Hawken Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 Noen som har erfaringer med knivene fra Bark River? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted August 19, 2008 Share Posted August 19, 2008 Står litt om de i denne tråden: viewtopic.php?f=23&t=6938 Har to Sandstorm selv. Ikke testa de noe, men greit håndtverk i forhold til prisen. Kvalitetsmessig ville jeg beskrevet de som en amerikansk versjon av Brusletto og Helle. De blir levert i enten A2 verktøystål eller Sandvik 12C27 stål, og alle kommer med konveks eggsliping av det jeg har sett. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoFair Posted August 19, 2008 Share Posted August 19, 2008 Jeg har noen av dem og er veldig happy med dem. Ville sagt de var mye bedre en Brusletto (de jeg har prøvd) og i litt bedre enn Hellene jeg har. De lager mye sære kniver og har en tendens til å bruke litt for tykke knivblader på mange modeller; mange Amerikanere tror alt under 3mm tykkelse brekker bare man ser på det . Men BRKT har mange nok modeller til at det er greit å velge bort det som ikke passer til eget bruk. De har fått mye bedre slirer og endel bedre grep siste par årene. Det var litt ymse på noen modeller for noen år siden (dårlig epoksy osv.) Det er livstidsgaranti på alt så hvis det er noen problemer så er det bare å sende dem kniven og de fikser det. Koster bare shipping over dammen, de betaler retur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-=JaktLyst=- Posted September 6, 2008 Share Posted September 6, 2008 Fikk denne for kort tid siden. Og den gir en god kvalitetsfølelse. E Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoFair Posted September 6, 2008 Share Posted September 6, 2008 Fikk denne for kort tid siden. Og den gir en god kvalitetsfølelse. E PSK? De har mange fine små kniver Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hawken Posted September 6, 2008 Author Share Posted September 6, 2008 bestillte en Bravo 1, og fikk den i posten for ett par dager siden. Har ikke fått testet den skikkelig ennå, men godt førsteinntrykk. Ligger godt i handa. veldig skarp rett ut av eska, og virker meget solid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-=JaktLyst=- Posted September 7, 2008 Share Posted September 7, 2008 PSK? PSK ja Fin utformingsom som gir godfølelsen E Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 1, 2008 Share Posted October 1, 2008 Sitter her og kikker etter ny kniv etter at Brusletto Jegeren ble pensjonert, Bark river "Highland Special" ser ut som en kniv jeg kan like. Men etter det jeg skjønner er den konveks slipt-er det bra eller dårlig? Vanskeligerer å få skarp? Trenges vel noe spesialutstyr? Og er kniven verdt pengene, blir fort 1100kr før den er i postboksen og Kristin H har fått sitt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6x47 Posted October 2, 2008 Share Posted October 2, 2008 Konveks slipte kniver er vanvittig god å flå stor fe/vilt med. De finner veien mellom hud og kjøtt nesten av seg sjøl. Jeg har problemer med å få satt opp konveks slip, ser for meg at en trenger slipeband med vann kjøling. Eller bare bedre handverk. Bruker en Tormek slip. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 2, 2008 Share Posted October 2, 2008 Kan en slipe konveks med Tormek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted October 2, 2008 Share Posted October 2, 2008 Gamlingene klarte nå å slipe økser med konveks egg på hånddrevne slipesteiner i gamledagene, så i prinsippet bør man klare å slipe konveks egg på en Tormek. Det er jo ikke annet enn en slipestein, det heller. Problemet ligger nok helst i håndlaget... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted October 2, 2008 Share Posted October 2, 2008 Vil tro det går an med jiggen også: Ved å legge mange små fasetter, ved å justere høyden, og så jevne den ut med lærskiva. Det går an å ha en vanlig sekundæregg på den også. Sitter her og kikker etter ny kniv etter at Brusletto Jegeren ble pensjonert, Bark river "Highland Special" ser ut som en kniv jeg kan like...... Og er kniven verdt pengene, blir fort 1100kr før den er i postboksen og Kristin H har fått sitt? Etter min mening er den absolutt verdt pengene, men jeg har jo mine "ekstreme" synspunkt angående pris på kniver. