Jump to content

Forskjell lading/kulebane 6,5x55 og .308?


Del

Recommended Posts

Hei,

har hørt at 6,5x55 er mer anvennelig til hjemmelading, altså med tanke på lettere kuler og dermed flatere kulebane, og samtidig beholde presisjonen. Dette er vel en fordel for f.eks. toppjakt, men jeg forstår ikke hvorfor det ikke går ann å lade .308 til å skyte tilnærmet like flatt :shock:? Er i det hele tatt forskjellen så stor? Vet noen hvor mye under siktepunktet kulene vil havne på 200 meter, ved innskyting på 100 meter, dersom de er ladet så flattskytende som mulig (og fortsatt brukbare for fuglejakt)?

 

Som dere sikkert skjønner har jeg ikke det minste snøring på dette, så på forhånd takk for lettfattelige svar!

Link to comment
Share on other sites

På korte hold, dvs. under 300m eller så, så er det liten forskjell egentlig. Selv om der er forskjeller i favør av 6.5x55, så er de marginale.

På feltskyting i DFS, der en skal bedømme avstander opptil 600m, er .308 en skikkelig ulempe, om en ikke er ekstremt flink til å bedømme avstand. Har en en eksakt, målt avstand kan det nesten være ett fett om kulebanen er krum.

 

Litt forklaring, kulers evne til å beholde farten kan representeres ved en Ballistisk Koeffissient, BC. Dette er et tall, som skal være høyest mulig for at kula skal beholde hastigheten best mulig - BC er et produkt av kulas form, vekt og luftmotstand. BC blir typisk større jo mer strømlinjeformet ei kule ser ut, og jo tyngre den blir. Lange kuler er ofte strømlinjeformet.

 

I 6.5x55 er det vanlig med lange kuler, og 9grams kuler med BC rundt 0.5-0.6 kan lades til rundt 900m/s hvis man vil , men i .308 klarer en ikke å få veldig stor hastighet på kuler med samme form som disse - kuler med lik form og tetthet blir fort 13gram eller mer og må ned i 700m/s... Så derfor 10grams kuler f.eks. som kan skremmes opp i rundt 900m/s i rett pipe og sprek hjemmelader - men 10g .308 kuler har lavere BC enn 9g 6.5mm kuler og bremses raskere, krummere kulebane, mer vindavdrift.

Krummer bane fordi de må tilbringe lenger tid underveis, og faller altså mer på et gitt hold, mer vindavdrift fordi de bremses raskere.

Ved ca lik BC vil 6.5x55 kuler ha større utgangshastighet (ladd like "hardt") enn .308 kuler, og ved lik utgangshastighet vil 6.5mm kuler normalt ha høyere BC enn .308 kuler - pga. mindre luftmotstand/vekt.

 

Altså, nær lik kulebane til å begynne med, 6.5mm drar ifra etterhvert. Selv bruker jeg 9g Scenar i 6.5mm og 10g Scenar i .308. Lader .308 nokså hardt og får 835m/s, men bruker "Kragladning" i 6.5x55, 790m/s. .308 har da færre klikk opp på de korte holdene, det er nokså likt midtveis, og når vi kryper opp på 1000-1200m (forbehold om å huske tabellene her...) så er det færre klikk på 6.5x55, iallefall er 6.5mm kula supersonisk lenger ut enn .308 kula.

Vindavdriften på disse er i praksis nokså lik.

 

En ting som gjør at 6.5x55 ofte ser bedre ut er at folk har en tendens til å bruke lengre løp i 6.5mm, og da vil en se høyere hastigheter selv ved like harde ladninger.

I tillegg er det ofte enklere å finne strømlinjeformede lette kuler, eks. 7g Scenar, i 6.5mm, kuler som har BC som gode .308kuler, og kan lades til 1000+m/s... Igjen fint på korte og mellomlange hold, men den høye(re) luftmotstanden gir mer vindavdrift, og dårligere ytelser på veldig lange hold.

 

 

 

K

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...