Jump to content

Endring i forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst


Bamrud

Recommended Posts

[Tre tråder med samme tittel og tema slått sammen. Mvh Palinder]

 

 

 

Direktoratet for naturforvaltning har 16. mai 2012 fastsatt endringer i forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst gjeldende fra samme dato.

 

Her er det både gode og dårlige nyheter.

Skal vi begynne med det positive først?

 

Justering av aldersgrense

Ungdom som i løpet av kalenderåret fyller henholdsvis 14 eller 16 år kan nå delta som opplæringsjegere på henholdsvis små- og storviltjakt. Tidligere var kravet at de måtte ha fylt år før de fikk delta. Det samme gjelder for de som i løpet av kalenderåret fyller 14 år som nå kan avlegge jegerprøven, selv om de på eksamensdagen ikke har fylt 14 år.

 

Dette er gode nyheter for de unge lovende.

 

Det var i høringsforslaget til ny forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst et par regelrett hårreisende forslag fra DN vedrørende våpen og ammunisjon.

Vi er blitt hørt! Det blir ingen endringer på våpen- og ammunisjonsbestemmelsene.

 

Noe vi mer eller mindre regnet med er at det ville komme en obligatorsk "bjørneprøve" for de som skal jakte bjørn. Det vil bli innført et frivillig e-opplæringsopplegg for lisensfelling av bjørn fra jaktåret 2015/16.

Nå er ikke denne prøven eller kravene til selve gjennomførelsen ferdig utarbeidet enda så vidt jeg vet, men skyteprøven for bjørnejegere kan avlegges istedenfor den ordinære skyteprøven for storviltjegere.

 

Så til de dårlige nyhetene.

Det vil ikke lenger være mulig å benytte jaktpremierte hunder som godkjent ettersøkshund på eget og tilstøtende nabojaktfelt etter jaktåret 2015/16.

Her har DN lagt hele bestemmelsen til grunn fra feltforsøket som ble gjort med sporingen av gps merkede FRISKE dyr....

Innen 1. april 2016 må nytt opplegg for utdanning av ettersøkshunder og hundeførere være på plass.

 

Og sist men ikke minst: Slagfelle eller åtefelle til fangst av rev og grevling forbys.

I stedet for å sørge for opplæring og eventuelt "sertifisering" av fangsmenn har DN altså valgt den letteste veien ved å forby disse fellene..

 

Kjør debatt!

Link to comment
Share on other sites

Dere sier: "Slagfelle eller åtefelle til fangst av rev og grevling forbys"

 

For meg som ikke lever av det er jo det greit, da er det enda en unskyldning til og sitte ute og bruke litt tid og kose meg i måne skinnet. Jeg ser at det kan være noen som virkelig har bruk for dette til sin utøvelse av jakt men for meg er det uaktuelt med åte felle eller Slagfelle. :-)

Link to comment
Share on other sites

Vi er blitt hørt! Det blir ingen endringer på våpen- og ammunisjonsbestemmelsene.

 

I samråd med Miljøverndepartementet avventes resultatet av høringen på NOU om ny våpenlov før det gjøres endring i bestemmelsene om våpen og ammunisjon til jakt og felling av vilt.

 

Noen som kjenner til mer detaljert om dette?