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slakteren Posted October 11, 2008 Share Posted October 11, 2008 Jeg anbefaler å slipe rette egger med jigg på Tormeken, også til flåkniver. Legg heller litt større vinkel. Rette egger holder seg lengre skarpe enn konvekse egger (mere gods å slite på). Bruker du bryne, så blir som regel eggen konveks raskt nok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted October 11, 2008 Share Posted October 11, 2008 Rette egger holder seg lengre skarpe enn konvekse egger (mere gods å slite på). Jeg kjenner folk som sier det helt motsatte. Det er eggvinkelen (helt ytterst på eggen) som har mest å si på holdbarheten til eggen, hvis vi ser bort i fra stålkvalitet og herding. En buttere vinkel vil være sterkere og ha lengre holdbarhet, på bekostning av kutteegenskapene. På Bark River-knivene (i A 2 og 12C27) er ca 30 grader totalvinkel et fornuftig kompromiss. Om man har en Tormek, er jeg helt enig at man bare setter på en (hulslipt) sekundærvinkel, uten å styre med noe konvekssliping. Kjapt og enkelt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slakteren Posted October 11, 2008 Share Posted October 11, 2008 Poenget mitt er til bruk i slakting (flåing som her var nevnt) og kjøttskjæring vil rette egger holde seg skarpe lengre enn konvekse egger. Konvekse egger er best egnet til økser o.a. huggende redskaper. Til "skjærende" redskaper er rette egger å foretrekke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted October 11, 2008 Share Posted October 11, 2008 Konvekssliping vil gi mindre friksjon med samme eggvinkel. (Dette ville være enkelt å illustrere med en tegning...) Det skal være en fordel ved kjøttskjæring også. Hvor lenge den holder skarpheten vil hovedsaklig være styrt av eggvinkelen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoFair Posted October 12, 2008 Share Posted October 12, 2008 Poenget mitt er til bruk i slakting (flåing som her var nevnt) og kjøttskjæring vil rette egger holde seg skarpe lengre enn konvekse egger. Konvekse egger er best egnet til økser o.a. huggende redskaper. Til "skjærende" redskaper er rette egger å foretrekke. Tror kanskje de konveks slipte knivene dine har hatt en tykk egg og høy eggvinkel. Jeg har konveksslipte kniver som er veldig tynne og total eggvinkel under 20 grader. De fleste ligger på ca 30 grader total eggvinkel og er har blader som er 3-4 mm tykke. Min erfaring er at kniver med en konveks egg holder bedre enn flatslipte med tilsvarende eggvinkel. Det er også store forskjeller i stålkvalitet og hardhet som gjør det vanskelig å sammenligne forskjellige kniver. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slakteren Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 Jeg bruker helst Dick sine flåkniver (57 Hrc). De er 2 mm tykke på eggen og en ny kniv er ca 1/2 mm tykk like over eggen. Sliper flåkniven på mellom 20-25 graders eggvinkel (hele vinkelen). Til sammenligning kan nevnes at sorteringsknivene slipes med ca 15 grader og utbeiningsknivene 20-22 graders eggvinkel. Er klar over at dette er spissere vinkler enn hva som generelt anbefales på dette forumet, men mine anbefalinger gjelder i et slakteri hvor man har lett tilgang på slipesteinen. Vil nok legge på nå brattere egg når man er ute i terrenget på jakt og slipesteinen er langt unna. Da kan man ofre moe skarphet mot en sterkere egg. Angående diskusjonen om konvekse kontra rette egger, så er det jo også lett å vise med en enkel strektegning av tverrsnittet på eggen at det er mere gods å slipe på på en kniv med rett egg kontra en kniv med konveks egg før kniven rundes helt og må slipes. Presiserer at jeg snakker om skjærende egger ikke egger som brukes til huggende verktøy (øks). Noen ganske få slakterier har fortsatt (desverre) båndslipere som gir konvekse egger (papiret gir etter). Det er stor forskjell på oppnådd skarphet ved disse maskiner kontra maskiner med en hurtig avvirkende slipestein. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoFair Posted October 13, 2008 Share Posted October 13, 2008 En vanlig feil ved sliping av konvekse egger er at man gjør dem for runde, f. eks ved å trykke mot et slipebånd. Det skal være en veldig slak bue og på tynnere kniver vil de se nesten flatslipte ut og ikke ut som en øks. Tror det er vanlig at de slipes med alt for tykk egg og øksform på eggen, de vil da skjære dårligere og bli fortere sløve enn en tynn rettslipt egg. Slipt riktig så skal en kniv med konvekst blad holde formen ved gjenntatt sliping og bli tynnere oppover i bladet samtidig som man sliper eggen. De bør da holde minst like lenge som en rettslipt en.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.