Jump to content

Magnumbelte?.


Joggen

Recommended Posts

Har egentlig aldri fått, eller sett noe grunn for det, men hva er magnumbeltet egentlig godt for?. Ser det er på min 375 H&H og. Er det for at hylsa skal ligge godt i kammeret?, eller som ei forsterkning i enden av hylsa som skal holde mot trykket?. Noen her som vet misjonen til magnumbelte.

Link to comment
Share on other sites

originalpoenget med ett magnumbelte er at patronen skal kamre på beltet, og ikke på skulderen (som på "vanlige" patroner med flaskeform .308 win f.eks) eller på "enden" av hylsa (som i rettveggede hylser som f.eks 9x19mm til pistol) eller på "kanten" bak (som på kravepatroner, som .303 brit, .45-70, haglepatroner og .22LR). Fordelen er at du kan ha en "vanlig" patron (som f.eks fungerer i ett magasin) og samtidig ha ett skikkelig romslig kammer (f.eks for å kunne unngå latterlige trykk om det blir trangt om litt sand og slikt kommer i kammeret) eller slurve litt med toleransene på både kammer og patroner. Nå om dagen er vel "magnumbelte" heller noe merkedsføringsavdelingen fisker fram. Detaljer om hvem som var først og hvorfor er det sikkert nien som kan bedre her inne.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Magnumbelte er for de fleste patroner bare et salgstrick. Belte har ingen funksjon, og er bare i veien for optimal utnytting av magasinet. Beltet gir også lett mateproblemer fra magasinet.

Beltet ble introdusert med 375 H&H, på denne patronen har det en hensikt. 375 H&H er lang og har en kon hylse med svært slak skulder. I tillegg var det romslige toleranser for å tåle litt rusk i kammeret. Derfor ble beltet introdusert for å gi en kant som patronen lå an mot (headspace) slik at det ble mothold når tenstempelet traff hetten, og for å unngå hylsehodeseparasjon.

Link to comment
Share on other sites

Et belte er ikke noe annet enn en ekstra tykk krave (rim). En krave har fordelen av å gi pålitelig patronspill uansett kammerdimensjoner, noe som gir mulighet for litt rommere toleranser for pålitelighetens skyld. Problemet er at kravepatroner kan henge seg opp i et rett magasin ved at kraven på øverste patron havner bak kraven på patronen under (en av grunnene til at pistoler i 22LR gjerne har veldig skrå vinkel på kropp eller tilbringer). Ved å gjøre kraven tykkere eliminerer man muligheten for dette, og vips så var beltet oppfunnet. Så for slakt koniske eller rette patroner som H&H og 458WM hadde beltet absolutt sin misjon.

 

Problemet er at veldig mange begynte å lage nye patroner basert på denne hylsa, hovedsakelig basert på tilgjengelighet. Mange av disse hadde null behov for belte, men over tid ble beltet synonymt med "magnum", og dermed var sirkuset i gang.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...