Jump to content

Trening av bandhund...???


SniperElite

Recommended Posts

Hei folkens.

 

Har en NES på 6 måneder som jeg hadde et lite håp om å få skutt en hjort eller to for til høsten, ja kanskje til og med elg...;) hunden er en drøm å gå med i sele, meget stille og behagelig. har gått en god del med den på blodspor (ca 1 gang i uka siden jeg fikke han) han går meget bra her. siden ha ikke kan godkjennes på blodspor før etter årets jakt så (9 måneder den 2 nov.) har jeg bestemt meg for å begynne å trene krabaten mere på sporing på ferskspor og ikke minst få lagt inn overværsarbeid.

 

Må innrømme at jeg har gått litt på ferskspor med han og han går bra her, men som regel går han ikke så veldig lenge (2-300m) på sporet før ha finner ut at nå vil han hjem igjenn (til bilen)

 

Så det jeg i bunn og grunn lurer på er hvordan dere går fram når dere skal tren en unghund til å bli en god bandhund?

 

Hvordan går dere fram for å få hunden til å ha et bra søk i terrenget både overvær og ferskspor... det virker som om han har hatt godlukt i nesen noen ganger( overvær) men virker ikke som om han ha kobla at ha skal/får lov til å følge på.

 

Når jeg har gått med ham i terrenget på leting etter dyr så går det bra så lenge jeg er den som styrer hvor vi skal gå og lete... men ganske fort viss jeg tror han kansje er inne på noe og lar han ta styringa, kanskje han følger spor en stund. men mister han det så blir det helt klart at da skal ha forsøke og lure segtil bilen igjenn.

 

Hvordan få han til å søke aktivt etter dyr selv? ska vel ikke være sånn at jeg skal vise vei? og hvordan ungå at ha vil tilbake til bilen?

 

Ha er MEGET skogsvant. jeg jober som naturoppsyn i sommer og han er med meg over alt heletiden.

 

Håper på noen innspill på trening mm. sikkert noen her som har erfaring med slikt. dette er min første hund så jeg er lit grønn på dette...

Link to comment
Share on other sites

For det første synes jeg det er helt urimelig av deg å forvente at en valp på 6-9 måneder skal gjøre noe nytte for seg på jakt. Den er fremdeles bare valp, og jeg tror du risikerer å ødelegge hunden om du presser den og stresser med bandhundtrening nå. Så lenge alt bare er lek og morro gjør du selvsagt ikke noe galt.

 

Det du etterlyser er vel rett og slett jaktlyst. Det kommer etterhvert, og gjerne sterkere etter at hunden har vært på et fall eller to, eller på annen måte forstått koblingen mellom godlukt i sporet eller med vinden og dyra du som "sjefen" hans ønsker å finne. Du bor sikkert slik til at du kan sette deg i en jordekant om kveldene med bikkja og observere dyr som beiter på jorde eller på bøen. Slike turer er nyttige for å trene rolig oppførsel for dyr, men også for å lære valpen hva det er godlukta kommer fra. Du sitter sef. slik at vinden går fra dyra til dere, og sørger for at hunden også observerer viltet. Etter en stund kan du støkke dyra og ta hunden bort på sporet og følge det et stykke. Jeg ville stanset før hunden går lei, rose den og ta en liten pause med kos og prat, og så gå hjem. Ikke press hunden til å følge et spor den ikke vil.

 

Overværstrening kan også startes opp ved at du leter opp dyr, og så setter i gang hunden nedvinds for dyra og fører den slik at den tar lukta. Du serdet med en gang hunden har viltlukt i nesa. La den da gå på overværet og oppmuntre den med ros. Ideelt sett bør dere da gå frem til hunden selv ser dyret, mye ros når dere kommer frem. Etter en eller to slike runder mener jeg du bør slutte å gå på dyr du har observert, for det er nesten umulig for deg som fører ikke å påvirke hundens veivalg når du vet hvor dyra står.

 

Kort sagt: Ikke stress, ikke forvent deg noe av hunden dette året og husk at treningen skal være bare morro og kos for hunden.

 

Og en ting til slutt, jeg har selv min første bandhund og derfor ikke noen ekspert på dette, men min oppfatning er at det er lett å stresse med en valp og legge seg til unoter det er vanskelig å plukke av. Jeg jogget de første elgsporene med min NEG og følgen er at han er hissig på sporet, må hele tiden kontrolleres for å gå rolig og med slakt band. Jeg skjøt to elg for han før han fyllte året og han var godkjent ettersøkshund 6 uker før det igjen og alt det er fryktelig morro, men nå, som 3,5 åring, er han heitere enn ideellt og krever både mye trening før jakta og mye oppmerksomhet under jaktutøvelsen for å gå stille, holde kjeft når han ser dyr etc. Det tilskriver jeg mine nybegynnertabber og (for) tidlig suksess på elgjakt.

