Jump to content

Auren

Members
  • Posts

    16
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Auren

  1. Auren

    Sjøkreps

    Noen som vet om lovligheten for å fange kreps og krabber i Trondheimsfjorden? Evt. har noen tips til plasser eller lignende? Har et par barn som maser om å fange krabber etter å ha fisket noen med klesklype fra ei brygge, og maset deres har gitt meg lyst til å sette noen teiner sammen med dem. Jeg er klar over de generelle reglene og "kysten er din", men lurer på litt angående akkurat Trondheimsfjorden. Har lett etter de spesielle reglene for Trondheimsfjorden (kommunen og fylkesmannen på internett), men ikke funnet noe. Og tips til plasser? Har virkelig ikke peiling på hvor vi bør prøve. (Dvs. Trondheim og omegn - Sør-Trøndelag.) Edelkreps er fantastisk godt. Jo, for mye dill ødelegger smaken - enig i det. Det er jo ikke akkurat mye mat på en edelkreps, så det blir bare for smakens skyld. Noen fanger edelkreps for å mette sin familie en lørdagskveld, og det er uheldig. Edelkrepsen er truet, og den blir utsatt for krepsepest. Den innførte signalkrepsen tar over og den blir ikke utsatt for sykdommen - men sprer sykdommen. Husker vi krepset da vi var små der jeg kommer fra på Østlandet. Nå er ikke det lovlig lenger (ikke engang barna får lov), men hver høst er det enkelte priviligerte som fisker opp enorme mengder edelkreps med hundrevis av teiner utover høsten. Husker de gode minnene da vi tok opp litt for hånd, men i dag vet jeg ikke hvor det er mulig å krepse i ferskvann lenger, så det er en tradisjon jeg ikke kan føre videre til de små. Så får vi kanskje høre her om å skape nye tradisjoner i Trondheimsfjorden da? .
  2. Auren

    Krydderdram

    Ja, krydderdram.no er en veldig bra og oversiktelig side. Finnes også noen gode svenske og danske sider.
  3. Auren

    Krydderdram

    I dag (29. oktober) dukket følgende artikkel opp i matseksjonen i Dagbladet: http://www.dagbladet.no/2011/10/29/tema ... /18777580/" target="_blank Selv foretrekker jeg å ikke tilsette noe sukker. Kona hadde sikkert foretrukket det, men jeg kommer ikke til å nevne muligheten .
  4. Auren

    Krydderdram

    Har ikke prøvd med molter. Det må jeg gjøre. Glemte å si at jeg siler også, ja. Bruker et gasbind eller lignende. Edit: Kan også være lurt å fryse rogna før den settes til trekking.
  5. Auren

    Krydderdram

    For en stund siden bestemte jeg meg for å ta med ungene ut i skogen og plukke bær. Plukket stort sett krekling og blåbær. Senere på høsten sanket vi rognebær fra trærne ikke langt fra der vi bor. Laget selvsagt rognebærgele, men også noe annet: Fant meg 3 store syltetøyglass, et for hver type bær, og satte i gang. Fylte opp med en god del bær, og så helt opp med ca. 45% sprit. Dette lot jeg stå litt kjølig og mørkt med lokk. Kreklingen kan trekke i rundt 3-5 måneder, rogn ca. 1-2 måneder (kan også bruke blomstene på rogna, men med kortere trekking) og blåbæra i bare noen uker. Da hadde jeg en essens som jeg kunne tynne ut (smaker mens jeg tynner med sprit for å få den slik jeg vil ha den). Den kan så stå enda lenger for å godgjøre seg. Forskjellig metode for hver plante/bær. Kreklingen ble helt fantastisk. Det ble også rogna. Passer ypperlig å nippe til mens man nyter en herlig viltmiddag. Sett i gang og krydre spriten du har stående!
  6. Vanskelig å skjønne dette. Men! Fløte, creme fraiche o.l. sammen med sødme, demper vel noe av smaken, og man kan jo steke og tilsette slike ting mot slutten. Videre ville jeg vurdert å lage karbonader og tilsette annet kjøtt (avhengig av hvilket viltkjøtt du har) under malinga. Funker bra det.
  7. Ser at noen lar duebrystene ligge i 12 timer (http://saerimner.net/viewrecipe/R-nJIub ... bryst.html), noen ett døgn, mens andre i 4 timer. Har noen erfaringer på hva som er ok? Jeg har nettopp lagt 2 duebryst i havsalt, men ble nå litt usikker. Ligger de for lenge, blir de altfor salte, og ligger de for kort tid, trekker ikke saltet inn og det blir mykt inni...
  8. Auren

    Hva er spiselig?

