Jump to content

Cold steel kvalitet?


villmannen

Recommended Posts

Har ein Master huter frå http://www.coldsteel.com/

 

Denne har vg-1 stål i bladet. Brukte den i kveld til og slakta ein hjort. Syns kviven var skarp og fin, men har hørt masse nekatift om cold steel.

 

Ka er egentlig forksjellen på ein coldsteel kontra ein fallkviven?

 

Har lyst på ein bowie kviv og valget står mellom ein fallkniv eller ein coldsteel trail master.

Link to comment
Share on other sites

Det skal være liten forskjell mellom cold steel i lamminert VG-1 og Fallknivens modeller i lamminert VG-10.

VG-10 er noe høyere legert og skal ha noe høyere slitasjemotstand, men det skal være samme stålprodusent.

Flere av Cold steels modeller i VG-1 er laget av samme knivprodusent som Fallkniven bruker, Hattori i Seki.

 

Er du ute etter en Bowie-kniv til hugging skulle du helst hatt en kniv i en seigere stålkvalitet, spesielt i kulda.

Link to comment
Share on other sites

Har du noken eksempel?

 

På Bowie-kniver i seigere stål?

Cold steel knivene i SK-5 skulle i teori være seigere, men konstruksjonen (skarpe innvendige hjørner ved overgang tange-blad) og muligens dårlig prosesskontroll under varmebehandling gjør at jeg er litt tilbakeholden om å anbefale de.

 

En custom bowie i 5160 (fjærstål) trenger nødvendigvis å koste noe særlig mer, men har ingen eksempler på knivmakere.

 

Blackjack knives Halo attac og model 1-7 (utvilsomt randall kopier) kan kanskje være en mulighet. (Halo med fingerspor er nok best å styre unna.) Usikker på kvaliteten her, men du finner sikkert noe om du søker litt på nett.

http://www.knivesshipfree.com/BlackJack-Classic

 

Om det ikke trenger å være en Bowie, finnes det jo endel fulltangekniver med samme bruksområde hvor man ikke har designproblemet med overgangen blad-tange. Da har du diverse Ontario-RAT, Ranger knives, Busse osv.

Link to comment
Share on other sites

Kva er grunnen til at ein hoggekniv skal ha seigare stål?

 

Den blir utsatt for mye større påkjenninger når du hogger i tre eller annet hardt materiale, enn ved vanlig bruk.

Faren er at kniven går i to, eller at det går ut deler av eggen (chipping).

Er kniven derimot seig nok, vil den heller deformere seg noe, istedenfor å knekke/chippe

 

Sagt teknisk:

En kniv i seigere stål vil kunne absorbere mer energi enn en i sprøtt stål, og det er mindre sjanse for at kniven knekker rett av.

Økt seighet i et stål vil si at det trengs mer energi for å knekke det stålet.

 

Stål blir sprøere ved synkende temperaturer, så på vinterstid er dette enda viktigere.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har kjøpt og brukt flere kniver fra cold steel de siste 10årene.

 

Dette er de beste knivene og stål som jeg har sett og brukt.

Har selv aldri hørt noe negativt om merket eller stålet.

 

Ja stålet er hardt men det gir en veldig skarp og langvarig egg som er rask og enkel å slipe opp igjen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...