 

Lykke til!

 

Tron

Link to comment
Share on other sites

heihei. takk for bra svar!

 

Ja er ikke noe stress han skal jo bare være med som lære gutt i høst. jeg fikk omtrent de svarene jeg både regnet med og ønsket :D

 

Men jeg syntes det er bedre å spøre en gang for mye eller en gang for lite, slik at jeg unngår å begå disse nybegynnertabbene. tusan takk for hjelpen.

 

PS. gleeeder meg til hjortejakta jeg nå. fått rapport om mye dyr på bøene der vi jakter allerede!! så han skal nok værftfall få anledning til å gå inn på ett fall eller 10... 8) i løpet av høsten.

 

Er det noen som har flere tpst så skyt i vei.

Link to comment
Share on other sites

For å trene overvær kan du feste en hjorteklauv eller annen kroppsdel av hjortevilt ca 1,5 meter opp på en trestamme og gå inn mot dette punktet i motvind.

 

Det viktigste jeg skal lære bandhunden min er at det er ikke noe som haster i skogen :D

Ho er litt over 3mnd og det er ei stund til dette blir mer enn lek og moro i marka. Treningen skal være gøy , det er noe jeg får høre fra erfarne hundefolk ganske ofte. Vil ikke hunden, så kan du gjøre noe annet den dagen.

 

Men husk

"det finnes ingen fasit!" (sitat B S)

 

 

MVH

Kristian

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Gammel tråd om bandhund, tillater meg å stille ett par spm

I stede for å starte ny tråd.

Min kareler hanne på 8mnd skal etter tanken brukes primert løs

Men er fortidlig å slippe, så tenker å trene en del denne sesongen i band

så kommer problemstillinga, på ferske elgspor er han som ett ustyrelig lokomotiv.

Jada jeg har hørt det dær me å stoppe når han drar i båndet, men vist jeg skal praktisere

Det så kommer vi ingenvei før det er bånngass med en gang vi bynner å gå,

Han blir så gira at han er HELT umulig å roe ned, pistrer og piper når vi stopper

Å han ikke får følge på, har jo ikke lyst å parkere han til han evt blir mer moden.

Eller kan det være en ide?

Eller er roer dette seg med alderen?

Link to comment
Share on other sites

Hiver meg på denne.

 

Har en TJT, nå 11mnd, som i utgangspunktet ble kjøpt inn for bruk som kortdriver. "Problemet" er at jeg de 3 siste gangene vi har vært ute i bånd for å se etter dyr så har vi funnet dyr. Ett rådyr i forbindelse med ettersøk for viltnemda (ble friskmeldt) og 2 hjorter under aktivisering av hunden.

 

Under sporing av rådyret var bikkja relativt heit hele sporet. I og for seg ikke så rart da vi gikk i sirkler på et relativt lite område og hele tiden hadde dyret like foran oss.

 

Første hjorten sporet vi i omlag 1 time før jeg fikk øye på den på 120 - 130m hold med bredsiden til. I sporstart var bikkja spinnvill men roet seg etter omlag 10min.

 

På siste gikk bikkja gikk greit i sporstart men MYE vimsing frem og tilbake og hele tiden fullt drag i lina noe som er mildt sagt slitsomt i tett plantefelt. Etter omtrent 10min begynte jeg å mistenke tap. Etter omtrent nye 10min kom vi ut av plantefeltet og bikkja begynte å jakte på noen kaniner som holdt til i et kratt ute på et beite. Tok så en omvei tilbake til der hvor jeg sist var 100% sikker på at vi var på spor. Etter et par runder var bikkja tilbake på sporet, denne gangen utrolig spornøye og uten interesse for å trekke i selen. Fulgte sporet i et par hundre meter ned mot et relativt åpent myrlendt område. Med ett fikk jeg se hjorten gå å gresse ute på sletta omtrent 80m borte. Kommanderte bikkja i sitt og tok frem kikkerten for å studere dyret nærmere. Etter 15 - 20 sekunder var det slutt på bikkjas tolmodighet og den begynte å bjeffe. Hjorten takket naturlig nok for seg og fulgte en liten forhøyning i terrenget inn i skogen. Siden bikkja aldri så dyret bestemte jeg meg for å fortsette uten å vente til sporet ble kaldt. Da vi etter mye frem og tilbake med spredt småbjeffing kom frem til der jeg hadde sett hjorten så virket det ikke lenger som om bikkja egentlig fulgte et spor men at den snarere fulgte sporets generelle retning. Når jeg stoppet opp og holdt igjen i lina trakk bikkja i flere retninger uten noen klar formening om hvor den ville. Vi hadde litt vind fra høyre med det resultat at bikkja dreide av til venstre i forhold til der hvor hjorten gikk (fulgte vitringen). Ikke lenge etter at vi kom inn i plantefeltet igjen hadde bikkja tap og bjeffet frustrert fra tid til annen. Det var da godt over middagstid så vi gikk hjem.

