Jump to content

rådyr hund brukes til flere vilt???


teo

Recommended Posts

hei dere.

etter en kjempe høst med trixi drever valp på nå 10mnd, fire rådyrfall for hun allerede i høst må jeg si jeg er kjempe fornøyd med hun.Tett og fin losføring som er fin og høre på fikk tilogmed to dyr til å vende rett til far.Ettersom dette er min første losende hund men med erfaring fra fuglehunder (har en kjempe irsksetter)lurer jeg på følgende: nå som rådyr sesongen er over lurer jeg på om det er greit og slippe drevern på hare da jeg har et terreng jeg jakter fugl i som har veldig bra bestand av hare, er jo rådyr jakt hun er tenkt til men kunne vært artig og forlenget sesongen litt for hun.vet hun jager hare da jeg hadde de første lossene på hare men kan det øderlegge for rådyr jakta???????

mvh thomas

Link to comment
Share on other sites

Ikke sikker, men min gamle svigerfar mener å vite at en drever foretrekker rådyr fremfor noe annet om den er preget på det. Eldre hunder går lettere på hare når de får mere erfaring.

Jeg slapp min på rev her om dagen. Den slo over på rådyr etter en stund så det er kanskje noe i det.

Noen mener jo også at unghunder skal preges på hare for å bli mer spornøye men det er ikke min erfaring.

Min er seks år nå. Ho jager det meste men går helst over på rådyr.

Link to comment
Share on other sites

takk for svar.

høres ut som det ikke er noe problem og slipe på andre vilt en rådyr.men har aldri vært på hare jakt med hund før, kun blitt noen harer med fuglehunden min så lurer på hvordan man slipper, posterer osv?? mvh thomas

Link to comment
Share on other sites

Har hatt noen drevere, og alle har jagd flere viltslag - rådyr, hare, rev og hjort. De har tydeligvis egne preferanser om hva som er morsomst å jage - min første jagde helst rådyr. I en periode jagde han veldig mye rev, men det dabba av etterhvert. Knallmorsomme reveloser som kunne ture innenfor bittesmå teiger. Den jeg har nå kan slå over fra rådyr til hare om det spretter ut en i losen.

 

Så det er et tveegget sverd - det kan være veldig morsomt å jage annet vilt enn rådyr med dem, men det kan potensielt ødelegge for rådyrjakta. Hvis du stort sett jakter med hunden alene og synes det bare er morsomt å være i skogen og høre los kommer det jo egentlig på det samme, men hvis en stiller som hundefører på lagsjakt i rådyrjakta kan det være rimelig irriterende om hunden blir gående med hare hele dagen.

 

Nå er fordelen at haren er rimelig enkel å jakte, spesielt foran en god drever, så min løsning har stort sett være å skyte svineriet og få bikkja over på rådyr istedet...

Link to comment
Share on other sites

Du gjør ikke saken bedre av å skyte haren for bikkja da Jibrag, dersom du ikke liker hareloser:) Bedre å kalle den inn, hvis bikkjene jager viltarter som ikke står på dagens jaktplan. Det gjør vi, og det fungerer fint. Innkallingsdressur må selvsagt sitte bra.

 

Jeg bruker bikkja bare på hare og rev etter jul, begge deler er like spennende. Om høsten er det rådyr, hare og rev om hverandre, alt etter hvor vi er. Kortbeinte bikkjer er kombihunder, og erstatter behovet for en langbeint støver dersom man er villig til å inngå et ørlite kompromiss. Fordelene er større enn å måtte ha to typer hunder, synes jeg. Hvis trådstarter har grei kustus på bikkja og klarer å kalle den inn fra eventuell rådyrlos, så synes jeg det bare er å peise på med harejakt. Skal bikkja senere gå jaktprøver og prøve på jaktchampionat, så må jo drever ha premiering på hare også. Drevere er jo ikke verre enn basseter, så at de ikke skal jage alle viltslag med like stor iver er jeg ikke særlig redd for.

 

Kos deg i skogen med harelos (og revlos), så fremt du kan kalle inn bikkja! :D

Link to comment
Share on other sites

Jeg har bevisst holdt mine drevere unna hare, både før og etter jul. Grunnen er at vi hadde en drever som kunne avbryte rådyrlosen for å gi seg til å tuste på en mange timer gammel harefot. Så gøy er det ikke med harejakt at jeg tar sjangsen på å få en slik igjen. Men sjangsen er sikkert liten, og det er jo fristende å bruke den etter jul også. Jeg velger heller å trene dreveren på rådyrsøk ( i rådyrtomme terreng selvsagt) etter jul enn å slippe den tidlig om morraen etter hare.

Hvis trådstarter har grei kustus på bikkja og klarer å kalle den inn fra eventuell rådyrlos

 

Ehh, fikk du med deg at det var snakk om en drever :lol:

Link to comment
Share on other sites

Du gjør ikke saken bedre av å skyte haren for bikkja da Jibrag, dersom du ikke liker hareloser:)

 

Joda, jeg har konkludert med at det hjelper å skyte haren, både på kort og lang sikt. Jeg får bikkja bort fra harelosen, og det er mindre sjanse for harelos neste gang jeg slipper bikkja i samme terreng...

Link to comment
Share on other sites

Tittelen på tråden er: "rådyr hund brukes til flere vilt???".

 

Og mitt svar på det spørsmålet er: Hvis hunden er så dyr, bør den jo absolutt kunne brukes til flere vilt, f.eks. bør den ikke pensjoneres etter den første elgen. Og den bør jakte flere sorter vilt, f.eks. til både elg og rype, kanskje også bjørn, gaupe og skogsfugl.

 

Men hvis man bare skal jakte en type vilt, f.eks. rådyr, kan man jo kjøpe en hund som ikke er så "rådyr"! (Beklager, kunne ikke dy meg - når vi nettopp har hatt en tråd om å skrive forståelig norsk!).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...