Link to comment
Share on other sites

Vet ikke om du blir noe klokere, men her er det klippet fra høringsbrevet

Kap 5. Våpen og ammunisjon

Forskriftens bestemmelser om våpen og ammunisjon til jakt fungerer tilfredsstillende, men direktoratet ønsker å foreta noen mindre justeringer. Direktoratet ønsker ikke at bruk av militærlignende våpen benyttes til jakt, det kan gi samfunnet et uønsket inntrykk av hva jegerne står for. I dag er det bare halvautomatiske våpen av militær karakter og helautomatiske våpen som er forbudt til jakt. Det innføres imidlertid til Norge boltrifler som ser ut som militære våpen, med pistolgrep, lange magasiner og spesielle kolber. Direktoratet ønsker å forby alle våpen av militær karakter til jakt, ikke bare halvautomatiske. Justisdepartementets våpenforskrift § 84 omtaler transport med skytevåpen, og av den grunn ble bestemmelsen tatt ut fra forskriften om jakt, felling og fangst i 2002. I ettertid har det vist seg at det er hensiktsmessig å ha en bestemmelse om transport av våpen i forbindelse med jakt og felling også i utøvelsesforskriften. Begrunnelsen er at jaktoppsynet da kan foreta kontroll også av våpenhåndteringen under transport, ettersom jaktoppsynet vanligvis kun har myndighet etter lov om jakt og fangst av vilt. Jakt på villsvin blir mer og mer vanlig også i Norge. Til jakt på villsvin er det tillatt å benytte hagle, også ladet med fyllingskule / slugs. Direktoratet vil ut fra et jakthumant perspektiv forby å jakte villsvin med ”vanlig” hagl og ønsker kun å tillate jakt med fyllingskule/slugs.

 

For jakt på storvilt er det krav om at prosjektilet må ha en minimumsvekt på 9 gram. Norsk institutt for naturforskning og Høgskolen i Hedmark har foretatt undersøkelser på den mengde blyfragmenter som spres i og rundt sårkanalen ved bruk av ekspanderende blyholdige prosjektil. Disse fragmentene er så små og kan tas opp av kroppen ved konsum av slikt blykontaminert viltkjøtt. Det er ønskelig at det finnes egnet blyfri ammunisjon for de aller mest brukte jaktvåpenkalibre. Dette krever endring av forskriften slik at storviltjegerne kan benytte noe lettere prosjektil enn dagens minimumsvekt. Spesielt gelder dette prosjektiler i kaliber 6,5 x 55. Det høres derfor på å gå ned til prosjektilvekt på minimum 7,4 gram / 114 grain for dette kalibret. Når det gjelder bestemmelser om våpen og ammunisjon, vil direktoratet snart evaluere og eventuelt endre dagens bestemmelser. Dette gjelder spesielt prosjektilvekter og anslagsenergikrav.

 

Høringstema

Gjeldende bestemmelse i § 15 første ledd andre setning: Under jakt og felling er det ikke tillatt å bruke pistol, revolver, halvautomatiske våpen av militær karakter eller helautomatisk skytevåpen.

 

FORSLAG TIL ENDRING

§ 15 første ledd skal lyde: Under jakt og felling er det ikke tillatt å bruke pistol, revolver, våpen av militær karakter eller helautomatiske skytevåpen.

 

FORSLAG TIL ENDRING

§ 15 nytt sjette ledd: Under transport med motorkjøretøy skal våpen være tomt for ammunisjon og nedpakket i futteral, veske eller lignende og være anbrakt slik at det ikke er lett tilgjengelig verken for fører eller passasjer. Gjeldende bestemmelse i § 16 første ledd til og med bokstav a: Under jakt på elg, hjort, dåhjort, villrein, villsvin, muflon, moskusfe eller felling av ulv og bjørn skal det brukes ammunisjon med ekspanderende prosjektil med minimumsvekt 9 gram og med følgende anslagsenergi:

a) for ammunisjon med kulevekt mellom 9 og 10 gram skal anslagsenergien være minst 2700 joule (275 kgm) målt på 100 meters avstand, E100.

 

FORSLAG TIL ENDRING

§ 16 første ledd skal lyde: Under jakt på elg, hjort, dåhjort, villrein, villsvin, muflon, moskusfe eller felling av ulv og bjørn skal det brukes ammunisjon med ekspanderende prosjektil med minimumsvekt 9 gram, med unntak for kaliber 6,5x55 hvor minimumsvekta på prosjektilet kan være 7,4 gram, og med følgende anslagsenergi: a) for ammunisjon med kulevekt mellom 7,4 og 10 gram skal anslagsenergien være på minst 2700 joule (275 kgm) målt på 100 meters avstand, E100.