 

Det jeg lurer på er:

1. Hvordan få bikkja til å holde kjeft i sporet? Regner med at svaret her er å vente til sporet blir kaldt men man ønsker jo strengt tatt å komme i skuddposisjon med en båndhund og da må man jo nødvendigvis komme tett innpå dyret. Hvis jeg irettesetter bikkja så hjelper dette mot bjeffing men syntes samtidig at dette blir litt feil da det, hvis jeg er uheldig, kan gå ut over bikkjas lyst til å gå spor.

 

2. Etter første tapet så gikk bikkja som en drøm. Pent og rolig og satte nesen ned i omtrent hvert eneste fotavtrykk etter hjorten. Dette er det jeg ønsker at bikkja skal gjøre hver gang. Hadde den vært roligere og mer spornøye før tapet hadde det nok aldri skjedd. Ei heller hadde vi fått tap nr 2 som førte til at vi ruslet hjem. Hvordan "tvinger" jeg bikkja til å være mer nøye?

 

3. En spornøye hund er selvfølgelig også en fordel for en drivende hund. En drivende hund som ikke bjeffer er ubrukelig! Vil jeg risikere at ved å trene bikkja til ikke å lose når vi går i bånd ender opp med å få en hund som heller ikke loser når den går løs?

Link to comment
Share on other sites

Det jeg lurer på er:

1. Hvordan få bikkja til å holde kjeft i sporet? Regner med at svaret her er å vente til sporet blir kaldt men man ønsker jo strengt tatt å komme i skuddposisjon med en båndhund og da må man jo nødvendigvis komme tett innpå dyret. Hvis jeg irettesetter bikkja så hjelper dette mot bjeffing men syntes samtidig at dette blir litt feil da det, hvis jeg er uheldig, kan gå ut over bikkjas lyst til å gå spor.

 

2. Etter første tapet så gikk bikkja som en drøm. Pent og rolig og satte nesen ned i omtrent hvert eneste fotavtrykk etter hjorten. Dette er det jeg ønsker at bikkja skal gjøre hver gang. Hadde den vært roligere og mer spornøye før tapet hadde det nok aldri skjedd. Ei heller hadde vi fått tap nr 2 som førte til at vi ruslet hjem. Hvordan "tvinger" jeg bikkja til å være mer nøye?

 

3. En spornøye hund er selvfølgelig også en fordel for en drivende hund. En drivende hund som ikke bjeffer er ubrukelig! Vil jeg risikere at ved å trene bikkja til ikke å lose når vi går i bånd ender opp med å få en hund som heller ikke loser når den går løs?

 

 

1. Det er du som tilater eller nekter hunden å lose i band. Det er fullt mogleg å nekte hunden å lose ved å snakke til den når den gjer det. Du snakker vel til hunden når den gøyr inne eller er i band heime? Det er mange som har drivande hunder som er tause når dei går i band, lause så går losen og er musikk i øyrene på den som høyrer på :smile:

 

2. Grunnen til tapet er nesten garantert på grunn av farten. Under trening av hunden er det du som bestemmer kor fort den får gå, og som roer ned farten når det går for fort. Om nødvendig sett deg ned og ro hunden ned. På trening så har du all verdens tid til å forme hunden sitt arbeid slik du vil ha det.

 

3. Hunden kan vere litt treg til å lose i starten, men det skal ikkje vere noko problem.

Link to comment
Share on other sites

1. Det er du som tilater eller nekter hunden å lose i band. Det er fullt mogleg å nekte hunden å lose ved å snakke til den når den gjer det. Du snakker vel til hunden når den gøyr inne eller er i band heime? Det er mange som har drivande hunder som er tause når dei går i band, lause så går losen og er musikk i øyrene på den som høyrer på :smile:

 

 

Bjeffehalsbånd på sportrening?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ser flere nevner dette med "overværstrening". Jeg er ikke noe ekspert, men dette kan da hunden helt av seg selv, instinktivt. Nett som en fuglehund finner fugl av seg selv. Jeg påstår ikke noe som helst, men overværstreningen må vel da gjelde å lære hundefører hvordan hunden reagerer når den får godlukt i nesa, og å tolke de signaler hunden gir etterhvert som den nærmer seg skanken/hjortefoten e.l, samt å lære bikkja rolig adferd mens den jobber. Eller er jeg helt ute på vidda her?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...