Jump to content

Et reve spørsmål


gordon

Recommended Posts

På åtene våre skytes det mellom 20-30 rev, det samme hver eneste vinter. To i natt også. Det, vil si at vi de siste ti år har vi skutt 200-300 rev. Men, hvor blir de store voksne revene av. For vi skyter jo bare små rev 5-7 kilo, en og annen hanne på 8. Skyter også mye valper i bukkejakta, så det er nye kull hvert år. Er reven bare mindre her?

Link to comment
Share on other sites

Det vil vel også være slik at en aldri klarer å "skyte tomt" for rev. Det vil stadig komme rev vandrende inn i et område hvor bestanden reduseres samtidig som mattilgangen og arealene er tilgjengelige. Dette vil i hovedsak være unge dyr.

 

Samtidig vil det nok også være en andelsmessig overvekt av unge dyr i avskytninga, altså at en skyter større andel unge dyr enn hva sammensetninga av populasjonen tilsier. Rett og slett fordi de unge dyra i mindre grad har lært seg triksene til de eldre.

 

Men å skyte mye rev over 7-8 kg hører nok til sjeldenhetene. Har vært med på en god del fall, og de fleste ligger fra 4-7 kg, med noen sjeldne slengere opp mot 8-9 og helt oppi 10 kg. Forøvrig har ingen rev klart å tukte den første jeg og kameraten skjøt for 17-18 år tilbake med mauser'n hans far... En kan kanskje argumentere med at fra den dagen gikk det nedoverbakke med revebestanden her i området... :mrgreen:

 

Rev_04.jpg

 

(Med oss også, kan sikkert onde tunger skyte inn...)

Link to comment
Share on other sites

Masteroppgava mi var om effekten av jakt, spesiellt åtejakt, på bestanden av rev. I den forbindelse samla jeg inn data som alder,vekt, kjønn osv på et drøye par hundre felte rev. Vekta på de fleste revene skutt på åte lå på 6-7 kg, og de fleste var unge hanner født det året. Dvs at rever på mellom 5-7 kg er ganske normalt. Er trolig en høy overvekt av årsvalper blandt de som blir felt. Faktisk så kan en hann på snaue året også tippe 8 kg.

 

Tisper skutt i mars/april ble obdusert for å telle fostre i livmor. Omtrent alle tisper var drektige. Selv ei bitte lita ei på 4 kg hadde et normalt antall fostre i livmora. Så størrelsen på tispene har nok ikke så stor innvirkning på om de får valper eller ikke. Men tisper i godt hold får litt større kull, og har selvfølgelig større muligheter for å få fram flere valper pga større fettreserver.

Link to comment
Share on other sites

jeg skyter de store revene tidlig på sesongen.nå i slutten er det mest ungrever som tas,men i løpet av sommeren er det somregel storinger på revirjakt som har tatt området igjen....rart,men slik er det.slik er det hvert år....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...