Jump to content

12 V repeter til jaktradio?


sirhitalot

Recommended Posts

Finnes ikke tofrekvente jakt- eller sikringsradiokanaler tilpasset mobile repeatere per i dag. Sikringsradioen har noen tofrekvente kanaler, men disse går via stasjonære repeatere. Liker imidlertid ideen, da det ofte kunne vært gunstig å utplassert en mobil repeater ifb. sauleting i terreng med dårlig dekning. Per i dag er imidlertid dette ikke mulig.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Kan vel ikke være verre enn å få programmert opp enheten for nye kanaler? Eller bruke en av sikringskanalene hvis det ikke finnes repeatere innen rekkevidde? Avhenger selvfølgelig av lovligheten ved å sette opp repeater på de kanalene, men uten en eksisterende repeater er jo ikke de kanalene brukbare uansett...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det ser ut til å være en simplex-repeater liknende den jeg linket til, men i et ferdig sett. Sikkert en grei pakke, men det samme kan settes sammen med en repeater, en hvilken som helst radio og en 12V-lader. Husk at det viktigste i et slikt oppsett vil være antennen, en slik base har mulighet til større og bedre antenner enn det man har plass til på et håndsett.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kontakt post og teletilsynet før dere gjør noe, piratsendere er de ikke glade i og det kan bli en dyr affære.

Vanligvis skal det søkes tillatelse for å opprette en relestasjon om jeg ikke tar feil.

For oss radioamatører må en iallefall søke om kallesignal på relestasjonen, samt frekvensplass. Den skal også automatisk identifisere seg med kallesignalet på morse ved endt sending.

 

 

Post og teletilsynet har hjemmeside her: http://www.npt.no/

 

Det finnes helt sikkert en lokalgruppe av NRRL i nærheten som kan hjelpe,

det er det en oversikt på her:

https://www.nrrl.no/lokalgrupper/

Link to comment
Share on other sites

Skjønner ikke hvorfor de skal søke post og teletilsynet.

 

Hvis de har jaktradio og betaler radioavgift til NJFF så har de lov til å benytte seg av de frekvensene som er tildeld det formålet.

 

Den repiter kassen jeg linket til selges av forhandler Norma A/S (selv om linken er ett privat salg) og fungerer kun på de frekvensene som er tildelt formålet, 69 og 140 Mhz. Den tar opp det du sender ut fra håndapparatet dit og videreformidler det når du slipper sendeknappen, "automatic simplex repeater unit" den fungerer sammen med alle jaktradioer som er oppsatt med de norske frekvensene.

 

Du finner en strategisk plass i jaktterenget, helst høyt oppe og plaserer ut repiteren og der kan den stå mens det jaktes i terenget eller så lenge batteriene varer før du må oppsøke den igjen.

Link to comment
Share on other sites

Det er bare sikringsradiolag tilknyttet Sikringsradioen.no som har tillatelse til å sette opp repeatere. Alt annet vil bli anmeldt til PT. I dag finnes det omlag 160 sikringsradio repeater i Norge. Sikringsradio rep er bærebølgestyrt, men ved misbruk kan de settes til å måtte åpne med 5-tone slik at bare de som har sikringsradio for benyttet rep.

Link to comment
Share on other sites

EchobaseKoffert-apen.jpg

Echo-base-koffert.jpg

Hunter (((Echo)))

 

Test av Hunter Echo her PDf Leser her

 

En spesiell og meget prisgunstig repeaterstasjon for enfrekvente kanaler, f.eks for jegere og andre brukere som kommuniserer direkte mot andre håndapparat og ønsker lengre rekkevidde.

 

- repeterende radiorelé enhet –

 

En nyutviklet enhet som kan mer enn doble radioens rekkevidde.

 

For deg som trenger god kanalkapasitet og rekkevidde ut over det som til nå har vært mulig.

 

Hunter familien i Norge har fått et nytt tilskudd. I tillegg til håndapparatet Hunter MK16 Plus for jakt og fjorårets nykommer, håndapparatet Hunter MK69 Plus for jakt, fritid og yrkesbruk, har importøren, Nordic Radio, tatt frem basestasjonen Hunter Echo.

 

Denne enheten har som hensikt å formidle samtaler i terreng og omgivelser det tidligere ikke har vært mulig å kommunisere direkte mellom kommunikasjonsradioer.