 

Gjeldende bestemmelse i § 17 annet ledd Det er tillatt å bruke brennecke/slugs under jakt på villsvin og rådyr.

 

FORSLAG TIL ENDRING

§ 17 annet ledd skal lyde: Det er tillatt å bruke brennecke/slugs til jakt på rådyr. Til jakt på villsvin er det ved bruk av haglegevær kun tillatt å benytte brennecke/slugs.

Forslagene til endring fikk sterk kritikk fra jeger og interesseorganisasjoner.

Her er blant annet høringssvaret fra Nojs på dette kapitlet:

Kap 5. Våpen og ammunisjon

Direktoratets forslag til endring av § 15 første ledd:

§ 15 første ledd andre setning skal lyde: Under jakt og felling er det ikke tillatt å bruke pistol, revolver, våpen av militær karakter eller helautomatiske skytevåpen.

----------------------------------------------------------------------

Vi ser av høringsnotatet at direktoratet ikke ønsker at bruk av militærlignende våpen benyttes til jakt, og at "det kan gi samfunnet et uønsket inntrykk av hva jegerne står for".

Videre: "det innføres imidlertid til Norge boltrifler som ser ut som militære våpen, med pistolgrep, lange magasiner og spesielle kolber"

 

Mange av de boltriflene som en kan anta vil bli stemplet som å ha ” militær karakter” har den utformingen de har pga. ergonomiske hensyn, og av hensyn til presisjon og funksjonssikkerhet. Det er alt sammen egenskaper som er ønskelige i et jaktgevær, da det bidrar til presis skyting under alle forhold, og derved bidrar til human avliving.

Vi stiller også et stort spørsmålstegn ved hvem som skal definere hva som er våpen av militær karakter? Hvilken bemyndiget person skal nekte jegeren å benytte våpnet han har ervervet til jakt om endringen av § 15 første ledd trer i kraft?

Skal det være standplassleder på skytebanen der denne jegeren tar skyteprøven? Jaktleder? Eller oppsynsmannen jegeren møter under utøvelse av jakten?

En slik vag beskrivelse av et utseende av et skytevåpen vil bli individuelt ulikt oppfattet av personer med myndighet til å bortvise jegeren fra skytebane og jaktområde, og vil umulig komme til å bli likt og rettferdig håndhevet.

 

Nojs ber derfor om at §15 første ledd forblir uendret.

 

 

Direktoratets forslag til endring av § 15 sjette ledd:

§ 15 nytt sjette ledd skal lyde:

Under transport med motorkjøretøy skal våpen være tomt for ammunisjon og nedpakket i futteral, veske eller lignende og være anbrakt slik at det ikke er lett tilgjengelig for fører eller passasjer.

----------------------------------------------------------------------

Transport med våpen i kjøretøy er allerede lovbestemt i våpenforskriftens § 84. Transport av skytevåpen

Det kan derfor virke litt underlig at DN velger å legge til et nytt ledd i § 15 i forskriften om utøvelse av jakt, felling og fangst med lignende tekst .

 

 

Direktoratets forslag til endring av § 16 første ledd:

§ 16 første ledd til og med bokstav a skal lyde:

Under jakt på elg, hjort, dåhjort, villrein, villsvin, muflon, moskusfe eller felling av ulv og bjørn skal det brukes ammunisjon av ekspanderende prosjektil med minimumsvekt 9 gram, med unntak for kaliber 6,5 x 55 hvor minimumsvekta på prosjektilet kan være 7,4 gram, og med følgende anslagsenergi:

a) For ammunisjon med kulevekt mellom 7,4 og 10 gram skal

anslagsenergien være på minst 2700 joule (275 kgm) målt på 100

meters avstand, E100.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nojs reagerer på at undersøkelsen fra Norsk institutt for naturforskning og Høgskolen i Hedmark tillegges såpass vekt i direktoratets forslag til forskriftsendring.

