villmannen Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 Har ein Master huter frå http://www.coldsteel.com/ Denne har vg-1 stål i bladet. Brukte den i kveld til og slakta ein hjort. Syns kviven var skarp og fin, men har hørt masse nekatift om cold steel. Ka er egentlig forksjellen på ein coldsteel kontra ein fallkviven? Har lyst på ein bowie kviv og valget står mellom ein fallkniv eller ein coldsteel trail master. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
350RM Posted January 11, 2010 Share Posted January 11, 2010 Selger dem på jobben. De leveres i forskjellige stål kvaliteter, så egenskapene blir også forskjellige, men oftest er det ganske så hardt stål. Har hatt en klage, den rustet, men det var ikke så rart, karbonstål. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Det skal være liten forskjell mellom cold steel i lamminert VG-1 og Fallknivens modeller i lamminert VG-10. VG-10 er noe høyere legert og skal ha noe høyere slitasjemotstand, men det skal være samme stålprodusent. Flere av Cold steels modeller i VG-1 er laget av samme knivprodusent som Fallkniven bruker, Hattori i Seki. Er du ute etter en Bowie-kniv til hugging skulle du helst hatt en kniv i en seigere stålkvalitet, spesielt i kulda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villmannen Posted January 12, 2010 Author Share Posted January 12, 2010 Takk for svar. Har du noken eksempel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Har du noken eksempel? På Bowie-kniver i seigere stål? Cold steel knivene i SK-5 skulle i teori være seigere, men konstruksjonen (skarpe innvendige hjørner ved overgang tange-blad) og muligens dårlig prosesskontroll under varmebehandling gjør at jeg er litt tilbakeholden om å anbefale de. En custom bowie i 5160 (fjærstål) trenger nødvendigvis å koste noe særlig mer, men har ingen eksempler på knivmakere. Blackjack knives Halo attac og model 1-7 (utvilsomt randall kopier) kan kanskje være en mulighet. (Halo med fingerspor er nok best å styre unna.) Usikker på kvaliteten her, men du finner sikkert noe om du søker litt på nett. http://www.knivesshipfree.com/BlackJack-Classic Om det ikke trenger å være en Bowie, finnes det jo endel fulltangekniver med samme bruksområde hvor man ikke har designproblemet med overgangen blad-tange. Da har du diverse Ontario-RAT, Ranger knives, Busse osv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edward Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Hvis jeg ikke husker veldig feil, er det Bark River som har laget de Blackjackene - isåfall velrenommért kvalitet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Hvis jeg ikke husker veldig feil, er det Bark River som har laget de Blackjackene - isåfall velrenommért kvalitet. Jepp, jeg burde ha lest teksta inne på knivesshipfree: "Blackjack Classic Knives, proudly made in the USA by Bark River Knife and Tool". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villmannen Posted January 13, 2010 Author Share Posted January 13, 2010 takker for svar. Kva er grunnen til at ein hoggekniv skal ha seigare stål? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metallurgen Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Kva er grunnen til at ein hoggekniv skal ha seigare stål? Den blir utsatt for mye større påkjenninger når du hogger i tre eller annet hardt materiale, enn ved vanlig bruk. Faren er at kniven går i to, eller at det går ut deler av eggen (chipping). Er kniven derimot seig nok, vil den heller deformere seg noe, istedenfor å knekke/chippe Sagt teknisk: En kniv i seigere stål vil kunne absorbere mer energi enn en i sprøtt stål, og det er mindre sjanse for at kniven knekker rett av. Økt seighet i et stål vil si at det trengs mer energi for å knekke det stålet. Stål blir sprøere ved synkende temperaturer, så på vinterstid er dette enda viktigere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TH1 Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Jeg har kjøpt og brukt flere kniver fra cold steel de siste 10årene. Dette er de beste knivene og stål som jeg har sett og brukt. Har selv aldri hørt noe negativt om merket eller stålet. Ja stålet er hardt men det gir en veldig skarp og langvarig egg som er rask og enkel å slipe opp igjen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.