 

Ved å benytte den bærbare radioen Hunter MK69 Plus eller andre modeller av Alan PMR/KDR produkter, oppnår du som bruker to viktige ting:

 

• Meget god kanalkapasitet (spesielt på 69MHz og 446MHz)

• Uslåelig rekkevidde

 

Årsaken til dette er at Hunter MK69 Plus har 9 nye lisensfrie kanaler i 69 MHz båndet der det er mye ledig kanalkapasitet, og at basen Hunter Echo kan plasseres på det strategisk beste stedet.

 

Hunter Echo kan plasseres i naturen og driftes av radioens eget batteri, i et kjøretøy og driftes med 12 – 30Volt, eller i hus med omformer for 220V drift. Uansett plasseringsalternativ må utvendig antenne tilkobles for den absolutt beste rekkevidde.

 

Hunter MK16 Plus (jaktradio) fra Alan, eller andre Alan modeller i VHF og UHF, kan også tilsluttes Hunter Echo.

 

http://www.telecomsystem.no/basest.htm

Link to comment
Share on other sites

Det er bare sikringsradiolag tilknyttet Sikringsradioen.no som har tillatelse til å sette opp repeatere.

Det gjelder vel for kanalene reservert for sikringsradio, ikke for jaktkanaler. Jeg er enig i at man bør sjekke legaliteten av slikt, men kan ikke se hvordan feks en simplex-repeater på en jaktkanal har noe som helst med sikringsradio å gjøre.

Link to comment
Share on other sites

Ser at TeleCom System as er autorisert av Post- og Teletilsynet som leverandør og montør av radiokommunikasjonsmateriell.

Og da er nok de "repeter" pappegøye boksene godkjente. Det som skjer med di Repeter boksene til hunter er jo at den kun tar opp signalet og sender det ut på samme frekvens som jeg har forstått.. Og dermed ikke en ordentlig repeter sånn som Sikkringsradio eller andre aktører bruker til samband.

 

Sko alt som ikke var lovlig til jaktradio blitt anmeldt til PT så hadde ikke pt hatt noe annet og gjøre. Har hatt flere folk innom her som har handla jaktradio på feks netthandel eller andre litt useriøse bedrifter som faktisk ble solgt som jakt radio uten for hands programmert jaktradio frekvenser. Har som regel fortalt de er blitt lurt men har jo hjulpet dem med og fått programmert dem til jakt radio..

Link to comment
Share on other sites

En repiter i ordets rette forstand slike som sikringsradio, røde kors, folkehjelpa, ambulanse, politi, brannvesen, nsb, kystradio osv,osv bruker er mottaker/sender som mottar det du sender på en frekvens og sender det "live" ut på en annen frekvens, altså 2 frekvendt, duplex.

 

Det gjør at du har rett i at det skal søkes og godkjennes for slikt samband og utstyr.

 

Her prater og refererer jeg til utstyr som mottar og sender på samme frekvens, altså 1 frekvendt, simplex, og dette foregår på de frekvensene som du har lov til å bruke hvis du betaler din jaktradioavgift til Norges Jeger og Fiskeforbund.

Systemet fungerer som en opptaker (pappegøye) og tar opp det du sier i sambandet og sender det ut når du er ferdig å prate og slipper knappen, da får du høre deg selv på radioen din samtidig som de andre som er forlangt borte til å høre deg uten hjelp av dette utstyret hører din beskjed.

Alt dette foregår på en av jaktradiokanalene som radioen er levert med, kanal 1-6, dette må jaktlaget avtale på forhånd og stille inn sine radioer på samme kanal, dette gjelder også radioene i Hunter kassen som er plasert ut i terenget.

Eneste minus (eller +) er at jegere som er så nære at de hører din orginale sending første gang får høre den en gang til, altså 2 ganger før de kan svare deg.

Derfor har den fått navnet ((ECHO)) og kallenavnet pappegøye, for den gjentar det som blir sendt på den frekvensen/kanalen den er innstilt på.

Alt dette foregår på jaktradio kanalene/frekvensene og forstyrrer ingen andre etater i kongedømmet Norge.

 

Dermed er dette ikke konsesjons/søknadspliktig utover annet forhold en at du må betale din årlige Jaktradio avgift.

 

Håper dette var mere fortåelig en det jeg har skrevet tidligere.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...