Det er påpekt flere svakheter ved Norsk institutt for naturforskning og Høgskolen i Hedmarks undersøkelser hvor det konkluderer med fare for blykontaminering av viltkjøtt og denne undersøkelsen bør ikke være beslutningsgrunnlag for å lempe på dagens krav til kulevekt.

Nojs mener at dagens nivå på kulevekt/hastighet er et brukbart kompromiss. Skal det tillates lettere kuler betyr det høyere hastighet. Høyere hastighet er ikke en ubetinget fordel på stoviltjakt, det går ofte ut over penetrasjonen. Dersom kulen ikke kan trenge gjennom de vitale områdene på et dyr fra alle aktuelle vinkler er den ikke brukbar på vanlig storviltjakt. Erfaringsmessig oppfatning blant norske jegere er bruk av homogene kobberkuler best egnet i litt grovere kalibre på grunn av mer masse. Lette kuler med stor hastighet bremses opp raskere enn langsomme og tunge kuler, derfor gir de lavere penetrasjon.

 

Nojs mener derfor at § 16 bør forbli uendret.

 

 

Direktoratets forslag til endring av § 17 annet ledd:

§ 17 annet ledd skal lyde:

Det er tillatt å bruke brennecke /slugs til jakt på rådyr. Til jakt på villsvin er det når haglegevær benyttes kun tillatt å benytte brennecke /slugs.

----------------------------------------------------------------------

Her vil vi bare bemerke at Brenneke er en produsent og et varemerke. Det norske ordet fyllingskule bør brukes. Fyllingskule/slugs som står i dagens gjeldene forskrift er en mer riktig beskrivelse og tekst.

 

Nojs har derfor dette forslaget til tekst § 17 annet ledd:

" Det er tillatt å bruke fyllingskule/slugs til jakt på rådyr. Til jakt på villsvin er det når haglegevær benyttes kun tillatt å benytte fyllingskule/slugs."

Videre:

I Kap 5. Våpen og ammunisjon har Direktoratet for Naturforvaltning et par skikkelige skivebom i denne høringen. DN ønsker å forby alle våpen av militær karakter til bruk i jakt. Rundt omkring i Norge sitter det nå tusenvis av jegere som spør seg "hva er en boltrifle av miltær karakter?"

At DN kan velge å skrive den meget flytende betegnelsen "militær karakter" i lovtekst er foruroligende.

NOJS ønsker å gi samfunnet inntrykk av at jegerstanden er seriøse jegere og gode skyttere, som gjør sitt ytterste for å avgi sikre jaktskudd. Vi tror at direktoratet undervurderer samfunnets evne til å vurdere hva jegere står for, og NOJS mener at subjektive synsinger over hva som ser militært ut er et feilslag. Vi spør oss også om hva slags erfaringer eller undersøkelser som ligger til grunn for at man er så bekymret for jegernes omdømme?

Siden DN ser ut til å være bekymret for at samfunnet begynner å få et uønsket inntrykk av jegerne ber vi direktoratet om å bruke litt ressurser og energi på å bedrive opplysningsarbeid mot resten av samfunnet om hva jegerne står for.

 

DN ønsker å endre forskriftens krav til prosjektilvekt for jakt på storvilt til noe lettere prosjektil enn dagens minimumsvekt. Det høres om endring fra gjeldende minimumsvekt på 9 gram (139 grain) til 7,4 gram (114grain). Dette for å kunne åpne for blyfrie prosjektiler i kaliber 6,5x55.

At direktoratet velger et spesifikt kaliber i høringen om forskriftsendring i stedet for å velge f.eks minste lovlige kulediameter finner vi underlig.

Og når det så foreslås en prosjektilvekt som ikke finnes, stiller det hele forslaget i et merkelig lys.

