Jump to content

6,5x55 kule til rev, rådyr og toppjakt ?


probe

Recommended Posts

Hei, jeg lurte på om det finnes en kule man kan bruke i 6,5x55 både til Rev, rådyr og fugl?

 

Reven skal ha brukbart skinn uten store kule hull, å matfugl skal selvfølgelig ikke bli ødelagt.

 

Er helt grønn på området å har akuratt søkt på førstegangs rifle.

 

Takker for svar :)

Link to comment
Share on other sites

Det at du også skal skyte fugl med kula, uten for store ødeleggelser, gir litt begrensninger i kulevalget. Du må satse på harde kuler for å få til dette. Samtidig må kula gå godt i børsa di. Jeg hadde prøvd 120 grains Swift A-frame, 120 grains Rhino eller 100 grains X-Barnes i 1. omgang.

Link to comment
Share on other sites

Hvorfor bare ei kule til alt? :wink: Jeg vil anbefale 2, og her er mine råd...

De tre viltslagene du sikter deg inn på krever ganske forskjellige egenskaper av ammoen. Tar utgangspunkt i at du ikke lader selv.

* Fugleammoen er enklest: Her bør nok du ha ei helmantlet kule i moderat hastighet, eks Norma jaktmatch. Du kan også ta sjansen på en skytterlagspatron som 9,1gramsHPBT i 800m/s eller rekruttammo. Faren med disse HPBT er at de potensielt KAN ekspandere ved treff i vingeknoken eller lignende, men stort sett lager den bare et fint hull i en fugl. Den er samtidig en billig treningsammo. Skytterlagsammoen er også mest stabil på lengre hold, og har lite vindavdrift.

* Til rådyr er utvalget enormt. Velg ammo med ei solid ekspanderende kule; rådyr trenger ikke en kjempestor sårkanal. Billig ammo gir som hovedregel større kjøttødeleggelser (2kg kjøttødeleggelser er tilgivelig på en elg, men på et rådyr er det overkill).

* Til rev er det mange teorier på hva som fungerer best for å ta vare på skinnet. Noen bruker helmantel eller HPBT på reven også, men du risikerer litt lengre fluktstrekning og i værste fall skadeskyting. Har hørt rykter om at Hornady nå har kommet med en fabrikkladet V-max (hurtigekspanderende) og da får du enten et totalødelagt reveskinn eller bare et inngangshull (50/50 ettersom Amerikanern lader 6,5x55 til lavere hastighet enn hva V-max liker). Siste valgmulighet til reven er å bruke god hjorteviltammo med ei solid ekspanderende kule. Da får du sikrere avliving enn med helmantel, og mindre skinnødeleggelser enn med hurtigekspanderende ammo. Med hjorteviltammo kan du regne med utgangshull på 1-5cm på rev.

 

Da står du igjen med en helmantel/HPBT til fugl og trening, og ei solid jaktkule til rev og rådyr (hjort, elg og så videre).

Kanskje du har litt flaks og får felles treffpunkt for disse? Alternativet er å huske antall klikk du må justere, eller prøve annen ammo. Da er det billigst å prøve ulike helmantler.

Lykke til & Skitt jakt!

Link to comment
Share on other sites

Det at du også skal skyte fugl med kula, uten for store ødeleggelser, gir litt begrensninger i kulevalget. Du må satse på harde kuler for å få til dette. Samtidig må kula gå godt i børsa di.

 

Alternativet er å gå for ei av de tyngre kulene i kaliberet, dermed lavere utgang og svakere ekspansjon. Da kan en se på kuler av litt rimeligere konstruksjon enn de nevnte. Lapua Mega, Hornady RN, Remington CL osv. Forutsatt, selvsagt, at den gir tilstrekkelig presisjon.

 

Ser egentlig kun fordeler med å finne ei kule til all bruk, og med de kriteriene som stilles burde det være mulig. Det hadde vært verre (les:umulig) om man ville ha full ekspansjon på rev, null ekspansjon på fugl, og kontrollert ekspansjon på rådyr...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hei igjen :) Takker for alle svar. Men lurte på en ting til, Er det sånn at visst jeg bruker en kule til rådyr som har en viss kruttvekt og en kulevekt som samme kula til rev og fugl så går den likt i børsa ? Er ikke helt sikker på om dere skjønner spørsmålet men håper på svar. Hilsen en heeelt ny riflejeger:P

Link to comment
Share on other sites

Tror jeg skjønner spørsmålet, svaret kan være både ja og nei, vil variere fra børse til børse...

 

Selv med samme vekt vil kulene ha forskjellig anleggsflate mot løpet og/eller forskjellig hardhet. Dette gir forskjeller i friksjon, som fører til forskjell i hastighet og løpssvinging, som igjen påvirker presisjonen. Hvor stor forskjellen er vil variere fra pipe til pipe, så du må nesten bare prøve!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...