El Gringo Posted December 6, 2010 Share Posted December 6, 2010 (edited) Syns vi trenger et tråd med oppskrifter på forskjellige drammer og likører. Kom gjerne med smaksinntrykk og beskrivelser i tillegg. Jeg starter med et par som har pleid å bli fine: KVANNLIKØR: 1 flaske nøytral sprit 45-60% (enklere å blande ned enn opp...) Noen kvaster lysegrønne blader og stengler av fjellkvann (Angelica archangelica). De nyeste skuddene er lysere og mildere på smak. Sukker etter smak. Hell spriten på et rent Norgesglass e.l. Legg oppi en del kvannblad/stengler, men ikke mer enn at spriten kan dekke alt. La stå noen dager til spriten har fått fin gulgrønn farge. Sil av fast stoff. Sukre etter smak. Bland evt. ned dersom den blir for sterk (derfor lurt med 60% sprit, samt vente til en har sukret tilstrekkelig). Likøren forandrer fullstendig karakter fra for lite sukker til akkurat passe. Blander man ned må man selvsagt sukre litt mer etterpå. Jeg har nettopp gjort en ny erfaring med kvannlikør. For et par dager siden laget jeg en skvett på kvann som har ligget i fryseren siden i sommer. Det virker som om frysingen har sprengt cellene, noe som førte til mer smak og farge på kort tid. Et døgn på sprit holdt i massevis for smaken, og en så klorofyllgrønn likør har jeg aldri sett før. MOLTELIKØR: 1 flaske 60% sprit (45% blir i tammeste laget siden det er så mye væske i bærene) Nok moltebær (ikke vær kjip på bærene) Sukker etter smak. Tøm spriten på et Norgesglass e.l. Legg oppi moltebær (helst usukrede) til spriten såvidt dekker alt. La stå et par uker. Sil av bærene med et klede, og skvis ut så mye godstoff som mulig. Moltebær lager endel grums, så en må regne med å sile flere ganger. Siste siling kan gjerne foretas vha. et kaffefilter. La dette stå noen dager på flaske i kjøleskapet. Nå har det sikkert lagt seg litt bunnfall. Hell forsiktig av så bunnfallet blir liggende igjen. Nå tilsetter man en halv dose (dvs. det som skal til en halvflaske) cognacessens og sukrer etter smak. Cognacessensen er selve prikken over I´en og hever en ellers fin likør til en reise under huden. Edit: Etter at kvannlikøren har fått stå i ro halvannen uke etter sukring, har noe skjedd. Det viser seg at klorofyllet som ble med pga. at jeg brukte kvann som har vært frosset, ble utfelt som grønt grums. Et par silinger gjennom kaffefilter gjorde susen med grumset, og vips fikk likøren den samme fargen den pleier å få med fersk kvann, dvs. gyllen med et grønnskjær. Hadde jeg vært klar over at klorofyllet ble felt ut etter en stund, hadde jeg ventet med sukringen til at var klart siden sukret likør tar sin tid gjennom filteret. Prøvesmakingen var førøvrig vellykket. Edited December 17, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tailgunner Posted December 6, 2010 Share Posted December 6, 2010 Moltelikør må bare prøves til neste år Jeg pleier å ta all blåbæra vi får til overs om høsten og lager likør. Da fyller jeg norgesglasset med blåbær, fyller opp med 60% til det dekker bærene, har i en knivsodd kanel og en 2-3cm lang bit god vanilje og lar det stå en mnd tid(en tur på sjøen). Siler av og presser bærene for all saft og sukrer etter smak. Denne må også siles noen ganger og smaker best etter litt lagring. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marantz649 Posted December 6, 2010 Share Posted December 6, 2010 Dette må prøves Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Øyvind Johansen Posted December 13, 2010 Share Posted December 13, 2010 Har laget Pors-dram noen ganger, og syns ikke det er så værst Bruker bare de nyeste bladene/skudda. En neve med blader i et litersglass, og en spiseskje (eller to) brunt sukker. og fyller på med sprit på 40-45% lar det ikke stå så lenge før jeg siler av , kanskje en uke eller to... Blir rundere i smaken etterhvert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted December 13, 2010 Share Posted December 13, 2010 Skikkelig jegerdram: http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=28325&p=312312&hilit=jegerdram#p312312 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilatad Posted December 14, 2010 Share Posted December 14, 2010 Jeg hadde laget litt plommelikør som jeg tok med på Hedmarkstreffet og det så ut til å falle i smak for de fleste Slik lagde jeg den: Fyll et norgesglass (eller annen tett beholder) med ferske plommer uten stein (stein lager mandelsmak) Knus 2-5 steiner som du blander sammen med plommene Ha i litt sukker (kan med fordel ha på sukkerlake etter at drammen er ferdig for å få litt mer kontroll) Fyll opp med 40% ren sprit (ikke vodka) La stå i ca 2mnd, sil av og nyt Tips. Når likøren er silt av kan bærene spises med fløte eller melk (dessert for voksne) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted December 14, 2010 Share Posted December 14, 2010 En klassiker fra den tiden S&W-importøren holdt til i Bartebyen; BANANLIKØR En halv banan skjæres i skiver, blandes med 5 liter husflidsprodukt, blandingen ristes godt og bananskivene fraskilles. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.