Dette kan virke som et resultat av summen på en kalkulator ved utregning av anslagsenergi, ikke forskningsresultater fra utprøving av homogen kobberkule i den aktuelle prosjektilvekten. Vil en kule med vekt 7,4 gram gi tilstrekkelig dybdevirkning i f.eks en bjørn?

Kanskje er tiden inne til å dele storviltet inn i to grupper med forskjellige krav til anslagsenergi? Strengt tatt behøver man ikke anslagsenergi på minst 2700 joule (275 kgm) under jakt på villrein og hjort. Derimot er dette anslagsenergikravet mer riktig i forhold til jakt på elg og bjørn.

 

Jeg er fortsatt ikke helt sikker på at det var dette du mente, men her har du i alle fall både høringsforslaget fra DN og svarene fra Nojs . At jeg skrev at vi ble hørt er derfor akkurat det jeg mente. :D:wink:

Link to comment
Share on other sites

Så til de dårlige nyhetene.

Det vil ikke lenger være mulig å benytte jaktpremierte hunder som godkjent ettersøkshund på eget og tilstøtende nabojaktfelt etter jaktåret 2015/16.

Her har DN lagt hele bestemmelsen til grunn fra feltforsøket som ble gjort med sporingen av gps merkede FRISKE dyr....

Innen 1. april 2016 må nytt opplegg for utdanning av ettersøkshunder og hundeførere være på plass.

 

Det er ikke verre enn at de tar en blodsporprøve og oppnår 2 pr. da Bamrud...og så er problemet løst.

 

Jeg har spurt maaaange av elgjegerne som diskuterer dette her inne på FB og eneste begrunnelse de hadde til at de var i mot var at de ikke gadd/det var bortkasta tid/ikke så noe poeng.

Link to comment
Share on other sites

 

Og sist men ikke minst: Slagfelle eller åtefelle til fangst av rev og grevling forbys.

I stedet for å sørge for opplæring og eventuelt "sertifisering" av fangsmenn har DN altså valgt den letteste veien ved å forby disse fellene..

 

Kjør debatt!

 

 

Dette var gledelig :D Revesaksene kan legges vekk sammen med gift, spyd og fangstgroper.

Man kan sertifisere fangstmenn opp og ned i mente, men det forhindrer ikke at jerv, katt, hund, gaupe og ørn kan miste livet i disse slagfellene. En riktig så klok beslutning.

 

 

 

Lokkejakt er framtida!

Link to comment
Share on other sites

Så til de dårlige nyhetene.

Det vil ikke lenger være mulig å benytte jaktpremierte hunder som godkjent ettersøkshund på eget og tilstøtende nabojaktfelt etter jaktåret 2015/16.

Her har DN lagt hele bestemmelsen til grunn fra feltforsøket som ble gjort med sporingen av gps merkede FRISKE dyr....

Innen 1. april 2016 må nytt opplegg for utdanning av ettersøkshunder og hundeførere være på plass.

 

Det er ikke verre enn at de tar en blodsporprøve og oppnår 2 pr. da Bamrud...og så er problemet løst.

Jeg ser vel kanskje helheten i bestemmelsen, og hvordan dette er lagt til grunn, som mer mørkeblått enn de fleste andre?

Det gjenstår å se hva det nye opplegget i opplæringen av ekvipasjer til slutt ender i. Om kravene til godkjente ekvipasjer blir tilnærmet som i dag er det ikke værre enn at dette blir spiselig. :wink:

Link to comment
Share on other sites

For meg som ikke lever av det er jo det greit, da er det enda en unskyldning til og sitte ute og bruke litt tid og kose meg i måne skinnet. Jeg ser at det kan være noen som virkelig har bruk for dette til sin utøvelse av jakt men for meg er det uaktuelt med åte felle eller Slagfelle. :-)

 

