus, Blasern altså.

Ble som tidligere nevt 9,3x62 og en Zeiss Classic 2,5-10x50 på toppen.

Kjøpte i denne omgang Norma Oryx m 18g kule.

Innskyting på lørdag, storviltprøve til uken og grivelting til helga!

Nå er jeg happy :-)

 

Peter

Link to comment
Share on other sites

Da er børsa innskutt og klar. Ble i det minste ikke skremt av rekylen men det var annet en med min Tikka i 6,5 ;-)

Ser at jeg trenger å trene litt mer med denne kalibern da samligene ikke var som med Tikkaen.

Blir å telle timer nå til fredag. Gleder meg som en unge til å testa venninnen live.

 

Peter

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Banker liv i eldre tråd!

Jeg skal til Sverige på Villsvinjakt, Har til dags dato en 6,5x5,5. Jeg tenker det kanskje blir i det minste laget, jeg er ingen erfaren jeger, så jeg tror jeg vil føle meg tryggere på at dyret detter med et grovere kaliber. Har også lest at 6,5x,5,5 er ulovlig til villsvin noen steder i Sverige. Jeg skal ha en rifle jeg kan bruke på all form for storvilt! Elg, rein, hjort, ja dere skjønner greia. Jeg har jaktet småvilt lenge nå, og føler det er på tide å utvide horisonten! Det jeg trenger er en god allrounder, jeg skal beholde 6,5x5,5 rifla mi.

 

Tenker aller mest på 308W, noen som tror dette er det rette for meg? kommer også til å bruke rifla mye til trening på bane, og har hørt at 308 har rimelig ammo, da jeg ikke lader selv. Jeg skal ikke kappe løpet, så ikke bry dere med det.

 

Hva tenker dere om 308W til villsvin? Om 9,3x62 skal være det best, så tenk at jeg skal bruke denne rifla til andre ting å. Jeg kommer også til å bruke lydemper en del, kanskje ikke med det første, men det blir. Rifla kommer også til å bli tatt med på seljakt.

 

Jeg går for Blaser kjøp da vell og merke, så er bare å gå till innkjøp av nytt løp når lysten på nytt kaliber melder seg.

 

Takker for alle svar!

Link to comment
Share on other sites

Hei

Jeg ville med en 6,5 i skapet vurdert noe grøvre en 308. Blir ganske likt etter min mening. 8*57 er et godt alternativ eller 9,3*62.

30.06 er litt vassere en 308win og er også mere enn nok til å ta en gris og amo prisen er ikke store forskjellen hvis du ikke har mye NATO liggende..

Link to comment
Share on other sites

Begge to er brukbare. 8 x57 som er nevnt har fått et oppsving i Sverige med grisejakta.

Selv har jeg investert i et 60 cm Lilja løp til Rugeren, kamret for 338-06. 200 gr E -tip med N 150 bak gir en følbar rekyl omtrent som en 30-06 med tung kule.

Reiser over torsdag til uka, så får vi se.

 

270 en har funka bra, men artig å prøve noe nytt!

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker 308Win på gris og dette gir knall og fall på skudd i nakke /hode og opp mot 100 - 150 meter fluktstrekning på større gris dersom skudd i maskinrommet. Flere av grisene har vært rundt 100kg, og gjennomskyting på alt. Bruker NP jakt 180gr og Lapua mega 185 gr. Har ved en anledning savnet større kaliber og det var forrige helg i Estland da jeg ble forbipassert av en bjørn som ble estimert til ca 300kg, da følte jeg meg litt naken med blaseren i 308.

Link to comment
Share on other sites

Spørsmålet er ganske så alminnelig, men det finnes store forskjell hva enhver jeger trenger og/eller burde anvende. Vi har forskjellige typer jegere hva det gjelder jakt på villsvin, de som utøver denne jakten sporadisk, antar det er flertallet her i Norge. Videre de som jakter hovedsakelig på griser ved siden av rådyr, kanskje også i kombinasjonen med kronhjorter og dåhjort/mufflon.

Første gruppen er godt tjent med alle boltrifler/brekke- våpen fra kaliber 7mm oppover. For 7mm anbefaler jeg ut fra (lang) erfaring (premium) kuler med et vekt > 160gr. Jeg vil ikke gå inn i en 6,5 diskusjon vedr. temaet, fordi det finnes allerede en tråd på forumet som behandler dette og gir gode forklaringer. Generelt kan man vel si at våpen som brukes i Norge til storviltjakt er godt nok til å velte griser på en fin måte, men som Amerikanere sier: «Bigger is better»! :D Da blir det liksom ingen hodebry. Ikke glem et topp kikkertsikte for natte jakta, minst 50mm objektiv bedre 56!

Den andre gruppen, jeg tilhører denne, kan eventuell ha andre behov. For jegere som jakter ofte eller hovedsakelig i Sverige, eller på kontinentet med en (veldig) stor tetthet av griser får kalibervalget gjerne begynne fra 8mm oppover. 8,5 (338) og 9,3 blir da selvfølgelig ypperlig, men disse trenger pga. mye mer rekyl/munningsvipp enda mer trening og tilvenning. Husk på at i flere europeiske land er det ikke tillat å anvende lyddempere! BTW, fortsatt er skuddplasseringen viktigere enn kaliberet …

Link to comment
Share on other sites

Andreas, jeg ser deg og høyner med 325grs Oryx, min favoritt i 9,3 :-)

Har opplevd litt dårlig mating med Rhino i min M98 pga skarp kant rundt tuppen.

 

Jeg kunne ikke bruke Rhino i min 308, mating kluss hver 3kule.

Men 9.3'en mater som en drøm.

Men jeg skyter med 24"løp på 9.3 :P slå den!! 700m/sek me 300grain

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...