Jump to content

Krag Jørgensen- to med samme nummer?


Vargen

Recommended Posts

Jeg har i jobbsammenheng kommet over en Krag i kaliber 6,5, som visstnok skal være uregistrert. Den er i alle fall ikke registrert på han som hadde den.

 

Det er en Kongsberg-produsert Krag hvor det er montert diopter på kassa. Alle deler i mekanismen er nummerlike, men stokken er ikke nummerlik. Stokken er forøvrig av original type, ikke "banestokk". Det snodige er at det også er et originalt baksikte på pipa, var det ikke vanlig å fjerne disse når man satte på diopter? Videre er det spor av en rørtang eller lignende verktøy på pipa og kassa, det ser ut som om en amatør har byttet eller forsøkt å bytte pipe. Jeg kan ikke se noe nummer på pipa, den ser ellers original ut (tynn langkrag-pipe). Skal den være nummerert?

 

Søk i våpenregisteret viser at det finnes en Krag med samme nummer, men i kaliber .22. Registrert eier av denne hevder å ha kontroll på våpenet, som han sier er en ombygget salong banekrag i relativt moderne utførelse.

 

Samme nummer skal i utgangspunktet bety samme våpen, men kan det finnes duplikater? Har de Steyr-produserte Kragene en nummerserie som overlapper de fra Kongsberg, for eksempel?

 

Ble det gjort noen endringer på kasse eller sluttstykke ved ombygging til .22? Jeg kan ikke se noen forskjell fra standard Krag kasse.

Link to comment
Share on other sites

Ikke akkurat et ukjent fenomen på Mauser heller..

På mellomkrigsmausere er det gjerne 4 børser pr. serienummer.. litt lenger nede på låskassehalsen finner man en liten svakt innslått a, b, c eller d som skiller dem. Dette ble faktisk gjort for å lure inspektørene etter Versaillestraktaten til å tro at tyskerne bare produserte/hadde det begrensede antallet armegevær de hadde lov til etter VK1.

 

Dette får våpenregisteret sjelden med seg, der våpenkortene gjerne viser "Mauser Nr. 1234", selv om børsa kan være en Simson 1234b..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...