Bra du skriver at for deg er det greit. Men er det egentlig det, med tanke på de lite veloverveide forslag til forbud og innskrenkninger som her gjør seg gjeldende? Et fokus på det kollektive prinsippet for oss jegere og skyttere, nemlig at forbud som ikke er begrunnet i en virkelighet ikke bør forankres i lovs form. Noen grupper/individer med makt kan få dette til å bli fremtiden. En større og større del av samfunnet har etter hvert begynt å vise en perifer hukommelse og fremmedliggjøring til natur og bruken av den, i dette tilfellet utøvelse av jakt og fangst. I tillegg ser en oftere enn før oppfatninger om at våpen er det samme som trussel mot individ og samfunn. Lovforslag som i dette tilfellet mener jeg beviser DN sin holdning med opphav i deres etikk og moral. Moralen er som kjent meninger om det gode og riktige, det tillatelige og det forkastelige, som man legger til grunn når man vil styre sin egen og bedømme andres livsførsel. Etikken er den mer eller mindre systematiske REFLEKSJON om egen og andres moral. Det betenkelige i denne saken, er at noen grupper i samfunnet ut ifra sin refleksjon om moralnormer i samfunnet skal bestemme det kollektivt etiske og det moralske. Enkelte grupper med makt og innflytelse har slik jeg observerer dette, moralnormer som ikke er felles for bevaring av vår jeger/skytter tradisjon og kultur. Kan man si at f.eks DN viser dårlig moral, med manglende etisk refleksjon, styrt nettopp ut fra følelser med lite samfunnsetisk fornuft? I tillegg, kan en si at DN viser en etikk og moral som ikke er forenlig med et lov forarbeide, siden de etter min mening viser manglende objektivitet?

Konklusjonen min er at vi bør stå sammen mot denne "direktoratets tragedie" og vise kollektiv styrke, der vår etikk og moral bygd på det objektive i fremtiden vil forankres i lovs form.

Link to comment
Share on other sites

Det gjenstår å se hva det nye opplegget i opplæringen av ekvipasjer til slutt ender i. Om kravene til godkjente ekvipasjer blir tilnærmet som i dag er det ikke værre enn at dette blir spiselig. :wink:

Jeg er i den gruppa som skal med og avgjøre akkurat det der - det er ønskelig at det skal bli mer som et virkelig ettersøk. Det er ikke gjort en håndvending å lage nytt regelverk, men vi er på trappene til å starte med dommerkonferanser så dette vil være et naturlig tema å diskutere.

Link to comment
Share on other sites

http://www.dirnat.no/content/500045253/Endring-i-forskrift-om-utovelse-av-jakt-felling-og-fangst&t=Endring%20i%20forskrift%20om%20ut%C3%B8velse%20av%20jakt,%20felling%20og%20fangst

 

Direktoratet for naturforvaltning har 16. mai 2012 fastsatt endringer i forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst gjeldende fra samme dato.

 

Den nye forskriften inneholder noen endringer fra gjeldende forskrift, blant annet i bestemmelser om aldersgrense, ettersøkshunder og fangstinnretninger.

Justering av aldersgrense

 

Ungdom som i løpet av kalenderåret fyller henholdsvis 14 eller 16 år kan nå delta som opplæringsjegere på henholdsvis små- og storviltjakt. Tidligere var kravet at de måtte ha fylt år før de fikk delta. Det samme gjelder for de som i løpet av kalenderåret fyller 14 år som nå kan avlegge jegerprøven, selv om de på eksamensdagen ikke har fylt 14 år.

Ettersøkshunder

 

Det vil ikke lenger være mulig å benytte jaktpremierte hunder som godkjent ettersøkshund på eget og tilstøtende nabojaktfelt etter jaktåret 2015/16.

 

Dette ble aktualisert gjennom et sporingsforsøk, hvor godkjente ettersøkshunder ble satt til å spore GPS-merket elg og hjort. Feltforsøket viste at de færreste av de ettersøkshundene som ble benyttet klarte å følge dyrene på en tilfredsstillende måte. Sammen med erfaringsbasert kunnskap vi har om dagens ordning, viste feltforsøket behov for en gjennomgang og revisjon av opplæringen av hundeførere og ettersøkshunder.

