Jump to content

Utvikling i hjortebestanden


ejdanielsen

Recommended Posts

Det rare med Volda er jo at de hadde rekord telling i fjor vår. Ørsta har oxo hatt det. Så dyra har antakligvis flytta seg, siden de har skutt mindre.

Vi hadde oxo høyere vårtelling i 2012 enn i 2011, men vi har sett færre dyr. I tilegg har dyra kommet og gått med 3 ukers mellomrom og i store flokker. Bestanden har vært for stor og den skulle ned. Nå må man bli enige om hvor lav den skal være. Jegere syter mye når de må jakte på hjorten, istedet for å kunne fråtse i dyr på innmark og i skogen. Er mange sofa jegere ute og går og de er meget late. Hos oss er det passe med hjort nå, før var det ofte 100 dyr i en flokk og det er unaturlig. Men jeg vet at man aldri blir enige om bestands størrelsen. Til det er det for mange grådige verdensmestere av noen jegere og forvaltere ute og går.

 

Sent fra min alltid strømtomme Galaxy Note.

Link to comment
Share on other sites

Gode tellinger var det hos oss også, men dei dyra har ikkje vore her sidan.( kansje dei skulla hatt ein tur til specsawers ) Dette med sofajegere synes eg det blir litt lettvint å skulde på, jegerane her har fått rimelig bra opptikk etterkvart so dei som ikkje er interesert i trakke oppe i fjellet plukkar sin del på bøen alikevel.

Det som har vore virkligheta her hos oss er det har vore veldig lite dyr både på mark og til fjells , har trakka min del i fjor.

Det er vel rett at M og R fylke har hatt ønske om å redusere bestanden ,noke som er oppnådd men da er det vel på tide å sette på bremsene litegrande.

Link to comment
Share on other sites

Det er godt dokumentert, at hjorten trekker. Og teller en på de gale/rette tidspunktene kan en få tall som gir helt fantastike resultater.

Et eksempel er bø, på et høyt ligende bruk. Her var der ikke registrert hjort på telle dato ca 1 mai.. Ved telling på denne gården i slutten av juni var her i snitt 15-20 dyr på bøen.

Dyrne var vekk fra denne gården i slutten av september.

Med andre ord har vi her med dyr som står høyt i terenget om sommeren, men er vekk i jakt tiden.

Ser en på det andre veien registres mengder av hjort på lavt liggende bøer om vinteren. om sommeren er de samme bøene relativt tomme for dyr.

Tror at en kombinasjon av Sett hjort og bø telling gir et godt bilde av bestanden innen for et geografisk område.

Bruker en disse to parametrene sammen kan vi og få realistiske tildelinger av fellingsløyver.

Link to comment
Share on other sites

Viss ein skal seia noko om (størrelsen og) utviklinga av bestanden, er SettHort kun ein av fleire innfallsvinklar. Viss ein skal få eit realistisk tal for utviklinga vil eg tru det rette vil bli å sjå på SettHjort + tal fellte dyr + fellingsprosent + vårteljingar + andre teljingar + muntlege rapportar frå jegerar, grunneigarar og andre + observasjonar med viltkamera + slaktevekter + intervju + forvaltninga sine eigne observasjonar + fellte dyr i dei ulike alders- og kjønnsklassar, pluss pluss pluss......

 

Enkle svar basert på ein- eller nokre få av desse har eg lite tru på.

Link to comment
Share on other sites

Enig Mork samkjøring må til og gjerne over ett lengre tidsaspekt enn mange kommuner nå har . Det er mange kommuner som har 2 tellinger iløpet av kun 7 dager.... 4 tellinger iløpet av 1 måned kan vel gi mer reelle tall . Trur nok at på vårtellingene blir hjorten registrert mange ganger i flere forskjellige kommuner.

Link to comment
Share on other sites

Ja Hr. Monsen. Sett hjort blir hos veldig mangen Yatzy spilling med terningen i romjula. Som DN sier at de er klar over det, men om det blir jukset systematisk over flere år er det ikke noe problem, da sett hjort bare er en indikator på om bestanden er opp eller ned. Ikke hvor stor bestanden er. Klart at folk jukser når de får høre over flere år at sett hjort danner grunnlag for tildelinger. jeg har liten tillit til forskere jeg også, om de er klimaforskere eller hjorteforskere. De vet noe, men vi må la oss forlede til å tro de har svaret på alt.

Tror desverre penger styrer mye av denne debatten så den må med.

 

Veldig enig med Eies.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...