Sako 30-06 Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 (edited) Mer enn en smule inspirert av Taikos Klassisk pepperstekt haresadel bestemte jeg meg for å tømme fryseren for harepus nå i påska. Det ble til Haresadel med svartpeppersaus Man tager: 2-3 haresadler Litt kraftkjøtt av hare (slagsider, ribbe, nakke) Smør 2-3ts hel svart pepper Gulrot, kålrot, stangselleri, sjalottløk Mandelpoteter Først brunet jeg kraftkjøttet godt, helte over vann, kokte opp og skummet godt. Det hele fikk koke en times tid. Så silte jeg av krafta og skuret ut av jerngryta. Jeg tok omtrent 3ts hel svartpepper som jeg knuste grovt i en morter og brente av/ristet i godt varm tørr jerngryte til det begynte å stikke i øynene. Slo over krafta, lot koke inn til ca. 3 dl og smakte til med salt. Potetene ble satt på kok. Så skar jeg haresadlene ned langs ryggen, men lot filetene sitte på ryggene. Saltet og pepret, brunet godt i jernpanna. Sadlene ble lagt i en ildfast form og fikk stå i steikeovnen på 200-225 grader i 15 min. Panna ble kokt ut, og sjyen ble tømt oppi sausekrafta. Den ble jevnet lett med litt maizena rørt ut i vann, og fargen ble justért med litt sukkerkulør. Mens sadlene sto i stekeovnen, skrelte jeg to gulrøtter som ble skåret i 2-3mm store terninger. Det samme med 3-4 selleristilker, 3-4 sjalottløk og litt kålrot. Det hele ble surret pent i smør i panna, så la jeg på lokk og lot det stå på svak varme i ca. 10 minutter. Sadlene ble tatt ut av ovnen og fikk hvile en stund. Nå var potetene ferdigkokt, så jeg skrelte dem og la dem i en passende skål. Så skar jeg filetene av ryggene (de var pent rosa i midten, litt flaks må man ha!), skar dem opp litt og la dem på en seng av grønnsakpyttipannen. Sausen ble montert¹ med ca. 100g smør i små terninger. Sausen hadde en liten snert av pepper, men den var nokså diskrét. Hvis man liker det sterkt kan man gjerne øke pepperdosen med 50-100%. ¹ "Montere med smør" betyr at man tar sausen av plata, lemper oppi smørterningene og pisker kraftig mens smøret smelter. Må for all del ikke koke, da sprekker sausen med et brak Til dette drakk vi en syditaliener (fra Puglia), #14716 Giordano Primitivo di Manduria 2007. Den hadde en tøtsj skall- og stilkbitterhet som balanserte det litt søtlige i grønnsakene, samt litt alkoholsødme som gikk godt til det ørlille stinget av pepperskarphet i sausen. Passet faktisk helt utmerket. Ikke var den så vanvittig dyr heller, bare 140 kroner på Polet. Bilder? Ikke denne gangen, jeg hadde nok med å fintenke rundt oppskifta som ble til mens jeg laget mat. Dere får bruke fantasien Bordvers for dagen er skrevet av Alf Prøysen: Helene Harefrøken glad og lett og søt og vimsete og sommerkledt, hun har tatt den hvite vinterkåpen av og sommerdrakten har hun første gang i dag, Brun over, og grå under og lyse-lyserød på snuten. Helene Harefrøken glad og lett og søt og vimsete og sommerkledt - haremamma ser på hareungen sin, Å, nei, å nei, å nei, ånei, hvor du er fin! Brun over, og grå under og lyse-lyserød på snuten. Helene Harefrøken brisker seg, og tripper lett og glad på skolevei. Jeger Bom-Bom kommer, børse har han med, Helene blir så redd, hun hopper fort avsted, Brun over, og grå under og lyse-lyserød på snuten. Helene Harefrøken hopper lett, men om en stund blir hun så veldig trett, Orker ikke mere, hun må hvile her, legger seg i mose, kjerringris og bær, Brun over, og grå under og lyse-lyserød på snuten. Så kommer Jeger Bom-Bom, hei og hi! Han kommer, ja - men han flyr rett forbi. Ris og bær og mose, rødt og brunt og grått, det er alt han ser, da koser hun seg godt. Brun over, og grå under og lyse-lyserød på snuten EDIT: Endre arbeidsbeskrivelsen en liten smule, forhåpentligvis til det bedre Edited April 6, 2010 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilatad Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 Flott Sako Får alltid lyst på mat når jeg leser mattrådene dine Må fylle fryseren med hare til høsten hvis jeg skal rekke å prøve alle oppskriftene som har kommet her Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted April 6, 2010 Author Share Posted April 6, 2010 Må fylle fryseren med hare til høsten hvis jeg skal rekke å prøve alle oppskriftene som har kommet her Ja, har ikke du ei sånn der superbikkje, da? Nei, det var sant, sann. Ekte harejegere skyter ikke haren, de. De bare mosjonerer den Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hansen deluxe Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Må bare takke for nok en glimrende tråd fra "Bartebyen" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Bilder? Ikke denne gangen, jeg hadde nok med å fintenke rundt oppskifta som ble til mens jeg laget mat. Dere får bruke fantasien Nei jasså du, har alderen innhenta godeste Sako, multitasking begynner å bli så smått problematisk ? Vel eg har tatt litt bilder av mat i påska, men eg har ikkje laga noko ekstraordinært som eg ikkje har posta tidligere, så tatt i betraktning av at slutten på påska endte i ein møkkaforkjølelse, så har eg heller ikkje orka å lage tråd om dette. Men takk for ein flott tråd uansett, alltid kjekt med andres oppskrifter og personlig "touch" på viltrettene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ranger Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Sako tredve-lang; Har du gått lei av bilder etter å ha katalogisert og arkivert 10.000+- bilder i vinter?? - Takk for en flott oppskrift, den skal jeg jaggu benytte meg av! OG: Det skytes da noen harer innimellom, de mosjoneres ikke hele tiden! Vi ser jo an haren der den løper, vurderer størrelse, alder, potensialet på rygg og lår, og skyter eller forkaster haren som middagsmat mens den ennå løper i skogen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sako 30-06 Posted April 7, 2010 Author Share Posted April 7, 2010 har alderen innhenta godeste Sako, multitasking begynner å bli så smått problematisk ? Multitasking er det kvinnfolk som kan, ekte mannfolk er ikke i stand til slikt. Jeg skal være godt fornøyd hvis jeg klarer å fortsette å tygge på tyggisen mens jeg går ned trappa, jeg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted April 7, 2010 Share Posted April 7, 2010 He, he, he... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.