 

Innen 1. april 2016 må nytt opplegg for utdanning av ettersøkshunder og hundeførere være på plass. Dette må sees i sammenheng med det arbeidet som er startet for å utdanne gode ettersøkshunder for blant annet bjørn, og i den anledningen vil det også være naturlig å se på opplæringen av hund og hundefører for hjortevilt.

Fangst

 

Slagfelle eller åtefelle til fangst av rev og grevling forbys. Opp gjennom årene er det fanget både hunder, katter, ørner, jerver og mennesker i disse. Dette er en felletype som for mange fremstår som skremmende fordi de er store og kraftige.

 

Det vil fortsatt være tillatt med bås til fangst av gaupe. Den endringen som er foretatt i forskriften er at de innvendig heldekkende platene i båsene ikke kan være av metall av hensyn til dyret som fanges.

Våpen og ammunisjon

 

Det blir ingen endringer på våpen- og ammunisjonsbestemmelsene. Det ble hørt på endring av prosjektilvekt for homogene prosjektiler i kaliber 6,5 mm og at våpen som transporteres i motorkjøretøy skal være nedpakket og ikke lett tilgjengelig for fører eller passasjer. I samråd med Miljøverndepartementet avventes resultatet av høringen på NOU en om ny våpenlov før det gjøres endring i bestemmelsene om våpen og ammunisjon til jakt og felling av vilt.

Bjørnejegerprøve

 

Det vil bli innført et frivillig e-opplæringsopplegg for lisensfelling av bjørn fra jaktåret 2015/16.

Dette gjøres for å heve den teoretiske kunnskapen om bjørn og bjørnejakt. For å bidra til human jakt og jegernes sikkerhet er det i tillegg utviklet en skyteprøve for bjørnejegere. Skyteprøven for bjørnejegere kan avlegges istedenfor den ordinære skyteprøven for storviltjegere.

Link to comment
Share on other sites

"Departementet kan bestemme at den som har drevet jakt og fangst og den som har leiet ut jakt- og fangstrettigheter eller solgt jaktkort, kan pålegges å gi viltorganene opplysninger, herunder innlevere hele eller deler av viltet, til statistiske eller vitenskapelige formål. Dersom slikt pålegg ikke er etterkommet, kan det ilegges en tilleggsavgift på jegeravgiften for det påfølgende jaktår etter satser som Kongen fastsetter."

 

:wink:

Link to comment
Share on other sites

Her er det vel ulike syn. Magne Klokset m fl vil ha "profesjonelle" ettersøksstasjonar etter modell frå ma Tyskland og Danmmark (sikkert fleire....) Andre vil ha ein enklast muleg ordning når det gjeld opplæring av ekvipasjar.

 

Eg håpar det ikkje blir altfor mykje unødvendig "styr" for å få ein godkjend ettersøkshund. "Enkelt og greitt" er mitt prinsipp her. Å gå for Schweisshund-opplegget med klauvsko mm har lite for seg, etter mitt syn. Det vil berre gjera sporprøvane meir "eksklusive" og gjera nybegynnarterskelen unødig høg.

 

Fersksporprøven bør ein vurdera å kutta ut. For rådyr og til dels hjort er det håplaust å kontrollera.

 

Blodsporprøven er heilt grei. Tilbakegang og skotprøve er forssåvidt ok, men ikkje eit "must".

Link to comment
Share on other sites

http://www.dirnat.no/content/500045253/Endring-i-forskrift-om-utovelse-av-jakt-felling-og-fangst

 

Endringene så greie ut, men det er en ting jeg blei usikker på, det er dette sitatet:

Det vil fortsatt være tillatt med bås til fangst av gaupe. Den endringen som er foretatt i forskriften er at de innvendig heldekkende platene i båsene ikke kan være av metall av hensyn til dyret som fanges.

 

Vil det si at det også er tillatt med bås til rev?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...