    Jeg spurte mattilsynet angående å spise kråke, og svaret var som følger: "I følge fagavdelingen er trikiner i kråker mindre aktuelt, men man bør være påpasselig med grundig varmebehandling. Gjennomsteking/koking dreper de aller fleste bakterier og parasitter." Videre så er bever en delikatesse, og det finnes mange oppskrifter på det, eks. http://www.vg.no/mat-og-drikke/oppskrif ... .php?id=43 Grevling kan man også spise, men den må sjekkes for trikiner.
  9. Hadde vært kjempefint om du fant oversikten. Det fungerer da slik at man får et papir på at man har tilgang til hund, og de kommer ut hvis du ringer og har vært uheldig? Husker du priser kanskje også?
  10. Jo, det kan jo hende det. Kjenner ingen akkurat nå, men jeg er medlem av TJFF, planlegger å være aktiv på ulike aktiviteter der - og bli kjent med områdene rundt Trondheim og ulike tilbud man kan benytte seg av. Det er litt informasjon om rådyrjakt på tjff.no. Ta en titt der og på kartene og kortene de har der. Jeg tror Dragsten også er en mulighet.
  11. Jeg er ikke i stand til å oppspore oppskrifta jeg brukte på pølsene, men det skulle være en bra oppskrift. Malte uansett kjøttet to ganger. Hvis jeg finner den, skal jeg spørre på nytt under denne tråden. Planlegger litt pølsemaking snart, og da skal jeg studere denne tråden nøye og følge oppskrifter herfra.
  12. Hei, jeg var på Kuset før jul. Bare for moro, og ventet ikke å se stort. Så masse harespor, og 3 fugler lettet langt unna skuddhold. De andre stedene har jeg ikke besøkt, men er interessert i andre som vet noe om disse områdene også. Kunne tenke meg å prøve rådyrjakt i disse områdene - eller i nærheten av Trondheim. Men dessverre har jeg ikke tilgang på ettersøkshund, så det blir vel med småvilt.
  13. Meget glad for at jeg fant denne tråden. Noe har plaget meg siden jul. Da forsøkte jeg å lage pølser med svin. Kjøpte ribbe, og brukte kjøttet og spekket fra ribba for å lage pølser - skjærte vekk svoren og brukte fettet under. Jeg tror nok det var nok fett. Smaken var ikke verst i det hele tatt, men konsistensen ble ikke helt bra. Den falt liksom fra hverandre, og jeg aner ikke hvorfor. De ble ikke faste og sammenhengende, slik medisterpølser (julepølsene) er. Siden det er flere her med erfaring fra å lage pølser, tenkte jeg rett og slett å spørre om noen av dere vet hva som kan være vanlig feil når resultatet blir som beskrevet over. Etter at pølsene var ferdig stappet, prøvde jeg både å koke dem, for deretter å steke dem før de skulle serveres, og steke dem i panne råe før de skulle serveres. Prøvde forskjellige ting i tilbredelsen, men resultatet ble det samme. Det skal sies at det var min første gang, men slett ikke den siste. Skal studere denne tråden litt nøyere også.
  14. Takker for svar alle sammen. For å forklare litt nærmere: Når jeg retter hagla uten å holde i toppleveren, da faller den på plass. Men jeg har skjønt det slik at man bør holde toppleveren til side mens man retter hagla, for da holder mekanismen seg bedre. Det er når jeg gjør det at toppleveren ikke faller på plass. Da må jeg enten skyve den på plass, eller gi hagle et ekstra dytt oppover (rette den), og da kan den klikke på plass. Om dette er noe som er typisk for helt nye hagler, så er jo dette kanskje noe som kan gå seg til, men er altså litt bekymret. Bør kanskje prøve litt med smøring ja.
  15. Hei, istedenfor å lage en ny tråd, spør jeg under denne tråden. Jeg har nettopp kjøpt meg en Lanber 2077, lettvekt. Nå er jeg veldig bekymret. Den kostet meg 9200,- ny, og jeg er ingen Onkel Skrue... Først var den veldig, veldig tung å knekke, noe som gikk seg noe til etter at en instruktør på skytebanen smurte den litt. Likevel er den veldig treg nå, men jeg antar at det går seg til med tiden? Men når jeg skal lade, så faller ikke mekanismen på plass, så jeg må ta i når jeg lader den (dvs. når jeg løfter hagla i posisjon etter lading), og jeg må selv skyve toppleveren på plass - ellers går ikke skuddet av. Evt. kan jeg løfte halga hardt opp, og noen ganger - hvis jeg er heldig, faller topplederen på plass. Er det noen her med samme hagle som har lignende erfaringer? Går dette seg til etterhvert? Eller bør jeg gå til forhandleren med problemet? Er bekymret for at jeg har kjøpt ei hagle som ikke er optimal - mhp. hva den kunne vært, mener jeg. Er denne hagla egentlig en god hagle, eller kunne jeg fått en like god en for lavere pris? Den passer min kropp veldig bra, og det var derfor jeg kjøpte den. Fungerer veldig bra når jeg kaster den opp - men det hjelper jo ikke når toppleveren ikke er på plass.
×
×
  • Create New...