Jump to content

rettigheter ved hjortejakt


winchester m70

Recommended Posts

Hei håper noen kan hjelpe meg her

Vi er i en diskusjon innad i et Hjortevald der 1 av 9 grunneigere ønsker å leie bort sin Jaktrett

frem til nå har det vært en uskreven regel at det er grunneiger som kan bruke jaktretten

og ingen utleige.

dette har aldri vært noe problem da alle tidligere grunneigere har vært jegere selv.

er det noen muligheter lovmessig mulighet å stenge for utleige jakt for de 8 grunneigerne som ikke ønsker å ha utenforstående inn i sitt tereng :)

Link to comment
Share on other sites

sann jeg har forstått det etter diskusjon om det samme emnet selv for ei tid siden, så kan man ikke nekte grunneier å leige ut jakt på grunneiers eiendom, er litt usikker på fellesutmark, men mener at leiger da har å rett til å ferdes å jakte der å på lik linje som alle andre.

Link to comment
Share on other sites

Einkvar grunneigar har full råderett omkring kven som skal/kan jakte på sin eigedom. Denretten ligg i botnen for alt. Men so lenge ein grunneigar har gått inn i eit jaktfelt eller eit vald so har vedkommande akseptert vedteknene (dersom dei fins) for feltet eller valdet. Då er det dei som styrer.

 

Dei 8 andre kan ikkje nekte vedkommande å leige ut jakta på sitt areal. Dvs på vedkommande si utskifte utmark. Men eg trur ikkje han kan leige ut jakt på fellesmark eller andel av denne.

Link to comment
Share on other sites

Så lenge vi ikke vet alle detaljer rundt valdet er det vanskelig å trekke sikre konkluksjoner.

Men hvis grunneigaren selv disponerer så stor eiendom at den er stor nok selv til å få tildelt egene løyver, kan jeg ikke se noen grunn til at grunneigaren ikke kan leie bort sin jaktrett.

Hvis eiendomen er mindre og grunneigaren er avhengig av de andre eiendommene for å få tildelt løyver blir situasjonen litt annerledes.

Da kan kort og godt de andre grunneigarene bryte samarbeidet i valdet, og han står igjen med en eiendom som ikke har egen jaktrett på hjort.

Link to comment
Share on other sites

Det enkleste her er vel at de andre grunneigerne i valdet går sammen og leiger løyvene til grunneigeren som ønsker å leige ut. På den måten får vedkommende leigeinntektene han/hun ønsker, og dere andre unngår "byfolk og andre ukjente" i terrenget.

Link to comment
Share on other sites

Det er vel ganske typisk at slike spørsmål dukkar opp akkurat no, fordi det er årsmøtetid for valda.

 

I prinsippet skal det vere nedfelt i valda sine vedtekter, kva valda faktisk kan gjere vedtak om. Heile ideen med storvald er å samordne forvaltninga av viltet, ikkje korleis viltet blir jakta.

 

Difor vil spørsmålet om grunneigaren jaktar sjølv, eller let andre gjere det, falle inn under jaktutøving, ikkje viltforvaltning, og dermed har det ikkje noko på valdsstyret sitt bord å gjere.

Link to comment
Share on other sites

ang størrelse

på den aktuelle plassen er det areal nok til 1 stk dyr ikke nok areal til 2 dyr som er minimumstørrelsen får å stå alene

dvs trekker han seg ut forsvinner dette dyret fra grunneiger om han ikke melder seg inn sammen med andre .

men siden det meste av grunneigers utmark er inne glemt mellom oss andre grunneigere kommer det vel inn noen regler om at å få godkjent utmark som jakt areal skal det være sammenhengende

Link to comment
Share on other sites

Hei Winchester.

 

Du har rett i at valdet skal være sammenhengende. Jeg siterer forskrift om forvaltning av hjortevilt og bever § 8:

 

§ 8. Krav til valdet

 

Valdet skal være sammenhengende og ha en avgrensning og en form som gjør det egnet til jakt på vedkommende viltart eller viltarter, og som gjør det sikkerhetsmessig forsvarlig å utøve jakt og fangst.

 

Men det så lenge ikke det aktuelle terrenget deler hele valdet i to skal det være muligheter, men fra kommunens ståsted vil dette uansett være uøskelig, kommunene ønsker størst mulig forvaltnigsenheter.

 

Frontier har helt rett når han sier at dette problemet må behandles innad i valdet. Valdet bør ha egne vedtekter som styrer slike ting. Og om dere har det så vil vel et møte i valdstyret ende med resultat som alle parter må føye seg etter. Dette er ikke en sak for viltnemda/kommunen. De har ingen myndighet i denne saken i og med at det ikke sier noe om forvaltninga.

Link to comment
Share on other sites

Så lenge dere ikke ønsker utenforstående inn i deres terreng og grunneieres terreng ikke er sammenhengende, virker det som han ikke har så mange valg. Løsningene er sannsynligvis at han enten må leie ut terrenget sitt til dere eller så må han velge å legge det brakk.

 

Men slik jeg forstår er han fortsatt en del av valdet og det er jo valdet som får tildelt kvote. Så i prinsippet hvis dere lar ham gjøre det, kan han leie ut "sitt dyr" og la leietaker jakte på sine "utmarkslapper". Nå er nok en slik løsning i hvert fall ikke særlig ønskelig fra deres side.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...