Auren Posted October 26, 2011 Share Posted October 26, 2011 For en stund siden bestemte jeg meg for å ta med ungene ut i skogen og plukke bær. Plukket stort sett krekling og blåbær. Senere på høsten sanket vi rognebær fra trærne ikke langt fra der vi bor. Laget selvsagt rognebærgele, men også noe annet: Fant meg 3 store syltetøyglass, et for hver type bær, og satte i gang. Fylte opp med en god del bær, og så helt opp med ca. 45% sprit. Dette lot jeg stå litt kjølig og mørkt med lokk. Kreklingen kan trekke i rundt 3-5 måneder, rogn ca. 1-2 måneder (kan også bruke blomstene på rogna, men med kortere trekking) og blåbæra i bare noen uker. Da hadde jeg en essens som jeg kunne tynne ut (smaker mens jeg tynner med sprit for å få den slik jeg vil ha den). Den kan så stå enda lenger for å godgjøre seg. Forskjellig metode for hver plante/bær. Kreklingen ble helt fantastisk. Det ble også rogna. Passer ypperlig å nippe til mens man nyter en herlig viltmiddag. Sett i gang og krydre spriten du har stående! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GlenDronach Posted October 26, 2011 Share Posted October 26, 2011 Har gjort det samme med multer og einer.Begge ble kjempegode,spesielt einerdrammen som satt som et skudd til elgsteika!!Sto på glass i 2 mnd og så tappet og silt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Auren Posted October 26, 2011 Author Share Posted October 26, 2011 Har ikke prøvd med molter. Det må jeg gjøre. Glemte å si at jeg siler også, ja. Bruker et gasbind eller lignende. Edit: Kan også være lurt å fryse rogna før den settes til trekking. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted October 26, 2011 Share Posted October 26, 2011 Heggebær eller kvann. Nammenam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Auren Posted October 29, 2011 Author Share Posted October 29, 2011 I dag (29. oktober) dukket følgende artikkel opp i matseksjonen i Dagbladet: http://www.dagbladet.no/2011/10/29/tema ... /18777580/" target="_blank Selv foretrekker jeg å ikke tilsette noe sukker. Kona hadde sikkert foretrukket det, men jeg kommer ikke til å nevne muligheten . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geitebukken Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 Jeg har også noen fine saker stående på Norgesglass. Essensene er vel ferdige rundt jul, tenker jeg. Jeg har pors på ett av glassene, og perikum, furuskudd og solbær på de tre andre. Filtrerte vekk råstoffene etter noen dager, så nå står de bare og godgjør seg! Jeg brukte en gammel drammebok for å se fremgangsmetoden. Veldig morsomt, egentlig! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nof Posted October 29, 2011 Share Posted October 29, 2011 Jeg så den artikkelen i db å observerte det kvalme laget med sukker.. ..dermed ble ikke artikkelen lest. Ellers så er sprit-utrekk av både det og andre noe som absolutt anbefales Har nytt en veldig god dram i dag med utrekk av bjønnrot til lammekoteletter. Edit: Et tips som er viktig (selvfølgelig litt avhengig av hva man makkerer) er å ikke bruke sprit sterkere enn 40%. Dette for å unngå å trekke ut bitterstoffer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 Skal man tilsette sukker, så gjør det etter at drammen er ferdig silt. Sukker gjør silingen vanskeligere. Tilsetter man sukker over en viss mengde, blir drammen likør isteden. Godt det og. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GammalAmazon Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 http://www.krydderdram.no/ Utrolig mye nyttig og interessant å hente her. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Auren Posted October 31, 2011 Author Share Posted October 31, 2011 Ja, krydderdram.no er en veldig bra og oversiktelig side. Finnes også noen gode svenske og danske sider. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.